• No results found

Žák M

In document 1 2 3 2 3 (Page 74-85)

3.7 Kazuistiky

3.7.5 Žák M

Kazuistika žáka M byla vypracována na základě pozorování a analýzy dostupných dokumentů. Jedná se o žáka se speciálními vzdělávacími potřebami. Žák M má souběžné postižení více vadami. Žák má tělesné zdravotní postižení, vadu zraku, poruchu prostorové orientace, oslabené rozumové schopnosti. Žák M se pohybuje v pásmu podprůměru až lehké mentální retardace. Jeho opatrovníkem je matka a pobírá invalidní důchod. Žák je v péči neurologie, neurochirurgie a očního lékaře.

Povinnou školní docházku žák absolvoval na základní škole, jako integrovaný žák ve třídě pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami na běžné základní škole.

Na základní škole se spolu s dalším žákem dělil o asistenta pedagoga, který mu asistoval a pomáhal zvládnout základní školu. Po absolvování základní školy šel na Praktickou dvouletou školu waldorfskou. Tuto školu úspěšně absolvoval s chvalitebným prospěchem. Žák absolvoval závěrečnou zkoušku praktickou z řezbářských a truhlářských prací a z ručního zpracování keramické hmoty.

Nyní studuje obor zpracovatel přírodních pletiv, který je pro něj vhodný po stránce teoretické i praktické. Jelikož se každý den pohybuje ve stejném prostředí, rozvíjí se jeho schopnost sociálního začlenění. Během hodiny byl žák komunikativní a rád vyprávěl své zážitky. Během vyprávění se snažil i sám pracovat a vracet se ke své

75 práci. Jeho jemná motorika je horší, tudíž občas bylo pletení košíku prokládáno činností na procvičení jemné motoriky.

Jeho zálibou je cestování, koncerty, knihy, fotografování, s rodiči jezdí na pravidelné výlety a velmi rád si zpívá. Při pohybu přes silnici má u sebe doprovod, jinak je schopný se pohybovat sám.

76

Shrnutí výzkumných otázek

Shrnutí obsahuje odpovědi na výzkumné otázky, které byly prokázány z výzkumného šetření, tudíž z pozorování ve vybraných třídách.

Otázka č.1 Jak pokračuje tradice Aloyse Klara?

Střední škola Aloyse Klara pozorováním prokázala, že velmi dobře navazuje na tradici, kterou započal Aloys Klar. Nevěnuje se pouze zrakově postiženým jedincům, ale vzdělávání poskytuje žákům s různým zdravotním postižením, což ovšem není na škodu. Naopak rozšířila možnosti vzdělávání i ostatním jedincům se zdravotním postižením. K žákům je přistupováno se stejným elánem a chutí, jako v minulosti dělal Aloys Klar. V blízké době je plánována výstavba Mateřské školy Aloyse Klara a speciálně pedagogického centra přímo v areálu Střední školy Aloyse Klara, tudíž bude splněna vize Aloyse Klara, který chtěl, aby se vše nacházelo na vlastním pozemku, na jednom místě, které bude oplývat zelení.

Otázka č.2 Jakým studentům poskytuje Střední škola a Mateřská škola Aloyse Klara vzdělávání?

V minulosti Střední škola Aloyse Klara poskytovala vzdělávání studentům se zrakovým postižením. V dnešní době škola poskytuje vzdělávání studentům s mentálním postižením, tělesným postižením, zrakovým postižením, specifickými poruchami učení, poruchami autistického spektra, sluchovým postižením a kombinovaným postižením.

Otázka č.3 Jaké vize má tato škola do budoucna?

Plánem do budoucna je zvýšení motivace k dalšímu vzdělávání. Dále je vizí vzdělávání pro udržitelný rozvoj a zkvalitňování systému vzdělávání s důrazem na zlepšení klíčových kompetencí absolventů pro zvýšení jejich uplatnitelnosti na trhu práce a intenzivní podporu dalšího vzdělávání, což znamená škola jako centrum dalšího vzdělávání. Následujícím plánem je aktivní zapojení asistentů pedagogů, jak na výuce, tak na internátě. Další myšlenkou do budoucna je podpora kariérového poradenství.

V brzké době je plánem vybudovat novou budovu detašovaného pracoviště pro Mateřskou školu Aloyse Klara a speciálně pedagogického centra v areálu Střední školy Aloyse Klara. Dále škola plánuje dokoupení kompenzačních pomůcek pro žáky

77 s postižením, čímž jsou myšleny například hračky a didaktické pomůcky v mateřské škole.

Otázka č.4 Jak uplatňují vyučující doporučení ve vzdělávání vzhledem ke zdravotně postiženým?

Doporučení, která jsou popsána v teoretické části práce, vyučující uplatňovali během vzdělávání na Střední škole Aloyse Klara v pozorovaných třídách. Používání doporučení proběhlo i v Mateřské škole Aloyse Klara. Postupy a vzdělávání vyučujících byly inspirující a motivující, jelikož dobře rozvíjely každého žáka a každá výuka měla své téma a cíl. Výuka byla strukturovaná, měla svůj řád a každý vyučující respektoval individualitu každého žáka. Všichni vyučující měli velmi vstřícný přístup.

78

Závěr

Diplomová práce se zabývala výukou zdravotně postižených jedinců na Střední škole a Mateřské škole Aloyse Klara. Nadále se zabývala vývojem vzdělávání a zkoumala navazující tradici na Ústav slepců, založený Aloysem Klarem. Cílem práce bylo seznámit speciální pedagogy nynější i budoucí a širokou veřejnost s vývojem vzdělávání, výukou zdravotně postižených a tradicí, kterou započal Aloys Klar. Dalším cílem bylo poskytnout kazuistiky žáků studujících na Střední škole a Mateřské škole Aloyse Klara a seznámit s vývojem vzdělávání na Střední škole a Mateřské škole Aloyse Klara. Dílčími cíli bylo poskytnout historické informace o osobnosti Aloyse Klara a Klárově Ústavu slepců.

Diplomová práce je rozdělena na část teoretickou a empirickou, které jsou svým obsahem vyvážené. První kapitola v teoretické části práce seznamuje s charakteristikou zdravotního postižení a dále pak popisuje postižení nejčastěji se vyskytující na Střední škole a Mateřské škole Aloyse Klara. Nadále zahrnuje vzdělávání zdravotně postižených jedinců od historie až po současnost a možnosti vzdělávání. V dalších podkapitolách práce popisuje vzdělávání v mateřské škole a střední škole určené pro jedince se zdravotním postižením. Druhá kapitola poskytuje informace o osobnosti Aloyse Klara, o jeho přístupu ke zrakově postiženým, o jeho vizi Klarova ústavu a o rodině Aloyse Klara, která podporovala a postupně uskutečňovala myšlenky Aloyse Klara. Dále práce popisuje celkový vývoj Klárova ústavu až po současnou podobu Střední školy a Mateřské školy Aloyse Klara.

Empirická část práce má deskriptivní charakter pozorování žáků v konkrétních třídách Střední školy a Mateřské školy Aloyse Klara. Podkapitoly zahrnují podrobný popis každého dne a dále pak kazuistiky studujících žáků na této škole. Zvolená byla kvalitativní metoda pozorování a nestrukturovaný rozhovor. Další údaje v kazuistikách doplnila analýza dostupných lékařských a pedagogických dokumentů.

Z hlediska hlubšího výzkumu by bylo třeba s třídami trávit více dní a s více žáky provádět rozhovory na základě důvěry. Na Střední škole a Mateřské škole bylo celkem stráveno sto čtyřicet hodin. Tudíž i tak trvalo pozorování dlouho a bylo průběžné, takže bylo možné pozorovat zdokonalování jednotlivých žáků. Výzkumné otázky byly zodpovězeny a potvrzeny.

79 Diplomová práce poskytuje představu o průběhu a vývoji vzdělávání, které započal Aloys Klar a potvrzuje, že Střední škola a Mateřská škola Aloyse Klara jde ve šlépějích Aloyse Klara a pokračuje v pomoci a vzdělávání zdravotně postiženým jedincům. Škola plní plány, které měl Aloys Klar, jelikož v brzké době bude i mateřská škola v areálu, tudíž bude splněna vize Aloyse Klara, aby bylo vše na jednom místě obklopené stromy a zahradou. Prostředí Střední školy a Mateřské školy Aloyse Klara je vhodné pro každého jedince, protože vstřícný přístup pedagogů dělá ze školy místo, kam žák rád chodí. Žáci na každé výuce jsou nadšení z každé informace a rádi se vzdělávají. Připravují se na každou vyučovací hodinu. Vyučující uplatňují doporučení popsané v teoretické části práce, tudíž diplomová práce potvrzuje teorii v praxi. Škola žáky vybavuje i dobrými komunikačními schopnostmi, respektem k druhým žákům, schopností k začlenění do společnosti a možností najít si vhodné uplatnění.

80

Seznam použitých zdrojů

1. ATTWOOD, Tony, 2005. Aspergerův syndrom: porucha sociálních vztahů a komunikace. Praha: Portál. Speciální pedagogika (Portál). ISBN 80-717-8979-8.

2. BARTOŇOVÁ, Miroslava a Marie VÍTKOVÁ, 2013. Vzdělávání se zaměřením na inkluzivní didaktiku a vyučování žáků se speciálními vzdělávacími potřebami ve škole hlavního vzdělávacího proudu: Education focusing on inclusive didactics and teaching pupils with special educational needs in mainstream schools. Brno: Masarykova univerzita. ISBN 978-802-1066-786. školství: texty k distančnímu vzdělávání. Brno: Paido. ISBN 978-807-3152-437.

5. ČADILOVÁ, Věra, Hynek JŮN a Kateřina THOROVÁ, 2007. Agrese u lidí s mentální retardací a s autismem. Praha: Portál. ISBN 978-80-7367-319-2.

6. HERETIK, Anton, 2010. Forenzná psychológia pre psychológov, právnikov, lékarov a iné pomáhajúce profesie. 3.vydání. Bratislava: Eurokódex. ISBN 978-80-89447-22-0.

7. KAPOUNEK, Božetěch, 1989. Ortopedie a neurologie pro speciální pedagogy. Praha: Státní pedagogické nakladatelství.

8. KEBLOVÁ, Alena, 1996. Integrované vzdělávání dětí se zrakovým postižením: [metodická příručka pro učitele]. Praha: Septima. ISBN 80-858-0165-5.

9. KRATOCHVÍLOVÁ, Jana, 2012. Vzdělávání žáků se zdravotním postižením ve středních školách. Praha: Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků. ISBN 978-808-7063-552.

10. KRAUS, Josef, 2004. Dětská mozková obrna. Praha: Grada. ISBN 80-247-1018-8.

81 11. KŘÍŽ, Antonín, 1977. Aloys Klar. Děčín: F. W. Stopp.

12. KVĚTOŇOVÁ-ŠVECOVÁ, Lea, ed., 2004. Edukace dětí se speciálními potřebami v raném a předškolním věku. Brno: Paido. Edice pedagogické literatury. ISBN 80-731-5063-8.

13. LEHOVSKÝ, Miloš, 1989. Pečujeme o nervově nemocné dítě: příručka pro rodiče a nelékařskou veřejnost. Praha: Avicenum.

14. LESCHINGR, Edward, 1932. Sto roků Klárova ústavu slepců v Praze.

Praha.

15. LUDÍKOVÁ, Libuše, 2005. Kombinované vady. V Olomouci: Univerzita Palackého. ISBN 80-244-1154-7.

16. MALÝ, Václav, Hana ŠTAMBERSKÁ a Zdeněk ŠARBACH, 1982. Významné výročí 150 let pracovní výuky nevidomých u nás. Praha:

Naše vojsko.

17. NÝVLTOVÁ, Václava, 2008. Psychopatologie pro speciální pedagogy.

Praha: Univerzita Jana Amose Komenského. ISBN 978-808-6723-488.

18. OPATŘILOVÁ, Dagmar, 2003. Pedagogická intervence v raném a předškolním věku u jedinců s dětskou mozkovou obrnou. Brno:

Masarykova univerzita. ISBN 80-210-3242-1.

19. OPATŘILOVÁ, Dagmar, 2005. Metody práce u jedinců s těžkým postižením a více vadami. Brno: Masarykova univerzita. ISBN 80-210-3819-5.

20. OŠLEJŠKOVÁ, Hana a Marie VÍTKOVÁ, 2013. Východiska, podmínky a strategie ve vzdělávání žáků s těžkým postižením na základní škole speciální: Bases, conditions and strategies for teaching pupils with severe disabilities in special schools. Brno: Masarykova univerzita. ISBN 978-802-1066-731.

21. PIPEKOVÁ, Jarmila, Marie VÍTKOVÁ a Miroslava BARTOŇOVÁ, 2014. Od edukace k sociální inkluzi osob se zdravotním postižením se zaměřením na mentální postižení: From education to social inclusion of people with health disabilities with focus on intellectual disabilities. 2., upr.

vyd. Brno: Masarykova univerzita. ISBN 978-802-1076-891.

22. PRŮCHA, Jan, Jiří MAREŠ a Eliška WALTEROVÁ, 2003. Pedagogický slovník. 4. aktualiz. vyd. Praha: Portál. ISBN 80-717-8772-8.

23. SLOWÍK, Josef, 2007. Speciální pedagogika. Praha: Grada. Pedagogika (Grada). ISBN 978-80-247-1733-3.

82 24. SOCHŮREK, Jan a Květuše SLUKOVÁ, 2013. Stručný úvod do základů metodologie. Liberec: Technická univerzita v Liberci. ISBN 978-80-7372-943-1.

25. ŠVARCOVÁ-SLABINOVÁ, Iva, 2006. Mentální retardace: vzdělávání, výchova, sociální péče. Vyd. 3., přeprac. Praha: Portál. Speciální pedagogika (Portál). ISBN 80-736-7060-7.

26. ŠVAŘÍČEK, Roman a Klára ŠEĎOVÁ, 2007. Kvalitativní výzkum v pedagogických vědách. Praha: Portál. ISBN 978-807-3673-130.

27. THOROVÁ, Kateřina, 2006. Poruchy autistického spektra: dětský autismus, atypický autismus, Aspergerův syndrom, dezintegrační porucha. Praha:

Portál. ISBN 80-736-7091-7.

28. VÁGNEROVÁ, Marie, 2004. Psychopatologie pro pomáhající profese / Marie Vágnerová. Vyd. 3., rozš. a přeprac. Praha: Portál. ISBN 80-717-8802-3.

29. VALENTA, Milan a Oldřich MÜLLER, 2004. Psychopedie. 2. vyd. Praha:

Parta. ISBN 80-732-0063-5.

30. VALIŠOVÁ, Alena a Hana KASÍKOVÁ, 2007. Pedagogika pro učitele.

Praha: Grada. Pedagogika (Grada). ISBN 978-80-247-1734-0.

31. VALTA, Vladimír, 2005. Pamětihodnosti ze života Aloyse Klara.

Litoměřice.

32. VÍTKOVÁ, Marie, 1998. Integrativní speciální pedagogika: sborník k projektu "Škola pro všechny" realizovaný s podporou Vzdělávací nadace Jana Husa. Brno: Paido. Edice pedagogické literatury. ISBN 80-859-3151-6.

33. VÍTKOVÁ, Marie, 1998. Paradigma somatopedie. Brno: Masarykova univerzita. ISBN 80-210-1953-0.

34. Výroční zpráva Klarova ústavu slepců a jeho opatrovny, 1924. Praha.

35. ZELINKOVÁ, Olga, 2003. Poruchy učení: specifické vývojové poruchy čtení, psaní a dalších školních dovedností. 10., zcela přeprac. a rozš. vyd.

Praha: Portál. ISBN 80-717-8800-7.

83

Internetové zdroje

1. Alois Klar vyvedl nevidomé z temnoty. Česká televize [online]. [vid. 2017-06-19]. Dostupné z: http://www.ceskatelevize.cz/ct24/kultura/1104359-alois-klar-vyvedl-nevidome-z-temnoty

2. Metodický portál RVP: Metodický portál inspirace a zkušenosti učitelů [online]. [vid. 2017-6-14]. ISSN 1802-4785. Dostupné z: http://rvp.cz/

3. Střední škola a Mateřská škola Aloyse Klara [online]. [vid. 2017-6-14].

Dostupné z: http://aklar.cz/

4. The Salamanca statement and framework for action on special needs education. UNESCO [online]. [vid. 2017-06-14]. Dostupné z:

http://unesdoc.unesco.org/images/0009/000984/098427eo.pdf

5. Visit details. Europeanagency [online]. [vid. 2017-06-14]. Dostupné z:

https://www.european-agency.org/sites/default/files/cz-visit-details.pdf 6. Vyhláška Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy č. 27/2016 Sb.,

o vzdělávání dětí, žáků a studentů se speciálními vzdělávacími potřebami a dětí, žáků a studentů mimořádně nadaných. In: Sbírka předpisů České republiky [online]. 2016 [vid. 2017-06-14]. Dostupné z:

https://www.sbirka.cz/POSL4TYD/NOVE/16-027.htm

7. Zákon č. 178/2016 kterým se mění zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 200/1990 Sb., o přestupcích, ve zněnípozdějšíchpředpisů. In: Sbírka zákonů České republiky [online]. 2004 [vid. 2017-06-14]. Dostupné z: https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2004-561 8. Zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším

odborném a jiném vzdělávání (školský zákon). In: Sbírka zákonů České republiky [online]. 2004 [vid. 2017-05-22]. Dostupné z:

https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2004-561

84

Seznam příloh

Příloha A ... 85

Příloha B ... 86

Příloha C ... 87

Příloha D ... 88

Příloha E ... 89

Příloha F ... 90

Příloha G ... 91

Příloha H ... 92

85 Příloha A

a

In document 1 2 3 2 3 (Page 74-85)

Related documents