• No results found

Ändringssökande i beslut

Du kan söka ändring från besvärsnämnden för social trygghet i nästan alla beslut som gäller FPA:s förmåner. Om beslutet gäller studiestöd ska du söka ändring från besvärsnämnden för studiestöd. I beslut om utkomstskydd för arbetslösa kan du söka ändring från besvärsnämnden för utkomstskyddsärenden.

Vid behov kan du överklaga nämndens beslut till försäkringsdomstolen som är den högsta besvärsinstansen i frågor som gäller utkomstskydd. Närmare anvis-ningar om ändringssökandet bifogas det beslut du fått av FPA.

Informationsutbyte mellan myndigheter

FPA:s anställda har tystnadsplikt och dina uppgifter används endast för tjäns-teutövning. FPA har rätt att ge information till andra myndigheter på det sätt som föreskrivs i lag. FPA får sådana uppgifter som den behöver i sitt arbete från andra myndigheter samt från pensions- och försäkringsanstalter, arbetsgivare, arbetslöshets- och arbetsplatskassor, hyresvärdar, bostadsaktiebolag eller fast-ighetsbolag samt hälsovårdscentraler och sjukhus.

Ordlista*

I ordlistan förklaras en del av de termer som FPA använder eller som förekommer i lagstiftningen. De termer som finns i ordlistan står med kursiv stil i broschyren och har markerats med en stjärna*.

Arbetsinkomst

Arbetsinkomsten består av löneinkomst inklusive naturaförmåner och tillägg, för-säkringslön, FöPL- och LFöPL-arbetsinkomst samt löne- och förvärvsinkomster från företagsverksamhet eller yrkesutövning (t.ex. förvärvsinkomst från näringsverksam-het eller lantbruk).

Arbetsinkomst som konstaterats i beskattningen/Inkomst som fastställts i beskatt-ningen

Den arbetsinkomst som konstaterats i beskattningen består av beskattningsbar ar-betsinkomst, bland annat löneinkomst inklusive naturaförmåner och tillägg, försäk-ringslön samt FöPL- och LFöPL-arbetsinkomst. Om en företagare eller yrkesutövare under det aktuella skatteåret inte har haft en FöPL- eller LFöPL-försäkring, består arbetsinkomsten av löne- och förvärvsinkomsterna från företagsverksamheten eller yrkesutövningen (t.ex. förvärvsinkomster från näringsverksamhet eller lantbruk). Om du får rätt till föräldradagpenning år 2012 används som grund för dagpenningen de arbetsinkomster som fastställts i beskattningen för skatteåret 2010.

Arbetsvillkor

Arbetsvillkoret för löntagare och företagare beskrivs på sidan 53.

Behovsprövning

På arbetsmarknadsstödets belopp inverkar makens eller sambons inkomster eller föräldrarnas inkomster, om dessa bor i samma hushåll.

Bosättning i Finland/Stadigvarande bosättning i Finland

Med bosättning i Finland avses att en person har sitt egentliga hem i Finland och att han eller hon huvudsakligen vistas här.

Bruttoinkomst/Bruttomånadsinkomst

Med bruttoinkomst avses sådan inkomst från vilken inte avdragits skatt. Arbetsin-komsten framgår av lönespecifikationen, liksom även bostads-, bil- och kostförmå-nerna samt övertidsersättning och tillägg för skiftarbete. FPA kan som inkomst räkna också kapitalinkomster, till exempel räntor på depositioner.

Ordlista

Celiaki

En sjukdom där glutenet i vete, råg och korn orsakar en kronisk inflammation i tunntarmens slemhinna. En specialform av celiaki är hudceliaki, där glutenet ger upphov till hudsymptom.

Celiakidiagnos

Med en adekvat celiakidiagnos avses att man genom ett vävnadsprov från tunntar-men konstaterat en inflammation inklusive skador på tunntartunntar-mens tarmludd, vilka är typiska för celiaki (K 90.0). Vävnadsprovets fynd ska fastställas i ett läkarutlåtande.

Diagnosen kan inte enbart grunda sig på en antikroppsundersökning. Vid hudceliaki (L 13.0) grundar sig diagnosen på ett vävnadsprov från huden.

Dagvårdsproducent

En person eller en sammanslutning som bedriver dagvårdsverksamhet mot ersätt-ning. Dagvårdsproducenten kan också vara en privat familjedagvårdare som till ex-empel ingått ett arbetsavtal om dagvård med barnets förälder. Dagvårdsproducenten får inte vara en medlem av familjens privata hushåll.

Delad bostad

Med delad bostad avses att du och din familj använder endast en del av bostaden.

Direktersättning

Med direktersättning avses sjukvårdsersättning som betalas direkt till den försäkrade via serviceproducenten. Den tillämpas i samband med ersättningar och tilläggsersätt-ningar för läkemedel och vid ersättning av sjukvårdstjänster och resor gjorda med ambulans eller helikopter. En förutsättning för direktersättning är att serviceprodu-centen har ingått ett avtal med FPA. Om den försäkrade kunden uppvisar sitt FPA-kort för serviceproducenten behöver han eller hon endast betala självriskandelen för tjänsten eller läkemedlet i fråga. På begäran eller om ersättningen avslås skickar FPA ett beslut om direktersättning till kunden. Ett liknande förfarande tillämpas också för taxiresor. Kunden ger taxiföretagaren en fullmakt, med vilken företagaren har rätt att uppbära den andel som överskrider självriskandelen från FPA.

Familjeledighet

Moderskaps-, faderskaps- och föräldraledighet samt vårdledighet. Arbetstagaren har rätt till dessa ledigheter med stöd av arbetsavtalslagen samt tjänste- och kollektiv-avtalen. Närmare information från arbets- och näringsministeriet på www.mol.fi.

Förlängd läroplikt

Ett barn som på grund av ett handikapp eller en sjukdom inte kan fullgöra sin läro-plikt inom nio år omfattas av förlängd läroläro-plikt. I sådana fall börjar läroläro-plikten det år barnet fyller 6 år och fortgår i 11 år.

Förmånslåtare

Den avlidna maken är förmånslåtare till den efterlevande maken. Förmånslåtaren till ett minderårigt barn är den avlidna modern, fadern eller en annan vårdnadshavare.

Förvärvsinkomst/Förvärvsarbete

Arbete i en annan persons tjänst eller eget arbete. Som eget arbete betraktas bland annat arbete som utförs i ett eget företag, en familjemedlems företag eller i egenskap av yrkesutövare samt arbete inom lantbruk, privathushåll eller annan näring och själv-ständigt vetenskapligt eller konstnärligt arbete. Närmare information på www.vero.fi.

Föräldradagpenning

Samlingsbegrepp för moderskaps-, faderskaps- och föräldrapenning.

Föräldrarnas inkomster

Som föräldrarnas inkomster beaktas nettoförvärvs- och nettokapitalinkomsterna enligt 30 § i inkomstskattelagen (1535/1992), dvs. bruttoinkomsterna minus natur-liga avdrag.

FöPL- och LFöPL-försäkring

Arbetspensionsförsäkring för företagare eller lantbruksföretagare. FöPL- och LFöPL-försäkringen grundar sig på FöPL- och LFöPL-arbetsinkomsten, på vilken alla FöPL- eller LFöPL-pensioner, ersättningar och FPA:s dagpenningar uträknas. Försäkring-arna kan vara obligatoriska eller frivilliga. Närmare information på www.lpa.fi, www.

etk.fi och från pensionsförsäkringsbolagen.

Hushåll

Till samma hushåll hör de personer som varaktigt bor i samma bostad (också en en-sam person kan bilda ett hushåll). En hushållsmedlem hör till hushållet också under tillfällig frånvaro. Nära släktingar som bor i samma bostad hör till samma hushåll.

En person som bor i samma bostad kan höra till ett annat hushåll om han hyrt en del av bostaden genom ett separat hyresavtal.

Långtidsarbetslös

I lagen om bostadsbidrag avses med långtidsarbetslös en person som oavbrutet fått grunddagpenning eller arbetsmarknadsstöd från FPA utan avbrott i minst ett år.

Lönekoefficient

Social- och hälsovårdsministeriet fastställer årligen en lönekoefficient utgående från ändringarna i löne- och prisnivån. Lönekoefficienten används till att justera förvärvs-inkomsten bland annat då man fastställer sjukdagpenning enligt sjukförsäkringslagen, föräldradagpenningar, specialvårdspenning samt rehabiliteringspenning.

Ordlista

Make

Med make avses gifta makar, sambor av olika kön eller personer av samma kön som har ett registrerat parförhållande och som bor i samma hushåll.

Makens inkomster

Som makens inkomst beaktas enligt 30 § i inkomstskattelagen (1535/1992) nettoför-värvs- och nettokapitalinkomster, dvs. bruttoinkomster, från vilka naturliga avdrag gjorts.

Nedsatt funktionsförmåga

Nedsatt funktionsförmåga innebär att ett handikapp eller en sjukdom försämrar personens förmåga att ta hand om sig själv och klara av nödvändiga hushållssysslor eller arbetsuppgifter och studier.

Offentlig hälso- och sjukvård

Den offentliga hälso- och sjukvårdsservicen omfattar bland annat vård som anordnas vid hälsovårdscentralerna och sjukhusen i hemkommunen eller sjukvårdsdistriktet.

FPA:s sjukförsäkring ersätter inte kostnader för offentlig häl och sjukvård. I so-cial- och hälsovårdsministeriets förordning fastställs när vården ska betraktas som kontinuerlig och offentlig.

Olägenhet

Allmän olägenhet som en sjukdom eller handikapp orsakar i de dagliga rutinerna.

Olägenheten bedöms i huvudsak på medicinska grunder.

Rätt till social trygghet i Finland

För att kunna få FPA-förmåner måste man omfattas av den finländska social trygg-heten i Finland. I allmänhet omfattas alla personer som är stadigvarande bosatta i Finland av den sociala tryggheten i Finland.

Personer som flyttar utomlands tillfälligt, dvs. för en kortare tid än ett år, omfattas i regel av den sociala tryggheten i Finland och har rätt till förmåner från FPA. Den som flyttar till ett EU- eller EES-land eller till Schweiz behöver dock arbeta utomlands endast en kort tid för att upptas i den sociala tryggheten i sysselsättningslandet. Den som flyttar utomlands för en längre tid än ett år omfattas i allmänhet inte längre av trygghetssystemet i Finland. Ett undantag är dock till exempel utsända arbetstagare, tjänstemän och deras familjemedlemmar, vilka bibehåller sin rätt till social trygghet i Finland under utlandsvistelsen. Då rätten till social trygghet i Finland upphör kan personen få rätt till social trygghet i vistelse- eller sysselsättningslandet. Rätten till social trygghet kan utredas via den inrättning som svarar för den sociala tryggheten i vistelselandet.

Sjukförsäkringen i Finland

Sjukförsäkringen utgör en del av den sociala tryggheten i Finland. De ersättning-ar och dagpenningersättning-ar som FPA utbetalersättning-ar inom ramen för sjukförsäkringen grun-dar sig på sjukförsäkringslagen (21.12.2004/1224) och sjukförsäkringsförordningen (31.12.2005/1335). Sjukförsäkringen ersätter bland annat kostnader för nödvändig privat vård som föranletts av sjukdom, graviditet eller förlossning.

Specialersättning

En ersättning för läkemedel som utbetalas enligt sjukförsäkringslagen och som är större än grundersättningen. FPA beviljar rätt till specialersättning på separat ansökan.

Studerandens egna inkomster

Skattepliktiga bruttoinkomster från vilka inga avdrag gjorts. Som den studerandes egna inkomster beaktas de skattepliktiga förvärvs- och kapitalinkomsterna enligt 30

§ i inkomstskattelagen (1535/1992). Med undantag av studiepenningen betraktas också skattepliktiga förmåner som inkomst. Som den studerandes inkomst beaktas även stipendier avsedda för tryggande av utkomsten (gäller inte stipendier avsedda för utländskt studentutbyte). Inkomster utomlands beaktas om de också skulle vara skattepliktiga i Finland.

Särskilda kostnader

Särskilda kostnader hänför sig till handikappbidraget och utgörs av betydande extra kostnader som en sjukdom eller skada orsakar i de dagliga rutinerna. Sådana kost-nader kan vara till exempel: läkemedelskostkost-nader, sjukvårdskostkost-nader, extra resekost-nader, kostnader för hemservice eller hemsjukvård, kostnader för specialkläder och kostnader för specialkost.

Taxa

Med taxa avses det av FPA fastställda maximibelopp på vilket sjukförsäkringsersätt-ningen uträknas. FPA fastställer taxorna för läkar- och tandläkararvoden samt un-dersökning och vård på basis av de grunder och maximibelopp för ersättningstaxor som föreskrivits i statsrådets förordning. Taxorna finns på FPAs webbplats www.fpa.

fi och FPA:s byråer.

Årsinkomstgräns

Med årsinkomstgräns avses det fria belopp du kan intjäna under kalenderåret utan att det påverkar din rätt till studiestöd beräknat enligt hur många stödmånader du använt. Inom ramen för årsinkomstgränsen kan du varje stödmånad tjäna 660 euro och varje månad utan stöd 1 970 euro. Du kan räkna ut din inkomstgräns med hjälp av beräkningsprogrammet på FPA:s webbplats www.fpa.fi/berakning.

Ordlista

Årssjälvriskkort för resekostnader

FPA följer upp när den årliga självriskgränsen för resekostnader uppnås och skickar därefter ett årssjälvriskkort till kunden. Om transportföretagaren (eller transportser-viceproducenten) har ingått ett fullmaktsavtal med FPA behöver kunden inte betala självriskandelen för resan, förutsatt att han eller hon kan uppvisa årssjälvriskkortet för transportföretagaren. Om transportföretagaren uppbär en avgift av kunden kan kunden ansöka om ersättning för resekostnaderna från FPA.