• No results found

Alternativens bidrag till en attraktiv kollektivtrafik

3 Rekommenderad sträckning

3.4 Alternativens bidrag till en attraktiv kollektivtrafik

Sammanfattningsvis uppfyller Alternativ Sollentuna C bättre de mål som handlar om att på lång sikt skapa en attraktiv kollektivtrafik i Stockholmsregionen.

Alternativet ger störst resandeflöden och underlättar en fortsättning till nordostsektorn. Alternativ Helenelund bidrar dock också väsentligt till ett en attraktiv kollektivtrafik i regionen. Helenelund är till exempel den bästa bytespunkten och det finns möjligheter att på längre sikt fortsätta och bygga vidare till Barkarby och Sollentuna centrum även från Helenelund och därefter gå vidare norrut.

Alternativ Sollentuna C ger något större resande

Antalet påstigande på linjerna längs Kistagrenen från Ulvsunda och norrut i de olika alternativen framgår av Tabell 2.

Sträckning Påstigande kl 6-9 Påstigande per dygn

1 Helenelund 8 500 34 000

2 Sollentuna C 10 200 40 800

Tabell 2. Antal påstigande på Kistagrenen under högtrafik och vardagsdygn 2030 Det totala antalet påstigande blir cirka 20 procent fler i Alternativ Sollentuna C.

Anledningen är att spårvägen dras vidare till en ny stor start- och målpunkt, jämfört med Helenelund som framför allt är en bytespunkt. I Alternativ Helenelund sker resandet mellan Sollentuna centrum och Kista i stället med buss och pendeltåg.

Resandet mellan Alvik och Sollentuna respektive mellan Alvik och Helenelund framgår av Figur 5 och Figur 6. En jämförelse mellan Figur 4 och Figur 5 visar att antalet resande på Kistagrenen inte förändras särskilt mycket beroende på om spårvägen dras till Sollentuna eller Häggvik. I Figur 6 syns att flödet är stort fram till Kistamässan och halveras under sista delen till Helenelund.

Kapaciteten i spårvagnarna blir med den antagna 5-minuterstrafiken tillräcklig i båda alternativen. Beläggningen blir cirka 80 procent i båda alternativen på sträckan Ulvsunda-Bromma Flygplats där resandet är som störst.13

Alternativ Sollentuna får 1 500 KRESUtimmar och Alternativ Helenelund får -1 400 KRESU-timmar. Detta innebär att det totala antalet resenärer i regionen upplever att de får en kortare restid med Alternativ Sollentuna C. Minskningen i upplevd restid per resenär blir dock störst i Alternativ Helenelund.

13Beräkningarna bygger på att det ryms 125 sittande och stående resenärer per vagn eller 250 resenärer i varje spårvagnståg med två vagnar. Minska typsnitt.

Figur 5. Resandet på Tvärbanan klockan 6-9 i vardagar 2030 mellan Alvik och Sollentuna C

Figur 6. Resandet på Tvärbanan klockan 6-9 i vardagar 2030 mellan Alvik och Helenelund

En dragning via Sollentuna underlättar en fortsättning mot nordostsektorn En dragning via Sollentuna centrum ger bäst möjligheter att på sikt knyta ihop de mest tätbefolkade och expansiva delarna av den regionala kärnan. Det är dock först vid en förlängning från Häggvik till Nordostsektorn (till exempel Roslags-Näsby) som de beräknade resmängderna kan motivera en sträckning vidare norrut från Sollentuna centrum. På stora delar av sträckan mellan Häggvik och Roslags-Näsby ligger dock antalet resande 2030 under den gräns för

spårutbyggnad som SL har satt för att snabbspårväg ska övervägas.

Figur 7. Tillkommande resande vardagar klockan 6-9 2030 vid en spårförlängning från Häggvik till nordostsektorn (Roslags-Näsby)

Men det går att fortsätta utbyggnaden av Tvärbanan även från Helenelund Med en dragning till Helenelund kopplas Kista samman med pendeltågstrafiken på ett effektivt sätt. En första ändhållplats i Helenelund innebär dock fler

utbyggnadsetapper innan de nordöstra delarna av Stockholm kan nås. I en etapp 2 från Helenelund kan Sollentuna centrum och Barkarby nås. Därmed skapas en ny spårvägslinje mellan Barkarby och Helenelund, vilket innebär ett möjligt framtida trafikupplägg med 5-minuterstrafik till Sollentuna centrum och 10-minuterstrafik mellan Helenelund och Barkarby. I en sådan etapp mister Helenelund sin direktförbindelse med Alvik, vilket gör att det blir 10-minuters turtäthet till Helenelund. Figur 8 ger en indikation av det tillkommande resandet på en ny linje med 10-minuterstrafik mellan Barkarby och Helenelund. I figuren görs jämförelsen med en trafikering enligt Alternativ Häggvik via Sollentuna, men resultatet skulle bli snarlikt om jämförelsen gjordes mot Alternativ Sollentuna C.

Den tillkommande linjen mellan Barkarby och Helenelund ger enligt analyserna ett resande på upp till cirka 3 100 resenärer vardagar klockan 6-9. Beläggningen under maxtimmen skulle uppgå till cirka 70 procent i den mest belastade

riktningen. Motsvarande analyser har även gjorts för en linje med

10-minuterstrafik mellan Barkarby och Sollentuna centrum, men då blir resandet och kapacitetsutnyttjandet lägre (1 900 resenärer och en beläggning på cirka 40 procent).

Figur 8. Möjlig etapputbyggnad efter Helenelund samt tillkommande resor kl. 6-9 under vardagar 2030 på linjen Barkarby – Helenelund jämfört med om spår bara finns mellan Ulvsunda och Häggvik via Sollentuna C.

Etapp 2: En linje

Årstaberg/Mårtensdal-Sollentuna C och en Helenelund-Barkarby

Helenelund är bästa bytespunkten…

Antalet byten mellan Kistagrenen och pendeltåg har analyserats i

bytespunkterna Helenelund och Sollentuna C, se Figur 9. Analysen visar att pendeltågets Märstagren knyts bäst till den nya Tvärbanan i Helenelund.14

14Tre pendeltåg per timme antas 2030 vara förlängda till Uppsala via Arlanda.

Etapp 1: En linje

0

Helenelund, UA1 Sollentuna C, UA2

Resor inom AB-län Resor till/från andra län

Figur 9. Byten mellan Tvärbanan och pendeltåg vardagar kl 6-9 år 2030 vid Helenelund/Sollentuna C/Häggvik

En känslighetsanalys av ett tillkommande regionaltågstopp i Helenelund visar att antalet bytande resenärer från andra län skulle öka kraftigt - från cirka 400 till cirka 800 under vardagar klockan 6-9. I Sollentuna centrum finns det inte fysiskt utrymme att anlägga ett stopp för regionaltågen.

… eftersom Kista är största målområdet

Förklaringen till de många bytena i Helenelund är att majoriteten av de bytande resenärerna har Kista som målpunkt, vilket framgår av Figur 10. Cirklarna visar antalet resenärer till respektive område och att Kista är det överlägset viktigaste målområdet för resenärerna på Kistagrenen. Även för resenärer som kommer från andra län är Kista en mycket viktig målpunkt, liksom för resenärer som startar i Sollentuna och reser söderut.

Pendeltågsresenärer norrifrån har i Alternativ Helenelund möjlighet att åka längre på pendeltåget jämfört med Alternativ Sollentuna C vilket ger en snabbare resa.

Resenärer söderifrån får möjlighet att ta Kistagrenen sista biten i stället för att gå eller åka buss. Alternativ Helenelund är därmed bäst för resenärer med

pendeltåg som har Kista som målpunkt.

För resenärer som kommer från Sollentuna centrum och norra Kista och som inte har Kista som målpunkt är Alternativ Helenelund något sämre än Alternativ Sollentuna C. Anledningen är att dessa personer behöver göra ett extra byte.

Resandeanalyserna visar att i ett snitt just söder om Kista blir resandet cirka 10 procent lägre i alternativ Helenelund.

Figur 10. Målområden för resenärer på Kistagrenen. Bilden visar Alternativ Häggvik via Sollentuna. En motsvarande bild för Alternativ Helenelund visar på likadan

resandefördelning (undantaget mål i Sollentuna centrum och Häggvik) men något färre resande.

Alternativ Sollentuna ger något större överflyttning från bil till kollektivtrafik

Genom att utforma ett attraktivt kollektivtrafiksystem finns förutsättningar att föra över resor från bil till kollektivtrafik. Tabellen nedan visar överflyttningseffekten från bil- till kollektivtrafikresande som beräknas uppkomma i vid de olika alternativen. Alternativ Sollentuna ger mindre bilresande.

UA Nya

Tabell 3. Överflyttning från bil- till kollektivtrafikresande. Värdena gäller vardagar klockan 6-9 år 2030.

Båda alternativen kan skapa högkvalitativ och effektiv kollektivtrafik Alternativen skiljer sig inte nämnvärt vad gäller störningskänslighet.

Förutsättningarna att uppnå en högkvalitativ och effektiv kollektivtrafik med hög punktlighet och god komfort anses vara bra i båda alternativen.

Related documents