• No results found

A DMINISTRATION

In document BILAGA 2: KRAVSPECIFIKATION (Page 11-0)

Trafikföretaget ska följa Beställarens anvisningar för administration, redovisning av egenavgifter, fakturering m.m.

3 TRAFIKSÄKERHET 3.1 Drogfrihet

Trafikföretaget ansvarar för att personal som utför transporter åt Beställaren är drogfria under tjänsteutövning.

3.2 Rutiner vid olyckor och tillbud

Trafikföretaget ska ha en tydlig rutinbeskrivning för det fall skador, olyckor eller trygghetsrelaterade händelser skulle inträffa.

Trafikföretaget ska delta och medverka i Beställarens planering och rutiner för olyckor och allvarliga tillbud, och åta sig det ansvar som Beställaren ålägger trafikföretaget.

4 SERVICEKVALITET

Trafikföretaget ska genom ett väl utfört uppdrag svara för en hög kvalitet på utförda uppdrag. Varje resa är unik och kräver yrkeskunnande och inlevelse för att tillgodose resenärernas särskilda behov under resan.

Resenären ska ges all den hjälp som kan anses nödvändig för att på ett betryggande sätt kunna transporteras mellan olika platser (t ex till/från bostad arbetsplats, fritidsresa eller vårdinrättning).

4.1 Punktlighet

Resenärer ska hämtas och köruppdrag ska utföras inom tillåtna tidstoleranser från den tidpunkt som framgår av beställningen av köruppdraget.

4.2 Störningar, driftavbrott och ersättningsfordon

Det åligger trafikföretaget att upprätthålla den kapacitet av fordon och förare som framgår av trafikbeskrivningen. Förare ska kunna ersättas vid sjukdom och annat förfall.

För vissa (mindre) trafikuppdrag kan planerade driftavbrott medges efter samråd med Beställningscentralen på det sätt som framgår av trafikbeskrivningen.

4.3 Resegaranti

Resenärerna har i vissa fall rätt till ersättning enligt bilaga 7, Beställarens resegaranti.

Om trafikföretaget orsakar att resenären har rätt till ersättning enligt Beställarens resegaranti kan trafikföretaget bli skyldigt att hålla Beställaren skadelös. De närmare bestämmelserna framgår av Trafikavtalet.

4.4 Hittegods

Trafikföretaget ska omhänderta personliga tillhörigheter som kvarglömts i fordonen och hantera dessa enligt Beställarens anvisningar.

4.5 Tystnadsplikt och sekretess

Trafikföretagets förare och övriga personal har tystnadsplikt. Tystnadsplikten innebär förbud att lämna ut uppgifter om enskilds personliga förhållanden (vem som gjort en resa, orsak till resan samt adresser och resmål) som trafikföretagets personal fått del av i samband köruppdraget. Dessa uppgifter får heller inte röjas till medarbetare i

verksamheten om det inte är nödvändigt för att fullgöra köruppdraget. Skriftliga köruppdrag är konfidentiell handling.

Skyldigheten för trafikföretagets personal att iaktta sekretess enligt ovan fortsätter att gälla även efter att trafikföretagets avtal för Beställaren har upphört.

Trafikföretaget svarar för att förare och övrig personal har kunskap om tystnadsplikt och sekretess avseende kundernas speciella förhållanden i och kring transporterna.

Trafikföretaget ska tillse att berörd personal tecknar sekretessförbindelse.

4.6 Hantering av synpunkter och klagomål

Trafikföretaget ska vara resenärer och andra behjälpligt med att framföra synpunkter och klagomål som rör trafikföretagets utövande av trafikuppdraget.

Trafikföretaget ska hantera synpunkter och klagomål enligt de rutiner som Beställaren anger och tillhandahålla de blanketter som Beställaren anvisar. Trafikföretaget ska besvara kundsynpunkter inom tre arbetsdagar.

4.7 Krav på förare

Allmänna krav 4.7.1

Trafikföretagets förare ska behärska det svenska språket i tal och skrift, ha god kunskap om Beställarens uppdrag och trafikföretagets åtagande samt ha för uppdraget erforderlig utbildning.

Medicinsk status 4.7.2

Trafikföretaget ansvarar för att förare har en medicinsk status som gör att de kan utföra sina arbetsuppgifter trafiksäkert. Trafikföretaget ansvarar för att förares medicinska status följs upp enligt vid var tid gällande regelverk.

Utbildning/fortbildning 4.7.3

Innan trafikstart ska trafikföretagets samtliga förare genomgått utbildning på följande områden.

 1:a hjälpen HLR

 Regler och anvisningar för den Särskilda kollektivtrafiken

 Lokalkännedom inom trafikområdet

 Regler om tystnadsplikt

 Trafikföretagets drog- och trafiksäkerhetspolicy

 Bemötande av resenärer med särskilda behov. Utbildningen ska minst omfatta:

o Kunskaper om olika funktionsnedsättningar

o Bemötande med betoning på äldre och funktionshindrades situation vid resetillfället

o Allmän kunskap om olika sjukdomstillstånd och effekterna av dessa Trafikföretaget ska på anmodan redovisa kursplan för förarutbildning. Den tidsmässiga fördelningen mellan de olika angivna utbildningsområdena kan fritt fördelas av

lärare/instruktör efter egen upprättad kursplan.

Beställaren ska erbjudas tillträde till att åhöra sådan internutbildning hos trafikföretaget.

Beställaren har rätt att kräva tillkommande utbildning på trafikföretagets bekostnad av förare som enligt Beställarens bedömning inte når upp till erforderlig kunskapsnivå.

4.8 Anvisningar för förare

Allmänt 4.8.1

Föraren ska bära uniform.

Om transporten inte kan utföras på det sätt som framgår av köruppdraget

(driftstörningar, trafikhinder etc.) ska föraren snarast informera Beställningscentralen.

Föraren ska snarast möjligt efter hämtning av resenären återrapportera till

bokningssystemet SAM3001 och bekräfta att hämtning skett. Bekräftelsen görs genom att föraren sänder Kund-ID till bokningssystemet.

Föraren ska alltid lämna kvitto till resenären.

Säkerhet 4.8.2

Förares klädsel ska vara anpassad för uppdraget och årstiden. Om driftstopp eller fordonshaveri inträffar vintertid ska undermålig klädsel inte riskera förares möjlighet att förflytta resenär i säkerhet.

Förare ska se till att resenären kan stiga i och ur fordonet på ett säkert sätt.

Förare ska uppmana alla passagerare att använda säkerhetsbälte.

Förare ska se till att säkerhetsanordningar som används av exempelvis rullstolsburna passagerare är funktionsdugliga före och under transporten. Förare ska vara

passagerarna behjälplig med fastsättning av säkerhetsbälte.

Om resenären inte är på plats vid utsatt hämtatid ska föraren kontakta resenären genom att knacka på och/eller ringa, därefter ska föraren ta kontakt med Beställningscentralen och anmäla att resenären ej går att nå.

Förare ska registrera och rapportera trygghetsrelaterade händelser till trafikföretaget såsom hot, ofredande eller ärekränkning av förare, resenär eller övrig personal, våld, stöld och rån, klotter eller annan förstörelse i eller på fordonet.

Uppträdande 4.8.3

Föraren ska

 visa förståelse för och respektera resenärens transportbehov,

 uppträda serviceinriktat, korrekt, förtroendeingivande och ge ett välvårdat intryck,

 hämta och lämna vid port/entré, lägenhet, skola eller hållplats, och vid behov hjälpa resenärer upp/ned i trapphus etc., (sådan hjälp ingår i köruppdraget, särskild ersättning, s.k. hjälptillägg, utgår endast vid hämtning och lämning på sjukhusmottagning/vårdavdelning, och endast om det framgår av körorder),

 vara resenären behjälplig med hjälpmedel och bagage,

 använda mobiltelefon enbart för tjänstesamtal, varvid handsfree skall användas i förekommande fall,

 använda radio/stereo etc. så att resenären inte upplever detta som störande,

 framföra fordonet på ett yrkesmässigt sätt d v s effektivt, mjukt och smidigt utan att äventyra säkerheten.

Föraren får inte begära dricks.

Om problem eller tvist uppstår under färd ska föraren försöka lösa detta på smidigaste sätt. Föraren ska undvika diskussion med resenären, eventuell tvist ska hänskjutas till Beställaren för vidare utredning.

Föraren ska vid störning i trafiken, eller vid annan förekommen anledning informera resenären om resegarantin och tillhandahålla blankett för utnyttjande av resegarantin.

Allergi och rökning 4.8.4

Förare ska med tanke på att en växande andel av resenärerna är allergiker inte använda parfym eller andra starka dofter.

Rökning är inte tillåten i, eller i omedelbar anslutning till, fordonet. Rökförbudet gäller såväl förare som resenärer, vid körning, tomkörning och väntetid.

Tystnadsplikt och sekretess 4.8.5

Förare har tystnadsplikt. Tystnadsplikten innebär förbud att lämna ut uppgifter om enskilds personliga förhållanden (vem som gjort en resa, orsak till resan samt adresser och resmål) som förare fått del av i samband med köruppdraget. Dessa uppgifter får heller inte röjas till medarbetare i verksamheten om det inte är nödvändigt för att fullgöra köruppdraget. Skriftliga köruppdrag är konfidentiell handling.

Förarens tystnadsplikt enligt ovan fortsätter att gälla även efter att förarens anställning hos trafikföretaget har upphört.

4.9 Trafikföretagets egenkontroll

Trafikföretaget ska rutinmässigt bedriva en dokumenterad egenkontroll, och på anmodan redovisa denna för Beställaren. Kontrollen ska minst omfatta

 att företaget, förare och övrig personal har de tillstånd, godkännanden, körkort m.m. som krävs,

 att kraven på drogfrihet efterlevs,

 att förare och övrig personal har lämplig utbildning och kunskaper.

Registerkontroll 4.9.1

Personal som arbetar med skolskjutsverksamhet omfattas av lagstiftning om registerkontroll inom förskoleverksamhet, skola och skolbarnomsorg. Det åligger trafikföretaget att möjliggöra lagenlig registerkontroll för den som är ansvarig att utföra registerkontroll, vanligtvis huvudmannen för skolverksamheten, samt att tillförsäkra denne rätten att neka en enskild person att arbeta i skolskjutsverksamheten om det framkommer skäl för det vid en registerkontroll.

5 MILJÖKRAV

Beställarens miljökrav framgår av bilaga 2.2, Miljökrav.

6 MARKNADSFÖRING, INFORMATION, SAMVERKAN OCH UTBILDNING

6.1 Samråd och avstämningar

Trafikföretaget ska på Beställarens initiativ och i den utsträckning Beställaren bestämmer delta vid samråd och i kommunikation med kundorganisationer, t ex handikappråd och skolor.

Trafikföretaget ska även delta vid s.k. avstämningsträffar med Beställningscentralen.

6.2 Utbildning

Trafikföretagets personal ska på Beställarens begäran delta i utbildnings-/informationsträffar. För deltagande i utbildnings- och informationsträffar som

överstiger fyra timmar per medarbetare och år utgår ersättning till Trafikföretaget enligt bestämmelser i Trafikavtalet.

7 UPPSTARTSPLAN

Trafikföretaget ska upprätta en uppstartsplan i enlighet med bilaga 2.3, Uppstartsplan.

Trafikföretaget ska redovisa planen för Beställaren senast 60 dagar efter det att trafikavtalet träffats, och därefter om det inträffar väsentliga förändringar av planeringen.

8 RAPPORTERING

8.1 Säkerhetsrelaterad rapportering

Trafikföretaget ska utan dröjsmål underrätta Beställaren om trafikrelaterade händelse eller olycka som resulterat i personskada eller betydande materiella skador.

Trafikföretaget ska utan dröjsmål till Beställaren rapportera olyckor och skador där resenärer är inblandade.

Trafikföretaget ska också registrera och rapportera trygghetsrelaterade händelser som:

 Hot, ofredande eller ärekränkning av förare, resenär eller övrig personal, (beaktat uttryck som kan vara en del av en funktionsnedsättning)

 Våld, stöld och rån

 Klotter eller annan förstörelse i eller på fordonet

Trafikföretaget ska rapportera trygghetsrelaterad inträffad händelse till Beställaren senast den första vardagen efter händelsen.

8.2 Trafikföretagets egenkontroll m.m.

Trafikföretaget ska utan dröjsmål till Beställaren rapportera viktigare brister och

avvikelser funna vid sin egenkontroll. Även polisiära eller andra myndighetsingripanden som är av betydelse för uppdragets fortsatta fullgörande ska utan dröjsmål rapporteras till Beställaren.

8.3 Misstänkta avvikelser från regelverk

Trafikföretaget och dess personal ska, utan hinder av tystnadsplikt, rapportera till Beställaren om det finns anledning att misstänka att transporter förmedlande av

Beställningscentralen avviker från eller innebär missbruk av gällande regelverk för resor och transporter.

8.4 Regelbunden rapportering

Månadsvis rapportering 8.4.1

Trafikföretaget ska som en del i parternas gemensamma förbättringsarbete månatligen rapportera till Beställaren eventuella brister i avtalad kvalitet som Trafikföretaget uppmärksammat vid utförandet av Trafikuppdraget.

Halvårsvis rapportering 8.4.2

Trafikföretaget ska rapportera data till Beställarens internetbaserade fordonsdatabas FRIDA. Rapporteringen ska ske enligt de anvisningar som Beställaren ger.

Årsvis rapportering 8.4.3

Trafikföretaget ska årsvis rapportera

 Resultatet av Trafikföretagets egenkontroll. Rapporteringen ska vara Beställaren tillhanda senast sex veckor efter kalenderårets utgång.

 Ekonomisk ställning enligt samma sammanställning som Transportstyrelsen kräver vid ansökan om tillstånd för taxitrafik respektive yrkesmässig trafik, varvid uppgifterna ska styrkas på samma sätt som Transportstyrelsen kräver.

Rapportering skall vara Beställaren tillhanda senast tre veckor efter sista dag för årsbokslut enligt Aktiebolagslagen. I det fall Trafikföretaget ej omfattas av Aktiebolagslagen ska sammanställning enligt ovan presenteras senast sex månader efter kalenderårs utgång.

- o -

In document BILAGA 2: KRAVSPECIFIKATION (Page 11-0)

Related documents