• No results found

Övergripande diskussion

6. Slutsats & diskussion

6.3 Övergripande diskussion

Innan vi diskuterar våra resultat vill vi åter igen poängtera vikten av att textanalys i sig är en subjektiv metod. Det faktum att vi har varit två har både stärkt och försvagat vissa delar av det analytiska arbetet i den bemärkelse att vi inte alltid hållit med varandra. Vi har jämfört och argumenterat men ändå i slutändan gjort olika beslut vid ett fåtal tillfällen. Med det sagt hoppas och tror vi dock att de diskussioner vi haft till sist har resulterat i en starkare analys som ger en mer korrekt bild av verkligheten.

I stora drag har vi funnit att det finns en tydlig samstämmighet mellan de nationella proven i historia och religion samt kunskapskraven för respektive ämne, vilket naturligtvis är

glädjande ur ett lärarperspektiv. De individuella kartläggningarna visar på att en stor majoritet av de nationella provens uppgifter prövar innehåll som återfinns i kunskapskraven. Vad vår forskning däremot synliggör är var utsträckningen skiljer sig åt i respektive prov, vilket också

54 varit en central del av vårt syfte. Fördelningen är inte så jämn som den skulle kunna vara, vilket kan ses som en förstärkning av de forskningsresultat som tidigare nåtts när det kommer till att utsträckningen av kunskaper och förmågor som prövas kan variera (jfr Lundahl, 2009). Vad som däremot kan sägas är att det som prövas i de nationella proven till stor del ligger i linje med respektive ämnes syftesdel utifrån Lgr 11. Som exempel återfinns förmågan att hantera källor i både historia och religion (Skolverket, 2014, s. 172; Skolverket, 2014, s. 186), och detta visar sig, om än bara lite, i proven. Historieämnets syftesdel har också en tydligare lutning mot faktakunskap (Skolverket, 2014, s. 172) medan religionsämnet mer regelbundet betonar förmågan att reflektera och analysera (Skolverket, 2014, s. 186-187). Detta kan förklara skillnaderna i de nationella provens uppgiftsfördelning då de tycks matcha respektive ämne. Det har inte varit vårt syfte att jämföra ämnena med varandra men detta visar att våra ursprungliga misstankar om skillnaderna, som vi diskuterade i inledningen, stämmer. Viss tidigare forskning, exempelvis Wretmans tankar om att bedömningssituationer inom SO-blocket sällan ger eleven chans att själv analysera och resonera (Wretman, 2015), kanske kan ifrågasättas i viss mån utifrån dessa resultat, åtminstone sett till det nationella provet i religion.

Vårt syfte har hela tiden varit att göra en kartläggning av samstämmighet. Vi har aldrig helt utgått ifrån att finna stora skillnader, snarare har vi väntat oss en tydlig grad av

samstämmighet eftersom de nationella proven har Lgr 11 som grund. Vad vi däremot har velat göra är att visa vad dessa prov, som ännu inte har analyserats i årskurs 6, innehåller och var de lägger fokus när det kommer till i vilken utsträckning olika kunskapskrav prövas. Vi hoppas att detta kan synliggöra vad lärarna som eventuellt använder framtida bedömningsstöd kan väntas behöva komplettera med för att ge eleven möjlighet att pröva alla sina kunskaper och förmågor. Det kan trots allt knappast ses som rättvist att vissa kunskapskrav prövas mer än andra, vad händer exempelvis om två elever med olika kompetensområden gör samma prov och den ena av dessa kompetenser testas fem gånger och den andra bara två? Kan det överhuvudtaget resultera i likvärdig bedömning?

Vårt förslag på vidare forskning är att utveckla det som vi startat för årskurs 6. Det återstår två nationella prov i SO och tre nationella prov i NO för den eller de som vill kartlägga vidare. Vi hoppas att denna uppsats, vårt bidrag till den pedagogiska världen, kommer att kunna utgöra verktyg för den yrkesverksamma läraren i framtiden.

55

Källförteckning

Litteratur

Bergström, Göran & Boréus, Kristina (2006). Textens mening och makt. Metodbok i samhällsvetenskaplig textanalys. Lund: Studentlitteratur.

Bryman, Alan (2008). Samhällsvetenskapliga metoder. Malmö: Liber.

Forsberg, Eva & Lindberg, Viveca (2010). Svensk forskning om bedömning - en kartläggning. Stockholm: Vetenskapsrådet.

Gunnemyr, Per (2011). Likvärdighet till priset av likformighet? Lunds Universitet. Jansson, Tobias (2011). Vad kommer på provet? Gymnasielärares provpraxis i samhällskunskap. Karlstad: Universitetstryckeriet.

Johansson, Bo & Svedner, Per Olov (2010). Examensarbetet i lärarutbildningen. Uppsala: Kunskapsföretaget.

Johansson, Desiré (2014). Hur ser samstämmigheten ut mellan det Nationella provet och Lgr 11? Om det nationella provet i historia och dess samstämmighet med läroplanen. Karlstads Universitet.

Jönsson, Anders & Thornberg, Pia (2014). Samsyn eller samstämmighet? En diskussion om sambedömning som redskap för likvärdig bedömning i skolan. Pedagogisk Forskning i Sverige årg 19 nr 4-5 2014.

Korp, Helena (2006). Lika chanser i gymnasiet? En studie om betyg, nationella prov och social reproduktion. Malmö Högskola.

Krathwohl, David R. (2002). A Revision of Bloom’s Taxonomy: An Overview. Theory into Practice; Autumn 2002.

Lundahl, Christian (2009). Varför nationella prov? - framväxt, dilemman, möjligheter. Lund: Studentlitteratur.

Näsström, Gunilla (2008). Measurement of Alignment between Standards and Assessment. Umeå Universitet.

56 Rosenlund, David (2011). Att hantera historia med ett öga stängt. Samstämmighet mellan historia A och lärares prov och uppgifter. Lunds Universitet.

Skolverket (2014). Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011. Edita Bobergs.

Tengberg, Michael & Skar, Gustaf B. (2016). Samstämmighet i lärares bedömning av nationella prov i läsförståelse. Nordic Journal of Literacy Research, 2, 1-18.

Webb, Norman L. (1997). Criteria for Alignment of Expectations and Assessments in Mathematics and Science Education. National Institute for Science Education (NISE) Publications.

Internetreferenser

Kindenberg, Björn (2010). Kunskapen är inte hierarkisk.

https://skolaochutbildning.wordpress.com/2010/11/04/kunskapen-ar-inte-hierarkisk/ Hämtat: 2016-11-15.

Lärarförbundet (2016). Nationella prov i SO och NO tas bort i årskurs sex.

https://www.lararforbundet.se/artiklar/nationella-prov-i-so-och-no-tas-bort-i-arskurs-sex/ Hämtat: 2016-10-21.

Lärarnas Tidning (2016). Bråk om nationella prov i årskurs 6.

http://www.lararnasnyheter.se/lararnas-tidning/2016/01/15/brak-nationella-prov-arskurs-6/ Hämtat: 2016-10-23.

Måhl, Per (2013). De nationella proven i språk är felkonstruerade.

http://www.lararnasnyheter.se/pedagogiska-magasinet/2013/11/21/nationella-proven-sprak-ar-felkonstruerade Hämtat: 2016-10-29.

Nationella prov och bedömningsstöd för SO-ämnen (2016). Samhällsorienterande ämnen i årskurs 6 och 9. https://www.npsoportal.se/ Hämtat: 2016-10-21.

Skolverket (2013). Det nationella provet i historia, årskurs 6. Delprov A & B. https://www.npsoportal.se/amnesproven-ak-6-2013/ Hämtat: 2016-10-14. Skolverket (2013). Det nationella provet i religion, årskurs 6. Delprov A & B. https://www.npsoportal.se/amnesproven-ak-6-2013/ Hämtat: 2016-10-14.

57 Skolverket (2016). Nationella prov. http://skolverket.se/bedomning/nationella-prov Hämtat: 2016-10-21.

Svenska Dagbladet (2014). Krav på färre nationella prov. http://www.svd.se/krav-pa-farre-nationella-prov/om/sverige/ Hämtat: 2016-10-23.

Wretman, Steve (2015). Bedöma och sätta betyg.

58

Bilagor

Related documents