• No results found

Alterneringsersättning

En person som blir alterneringsledig har rätt till en alterneringsersättning som uppgår till 70 % av den arbetslöshetsdagpenning som han eller hon skulle få som arbetslös. Om den alterneringslediga har en arbetshistoria på minst 25 år uppgår alterneringsersättningen till 80 % av arbetslöshetsdagpenningen (för belopp, se bilagan).

Personer som tillhör en arbetslöshetskassa ska ansöka om alterneringsledighet från arbetslöshetskassan. Alterneringsersättningen för dessa uträknas utifrån den inkomstrelaterade dagpenningen.

En arbetstagare som arbetar på heltid kan med sin arbetsgivare avtala om alter-neringsledighet som varar oavbrutet i minst 90 och högst 359 kalenderdagar.

Arbetsgivaren förbinder sig att för denna tid anställa en arbetssökande som an-mält sig som arbetslös vid arbets- och näringsbyrån. Den nyanställda personen

Utkomstskydd för arbetslösa

ska ha lika lång arbetstid som den alterneringslediga, men arbetsuppgifterna behöver inte vara desamma. Efter alterneringsledigheten har arbetstagaren rätt att återgå till sitt tidigare arbete eller motsvarande arbete.

Du kan bli alterneringsledig på nytt efter att du arbetat i fem år.

Lagen om alterneringsledighet 30.12.2002/1305

FOLKPENSIONSTRYGGHET

Finland har två lagstadgade pensionssystem som kompletterar varandra: folk-pensions- och arbetspensionssystemet. Folkpensionen tryggar en minimiut-komst när du inte får någon arbetspension eller den är mycket liten. Till pen-sionssyddet hör

folkpension

barnförhöjning

fronttillägg

familjepension

garantipension

bostadsbidrag för pensionstagare

vårdbidrag för pensionstagare

Arbetspension införtjänas med eget avlönat arbete eller företagande. Det finns många olika arbetspensionsbolag som sköter arbetspensionerna. Om du är an-ställd har din arbetsgivare valt det pensionsbolag där du är försäkrad. Din ar-betsgivare och du själv har betalat arbetspensionsavgifter. Som privatföretagare har du själv valt ditt pensionsbolag. Om du är lantbruksföretagare har du tagit en företagarpensionsförsäkring i Lantbrukarnas pensionsanstalt LPA.

Du får information om arbetspensioner antingen från ditt eget arbetspensions-bolag eller Pensionsskyddscentralen. Arbetspensionstjänsten finns på internet på adressen www.arbetspension.fi. Du kan också ansöka om arbetspension via FPA.

Folkpension

Folkpensionen beviljas och utbetalas av FPA. För att du ska kunna få folkpension förutsätts dessutom att

du bor i Finland

du har bott i Finland* i minst tre år efter att du fyllt 16 år

dina övriga pensioner och ersättningar inte överskrider den inkomst-gräns som avgör om man alls får folkpension (se Bilaga).

Det lönar sig inte att ansöka om folkpension om dina övriga pensioner och ersättningar överstiger inkomstgränsen (se Bilaga). Om du själv på förhand vill ta reda på om du har rätt till folkpension, kan du begära en pensionsberäkning från Pensionsskyddscentralen, ditt arbetspensionsbolag eller via webbtjänsten arbetspension.fi.

FPA fattar inte beslutet om folkpension innan det står klart hur stor din ar-betspension blir. De övriga pensionsanstalterna meddelar uppgifterna om sina pensionsbeslut till FPA, varefter FPA beslutar om folkpensionen.

Vilken folkpension och i vilken ålder?

På basis av folkpensionslagen kan du ansöka om sjukpension från FPA, om du blir arbetsoförmögen i åldern 16–64 år.

Till folkpensionen hör också arbetslöshetspension för långtidsarbetslösa i åldern 62–64 år som är födda före år 1950.

Ålderspension enligt folkpensionslagen börjar vid 65 års ålder. Om du skjuter upp din pensionsansökan får du förhöjd pension. Du kan få ål-derspension tidigast vid 62 år, den kallas då förtida ålål-derspension.

Hur stor folkpension?

Full folkpension kan du få enbart om du helt saknar arbetspension eller dina arbetspensioner sammanlagt blir under inkomstgränsen (se Bilagan). Om du får mer arbetspension än inkomstgränsen, minskar folkpensionen eller så får du ingen folkpension alls. Om du är gift eller sammanboende är beloppet lägre än för ensamstående.

Folkpensionen kan vara mindre än vanligt om du har bott utomlands efter att du fyllt 16 år. Kontrollera då med FPA om du är berättigad till folkpension.

Folkpensionen omfattas av EG-förordningen 1408/71, vilket innebär att de kan betalas till personer i EU-/EES-länder och Schweiz och i vissa andra länder som Finland ingått avtal om social trygghet med. Till personer som flyttar till andra länder betalas pensioner bara i undantagsfall längre än ett år. Bostadsbidrag för pensionstagare betalas dock endast för kostnaderna för en bostad i Finland.

Folkpensionen, barntillägget samt vårdbidraget för pensionstagare justeras år-ligen i januari i motsvarande grad som levnadskostnadsindexet.

Vilka inkomster minskar folkpensionen?

Din fortlöpande eller upprepade arbetspension och andra ersättningar i brutto-belopp, dvs. före skatt, minskar folkpensionen. Din makes* inkomster påverkar inte din pension.

Folkpension

Arbetspensioner är

pensioner och familjepensioner som grundar sig på ett anställnings- el-ler tjänsteförhållande, på företagar- elel-ler förtroendeverksamhet elel-ler på avtal om familje- eller närståendevård

olycksfallspension, familjepension, livränta och försörjningspension från lagstadgad olycksfallsförsäkring

invalidpension, familjepension och ersättning för inkomstbortfall som utbetalas i över ett år i enlighet med trafikförsäkringslagarna

försörjningspension enligt lagen om skada ådragen i militärtjänst

belopp som motsvarar generationsväxlingspensionens lantbruksföre-tagarpension.

Folkpensionen minskas dock inte av följande till arbetspensionen hörande för-måner:

den arbetspension du tjänar in om du arbetar efter 63 års ålder eller

förhöjning av arbetspensionen för tiden för studier eller barnskötsel

sjukpensionens engångsförhöjning.

Pensioner och ersättningar som du får från utlandet minskar också din folk-pension. I EY-förordningen och i avtalen om socialskydd finns anvisningar om vilka utländska pensioner minskar på folkpensionens belopp.

Har du bott eller arbetat utomlands?

Om du har bott utomlands efter det att du fyllt 16 år samordnas folkpensionen enligt den tid du har bott i Finland. Om du har bott i Finland minst 80 % av tiden mellan du fyllde 16 år och pensionens början, minskas inte din folkpension av att du har bott utomlands.

Arbete i ett EU-, EES-land och Schweiz inverkar på folkpensionen på samma sätt som om du bott utomlands.

Om du flyttar till Finland efter att ha fyllt 65 år eller först efter att du har börjat få pension från utlandet kan du få folkpension endast om du tidigare har bott i Finland i minst tre år.

Sjukpensionen är en del av folkpensionen

Om du insjuknar långvarigt får du i allmänhet först sjukdagpenning. Sjukdag-penning betalas åt sökande i åldern16–67 år. Information om dagSjukdag-penningarna finns i broschyren När du blir sjuk.

Då FPA har betalat sjukdagpenning till en arbetsoförmögen i 150 vardagar, sän-der FPA i allmänhet ett brev hem till personen med information om rehabilite-ringsmöjligheter eller anvisningar om hur man ansöker om pension.

Du har rätt till sjukpension enligt folkpensionslagen om du bott tillräckligt länge i Finland (s. 64) och uppfyller följande förutsättningar:

Du är 16–64 år.

Du har en sjukdom, ett lyte eller en skada som hindrar dig från att arbeta för att få en skälig utkomst. Om du har fyllt 60 år kan du få sjukpension på något lindrigare grunder.

Om du är blind eller rörelsehindrad är du berättigad till sjukpension i enlighet med folkpensionslagen även om du arbetar.

Om du inte har rätt till sjukdagpenning eller det inte blir något kvar av den för utbetalning börjar sjukpension i enlighet med folkpensionslagen i allmänhet först efter att en tid motsvarande sjukdagpenningsperioden (max. 300 vardagar) har förlöpt. Sjukpensionen börjar alltså ungefär ett år efter insjuknandet. I vissa situationer kan FPA bevilja sjukpension tidigare, dvs. från samma tidpunkt som pensionen enligt arbetspensionslagarna. Närmare uppgifter om dessa situationer får du från FPA.

Rehabiliteringspenning till ungdomar

Om du har blivit oförmögen redan innan du fyllde 15 år, kan du få sjukpension enligt folkpensionslagen, utan någon sjukdagpenningsperiod, genast då du fyllt 16 år. I allmänhet beviljas dock 16–19-åringar inte sjukpension, utan man utre-der först möjligheterna till yrkesinriktad rehabilitering.

En ung människa får rehabiliteringspenning i stället för pension om arbetsför-mågan på grund av sjukdom, lyte eller skada är väsentligt nedsatt och om han eller hon därför är i behov av en intensifierad bedömning av arbetsförmågan.

Dessutom krävs det att en personlig studie- och rehabiliteringsplan har upp-gjorts i hemkommunen tillsammans med hans eller hennes förmyndare och vid behov med andra experter.

Syftet med rehabiliteringen är att främja den ungas yrkesinriktade rehabilitering.

En ung människa kan förutom rehabiliteringspenning även få handikappbidrag.

För beloppen, se Bilagan.

Rehabiliteringsstödet är en tidsbegränsad sjukpension

Du kan också få sjukpension på viss tid i form av rehabiliteringsstöd under vård- el-ler rehabiliteringstiden. En förutsättning för att få rehabiliteringsstöd du har fått en behandlings- eller rehabiliteringsplan uppgjord åt dig eller att den är under beredning.

Rehabiliteringsstödet motsvarar till sitt belopp sjukpensionen och samma regler gäller för den som för sjukpensionen.

Om du på basis av arbetsoförmåga ansöker om både folkpension och arbetspension förhandlar FPA och den arbetspensionsanstalt som fattar beslut om arbetspensionen sinsemellan innan pensionsbeslutet fattas. På så sätt undviker man att en pensions-anstalt beviljar pension medan en annan avslår ansökan.

Om du trots allt får avslag på din pensionsansökan eller om du ännu inte fått ett av-Folkpension

görande då din sjukdagpenning eller lön för sjukdomstiden upphör har du rätt att få din utkomst tryggad via arbetslöshetsskyddet, trots att du fortfarande är arbetso-förmögen. En förutsättning för att få arbetslöshetsskydd är att du anmäler dig som arbetssökande på arbets- och näringsbyrån.

Om FPA avslår din pensionsansökan kan du hänvisas till FPA:s rehabilitering eller andra tjänster.

Utöver sjukpension kan du från FPA också få barnförhöjning, vårdbidrag för pen-sionstagare och bostadsbidrag för penpen-sionstagare. Dessa är skattefri inkomst.

Då du får sjukpension kan du utföra lite förvärvsarbete (se Bilagan). Om du börjar arbeta måste du anmäla det till FPA och din arbetspensionsanstalt. FPA avgör din rätt till pension utgående från din situation.

Om du får sjukpension från FPA till fullt belopp och får ett arbete där dina arbetsin-komster överstiger förvärvsinkomstgränsen kan du lämna din folkpension vilande i högst 2 år. Om du innan du lämnar pensionen vilande hade vårdbidrag för pen-sionstagare får du utöver lönen ett stöd som motsvarar handikappbidrag med högsta belopp.

När du fyller 65 år omvandlar FPA din sjukpension till ålderspension utan särskild ansökan. Om detta ges inget beslut. Folkpensionens belopp förblir i allmänhet det-samma, om det inte sker ändringar i dina övriga pensioner.

Arbetslöshetspension

Syftet med arbetslöshetspension är att trygga utkomsten för en äldre långtidsarbetslös före han eller hon uppnår åldern för ålderspension. Endast personer födda före år 1950 kan få denna pension. Arbetslöshetspension betalas både som arbetspension och som folkpension.

Arbetslöshetspension enligt folkpensionslagen kan du få som 62–64-åring om du

har arbetat minst 5 år under de senaste 15 åren

har fått ett arbetslöshetsintyg från arbetskraftsmyndigheterna

har fått ett intyg från arbetslöshetskassan eller FPA över att du har fått arbets-löshetsdagpenning under den maximala tiden, 500 dagar.

Om du är född 1950 eller senare är du inte berättigad till arbetslöshetspension. Dä-remot kan du få arbetslöshetsdagpenning eller arbetsmarknadsstöd till högst 65 års ålder. Om du efter maximitiden fått tilläggsdagar kan du få årlderspension vid 62 år utan förtidsminskning.

Utöver arbetslöshetspensionen kan du få barnförhöjning och bostadsstöd för pen-sionstagare, men inte vårdbidrag för pensionstagare. Arbetslöshetspensionen

om-vandlas i allmänhet utan särskild ansökan till ålderspension då du fyller 65 år. Folk-pensionens belopp ändras endast om det sker ändringar i beloppen för dina andra pensioner.

När du får arbetslöshetspension kan du bara utföra lite förvärvsarbete (se Bilagan).

Om du förtjänar mera eller om du vägrar ta emot ett minst en månads arbete som arbetsförmedlingen anvisat avbryter FPA utbetalningen av pensionen.

En över en månad lång vistelse utomlands kan också utgöra ett hinder för att få ar-betslöshetspension, om du inte är beredd att återvända till Finland för att ta emot erbjudet arbete. FPA överväger pensionsbetalningen från fall till fall.

Ålderspension vid 65 års ålder

Åldersgränsen för ålderspension enligt folkpensionslagen är 65 år. En person som fyllt 65 kan få vårdbidrag för pensionstagare, bostadsbidrag för pensionstagare och fronttillägg från FPA även om han eller hon inte får folkpension.

FPA beviljar ålderspension efter ansökan från början av den månad som följer på 65-årsdagen. Den retroaktiva ansökningstiden är sex månader.

Arbetspensionens ålderspension kan börja redan vid 63 år. Om du på basis av dina arbetspensioner har rätt till folkpension kan du själv bestämma om du vill ta ut din folkpension i förtid. Förtida folkpension kan börja tidigast från början av den månad som följer efter din 62-årsdag.

Förtida folkpension innebär att din pension permanent är mindre än den ålderspen-sion som börjar vid 65 år. Minskningen är 0,4 % för varje månad som du tidigareläg-ger pensionen. Om du vill ha förtidspension genast då du fyller 62 år blir pensionen permanent 14,4 % lägre än vad den varit om börjat få den vid 65 år.

FPA betalar inte ut bostadsbidrag för pensionstagare till en person som får förtids-pension förrän han eller hon har fyllt 65 år. Det är bra att på förhand ta reda på hur stor din förtidspension skulle vara.

Om du vill skjuta upp din folkpension så att den börjar senare än från början av den månad som följer på 65-årsdagen höjs folkpensionen med 0,6 %. Förhöjningen räknas för varje månad som du uppskjuter pensionens början. Det finns ingen övre gräns för höjningen.

Folkpensionslagen 11.5.2007/568

Folkpension