• No results found

Vad har ni åstadkommit så här långt?

In document Vad vill er organisation uppnå? (Page 21-24)

För att få en uppfattning av vad Hungerprojektet har åstadkommit så här långt presenterar vi dels övergripande nyckeltal, exempelberättelser från våra program samt mer detaljerade exempel på vad vi har åstadkommit i Ghana och Indien.

Övergripande nyckeltal

Hungerprojektet har bedrivit programverksamhet sedan 1990.

- I slutet av 2013 nådde vi ut till 19,6 miljoner människor i 17 318 byar i 12 länder.

- I Afrika når vi ut till 1,6 miljoner människor, i Indien 13,5 miljoner människor, i Bangladesh 4.6 miljoner människor och Latinamerika 21 000 människor.

- Hittills har 4,1 miljoner människor deltagit i Vision Committment & Action workshops i de 12 programländerna.

- Under 2013 var 71 498 kvinnor och män aktiva inom mikrofinansprogrammet och deltog i utbildningar samt lånade och sparade i epicentrets mikrokreditbank. Av dessa var 80 % kvinnor.

Effekten av dessa nyckeltal är svårare att åskådliggöra, men som nämns ovan arbetar Hungerprojektet med att ta fram standardiserade nyckelindikatorer på outcome-nivå.

Berättelser från programverksamheten

Berättelser från våra program ger en uppfattning av den effekt som våra insatser haft på individnivå.

Delma Jean, Burkina Faso

Delma Jean, jordbrukare och medlem i epicentret i Bissiga i Burkina Faso, vittnar om hur hans liv har förändrats efter han deltagit i Hungerprojektets utbildningar.

”Epicentret erbjuder Vision Commitment Action workshops för att stärka vår organisatoriska förmåga. Vi får även utbildning inom våra respektive områden. Jag har fått lära mig om mikrodosering och ekologisk gödselproduktion. Förr kunde jag inte producera mer än tio säckar majs per hektar. Därför var jag fattig i många år. Tack vare att jag använde sig av ny kunskap kunde jag öka min produktion. Nu får jag 35 säckar majs per hektar. Hungerprojektet i Burkina Faso har på så vis bidragit till min och andra jordbrukares framgång. Idag förvarar jag min skörd på kornvindar och min familj är välnärd. Genom att sälja överskottet kan jag bekosta min familjs utgifter och förbättra mina levnadsvillkor. Nu bor jag i ett ordentligt hus och kan hålla mina två barn i skolan, vilket är en bedrift för en småskalig jordbrukare som jag.”

Comfort, Ghana

Comfort är 53 år, änka, har 4 barn och bor i samhället Oboadze nära Taido epicenter i Ghana. År 2000 utbildades hon av Hungerprojektet till att börja arbeta som volontär för Women’s Empowerment Program (WEP) och i ett senare skede även som assistent i förskoleverksamheten.

Efter att hon hade fått utbildning jobbade Comfort i områdets förskoleverksamhet på ideell basis fram till 2009, när hon rekryterades av ”Ghana Education Service” och blev chef över hela verksamheten. Tack vare Comforts insatser blev epicentrets verksamhet förmånstagare i programmet ”Ghana National School Feeding Programme”, som ska öka och belysa värdet av en väl sammansatt och näringsrik kost till alla barnen på epicentret. Utöver detta starka engagemang i sitt område har Comfort blivit utsedd till sekreterare i kommittén för mikrokrediter vid epicentret i Taido. Hon är även diakon i Oboaze Pentecost Church där hon i sin tjänsteposition har kraften att nå hundratals kvinnor för WEP-aktiviteter i och utanför sitt distrikt. Utöver arbetet som lokal ledare och medarbetare inom förskoleverksamheten tillverkar Comfort även tvål och batikföremål.

Kunskaperna om hantverk i olika former fick hon efter att ha deltagit i en workshop i Hungerprojektets regi för WEP volontärer när WEP utbildningen avslutades. Genom att sälja sina

produkter i närområdet har Comfort kunnat använda sina besparingar för att installera el i sitt hem.

”Hungerprojektet har gjort mig till den jag är idag” säger Comfort avslutningsvis.

Kusom Kali - Indien

Kusom Kali är en folkvald kvinna från Madhya Pradesh, Indien. Hon kan inte läsa eftersom hon aldrig har fått möjlighet att gå i skolan, på grund av att hon var flicka. Efter att ha gått Hungerprojektets utbildningar för kvinnliga ledare ville hon göra förändringar i sin by, men på grund av hennes låga kast och det faktum att hon var kvinna var hon var tvungen att vara kreativ och tänka utanför boxen för att förändra sitt eget liv och sin närmaste omgivning. Hon identifierade ett behov som alla i byn hade, nämligen en plats för kremering. Fattiga familjer var tvungna att kremera sina nära och kära bakom sina hus. En särskild kremeringsmark var något som alla ville ha, så hon såg till att få markytan sanktionerad från regeringen och byggde kremeringsmarken. Hon använde sedan det stöd hon hade byggt upp bland människorna i byn för att se till att en skola byggdes för flickor. Detta förlängde flickornas utbildning från årskurs 5 till årskurs 8, med år 9 och 10 på väg att läggas till. Nu har flickorna i byn en skola de kan gå till även i de högre årskurserna.

Epicenterstrategin, Ghana

Under 2013 gjordes en pilotstudie i Ghana och Malawi som mätte resultat på outcome nivå. Syftet var att utvärdera uppnådda resultat på medellång sikt för att på så sätt kunna vidareutveckla M&E systemet till att även mäta långsiktiga effekter. Ghana och Malawi valdes ut som pilotstudier för att illustrera framstegen inom epicenterstrategin som implementeras i samtliga programländer i Afrika.

Insamlingen av data har främst skett via intervjuer med individer samt intervjuer i fokusgrupper. I varje land undersöktes fem slumpmässigt utvalda epicenters.

Vi väljer att fokusera på resultaten som uppnåtts i Ghana på grund av Hungerprojektets storskaliga satsning i landet. Målet med satsningen har varit att alla invånare i Östra regionen i Ghana ska ha gångavstånd till ett fungerande epicenter där de kan tillgodose grundläggande behov, för att kunna utvärdera mer specifikt vilka effekter epicenterstrategin har på lång sikt. M&E- teamet i Ghana har tillsammans med Hungerprojektets M&E-team skissat på ett flertal framstegsindikatorer som fungerar med den nuvarande teorin, metoden och programstrukturer.

Majoriteten av epicenterkommittéerna i Östra Ghana har under det gångna året uppvisat viktiga egenskaper som ledare. De har själva organiserat möten, drivit frågor kring och tagit egna initiativ till underhåll av epicenterbyggnaden, odling och mycket mer, utan inblandning från

Hungerprojektets volontärer och anställda. De har visat att de behöver hjälp och stöd i mindre utsträckning än tidigare. Dessa resultat visar att utvecklingen inom epicenterstrategin går framåt då det krävs att epicenterkommittéerna själva driver epicenterutvecklingen framåt. Social mobilisering och ledarskap är viktiga grundstenar inom epicenterstrategin. I Ghana är det idag sannolikt att 20,3% av befolkningen som lever i anslutning till ett epicenter lever i fattigdom (på mindre än 1,25 US Dollar per dag). För hushåll som inte har tillgång till ett epicenter ligger siffran på 24,1% enligt nämnda pilotstudie.

2008 påbörjades en extern utvärdering av den storskaliga satsningen i Ghana. En grupp forskare från Yale University, Innovations for Poverty Action (IPA) och University of Ghana genomförde då en förstudie med 4000 hushåll och över 20 000 individer. En uppföljningsstudie med samma individer startades 2013 och en rapport från denna studie beräknas vara klar i slutet av 2014.

Kvinnors ledarskap Indien

THP-I fyller en viktig funktion när det kommer till att utbilda och stärka kvinnliga byrådsrepresentanter. Strategin i Indien implementeras som nämnts ovan i femårscykler och mål och resultat utvärderas varje år. Från och med 2015 kommer THP-I kunna presentera än tydligare resultat inom kvinnors ledarskap på grund av den pågående utvecklingen av outcome indikatorerna.

I Indien har vi hittills utbildat över 83 000 folkvalda kvinnor. Under 2013 deltog 9 387 folkvalda kvinnor aktivt i våra utbildningar och workshops. Dessa kvinnor har bland annat kämpat för att öka antalet flickor i grundskolan och morverka våld mot kvinnor. Vidare har näringsutbildningar och program för matsäkerhet integrerats i samtliga sju delstater där Hungerprojektet arbetar.

In document Vad vill er organisation uppnå? (Page 21-24)

Related documents