• No results found

Åldersvikten baseras på en sexgradig skala efter ålder. Varje åldersgrupp har en åldersvikt som multipliceras med den gällande ersättningen. Poäng per

åldersgrupp framgår av nedanstående sammanställning:

Åldersgrupp Poäng

0-4 år 0,97

5-19 år 0,51

20-49 år 0,76

50-69 år 1,11

70-79 år 1,96

80-w 2,46

Sida 24 av 42 7.6 Läkemedelsviktad ersättning, läkemedelskostnad och Apodos Läkemedelsviktad ersättning baseras på den faktiska förskrivningen av läkemedel hos alla vårdgivare inom primärvård. Förskrivningen har sedan delats in i samma åldersgrupper som den åldersviktade vårdpengen, för att få fram den

genomsnittliga förskrivningen per individ i varje åldersgrupp. Poäng per åldersgrupp framgår av nedanstående sammanställning:

Åldersgrupp Poäng

0-4 år 0,04

5-19 år 0,05

20-49 år 0,30

50-69 år 1,43

70-79 år 2,94

80-w 3,94

Den läkemedelsviktade ersättningen jämförs sedan med månadens förskrivning, och 50 % av mellanskillnaden betalas ut/dras av från hälsocentralens ersättning.

Exempel: Månadens läkemedelsviktade ersättning är 100 000 kr. Hälsocentralens förskrivning till gävleborgare är 90 000 kr. Mellanskillnaden 10 000 kr delas lika mellan hälsocentralen och hälsovalskontoret, genom att 5 000 kr betalas ut till hälsocentralen.

Kostnaden för Apodoshanteringen till länets samtliga invånare, faktureras till Region Gävleborg genom en samlingsfaktura. Respektive hälsocentral debiteras kostnaden för sina listade patienters Apodosanvändning genom ett avdrag i Hälsovalets Ersättningssystem (HES).

7.7 Täckningsgrad läkemedelsförskrivning

Täckningsgraden för läkemedelsförskrivningen beskriver hälsocentralens andel av den totala förskrivningen av läkemedel till de listade på hälsocentralen.

Täckningsgraden mäts i DDD (Definierad DygnsDos). En hög täckningsgrad innebär att hälsocentralen förskriver en större andel av läkemedlen till de listade på hälsocentralen än en hälsocentral med låg täckningsgrad.

Täckningsgraden beskrivs i % per hälsocentral. Med hjälp av täckningsgraden sker en omfördelning av ersättningen från de hälsocentraler med en täckningsgrad under genomsnittet till de hälsocentraler som har en täckningsgrad över

genomsnittet.

Den summa som omfördelas beror på hur stora differenserna är mot den

genomsnittliga täckningsgraden, men också på hälsocentralernas storlek. Om två hälsocentraler har samma täckningsgrad omfördelas dubbelt så mycket från/till en hälsocentral med 10 000 listade jämfört med en hälsocentral med 5 000 listade.

7.8 Socioekonomisk vårdpeng

Statistiska Centralbyrån tar varje månad fram ett CNI (Care Need Index) per hälsocentral. CNI består av 7 olika variabler. Av dessa 7 variabler används 4 för att beräkna den socioekonomiska ersättningen för hälsocentralen. Dessa 4 variabler är:

Sida 25 av 42

• Utlandsfödda personer, Syd- och Östeuropa (ej EU), Asien, Afrika och Latinamerika

• Arbetslös eller i åtgärd 16-64 år

• Ensamstående förälder med barn 17 år eller yngre

• Lågutbildad 25-64 år (högst 9 årig grundskola eller motsvarande).

Alla listade som uppfyller något av dessa variabler erhåller en poäng.

Utlandsfödda räknas med dubbel poäng, vilket innebär att en person som uppfyller alla 4 variablerna erhåller 5 poäng.

7.9 ACG (Adjusted Clinical Groups)

ACG mäter sjukdomsbördan i befolkningen per hälsocentral. ACG hämtar

information om diagnossättningen 15 månader bakåt i tiden, både från primärvård och sjukhusvård. ACG ersätter 20 % av den åldersviktade vårdpengen.

7.10 Geografisk ersättning

Syftet med den geografiska ersättningen är att stimulera till att öppna och driva hälsocentraler utanför de större orterna i länet. En fast geografisk ersättning på 1 mnkr/år utgår till de hälsocentraler som ligger i kommun utan stad, dvs. i

Nordanstig, Ljusdal, Ovanåker, Ockelbo och Hofors kommuner. Dessutom utgår en geografisk ersättning på 650 000 kr/år till de hälsocentraler i någon av de övriga 5 kommunerna i länet, där avståndet till närmaste stad är minst 1,5 mil.

7.11 Ersättning för täckningsgrad

Täckningsgradsersättningen syftar till att primärvårdsbesök hos läkare,

sjuksköterskor, fysioterapeuter, arbetsterapeuter, kuratorer och psykologer inom basuppdraget skall utgöra en stor andel av samtliga regionfinansierade besök hos dessa personalkategorier. I underlaget för beräkning av täckningsgrad ingår inte besök som sker inom ramen för tilläggsuppdrag. Täckningsgrad under 50 % ger ingen ersättning. För varje % från 50 % utgår ersättning med 1:50 kr/listad och månad. Ersättningen ökar sedan med 1:50 kr/listad och procent upp till max en täckningsgrad på 80 %. Täckningsgrad över 80 % ger ingen ytterligare ersättning.

Om inte hälsovalets budgeterade nivå på ersättningen uppnås, kommer ett schablonbelopp upp till den budgeterade nivån för täckningsgrad att betalas ut fyra gånger under året. Schablonbeloppet betalas procentuellt ut efter den utbetalda ersättningen för täckningsgrad.

Täckningsgraden beräknas enligt följande:

Besök hos läkare, sjuksköterskor, fysioterapeuter, arbetsterapeuter, kuratorer och psykologer ingår vid beräkning av täckningsgrad. I formeln räknas läkarbesöken som 1,0 och övriga besök som 0,5.

Täljaren = de listade gävleborgarnas alla besök på primärvårdsnivå hos ovanstående personalkategorier hos offentligt finansierade vårdgivare i länet.

Nämnaren = de listade gävleborgarnas samtliga besök i täljaren samt alla övriga öppenvårdsbesök hos samma personalkategorier, hos samtliga offentligt

finansierade vårdgivare i länet.

Sida 26 av 42 7.12 Ersättning för besök där tolk har använts

I syfte att kompensera hälsocentraler som har många patienter som inte talar svenska, utgår ersättning till hälsocentralen för tolkkostnaden, när tolk med regionavtal har använts.

Besök där tolkning har utförts utan att hälsocentralen belastats med någon kostnad för tolkning ersätts inte. Det gäller exempelvis när tolk anlitas åt döva, dövblinda, gravt hörselskadade eller talskadade personer som ersätts av landstinget på annat sätt samt om vårdpersonal har utfört tjänsten.

Tolkning till asylsökande faktureras på samma sätt som besök av asylsökande.

7.13 Målrelaterad ersättning

Inom basuppdraget kan upp till 3 % av den totala ersättningen för basuppdraget erhållas som målrelaterad ersättning. Ersättningen utgår för de områden som anges nedan. Den målrelaterade ersättningen kopplas, där så är möjligt, till

vårdenhetens storlek genom ett angivet maximalt antal utförda åtgärder baserat på antalet listade på hälsocentralen.

Områden för målrelaterad ersättning revideras årligen.

De aktiviteter som ingår i de målrelaterade ersättningarna är aktiviteter som ingår i samtliga hälsocentralernas basåtagande.

Följande områden har fastställts för 2016:

• Hälsosamtal 40-åringar

• Fördjupad läkemedelsgenomgång.

• Antibiotikaförskrivning

• Kvalitets/utvecklingsarbete på hälsocentralen

• Nationellt eller regionalt utvecklingsarbete

Detaljerad beskrivning av målområden med tillhörande beskrivning av hur datainsamling sker finns på Hälsovalets hemsida.

http://www.regiongavleborg.se/samverkanswebben/halsa-vard-och-tandvard/halsovalet/Dokument-och-rutiner/Ersattning/Malrelaterad-ersattning/

Medicinska granskningar kan genomföras genom hälsovalskontorets försorg där kostnaden belastar hälsovalskontoret. Hälsocentralen ska kostnadsfritt ställa upp med nödvändig personal för att vara behjälplig vid revisionen.

Syfte med den målrelaterade ersättningen:

• Hälsosamtal 40-åringar

För att identifiera personer med livsstilsproblematik och med hjälp av motiverande samtal påverka till en livsstilsförändring.

• Fördjupad Läkemedelsgenomgång

För att upptäcka, åtgärda och förebygga läkemedelsrelaterade problem med syftet att optimera patientens läkemedelsbehandling.

• Antibiotikaförskrivning

Primärvården ska aktivt arbeta för att hålla förskrivningen av antibiotika på en rimlig och adekvat nivå.

Sida 27 av 42

• Utvecklings/kvalitetsarbete på hälsocentralen

Hälsocentralen arbetar med utvecklings/kvalitetsarbete inom områden.

o Somatisk kronisk sjuka o Psykisk ohälsa

o Förebyggande arbete o E-hälsa

Ersättningen ska ge hälsocentralerna möjlighet att utveckla verksamheten för att ge bättre vård.

• Nationellt eller regionalt utvecklingsarbete

Deltagande i utvecklingsarbete på primärvårdsnivå beslutat av hälso-och sjukvårdsdirektören.

7.14 Patientavgifter

Hälsocentralen skall av patienter ta ut avgifter för hälso- och sjukvård enligt de regler och belopp som regionen beslutat. Endast de patientavgifter som tas ut vid besök som sker till följd av sjukdom, misstanke om sjukdom eller skada ingår i högkostnadsskyddet för öppen hälso- och sjukvård. Följsamheten till regionens regelverk är grundläggande för att alla patienter ska behandlas lika.

Avgiftshandboken gäller även vaccinationer, intyg och hälsoundersökningar när de finns beskrivna i denna.

Patientavgifterna behålls av leverantören och regionen ersätter uteblivna patientavgifter enligt avgiftshandbokens regler.

Hälsocentralen ersätts inte för uteblivna patientintäkter som beror på att patienten låter bli att betala avgifter enligt regionens avgiftsregler. Hälsocentralen har heller inte rätt till ersättning för återbetald patientavgift, t. ex om en patient får vänta mer än 30 minuter efter utsatt tid. Debiterad avgift för uteblivet besök enligt

avgiftshandboken tillfaller hälsocentralen.

Om inte hälsovalets budgeterade nivå på ersättningen för uteblivna patientavgifter uppnås, kommer ett schablonbelopp upp till den budgeterade nivån att betalas ut maximalt fyra gånger under året. Schablonbeloppet betalas ut efter antalet listningspoäng.

7.15 Enstaka besök hos andra vårdgivare

Varje hälsocentral har kostnadsansvar för den verksamhet som bedrivs vid den egna vårdenheten, men också för besök som hälsocentralens listade gävleborgare gör hos

• andra hälsocentraler i länet än den där personen är listad och hos

• familjeläkarjourer i länet

• vårdgivare med vårdavtal gällande insatser som ingår i hälsocentralens åtagande

• Specialist i allmänmedicin eller fysioterapeut som bedriver verksamhet enligt nationella taxan. (ers enl. LOL och LOF).

Sida 28 av 42 Hälsocentraler får inte registrera besök för vaccinationer, intyg eller

hälsoundersökningar så att ersättning för enstaka besök utfaller.

Besök hos annat landsting eller region på primärvårdsnivå så kallade utomlänsbesök betalas av Hälsovalskontoret.

Kostnaden för enstaka besök hos annan hälsocentral eller läkare/fysioterapeut på den nationella taxan fastställs för år 2016 till:

Besök hos läkare på nationella taxan 700 kr

Besök hos läkare vid familjeläkarjour/motsvarande 1180 kr

Besök hos läkare på hälsocentral 700 kr

Besök hos distriktssköterska eller annan sjuksköterska 300 kr

Besök hos fysioterapeut 240 kr

Besök hos fysioterapeut på nationella taxan för åtgärd

med särskilt arvode 240 kr

Besök hos fysioterapeut på nationella taxan för åtgärd med

enkelt arvode 0 kr

Besök hos arbetsterapeut 450 kr

Besök hos kurator 450 kr

Besök hos psykolog 550 kr

Gruppbesök 150 kr

Provtagning på patient listad vid annan hälsocentral 75 kr Provtagning på patient som remitterats från sjukhusen i länet

(ersätts av sjukhusen) 75 kr

Tillägg hembesöksavgift 500 kr

För besök från patienter med skyddad identitet, och patienter från Gävleborg som inte är listade hos någon hälsocentral i länet, får mottagande hälsocentral

ersättning från hälsovalskontoret enligt ovanstående prislista.

7.16 Besök från utomlänspatienter

När hälsocentralen får besök från personer från andra län får hälsocentralen ersättning från Hälsovalskontoret för besöket.

Patientens hemlandsting faktureras sedan för besöket. Kostnaden för besöket fastställs årligen av Samverkansnämnden för Uppsala-Örebro sjukvårdsregion.

7.17 Ersättning för kommunalt finansierade särskilda boenden Hälsocentraler som ansvarar för läkarinsatser vid kommunala boenden (SÄBO), erhåller ersättning för det åtagande som finns reglerat mellan hälsocentralen och kommunen. Ersättningen avser att täcka merkostnader för läkartiden och för de läkemedelsrekvisitioner som görs till boendet. Ersättning utgår per plats och år med 2 400 kr/permanent SÄBO-plats, 15 000 kr/korttidsplats och med 1 200 kr/LSS-plats. Rimlig tid bör avsättas för uppdraget.

Akuta besök på SÄBO ersätts som enstaka besök.

7.18 Ersättning för tilläggsuppdrag BVC

Ersättningen med 2 780 kr/barn 0-5 år baseras på de barn som vid månadsskiftet är inskrivet vid hälsocentralens BVC. Utöver detta erhåller varje BVC en

socioekonomisk ersättning med 100 kr/socioekonomisk poäng utifrån

hälsocentralens socioekonomiska index avseende utlandsfödda och ensamstående

Sida 29 av 42 med barn samt målrelaterad ersättning för det första hembesöket hos en familj med ett nyfött barn med 1 200 kr/besök och för föräldragruppsutbildningar, där minst en av barnets föräldrar deltagit med 100 kr/barn.

7.19 Ekonomiska sanktioner

Ekonomiska sanktioner tillämpas för att undvika en oacceptabel lägstanivå hos leverantören. Utöver sanktioner innehåller avtalet mellan regionen och den godkända hälsocentralen även en generalklausul om såväl hävning som avdrag på ersättningen om inte avtalet följs. Områden som är aktuella för sanktioner är utebliven rapportering, bristande följsamhet till rutiner och policys som gäller för Hälsoval Gävleborg, bristande tillgänglighet och bristande läkarkontinuitet. Om hälsovalskontoret påtalar brister och dessa kvarstår mer än 5 dagar från skriftligt meddelande utgår vite motsvarande 10 % av föregående månads ersättning för vårdpeng, ACG, geografisk ersättning och täckningsgrad. Avdraget räknas per dag så länge bristen kvarstår.

8 Uppföljning

8.1 Syfte

Syftet med uppföljningen är att Region Gävleborg i egenskap av huvudman för hälso- och sjukvården:

• Att informera befolkningen om hälsocentralernas resultat

• Att följa upp att den verksamhet som bedrivs på hälsocentralen överensstämmer med uppdraget

• Att få underlag för att betala rätt ersättning till leverantören enligt fastställd ersättningsmodell

• Att få underlag för att bedöma vårdbehov och utveckla hälso- och sjukvården i Gävleborg

• Att leverera efterfrågad statistik till myndigheter och organisationer.

8.2 Underlag och metod

Hälsocentraler verksamma i Hälsoval Gävleborg skall medverka till att uppföljning och utvärderingar sker enligt regionens beslut.

Patienternas upplevelser av primärvård kommer att mätas via den nationella patientenkäten samt eventuella lokala enkäter i Region Gävleborg.

Patienternas möjlighet att komma i kontakt med primärvården d v s

telefontillgänglighet och läkarbesök inom 7 dagar, mäts via Väntetider i vården.

Vårdgarantiläget i Sverige

Patientens vård följs upp genom att hälsocentralerna rapporterar till prioriterade nationella kvalitetsregister. Register där följsamhet i registrering krävs är Senior Alert, Svenska Demensregistret (SveDem), Svenska Palliativ Registret, Nationella Diabetes Registret och SWEVAC.

Sida 30 av 42 Uppföljning av patientsäkerhetslagen görs via patientsäkerhetsberättelse,

Nationella patientenkäten, ViV, Pascal, Senior Alert, palliativa registret, SveDem, avvikelsehantering Platina, Risk- och händelseanalys.

Hälsocentralen skall tillhandahålla uppgifter som krävs för uppföljning av verksamheten och utbetalning av ekonomisk ersättning. Dessa uppgifter kan komma att rapporteras till statliga myndigheter, SKL m fl. Detta sker framför allt i Hälsovalets Ersättnings System (HES).

Region Gävleborg har rätt att under avtalsperioden låta genomföra revisioner av olika karaktär, exempelvis kvalitet, medicin, miljö samt ekonomi avseende lagstadgade skatter och avgifter.

Revisioner kan komma att utföras av regionens egen personal, eller extern resurs på uppdrag av regionen. Hälsocentralen skall utan ersättning vara behjälplig med att tillhandahålla de uppgifter och underlag som krävs för att revisionen ska kunna genomföras. Region Gväleborg svarar för ersättning till den som utför den

revision som regionen beställt.

I första hand skall uppgifter för uppföljning levereras från hälsocentralens system enligt IT-avsnittet.

9 IT

9.1 Syfte

För att hålla en hög kvalitet på sjuk- och hälsovården inom regionen är det mycket viktigt att regionens och privata hälsocentraler i väsentliga delar använder

gemensam IT-struktur.

För att förbättra patienternas villkor och minimera administrationen i vårdkedjan är det nödvändigt att IT-systemen utvecklas och samverkar på ett rationellt och effektivt sätt.

Hälsocentralen skall använda det journalsystem som regionen beslutar, för närvarande PMO. Vårdinformation ska vara kvalitetssäkrad och lättillgänglig av patientsäkerhetsskäl samt för att underlätta införandet av nationella IT-lösningar.

Kontakter skall underlättas så långt som möjligt med övriga aktörer som är delaktiga i patientens vård, exempelvis kommunala enheter som verkar inom Hälso- och sjukvårdslagens ramar och Socialtjänstlagen (SOL).

Hälsocentralens vårdinformation skall vara kvalitetssäkrad, lättillgänglig och följa en gemensam informationsstruktur. Dessa krav gäller all vård som utförs på regionens uppdrag.

Patientuppgifter, journalhandlingar, patientadministration, samt administrativa uppgifter om verksamheten, statistik och ekonomi skall vara kompatibel och uppföljningsbar mellan hälsocentralen och regionen.

Region Gävleborg kommer att ge IT-support i form av råd, utbildning samt uppgradering, underhåll och felavhjälpning av tillhandahållna obligatoriska IT-produkter.

Sida 31 av 42 Egna IT-lösningar och valbara IT-produkter bekostas och sköts av hälsocentralen.

9.2 Övergripande krav

• Hälsocentralen skall ha en IT-struktur som tillförsäkrar sig en hög patientsäkerhet, effektiv uppföljning och som underlättar hantering av ersättning.

• Region Gävleborg har ställt sig bakom nationella IT-strategin och hälsocentralen skall följa de krav som regionen ställer för att följa strategin.

• Hälsocentralen skall ansluta sig till nationella IT-lösningar när regionen så beslutar.

• Hälsocentralen skall anslutas till Nationell Patientöversikt med följande information:

o Vård och omsorgstagare o Diagnos

o Vård och omsorgskontakt

o Vård och omsorgsdokumentation (bl a läkaranteckningar).

• Hälsocentralen skall tillämpa regionens IT-normer.

• Hälsocentralen skall tillämpa regionens säkerhetsföreskrifter.

• Hälsocentralen skall följa de riktlinjer, begrepp och termer för den vårdadministrativa informationen som stipuleras av regionen.

• Hälsocentralen skall framställa och leverera uppföljningsinformation och statistik enligt direktiv från regionen.

• Obligatoriska IT-produkter som tillhandhålls av regionen skall implementeras och administreras på ett säkert sätt.

• Hälsocentralens egna IT-system skall vara data- och kvalitetssäkrade framförallt med avseende på dataintrång.

• Hälsocentralen skall bekosta, driva och sköta egna IT-lösningar och valbara IT-produkter.

• Hälsocentralen skall ange en ansvarig kontaktperson gällande IT-frågor.

• Hälsocentralen skall informera sig och följa regionens meddelade

förändringar och förutsättningar som gäller för verksamhetens bedrivande.

9.3 Teknik och IT/Informationssäkerhet

• Hälsocentralen skall hantera vårdinformation enligt lagar och regler.

• Hälsocentralen skall anpassa utrustning och IT-system till regionens ställda krav på gränssnitt, kommunikation, säkerhet och hanterbarhet.

• Hälsocentralen skall leverera dokument som är beständiga enligt regionens ställda krav.

• Tillhandahållna obligatoriska IT-produkter uppgraderas, underhålls och felavhjälps av regionen.

• För att hälsocentralen skall få använda regionen obligatoriska IT-produkter krävs det att hälsocentralen följer regionen ställda krav på IT-utrustning.

9.4 Tillhandahållna IT-produkter (tjänstekatalog)

• Obligatoriska IT-produkter tillhandahålls kostnadsfritt av regionen.

• Valbara IT-produkter ska bekostas av hälsocentralen.

Sida 32 av 42

• Valbara IT-produkter kommer att ha samma prissättning för offentliga och privata hälsocentraler.

• För valbara IT-produkter gäller att hälsocentraler i privat regi har eget avtal gällande uppgradering, underhåll och felavhjälpning.

• IT-produkter är listade i bilaga 1.

9.5 Gränssnitt

• Hälsocentralen ska uppfylla ställda krav på gränssnitt för att på ett säkert och effektivt sätt kunna kommunicera med kommunala enheter, regionen och dess invånare.

• Gränssnittet ställer höga krav på säker överföring, kryptering och sekretess. Krav på gränssnitten är listade i bilaga 1.

10 Godkännandeprocessen

10.1 Ansökan

Leverantör som önskar bedriva primärvård i Gävleborg och åtar sig att följa villkoren i Handbok för Hälsoval Gävleborg, som även utgör

förfrågningsunderlag, kan ansöka om godkännande hos Region Gävleborg.

Ansökan om godkännande lämnas separat för varje hälsocentral.

Ansökan prövas av en godkännandegrupp. Prövningen av ansökan görs med utgångspunkt i det material som leverantören lämnat in. Vid behov kan regionen begära kompletterande upplysningar av leverantören, samt genomföra en

gemensam genomgång av ansökan med en representant för leverantören.

Vid flytt av hälsocentral ska godkännande ske av Hälsovalskontoret. Om

hälsocentralen flyttar utanför sitt geografiska närområde så betraktas det som en nyetablering och ska då följa ansökningsförfarande för nyetablering.

10.2 Ansökningshandlingar

Finns att hämta på Hälsovalskontorets hemsida:

http://www.regiongavleborg.se/samverkanswebben/halsa-vard-och-tandvard/halsovalet/Verksamma-vardgivare/Ansokan/ eller

http://www.valfrihetswebben.se/startsidan.aspx Ansökan skickas till:

Region Gävleborg Hälsovalskontoret 801 88 Gävle

Region Gävleborg godkänner inte ansökan skickad per telefax eller e-post.

10.3 Ändringar i Handboken

Region Gävleborg har rätt att ändra villkoren i Handbok för Hälsoval Gävleborg.

Sådan ändring sker i regel en gång per år. Så snart regionfullmäktige har fattat beslut om ändring av villkoren i Handbok för Hälsoval Gävleborg kommer regionen skriftligen informera leverantören genom ändringsmeddelande. Ändring träder i kraft tidigast sex månader efter beslutet meddelats.

Sida 33 av 42 Om leverantören inte vill bli bunden av de ändrade villkoren, skall leverantören inom 60 dagar från den tidpunkt ändringsmeddelandet sänts, skriftligen meddela Region Gävleborg att de ändrade villkoren inte accepteras. Om sådant

meddelande inte mottagits av regionen inom den angivna tidsfristen blir leverantören bunden av de ändrade villkoren från och med den dag regionen angivit i ändringsmeddelandet, dock tidigast 60 dagar efter det att

ändringsmeddelandet sänts.

Om leverantören meddelar Region Gävleborg att leverantören inte accepterar de ändrade villkoren upphör avtalet att gälla 12 månader efter utgången av 60 dagarsfristen. Under den återstående avtalstiden gäller Handbok för Hälsoval Gävleborg i sin lydelse före ändringarna.

10.4 Kontroll och eventuell uteslutning av leverantör

Leverantören kommer att uteslutas från godkännandeprocessen om leverantören eller företrädare för denne enligt en lagakraftvunnen dom är dömd för sådan brottslighet som anges i lag (2007:1091) om offentlig upphandling 10§ 1 avseende:

• kampen mot organiserad brottslighet

• bestickning

• bedrägeri

• penningtvätt.

Leverantör får uteslutas från godkännandeprocessen om leverantören:

• är i konkurs eller likvidation, är under tvångsförvaltning eller är föremål för ackord eller tills vidare har inställt sina betalningar eller är underkastad näringsförbud

• är föremål för ansökan om konkurs, tvångslikvidation, tvångsförvaltning, ackord eller annat liknande förfarande

• genom lagakraftvunnen dom är dömd för brott avseende yrkesutövningen,

• har gjort sig skyldig till allvarligt fel i yrkesutövningen och den

• har gjort sig skyldig till allvarligt fel i yrkesutövningen och den

Related documents