• No results found

Členění regionů dle typologie OECD a EU (počet regionů)

In document Diplomová práce (Page 46-0)

Obrázek 6: Členění regionů dle typologie OECD a EU (počet regionů) Zdroj: vlastní zpracování podle MZe (2014, s. 58-59)

Následující Tabulka 5 (viz str. 46) shrnuje hustotu zalidnění obyvatelstva na kilometr čtvereční v roce 2014 v České republice dle uvedené typologie OECD a typologie EU.

Opět lze logicky vyvodit jasný závěr, ţe při pouţití typologie EU se obyvatelstvo jeví rovnoměrněji rozmístěno neţ podle typologie členění regionů OECD. Pro účely této práce je zajímavá zejména kategorie, která zahrnuje převáţně venkovské regiony. Dlouhodobé srovnání také ukazuje, ţe ve venkovských oblastech ČR kontinuálně roste počet obyvatel rychlejším tempem neţ v ČR celkem. Zatímco počet venkovských oblastí se mírně sniţuje (MZe, 2014, s. 60).

Tabulka 5: Hustota zalidnění obyvatelstva regionů (obyvatelstvo/km2, rok 2014)

Regiony Hustota zalidnění [obyvatelstvo/km2]

Podle typologie OECD Podle typologie EU

převáţně městské oblasti 2 506 221

přechodné oblasti 122 154

převáţně venkovské oblasti 75 91

Celkem ČR 133 133

Zdroj: vlastní zpracování podle MZe (2014, s. 59)

47 Podnikatelská struktura venkova ve vztahu k podporám zemědělské politiky

V roce 2013 bylo v ČR registrováno celkem 2 694 737 podnikatelských subjektů, meziročně jich ubylo 33 tisíc. Tento úbytek postihl všechna odvětví, včetně zemědělství.

V průměrech dle jednotlivých typů regionů dle typologie EU se struktura podniků podle počtu zaměstnanců výrazně neliší (zejména převáţně venkovské regiony a přechodné regiony jsou si blízké). Odvětvová struktura podniků vykazuje mezi jednotlivými typy regionů odlišnosti. Odvětví zemědělství je pochopitelně nejvýše zastoupeno v regionech převáţně venkovských (6, 3 %) a nejniţší v oblastech převáţně městských (2, 6 %).

Významný potenciál nabízejí především malé soukromé podniky (případ řešeného příkladu v práci). Tyto podniky tvoří na venkově významnou příleţitost pro podnikání a zaměstnávání lidí. Z toho důvodu na ně je v rámci Programu rozvoje venkova cíleno.

Záměrem podpor těchto podniků je především vytvoření pracovních míst a zajištění vyšší příjmové úrovně obyvatel venkova prostřednictvím rozvoje a diverzifikace aktivit na venkově a podporou turistky. Lze zmínit, ţe podíl pracovníků v odvětví zemědělství na zaměstnanosti na venkově (zde myšleno v obcích do 2 000 obyvatel) byl např. v roce 2011 6, 5 % (MZe, 2014, s. 60-65).

EZ a trvale udrţitelné zemědělství při svých vyšších nárocích na práci nabízejí potenciál pro zlepšování zaměstnanosti na venkově a tím přispívat ke sniţování celkové nezaměstnanosti v ČR. Podniky EZ zaměstnávají větší počet pracovníků, neţ podniky hospodařící konvenčně. Zatímco konvenční systém hospodaření spoléhá více na mechanizaci práce, EZ upřednostňuje tradiční postupy (jiţ zde byl zmiňován např. ruční sběr plevelů či ruční kosení atd.). Podniky v trvale udrţitelných systémech nabízejí pracovní místa nejen na samotných farmách, ale často i v dalších navazujících odvětvích, jako je např. zpracování, obchod apod. Zemědělství je na druhou stranu charakteristické sezónními prácemi. V důsledku toho v zemědělství roste nezaměstnanost typicky na konci roku, kdy jsou ukončovány pracovní poměry na dobu určitou apod.

Poptávka po bioproduktech

Je zajímavé porovnat chování spotřebitelů, především tedy poptávku po produktech EZ (resp. trvale udrţitelného zemědělství). Podíl hlavních kategorií biopotravin na celkovém obratu biopotravin znázorňuje Obrázek 7 (str. 48). Struktura hlavních kategorií biopotravin je dlouhodobě stabilní, jak lze vidět i ve sledovaném období 2010 aţ 2013.

48 Obrázek 7: Podíl hlavních kategorií biopotravin na celkovém obratu biopotravin (v %)

Zdroj: vlastní zpracování podle Hrabalová (2014, s. 33)

Celkový obrat s biopotravinami českých zemědělských podnikatelů včetně vývozu dosáhl v roce 2013 přibliţně 2, 7 mld. Kč. Z toho spotřebitelé v ČR utratili za biopotraviny okolo 1, 95 mld. Kč. To představuje téměř 10% meziroční nárůst. Vývoz biopotravin vzrostl na cca 774 mil. Kč (z toho připadá asi 18 % na opětovný vývoz dovezených biopotravin).

Průměrná roční spotřeba na obyvatele v ČR zůstává pod hranicí 200 Kč (v roce 2013 se jednalo o částku 185 Kč a v roce 2012 o 169 Kč). Podíl biopotravin na celkové spotřebě potravin a nápojů dosáhl 0, 71 %. Objem dovozu finálních biopotravin realizovaný distributory maloobchodních řetězců, který byl prodán na českém trhu, je odhadován na 800 mil. Kč v roce 2013 (asi 46% podíl na maloobchodním obratu v ČR). Pokud by byl navíc započítán i objem dovozu bioproduktů či biopotravin, které jsou na území ČR dále zpracovány a objem dovozu, který realizují společnosti, které bioprodukty distribuují, ale vyrábějí i vlastní, byl by podíl bioproduktů a biopotravin ze zahraničí ještě vyšší (Hrabalová, 2014, s. 32). Nejvíce biopotravin nakoupí spotřebitelé v maloobchodních

0%

49 řetězcích, dále pak v prodejnách zdravé výţivy a asi 5 % v lékárnách (Šejnohová a kol., 2015, s. 9-10). Jako zajímavost v této souvislosti lze zmínit, ţe největší zájem o bioprodukty byl podle agentury výzkumu Ipsos ve sledovaném období 2010 aţ 2013 největší v roce 2011. Výsledky pro ostatní roky se pohybovali kolem podobných hodnot a nezaznamenaly výrazné výkyvy v zájmu o biopotraviny (CSR fórum, 2014, s. 24).

Důleţitou roli hraje i zvyšující se zájem spotřebitelů, kteří začínají stále více vyhledávat produkty kvalitní a s přidanou hodnotou v podobě etického přístupu k chovu zvířat i šetrnosti k ţivotnímu prostředí. Zvyšujícímu se zájmu spotřebitelů nahrává také fakt, ţe se zvyšuje výskyt farmářských trhů a tím se zlepšuje i dostupnost bioproduktů a roste počet malých ekologických farem (Sanford, 2011).

2.5 Technologické faktory ovlivňující situaci trvale udrţitelného podnikání v zemědělství

Do technologických faktorů lze zařadit činnost spojenou s vědou a výzkumem EZ. Výdaje na výzkum, vývoj a inovace byly pro rok 2014 stanoveny ve výši 34 611 684 tis. Kč (převáţná část z rozpočtu ČR), coţ v porovnání s rokem 2013 byl pokles rozpočtu na tyto výdaje o 14 %. Tento pokles byl způsobený sníţením prostředků z EU. Výzkumnými projekty pak byly např. Výzkum v agrárním sektoru, Program na podporu aplikovaného výzkumu a experimentálního vývoje či projekt Komplexní udrţitelné systémy v zemědělství, který se zabývá udrţitelnými zemědělskými systémy, udrţitelným rozvojem v oblasti zemědělství a podporou politiky udrţitelného rozvoje v agrárním sektoru (Hrabalová, 2014, s. 46). Projekty jsou tak zaměřené na podporu dalších projektů aplikovaného výzkumu v oblasti zemědělství, rybolovu či vodního a lesního hospodářství (např. na vývoj a výronu biologických ochranných prostředků pro rostli či zvířata, vývoj nových metod ochrany rostlin v souladu s principy udrţitelnosti, vývoj nových technologií).

Pro případný přechod řešeného zemědělského podniku je zajímavé sledovat i úsilí státu či oborových (zemědělských) a dalších nevládních organizací spojených s propagací EZ.

Nekomerční propagace EZ, biopotravin a bioproduktů je zajištěna částečně díky pravidelné podpoře ze strany Ministerstva zemědělství ČR a několika dalších veřejných i soukromých

50 zdrojů. MZe kaţdoročně přispívá k zajištění provozu řady nevládních neziskových organizací, z nichţ některé působí přímo v sektoru EZ (např. PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců, BioSad, Svaz integrované a ekologické produkce hroznů a vína, o. s. apod.).

Řada ekofarem a bioproduktů má moţnost své prezentace také v rámci celostátních propagačních akcí nezaměřených přímo na EZ, jakými jsou např. soutěţe Regionální potravina, dále např. projekty MZe „Poznej svého farmáře“ nebo „Farmářské slavnosti“ a mnoho dalších akcí. Mezi nejvýznamnější propagační aktivity, které jsou podporované ze zdrojů MZe, patří například (Hrabalová, 2014, s. 50):

 národní propagační kampaň MZe „Září – měsíc biopotravin“ (pravidelná kampaň od roku 2005);

 soutěţ „Česká biopotravina roku“ (pravidelná kampaň od roku 2002);

 provoz webu „BIOspotřebitel.cz“.

K dalším aktivitám patří prezentace a expozice bioproduktů a ekologického zemědělství na veletrzích a výstavách v ČR i v zahraničí za oficiální účasti MZe či dalších nevládních organizací. Kromě toho stojí za zmínku i vzdělávání a podpora informačních systémů, jejichţ význam neustále roste. Především jejich úsilí o odbourání byrokratické zátěţe celého systému financování či podpůrných programů (Kubata et al., 2014, 59-66).

2.6 Ekologické faktory ovlivňující situaci trvale udrţitelného podnikání v zemědělství

Opatření zemědělské politiky přispívají k utváření souladu mezi zemědělstvím a ţivotním prostředí. Částečně byly tyto informace jiţ uvedeny, viz Příloha A (na str. 89). V roce 2014 došlo meziročně k mírnému navýšení spotřeby hnojiv a spotřeby energie v zemědělství.

Taktéţ došlo k nepatrnému zvýšení produkce emisí ze zemědělského sektoru a mírnému zvýšení výměry, na kterou byly pouţity přípravky na ochranu rostlin. Plocha zemědělské půdy vedené v ekologickém reţimu zemědělství nepatrně vzrostla na 11, 7 % ze zemědělsky obhospodařované půdy v ČR celkem. Tento růst byl zapříčiněn zejména nárůstem podílu travních porostů (MZe, 2014, s. 75).

Degradace půdy způsobuje v ČR ročně škody, které se odhadují zhruba v rozmezí 4 aţ více neţ 10 mld. Kč ročně (Hlaváček a kol., 2012, s. 7-8). Tato skutečnost představuje hrozbu

51 pro dlouhodobou konkurenceschopnost odvětví zemědělství. Také významná část vod je trvale kontaminovaná, přičemţ vyhovujícího ekologického stavu nedosahuje 82 % vodní plochy a aspoň uspokojivého chemického stavu 25 % vod (Hlaváček a kol., 2012, s. 7-8).

Přitom do ČR skoro ţádné vodní toky nepřitékají, naopak je země významným evropským rozvodím. Stav podzemních a povrchových vod je v zemi přímo závislý na dešťových sráţkách a stavu krajiny. Velká část současné krajiny přišla díky zemědělské činnosti o přirozené krajinné prvky. V důsledku toho je v krajině sníţená schopnost vyrovnávání se s klimatickými výkyvy. Krajina neplní dostatečně svou úlohu v ochraně biodiverzity.

Drtivá většina travních porostů je v neuspokojivém stavu. Také má země značné rezervy ve vyuţívání obnovitelných vstupů, energií a zpracování odpadu. Zvýšila se rozloha plochy, na kterou byly pouţity přípravky na ochranu rostlin. Zdůraznila se také ochrana zvířat a etický přístup k chovu, ochrana vymezených oblastí (chráněných krajinných oblastí, národních parků apod.), oblastí zranitelných dusíkem a zvýšil se důraz na nutnost biodiverzity (Hlaváček a kol., 2012, s. 7-9).

2.7 Syntéza uvedených faktorů ovlivňujících situaci trvale udrţitelného podnikání v zemědělství

V této části jsou faktory ovlivňující situaci trvale udrţitelného podnikání v zemědělství shrnuty do jednoduché a přehledné tabulky (viz Tabulka 6, str. 52), která tyto vlivy dělí v souladu s tím, jak jsou členěny v celé druhé kapitole (tedy na faktory politicko-legislativní, ekonomické, sociálně-kulturní, technologické a ekonomické). Některé faktory, které jednotlivé kapitoly popisovaly, jsou zde uvedeny heslovitě buď přímo nebo jsou zahrnuty pod zastřešující pojem, stejně tak v tabulce mohou být zahnury i faktory, které z rozsahových důvodů jednotlivé kapitoly neuvádí, ale které taktéţ ovlivňují prostředí trvale udrţitelného zemědělství v České republice. Z rozsahových důvodů taktéţ nejsou uvedeny veškeré faktory působící na prostředí trvale udrţitelných podniků v zemědělství v ČR, neboť jak zmiňuje úvod druhé kapitoly, jsou vybrány především faktory, které jsou důleţité pro potřeby třetí kapitoly, která se zaměřuje přímo na řešený zemědělský podnik.

Toto shrnutí tak lze tedy brát jako orientační přehled nikoli vyčerpávající výčet jednotlivých faktorů působících na oblast trvale udrţitelných systémů v zemědělství České republiky.

52 Tabulka 6: Faktory ovlivňující situaci trvale udržitelného podnikání v zemědělství

Faktory ovlivňující situaci trvale

politika rozvoje v zemědělství a její programy Ekonomické faktory Sociálně-kulturní faktory

kvalita a sloţení půdy, povrchových a podzemních vod, ovzduší dlouhodobě udrţitelný rozvoj v zemědělství. V současné době jsou tedy podnikatelé v zemědělství značně motivováni zejména finančními podporami k přechodu na systémy zemědělství, které usilují o dlouhodobou udrţitelnost, zejména patrné jsou pak snahy státu motivovat zemědělce k přechodu na ekologické zemědělství. Ovšem jak dlouho bude udrţitelná samotná politika rozvoje zemědělství, je v současné době taktéţ důleţitá otázka, neboť prostředky vyhrazené na politiku rozvoje jsou stále niţší a zemědělci jsou na dotacích stále závislejší. V současné době patří mezi hlavní problémy především nedostatečně vyvinutý trh, který zatím ekozemědělců neumoţňuje prodávat svou produkci za odpovídající cenu. Nicméně se ukazuje, ţe tento trh má v současné době potenciál.

Nezanedbatelný je v tomto případě i tlak spotřebitelů (např. na podmínky chovu zvířat, na kvalitní produkci, na produkci regionálních potravin, coţ můţe pro zemědělce představovat nový trh atd.).

Třetí kapitola naváţe na informace z této kapitoly, které vyuţije při řešení vnějšího a vnitřního prostředí podniku. Na základě tohoto rozboru je podniku navrţen projekt ţádosti.

53

3 Vybrané moţnosti financování udrţitelného rozvoje zemědělského podniku

Kapitola v první části popisuje řešený podnik, postoje majitele a podnikatelské záměry. Je důleţité upozornit, ţe s ohledem na respektování osobních a jiných citlivých údajů, nejsou v této práci uváděny ţádné identifikační údaje lidí ani zvířat, které si odborný konzultant zemědělského podniku nepřál uvést.

Druhá část kapitoly řeší moţný přestup podniku na EZ jako moţnost rozvoje řešeného zemědělského podniku, která je v souladu s principy udrţitelnosti. Moţný přestup na EZ hodnotí prostřednictvím SWOT analýzy podniku. Pro účely analýzy jsou vyuţity informace uvedené v první a druhé kapitole. Na základě analýzy je zhodnoceno, zda je pro podnik přestup na EZ (tzn. získání certifikace) vhodný či nikoli. Do úvahy nad moţným přestupem jsou zahrnuty i postoje majitele řešeného zemědělského podniku a jeho podnikatelské záměry.

Třetí část se zabývá vybranými moţnosti financování udrţitelného rozvoje zemědělského podniku. Z rozsahových důvodů a z důvodu zadání podnikatele (viz dále) jsou pro účely práce vybrány moţnosti financování prostřednictvím dotací, konkrétně se jedná o dotace poskytované na území ČR prostřednictvím SZIF. Z dotací, které SZIF vyplácí, jsou vybrány dotace poskytované v rámci Jednotné ţádosti (obecně se těmito dotacemi zabývá první kapitola, viz str. 29). Jak podnikatel uvedl, rád by na svou zemědělskou podnikatelskou činnost (rozšíření chovu mastného skotu pro produkci hovězího masa) získal finanční podporu poskytovanou v rámci JŢ, neboť má s touto formou ţádosti zkušenosti, je registrovaný v portálu farmáře SZIF a je se systémem vyplácení spokojen.

Z toho důvodu je ve čtvrté kapitole navrţen projekt ţádosti vybrané dotace. Na základě tohoto projektu bude řešený podnik schopný splnit podmínky získání dotace a o zvolenou dotaci zaţádat. Zpracování projektu se opírá o postup, který je uvedený v první kapitole (viz str. 31).

54

3.1 Popis a současná situace řešeného zemědělského podniku

Vybraný podnik stáj H+H Kateřina (viz Tabulka 7) je hospodářskou jednotkou působící ve Středočeském kraji (okres Mladá Boleslav). Majitel, pan Jiří Hladík, je zároveň jednatel firmy a vystupuje jako FO. Z pohledu počtu zaměstnanců se řadí zemědělský podnik k malým firmám (rodinná firma). Zemědělský podnik není registrován jako EZ na MZe a nevlastní ţádný certifikát spojený s ekologickou zemědělskou produkcí. Stěţejní činností společnosti je především chov koní a nabídka sluţeb spojených s jezdectvím a jízdou ve spřeţení pro různé příleţitosti. Vedle této aktivity má společnost ještě celou řadu dalších drobných doplňkových příjmů spojených se zemědělskou činností (př. zemní práce se strojem a doprava, čistící a úklidové práce). Ovšem důleţitou aktivitou pro tuto diplomovou práci, kterou podnik rozšířil své podnikání, je chov masného skotu a produkce hovězího masa. Hovězí maso je zpracováno v podniku a distribuováno prostřednictvím přímého prodeje (vlastní prodejna).

Tabulka 7: Základní údaje o podniku

Podnik

Název H+H stáj Kateřina

(v Obchodním rejstříku jako H+H Jiří Hladík)

Jednatel Jiří Hladík

Rok zápisu 1999

Právní forma Společnost s ručením omezeným Základní kapitál 100 000 Kč

Zdroj: vlastní zpracování

V současné době tato zemědělská jednotka obhospodařuje 20 hektarů orné půdy, kterou má ve svém vlastnictví. Na tuto půdu pobírá dotace v rámci Jednotné platby na plochu zemědělské půdy (SAPS), která tak zajišťuje zemědělci stabilní příjem. Podnik je majitelem 5 hřebců na celoroční zakázkovou kočárovou práci a taktéţ poskytuje ustájení pro jednoho koně, jako dodatkový příjem. K dalším chovaným zvířatům patří hovězí dobytek. Momentálně chová podnik celoročně na pastvinách 2 krávy, dále 4 jalovice masného typu, které hodlá ponechat na další chov a 10 jatečních býků.

Krávy jsou chovány celoročně na pastvině o rozloze cca 5 hektarů a býci do jednoho roku věku taktéţ. Dospělí býci jsou volně ustájeni ve chlévě. Koně chová majitel odděleně od

55 hovězího dobytka. Zemědělec se v rámci své činnosti samozásobuje a pro chov dokupuje pouze seno a senáţ. Na hospodářská zvířata momentálně dotace nepobírá, ale výhledově je zvaţuje (bude ještě zmíněno dále). Při obhospodařování zemědělské půdy se podnik omezuje na vyuţívání agrochemie jen v nezbytných případech. Z umělých hnojiv vyuţívá ledek a NPK hnojivo (kombinované hnojivo vyuţívané při zatravňování a podporující růst rostlin) při setí kukuřice na siláţ, jinak pro hnojení vyuţívá domácí hnůj. K postřikům se uchyluje pouze při výskytu plísní nebo při ochraně tzv. zeleného hnojení (cíleně pěstované rostliny pro jejich zapravení do půdy k jejímu lepšímu zúrodnění). Jak lze z uvedených informací odvodit, je činnost podniku šetrná k půdě, coţ je důleţitá skutečnost pro udělení dotací SAPS (a doplňkové dotace Greening). Přestoţe se nejedná o jednotku EZ, dá se povaţovat za hospodářskou jednotku v reţimu integrovaného systému zemědělství, který se uţ řadí mezi udrţitelné systémy hospodaření

V roce 2014 zahájila podnikatelská jednotka prodej hovězího masa přímo ze dvora. Tento způsob odbytu se jeví, po splnění veškerých náleţitostí a hygienických předpisů, podnikateli jako ideální další příjem. Přednosti vidí především v nenáročnosti formy prodeje a přímém kontaktu se zákazníkem. Hovězí maso z vlastních zdrojů nachází své zákazníky a zemědělec je spokojený. Výraznější konkurenci ve své oblasti dle svých slov nepociťuje. Moţnost přechodu na certifikované BIO maso zemědělec zatím nezvaţuje (v minulosti přechod zvaţoval, ale odradily ho přísné podmínky pro certifikaci EZ a především přísné kontroly plnění podmínek).

Své podnikání hodnotí zemědělec jako mírně uspokojivé s tím, ţe zvaţuje další moţný vývoj, který by situaci dále zlepšil. K podnikatelským záměrům patří především zvýšit počet jatečních býků. Ideálně chce podnikatel v budoucnu dosáhnout situace, kdy vyprodukuje jednoho jatečního býka z vlastního chovu za měsíc. V důsledku toho je nutné rozšířit chovatelskou základnu. Z tohoto důvodu zvaţuje moţnost získání dotace na masný dobytek, která by mu umoţnila zkvalitnění a rozšíření chovu. Vzhledem ke skutečnosti, ţe podnikatel jiţ úspěšně pobírá v rámci Jednotné ţádosti dotace na jednotnou plochu zemědělské půdy (SAPS a Greening), splňuje tedy obecné podmínky udělení dotace a má s touto formou ţádosti zkušenosti. V důsledku těchto skutečností by pro něj získání dotace na tele či telata masného typu mohla být zváţena jako vhodná a relativně snadno dostupná příleţitost, jak odpovědným a udrţitelným způsobem rozvinout své podnikání.

56 V druhé části této kapitoly je hodnocen podnik z hlediska silných a slabých stránek a jsou zhodnoceny také příleţitosti a hrozby pro případnou konverzi zemědělského podniku na EZ. V důsledku tohoto hodnocení je přehodnocena moţnost přechodu na EZ jako moţnost budoucího rozvoje podniku udrţitelným způsobem. Záměrem kapitoly je přehodnotit závěry jednatele zemědělského podniku o přechodu podniku na EZ a zároveň na základě hodnocení situace podniku je navrţen projekt dotace. Podle zadání jednatele by se mělo jednat o dotaci na masné tele. V důsledku rozboru situace podniku je zhodnocena vhodnost volby zvolené dotace.

3.2 Zhodnocení konverze řešeného zemědělského podniku na ekologické zemědělství

V této části je na základě analýzy vnitřních a vnějších vlivů působících na podnik zhodnocena moţnost konverze zemědělského podniku na EZ (získání certifikátu pro EZ).

Zhodnocení je provedeno prostřednictvím analýzy SWOT, která klasifikuje silné a slabé stránky firmy (vnitřní prostředí firmy) a také klasifikuje příleţitosti a hrozby firmy (vnější prostředí firmy). Záměrem zvolené analýzy je zvýraznit přednosti a nedostatky konverze zemědělského podniku.

3.2.1 Silné stránky řešeného zemědělského podniku

Mezi silné stránky lze jistě zahrnout kapitál a zdraví řešené firmy v podobě osobního vlastnictví zemědělské půdy (okolo 20 hektarů), dále technické vybavenosti (zemědělská technika) a rozrůstajícího se stáda masného skotu a dalších hospodářských zvířat. Právě zemědělská technika výrazně přispívá ke konkurenceschopnosti podniku, ovlivňuje produktivitu práce a ekonomiku výroby. Řešený podnik vlastní vozový dvůr vybaven základními stroji potřebnými k zemědělské činnosti (mechanizace odpovídá optimálně

Mezi silné stránky lze jistě zahrnout kapitál a zdraví řešené firmy v podobě osobního vlastnictví zemědělské půdy (okolo 20 hektarů), dále technické vybavenosti (zemědělská technika) a rozrůstajícího se stáda masného skotu a dalších hospodářských zvířat. Právě zemědělská technika výrazně přispívá ke konkurenceschopnosti podniku, ovlivňuje produktivitu práce a ekonomiku výroby. Řešený podnik vlastní vozový dvůr vybaven základními stroji potřebnými k zemědělské činnosti (mechanizace odpovídá optimálně

In document Diplomová práce (Page 46-0)