• No results found

Åtgärder i dynsänkorna vid Kyrkudden och Tärnudden

• Tallarna i dynsänkornas omedelbara närhet avvecklas successivt. B2.1.5 SKÖTSELOMRÅDE 5: TALLSKOGEN (TRÄDKLÄDDA DYNER OCH GRÅA DYNER)

I skogen på de trädklädda dynerna utgör idag bristen på skogsbrandens påverkan det största bevarandeproblemet för ekosystemet. Avsaknaden av brand leder till fortsatt förtätning av skogen och påbyggnad av humuslager

samt att värdefulla vedsubstrat inte skapas. Vidare är stora delar av skogen påverkad av skogsbruk där vissa områden är starkt påverkade. Här saknas ekologiskt viktiga strukturer och solöppna miljöer. För de vedlevande insek- terna är bristen på goda livsmiljöer med lämpliga vedsubstrat i rätt typ av miljö det största hotet och detta hot är akut tidsmässigt. Även upplevelserna av naturligt fungerande ekosystem hotas av ovanstående faktorer.

Bevarandemål

Arealen av trädklädda dyner (2180) och grå dyner (2130) ska tillsammans vara minst 3 061 hektar. De trädklädda dynerna ska domineras av tall. Skogen präglas av en naturlig branddynamik och solexponerade, varma miljöer och strukturer i form av levande äldre tallar och död tallved ska utgöra ett påtagligt inslag i stora delar av området. Det ska finnas gamla träd och död ved påver- kade av brand i form av träd med brandljud, torrträd, hålträd, liggande död ved etc. av olika trädslag och i olika nedbrytningsstadier. Områden med tätare skogar med naturligt avdöende på grund av konkurrens finns också som en del av successionerna efter brand. Öppna sandblottor finns i betydande omfattning på de högsta dynerna och i övrigt tämligen allmänt, särskilt efter brand. På de grå dynerna dominerar öppen sand efter brand och öppen sand finns som ett betydande inslag i alla successioner. Karakteristiska och typiska arter förekom- mer allmänt och föryngrar sig. De mycket artrika lövskogsområdena, främst i anslutning till Höga Åsen, förekommer i nuvarande omfattning. Främmande träd- och buskarter förekommer inte i området. Den unika faunan av skal- baggar på både yngre och äldre tall samt tallved förekommer i livskraftiga populationer.

Åtgärder

• Regelbunden naturvårdsbränning med en omfattning som leder till en hög grad av naturlighet i hela området. Bränning ska genomföras minst i en omfattning som hindrar försämring av bevarandetillståndet för natur- typerna och de tallevande insekterna. På sikt ska det genomföras i en omfattning som säkerställer en förbättring av bevarandetillståndet så att bevarandemålet nås i sin helhet.

• En bränningsplan tas fram som tydliggör hur bränning ska genomföras under kommande decennium för att hindra fortsatt igenväxning av värde- fulla miljöer (solöppna miljöer med värdefulla tallsubstrat och grå dyner) samt till en höjd brandsäkerhet på ön för att minska risker och konse- kvenser för liv, egendom och miljö. Nya planer för bränning tas successivt fram för att stödja arbetet med att bidra till att uppnå bevarandemålet och förbättrad säkerhet.

• Planering och genomförande av naturvårdsbränning ska samrådas med berörda intressenter.

• Hänsyn tas till fornlämningar och kulturhistoriska lämningar samt kultur påverkade träd (CMT).

• I lövområdena i anslutning till Höga Åsen ska lövträd och hasselbuskar dominera. Barrträd som utgör ett hot mot hotade lavarter kan tas bort. • I en initial fas kan tillgången på substrat för prioriterade arter av tallevande

skalbaggar förbättras genom aktiva insatser med fällning eller ringbarkning av träd. Detta ska enbart göras när behovet av substrat för de prioriterade arterna är stort samt ske i begränsad omfattning.

• Träd som faller över stigar ska efter avlägsnandet återföras till skogs- ekosystemet till gagn för vedlevande organismer.

B2.1.6 SKÖTSELOMRÅDE 6: LÖVSKOGSOMRÅDEN

Generell beskrivning

Skötselområdet omfattar Stora Idemoren, strax söder om Fyrbyn, samt Lilla Idemoren ett stycke söder om Kapellänget.

Stora Idemoren är kraftigt igenväxt med idegran, som breder ut sig och tränger undan hasselbestånden. I dagsläget är området i princip ogenom- trängligt. Det finns flera sällsynta lavar på hasseln som nu hotas till sin existens. Igenväxningen är inte alls lika påtaglig i Lilla Idemoren.

Bevarandemål

Arealen lövskogar (ingående i trädklädda dyner 2180) ska vara minst 10,3 hektar. Lövträd ska dominera. Asp dominerar och hassel förekommer allmänt. Trädskiktet ska inte vara tätare än att det tillåter ett tillräckligt ljus- insläpp för hasselns fortlevnad. Idegran ska inte tillåtas ta överhanden eller skada de biologiskt gamla och värdefulla träden och buskarna i området. Populationen av liten havstulpanlav är stabil eller ökar.

Åtgärder:

Stora Idemoren (6a)

• Idegran som utgör ett hot mot den biologiska mångfalden ska tas bort. • Runt hasselbuketterna röjs sly och buskar bort.

• Större ekar friställs.

Lilla Idemoren (6b)

• Inga akuta åtgärder så länge inte idegranen förtätar området och därigenom hotar naturvärdena, främst lavfloran på asp och hassel. B2.1.7 SKÖTSELOMRÅDE 7: ÄNGS- OCH GRÄSMARKER

Det finns flera kulturpräglade ängs- och gräsmarker. Dessa kräver en hävd som säkerställer dess bevarande.

Bevarandemål

Arealen slåtterängar i låglandet (6510) ska vara minst 2,0 hektar. Ängen har en markvegetation som är tydligt präglad av slåttern. Efterbete kan få före- komma. Miljön är öppen med maximalt 30 % täckningsgrad av träd och

buskar. Typiska och karakteristiska arter samt andra naturligt förekommande arter ska föryngra sig. Det ska finnas gamla träd och föryngring av nya träd som efterträdare till de äldre ekarna. Ingen skadlig ansamling av förna ska finnas i området efter vegetations periodens slut. Inga främmande/invasiva arter eller någon igenväxningsvegetation ska förekomma.

Arealen lövängar (6530) ska vara minst 3,6 hektar. Regelbundet traditionellt lövängsbruk ska påverka området. Efterbete kan få förekomma. Änget har ett rikligt inslag av värdefulla träd och föryngring av nya träd som efterträdare till de äldre ekarna. Genom traditionell ängshävd får markerna på Gotska Sandön den artsammansättning som är optimal under de förhållanden som råder. Hävdgynnade arter förekommer rikligt och floran visar inga tecken på bestående populations nedgångar eller trivialisering. Ingen igenväxnings- vegetation av träd, buskar eller andra arter som hotar ängets värden ska förekomma. Främmande arter förekommer inte.