• No results found

Úpravy vlasů různých kultur

In document 2 PRŮZKUM TÉMATU (Page 21-25)

Papua Nová Guinea je domovem kmene Huli přezdívaného parukáři. Muži nosí na hlavách paruky vyrobené z vlastních vlasů (Obr.5). Předchází tomu dlouhý proces období několika měsíců, kdy musí dodržovat zvláštní půst a dokonce musí spát

Obr.4 Dívka z kmene Himba [8]

22 vpolosedě. Vlasy proplétají skrz konstrukce a postupně jak rostou, dosahují požadovaného tvaru. Když jsou s výsledkem spokojeni, kštice se odstřihne od hlavy a paruka je dozdobena pestrým peřím. Podle jejího tvaru se také snadno rozezná postavení jedince v kmeni. Homolovité tvary nosí níže postavení, bojovníci se chlubí špičatými tvary. [9]

Děti z ostrova Jáva se zacuchanými vlasy, mající schopnost věštit budoucnost opřádá zvláštní pověra. „Legenda praví, že královna jižních moří neboli Nyi Loro Kidul poslala své děti k pradávnému zakladateli plošiny Dieng, muži jménem Temenggung Kolodete. „Na cestu jim dala dar v podobě zamotaných vlasů, dredů, které je měly ochraňovat. Zároveň královna Temenggungovi vzkázala, že každá vesnice, v níž se takové dítě narodí, bude připojena k jeho území. Temenggung chtěl později dětem darované dredy odebrat, jenže se ukázalo, že je to nemožné. Děti s dredy tak v této oblasti i nadále přicházejí na svět.“ [11] Aby rodiče děti zbavili dredů, provádí se ve vesnici rituál, kdy se jim musí splnit přání. Odstřižené prameny jsou pak vhozené do místního jezera, aby se vrátili královně moří. Pokud se přání nesplní, děti onemocní a teprve když vlasy začnou opět růst, uzdraví se.

Obr.5 Muž se zdobenou parukou [10]

Obr.6 Dívenka se zacuchanými vlasy [11]

23

2.2.1 Vlasová spínadla

Spínadla prvotně vznikla pro potřebu přichycení volných oděvů. Již v pozdní době kamenné lidé používali ke spínání kostěné jehlice. Zlomovým artiklem je fibule, spona z jednoho kusu drátu se zapínacím mechanismem a pérovým vinutím. Římský oděv hojně využívá zdobené spony – agrafy.

Vlasy se zprvu proplétaly stužkami, síťkami a používaly se jehlice. V dobách biedermeieru se složité účesy přidržují hřebeny. Secese nachází zálibu ve zdobených sponách technikou emailu v kombinaci s drahými kameny.

Dnes je k mání nespočet druhů spínadel. K nejpoužívanějším patří vlasové perko. Tvoří ho ohnutý drát na horní straně zvlněný, aby nesklouzávalo z vlasů. Konce jsou mírně rozevřené pro lepší manipulaci. Vlasové hřebeny jsou kovové, ale také plastové, mohou být různě zdobené. Spony mohou být z drátu nebo plechu, charakteristické jsou svou pružností. Skřipce jsou opatřeny pružinkou, která zajišťuje jejich rozevření nebo sevření podle potřeby.

2.2.2 Fenomén dredů

Zálibu v této nevšední úpravě vlasů můžeme sledovat již v hinduismu, kdy je bůh Šiva zobrazován se spletenými prameny vlasů, někdy dokonce spletených do koruny. Náboženské hnutí rastafariánství vzniká na Jamajce. Čerpá z křesťanského, židovského a také islámského náboženství. Ve znaku má lva a nošení dredů odkazuje na jeho hřívu.

Ať už se jedná o jakékoliv místo, většinou se názory shodují v myšlence, že všechna energie člověka odchází z těla skrz hlavu. Proto se věří, že ten kdo má vlasy smotané do dredů je zdravějším a silnějším. Protože energie nemá kam uniknout a zůstává v těle jedince.

Je jasné, že každý není příznivcem této módy. Lidé mají spoustu předsudků vůči odlišnostem. Často slýchávám od svých kamarádů, kteří dredy nosili, že se jich museli vzdát kvůli práci. Podle mne to je to spíš o celkové vizáži a vystupování. Samozřejmě že když někdo uvidí člověka, který o sebe zjevně nedbá a k tomu má na hlavě „hnízdo“

nevzbudí v něm žádné sympatie. A sama za sebe mohu říci, že nemám žádnou negativní zkušenost zapříčiněnou tím, co nosím na hlavě.

24 zavoskovat. Postupně jak odrůstají, musí se vlásky opět vháčkovat pro udržení kulatého tvaru.I když by se to nemuselo zdát, vyžaduje tato úprava spoustu péče, především ze začátku než si vlasy zvyknou se samovolně cuchat.

Zvláště choulostivou otázkou je hygiena. Většina lidí dredy považuje za něco nečistého a špinavého. Je to ale stejné jako s vlasy. Existují ti, co se o ně pečlivě starají ale i tací, kteří jim nevěnují příliš péče. Myjí se pouze přírodními šampóny bez kondicionérů, aby se zbytečně nerozpouštěly.

Pokud se někomu tento styl líbí a nemá odvahu na to, aby si je nechal zaplést z vlastních vlasů, může sáhnout po umělých dredech. Výhodou je rychlá aplikace, velké množství barev a menší náročnost údržby. Když nastavené dredy odrostou, rozčešou se vlasy, na kterých jsou uchycené a mohou se připlést znovu. Dají se také kombinovat s těmi přírodními anebo je nastavovat. Vyrábí se z kanekalonu různých odstínů.

Existuje několik typů, podle tloušťky se aplikují v 50-140 kusech. Pseudo dredy mají svou charakteristickou strukturu spirálovitě stočených pramínků. Silky dredy připomínají hadičky, díky omotávání vlákna okolo vlastního pramínku vlasů. Další typ se snaží co nejvěrněji připodobnit přírodnímu dredu, zhotovuje se stejnou technikou v přírodní nebo zaháčkované formě.

Co se týče ozdob do dredů, nosí se korálky z jakéhokoliv materiálu. Mohou být také doplněny přívěsky. Objevují se různé spirálky, trubičky, nebo kovové matice, oblíbené především u chlapců. Fantazii se meze nekladou…

25

3 INSPIRACE

In document 2 PRŮZKUM TÉMATU (Page 21-25)

Related documents