• No results found

ALLMÄNT BOSTADSBIDRAG

Ett hushåll* med små inkomster kan få allmänt bostadsbidrag för boendekost-naderna för en stadigvarande bostad. FPA kan antingen betala bostadsbidrag för boendekostnaderna för hela bostaden eller för endast en del av den, om det bor till exempel en underhyresgäst i bostaden. Bostadsbidrag utbetalas inte för fritidsbostäder.

Till vilket belopp kan du få allmänt bostadsbidrag?

Det allmänna bostadsbidraget uträknas så att en bassjälvriskandel avdras från de skäliga boendekostnaderna (se s. 48). Hushållet* har ingen bassjälvriskandel om dess inkomster underskrider de inkomstgränser som statsrådet fastställer (se Bilagan). Bostadsbidraget uppgår dock till högst 80 % av de skäliga boen-dekostnaderna. Du betalar således alltid 20 % av dina boendekostnader själv.

Bassjälvriskandelen beror på hushållets

storlek (personer)

bruttomånadsinkomster* och

förmögenhet.

Bostadsbidrag = (skäliga boendekostnader – bassjälvriskandel) x 0,80

Du kan uppskatta det belopp du kan få i bostadsbidrag med hjälp av beräknings-programmet på FPA:s webbplats (www.fpa.fi./berakningar).

Utbetalning av bostadsbidrag

FPA betalar det allmänna bostadsbidraget på ditt konto eller om du vill på hy-resvärdens konto den första vardagen i månaden eller på ett konto för en person som du befullmäktigat, till exempel din hyresvärd. Du kan få bidraget retroaktivt endast från och med början av den månad som föregår månaden då du lämnat in din ansökan.

FPA justerar bostadsbidraget med ett års mellanrum om det inte finns skäl att göra det tidigare, till exempel på grund av förändringar i din livssituation om dina inkomster har stigit eller minskat avsevärt sedan föregående beslut. Du ska redogöra för situationen i ditt hushåll* för ett år framåt på din ansökan så att bidraget kan utbetalas på rätta grunder.

När det gäller långtidsarbetslösa* som återgår till arbetslivet justeras bostadsbi-draget först tre månader efter att deras inkomster stigit, om det inte finns skäl att göra det tidigare, till exempel på grund av en årsjustering.

Skäliga boendekostnader

Bostadsbidrag betalas inte för samtliga boendekostnader, utan endast för de skäliga boendekostnaderna som fastställs i lagen och statsrådets förordning.

De skäliga boendekostnaderna kan uppgå högst till maximibeloppen för de boendekostnader som fastställs av statsrådet varje år (se Bilagan) beroende på boningsort.

Som boendekostnader godkänns följande kostnader:

Hyresbostad: Du kan få bostadsbidrag för hyra. Om du utöver hyran betalar separata vatten- och uppvärmningsavgifter kan de godkännas högst till det belopp för underhållsutgifter som avses i statsrådets för-ordning (se Bilagan). I fråga om tjänstebostäder godkänner FPA endast den andel av hyran som du betalar själv, men inte beskattningsvärdet.

Bostadsrättslägenhet och delägarbostad: Som boendekostnader för bo-stadsrättslägenheter och delägarbostäder betraktas utöver bruksveder-laget separata uppvärmnings- och vattenavgifter (se Bilagan) på samma sätt som för hyresbostäder.

Aktielägenhet: Som boendekostnader för en aktielägenhet som du eller Allmänt bostadsbidrag

vattenavgifter (se Bilagan) på samma sätt som för hyresbostäder samt en del av räntorna på bostadslån (se s. 49).

Egnahemshus: Som boendekostnader för egnahemshus beaktas fastig-hetens underhållsutgifter (se Bilagan) samt en del av räntorna på bo-stadslån (se s. 49).

De skäliga boendekostnaderna beror på bostadens storlek och antalet personer som bor i den. Bostadens maximala storlek uträknas enligt hushållets* storlek (se Bilagan).

Om hushållet består av över åtta personer höjer FPA bostadens maximala yta med 10 kvadratmeter per övrig person. Om det i hushållet bor en handikappad person som har ett särskilt stort behov av utrymme på grund av hjälpmedel eller vårdare uträknas bostadens maximala storlek som om hushållet hade en extra medlem.

Maximala boendekostnader

Statsrådet bestämmer och fastställer årligen de maximala beloppen för boende-kostnader. Detta innebär att som dina boendekostnader inte betraktas dina fak-tiska boendekostnader utan de fastställda maximibeloppen. Utöver bassjälvris-kandelen måste du alltid betala den del av boendekostnaderna som överskrider maximibeloppet själv. Om du på motsvarande sätt bor i en bostad som är större än den fastställda maximistorleken för ditt hushåll* uträknas bostadsbidraget endast utifrån den godtagbara maximistorleken.

De maximala boendekostnaderna beror på bostadens läge, ålder, storlek och uppvärmningssystem. Av tabellerna i bilagorna framgår till vilket belopp dina maximala boendekostnader beaktas då du bor i en bostad av viss ålder och storlek.

Låneräntor som boendekostnader

Om du har tagit bostadslån för att skaffa en bostad eller grundrenovera den godkänns 55 % av de årliga räntorna på personliga lån (till exempel bank- el-ler aravalån) som boendekostnader. Som boendeavgifter godkänner FPA inte räntor på lån som tagits för att betala bostadsrättsavgifter eller avgifter för delä-garbostad.

Bassjälvrisk på basis av inkomsterna

Ju större inkomster du har, desto större är din bassjälvriskandel. Om dina och ditt hushålls* inkomster överskrider den tillåtna inkomstgränsen får du inget bostadsbidrag alls. Personer med mycket låga inkomster har ingen bassjälvrisk alls (se Bilagan). Statsrådet fastställer årligen beloppen för bassjälvriskandelen genom en förordning (SRf 1125/2007).

Om dina inkomster varierar uppskattar FPA en genomsnittlig månadsinkomst för ett år framåt. Om du har regelbunden inkomst i minst fem månader be-traktas denna som din varaktiga månadsinkomst. Studerandes genomsnittliga månadsinkomst uppskattar FPA på basis av de inkomster som intjänats vid sidan av studierna och under sommaren.

Inkomst och förmögenhet

Bostadsbidragets belopp beror på den bruttomånadsinkomst* och den förmö-genhet som samtliga personer i hushållet* har.

Utöver de övriga inkomsterna beaktas bland annat

arbetslöshetsförmåner

sjukdagpenning

rehabiliteringspenning

moderskaps-, faderskaps- och föräldradagpenning

stöd för vård av barn och privat vård av barn

vuxenutbildningsstöd och

pensioner och familjepensioner (förutom barnpension).

FPA beaktar företagares inkomster i enlighet med den arbetsinkomst som fast-ställts för FöPL-försäkringen* och lantbrukares LFöPL-försäkring*.

På bostadsbidragets belopp inverkar inte vissa tillfälliga inkomster, såsom dag-penning för värnpliktiga eller under 18-åriga personers tillfälliga eller ringa inkomster.

Som förmögenhet räknas hela din förmögenhet samt de övriga hushållsmed-lemmarnas förmögenhet, med undantag för den bostad som används för eget bruk. Inte heller bostadsaktier eller en andel i ett oskiftat dödsbo räknas som förmögenhet. Eventuella skulder avdras från förmögenheten.

På den andel som överstiger förmögenhetsgränsen (se Bilagan) räknar FPA 15

% som inkomst per år.

Med hjälp av beräkningsprogrammet på FPA:s webbplats (www.fpa.fi/berak-ningar) kan du räkna ut om du på basis av dina inkomster och din förmögenhet har rätt till bostadsbidrag och till vilket belopp.

Lagen om bostadsbidrag 4.6.1975/408 och förordningen om bostadsbidrag 12.11.1993/949.

Statrådets förordning om grunderna för bostadsbidraget för år 2012 (SRf 1166/2011) finns på FPA-byråerna eller FPA:s webbplats www.fpa.fi.

Utkomstskydd för arbetslösa