• No results found

A5.1 Färnebofjärden som besöksmål

Färnebofjärdens nationalpark är ett välbesökt turistmål. År 2017 uppgick antalet besökare till ca 87 500. De flesta besöken sker under sommartid. Majoriteten av besökarna kommer från Sverige men andelen utländska gäster från framförallt Nordeuropa är förhållandevis hög. I en begränsad besöks- undersökning som gjordes 2011 (Öhnfeldt 2014) kom 24 % av besökarna från andra länder, av svenska besökare kom de flesta från Stockholm, Tärnsjö, Uppsala och Avesta. I en besöksundersökning 2014 (Naturvårdsverket 2015) framgår att de flesta besökare i nationalparken var där för första gången och andelen sällanbesökare uppgick till 47 %. I jämförelse med andra national- parker är det en relativt stor andel som besöker Färnebofjärden flera gånger per år och upp emot 10 % besökte nationalparken oftare än 20 gånger per år. Detta avspeglar nationalparkens närhet till större befolkningscentra och omgivande glesbygd. Av de ofta återkommande besökarna är troligen många sportfiskare. Nationalparken har länge varit ett välkänt och intres- sant utflyktsmål för ornitologer vilka också besöker området återkommande för att få möjlighet att se och höra sällsynta arter som exempelvis vitryggig hackspett.

Det finns ingen uppgift över hur många övernattningar som sker i natio- nalparken men stugorna i nationalparken är välutnyttjade. Många besökare övernattar också i husbilar eller i tält. Många av besökarna är lokalbor från närliggande kommuner och nästan alla anländer med bil. De främsta motiven för att besöka området är för att uppleva naturen, få frisk luft, koppla av, få motion och social samvaro.

De flesta besöken sker via huvudentrén och naturum Färnebofjärden. Naturum har ca 20 000 besökare per år. Många besökare kommer även med båt eller kanot från Östa, Ista eller andra delar av Dalälven och upplever nationalparken från vatten och strandnära rastplatser.

Vid besöksundersökningen 2014 var 79 % av besökarna mycket nöjda med besöket. De två senaste åren (2015 och 2016) har Färnebofjärdens national- park utsetts till årets turistmål i kategorin naturreservat.

A5.2 Samverkansmöjligheter med andra skyddade besöksmål

Färnebofjärdens nationalpark omges och innefattas i flera publika besöksmål och skyddsinstrument. Fyra naturreservat gränsar direkt mot nationalparken. I norr ansluter Gysinge naturreservat, ett 463 hektar stort område med typisk dalälvsnatur. Här finns bland annat en naturpark med en handikappanpas- sad naturstig och leder och information som delas med Färnebofjärden. Mot Gysinge naturreservat och nationalparken gränsar också Hedesundafjärdens naturreservat i Uppsala län. I sydväst gränsar nationalparken mot Östa natur- reservat med iläggsplatser för båtar, flera parkeringar, vindskydd, eldstäder samt markerade stigar. Centralt ligger slutligen Ista naturreservat som delar Istahalvön och Strångnäsets omgivande vattenytor med nationalparken.

Nationalparksförvaltningen samverkar framförallt med Gysinge natur- reservat om stigar och information och även med Heby kommun som för- valtar Östa naturreservat. Biosfärområdet Älvlandskapet Nedre Dalälven som omfattar alla kommuner i Nedre Dalälvsområdet är ytterligare arena för utveckling och marknadsföring av området.

Sammantaget finns alltså både kompletterande skydd och aktörer som kan stärka, underlätta och vidga besökarnas upplevelser i området.

A5.3 Upplevelsevärden i Färnebofjärdens nationalpark

Nationalparken erbjuder besökare ett varierat friluftsliv med både anordnade anläggningar och mer orörd vildmark där man kan uppleva tystnad från samhällets brus och enbart höra skogens ljud utan bilvägar i närheten.

De vanligaste aktiviteterna i Färnebofjärdens nationalpark är att besöka naturum Färnebofjärden (som dock ligger utanför nationalparksgränsen), vandra och ta en fikapaus. Andra aktiviteter som förekommer är att besöka utsiktstornet, fiska, skåda fågel, campa, åka båt, naturstudier, paddla kanot, sola och bada, plocka svamp och bär och titta på fornlämningar. Vintertid så förekommer även skid- och skridskoåkning.

Enligt en besökarundersökning var de vanligaste anledningarna till att besökarna valde just Färnebofjärdens nationalpark främst att det finns vacker orörd natur, därefter för att njuta av vildmarken och den tredje vanligaste anledningen var för att det är en nationalpark. Andra viktiga anledningar var de goda fiskemöjligheterna, närheten till sitt hem, bra möjligheter för båtliv, att studera djur och växtliv, för att det finns ett naturum och för att det finns bra rastplatser. Uppleva tystnad, slippa staden, vackert, frisk luft, umgås med vänner och familj, lugn och ro var andra skäl till att besöka nationalparken.

Det finns goda möjligheter till vandring i nationalparken. Vid samtliga entréer finns olika typer av leder. Vid huvudentrén kommer många för att gå de kortare lederna, slingorna, och för de goda möjligheterna till en fikapaus.

Här kan man uppleva älvens brus och den omväxlande naturen intill älven. På Tinäset finns det längre leder med mer skogs- och vildmarkskänsla. Vid Skekarsbo finns ett utsiktstorn som är ett populärt besöksmål. Sikten över landskapet är utmärkt och det är lätt att se fjärden, skogen och älvängarnas utbredning i landskapet. Det finns även möjlighet att gå både kortare och längre turer från Skekarsboentrén. Ett flertal rastplatser finns också här.

Många djur lämnar spår efter sig i nationalparken. De tydligaste är kanske de spår som förekommer efter bäver men möjlighet finns även att se spår efter bland annat vildsvin, lo, utter och älg. Området har sedan lång tid varit intressant för ornitologer. Fågellivet i nationalparken är artrikt med över 200 observerade fågelarter och nationalparken har länge hyst alla Sveriges hackspettsarter.

För de som har tillgång till båt eller kanot är Sandön ett populärt utflyktsmål. Ön är en del av Enköpingsåsen och har fina sandstränder som bjuder in till bad varma sommardagar. På ön finns även en populär rast- plats med vindskydd. I nationalparken finns för närvarande 28 vindskydd varav de flesta är välutnyttjade. I anslutning till några av vindskydden finns det även möjlighet att tälta. I nationalparken finns även fem raststugor med övernattningsmöjlig heter. Även dessa är välutnyttjade. Ved tillhandahålls av förvaltningen vid de flesta vindskydd och stugor. På Torrön och vid Stadarna finns stugor att hyra under sommarhalvåret.

Fiske är populärt inom nationalparken. Det sker både från båt i fjärden och i de strömmande delarna, framförallt i Tyttbo och Gysinge. Gysinge är välkänt för sitt harrfiske. Nationalparken delas av Färnebofjärdens fiske- vårdsområde och Gysingeforsarnas fiskevårdsområde. Tyttbo forsfiske är ett enskilt fiske med fiskekortsförsäljning. I Färnebofjärden säljs årligen omkring 1 800 fiske kort varav 1 300 är dagkort. I Gysingeforsarna säljs ca 10 årskort, 400 dagkort, 30 tredagars kort samt 10 gruppkort och drygt 20 fiskerättsbevis. A5.4 Anläggningar för besökare

A5.4.1 ENTRÉER

Nationalparken har fyra entréer; Sevedskvarn (huvudentré), Skekarsbo, Öberget och Tyttbo.