• No results found

Analys av material

2. Resultatdel

2.2 Analys av material

Fig 1 Skärmdump mobiltelefon från @arvidabystrom Instagramflöde, 2246 x 1080 pixlar, 5 maj 2020

Formal analys av skärmdump från mobiltelefon 2 maj 2020.31

På bilden ser vi Instagrams gränssnitt. Överdelen av bilden är vit och där står det arvidabystrom. Efter namnet finns en blå cirkel med en vit bock, och under namnet finns en rutnäts-ikon och en ikon på ett porträtt. Denna vita överdel bildar en sorts ram med nederdelen av bilden som också är vit och innehåller ikoner, från vänster till höger, ett hus, ett förstoringsglas, ett plustecken, ett hjärta och användarens ikon. Innanför denna ram som är en del av Instagrams gränssnitt hittar vi flödet av bilder på Arvida Byströms Instagram. Bildflödet är uppdelat i lika stora kvadrater som ligger tre och tre bredvid varandra och på bilden ser man fyra rader med hela bilder och delar av fler bilder, detta kan se olika ut beroende på vilken telefon man använder för att titta på bilderna. Vissa av bilderna har vita kvadrater i hörnet, detta betyder att det är en bildserie där det går att

31 @arvidabystrom, Instagram flöde. Hämtad 2 maj 2020 https://www.instagram.com/arvidabystrom/

12

trycka på bilden och bläddra till fler bilder. Bilderna i flödet är alla fotografier, antingen på saker såsom skulpturer, foton eller människor. Av de 12 bilderna man ser hela bilden av så avbildar sju av dem personer.

I flera av bilderna på flödet är färgen rosa framträdande, andra färger som syns flitigt är pastellfärger men även en stark röd färg. Flödet i sig är platt och schematiskt då bilderna ligger i ett rutnät, där varje bild har en tunn vit ram runt sig. Detta rutnät ser likadant ut för alla Instagram-användares flöde så det är upp till varje användare att kurera sitt rutnät. Trots att detta rutnät ser likadant ut för alla Instagram-användare så kan det beroende på skärmstorlek på användares mobil göra att man ser olika många bilder på samma gång.

Fig 2 Skärmdump mobiltelefon av bild från @arvidabystrom, 2246 x 1080 pixlar, 12 maj 2020

Formal analys av skärmdump från mobiltelefon 20 maj 2020.32

32 @arvidabystrom, ingen titel, Instagram, 11 november 2019. Hämtad 20 maj 2020 https://www.instagram.com/p/B4umTgtnBne/

13

Vi ser en bild tagen underifrån, kameran är riktad upp mot personens ansikte. Personens har på sig en blå stickad tröja med ordet Libra i vitt på bröstet. Personens hår är uppsatt i en tofs på vardera sida om huvudet.

Bildens bakgrund är vit med ett inslag av ett silverblänkande rör i vänster del. Bakom personens huvud syns en ljuskälla.

Semiotisk analys

Bilden är annorlunda från de andra bilderna i flödet, de visar inte på samma färgskala och är inte lika professionellt stiliserad som resten av bilderna. Detta ser ut som en ögonblicksbild och texten under bilden förstorar denna känsla av att denna bild är en Instagramspecifik bild och inte publicerats i någon annan kanal, som de andra bilderna på flödet. Bilden följer inte samma stil i fråga om färg och utseende som resten av bilderna i hennes flöde, det finns inget rosa i den och de ser mer ut som en ögonblicksbild än något som är poserat. Men även om det ser ut som en ögonblicksbild så finns det ändå poser i den som påtalar att Byström vet vad hon gör och hur hon poserar för att re-turnera blicken. Bilden som är tagen underifrån kan symbolisera makt, men munnen som är halvöppen gör att bilden utstrålar en undergivenhet och gör att bilden blir sexualiserad. Att hon har på sig en blå tröja med ordet Libra, kan både knytas till att hon som person är född i stjärntecknet Vågen (Libra) och att texten under bilden nämner Facebook och deras kryptovaluta Libra.

Texten under bilden beskriver hur teknikföretag som Facebook (Instagrams ägare) tillhandahåller användarutrymme och tjänar pengar genom att leja bort arbete och är beroende av de som använder plattformarna för att skapa innehåll.

Not only as a Libra am I happy that Facebook seems to be halted in the creation of a currency in our name! But also big tech are living of others labour and do not need more ways to expand their conglomerates.

Outsources coders, commercial content moderators (no, it is not AI that delete your photos from Instagram) and also of course all of us creating content for the platforms to even make them worth visiting ~ all of us in various degrees are getting (ab)used to generate money for Silicon Valley. BUUH ♎♎♎♎♎ 33

Med bilden och texten visar Byström hur hon som användare av Instagram både är med och ger mer makt åt plattformen genom att lägga upp saker, men även blir använd för att plattformen ska tjäna pengar.

33 Text hämtad från @arvidabystrom, https://www.instagram.com/p/B4umTgtnBne/

14

Fig 3 Skärmdump mobiltelefon från @cindysherman, 2246 x 1080 pixlar, 12 maj 2020.

Formal analys av skärmdump från mobiltelefon 5 maj 2020.34

På bilden ser vi Instagrams användargränssnitt, och Shermans bildflöde. Överdelen av bilden är vit och där står det cindysherman, efter namnet finns en blå cirkel med en vit bock, under namnet finns en rutnäts-ikon och en ikon på ett porträtt. Denna vita överdel bildar en sorts ram med nederdelen av bilden som också är vit och innehåller ikoner, från vänster till höger, ett hus ett förstoringsglas, ett plustecken, ett hjärta och användarens ikon I detta fall min användar-ikon. Innanför denna ram, som är en del av Instagrams gränssnitt hittar vi flödet av bilder på Cindy Shermans Instagram. Bildflödet är uppdelat i lika stora kvadrater som ligger tre och tre bredvid varandra och på bilden ser man fyra rader med hela bilder och delar av fler bilder, detta kan se olika ut beroende på vilken telefon man använder för att titta på bilderna. Vissa av bilderna har vita

34 @cindysherman, Instagramflöde. Hämtad 5 maj 2020 https://www.instagram.com/cindysherman/

15

kvadrater i hörnet, detta betyder att det är en bildserie där det går att trycka på bilden och bläddra till fler bilder. Det finns även några bilder som har en ikon av en filmkamera i hörnet, detta betyder att det är en kort filmsnutt. Bilderna i flödet är alla fotografier förutom en bild som ser ut att vara en skärmdump. De flesta bilderna är miljöbilder, endast fyra av bilderna visar personer, på tre av dessa bilder är det användaren själv.

Det finns ingen återkommande färgschema i bilderna.

Fig 4 skärmbild mobiltelefon av bild från @cindysherman, 2246 x 1080 pixlar, 12 maj 2020.

Formal analys av skärmdump från mobiltelefon 20 maj 2020.35

35 @cindysherman, Hi, Instagram, 24 november 2019. Hämtad 20 maj 2020 https://www.instagram.com/p/B5PIBt1J6mY/

16

Bilden är en skärmdump på Shermans Instagram. Bilden är upplagd den 24 november 2019. På bilden som är ett digitalt fotomontage ser vi ett porträtt av en person som tittar in i kameran, ena armen håller om personens knä medan den andra handen hålls upp mot ena sidan av ansiktet som för att skydda ögonen mot sol. Händerna på personen ser ut att vara för stora, men om det beror på vinkeln eller om de är manipulerade i efterhand är svårt att säga. Personens ansikte och dess ansiktsdrag har blivit manipulerade till att vara osymmetriska, munnen är utdragen och ögonen har gjorts större. Även personens klädsel har manipulerats och har bytts ut till en bild av ett bergslandskap, detta gör att personen flyter ihop med bakgrunden som visar ett berg och himmel. Nedre delen av bakgrunden har gjorts suddig men det ser ut som personen sitter framför en vit soffa.

Semiotisk analys

Det är svårt att veta vad Sherman vill ha sagt med sin bild. Det finns ingen titel som hjälper oss, och den enda kommentaren hon själv lämnat till bilden är ett Hi. Kanske vill hon säga oss att det är okay att åldras, det ser ut som hon har förbättrat på de synliga blodådrorna på händerna och armarna, hennes hår är grått, och hennes klädsel för associationer till berget som också finns i bakgrunden. Berg i konst har oftast använts som en symbol och visuell metafor, framförallt i romantisk konst. kanske är denna metafor att Sherman har nått toppen av sin karriär och nu kan dra sig tillbaka, eller så symboliserar berget något annat, kanske ensamheten över att bli äldre. Att bilden är upplagd på Instagram och förvrängd känns för mig som en symbolik i sig. Instagram är en plattform som framför allt används av unga människor, och i många av bilderna som läggs upp används filter flitigt för att försköna bilden. Sherman gör här en parodi på detta. Istället för att försköna sin bild gör hon den grotesk och förstorar attribut som i andras bilder oftast förskönas. Huden, som i Shermans bild istället för att slätas ut visar rynkor och blodådror, ansiktet med påsar under ögonen som ser ut att sitta fel och en mun som har ett alldeles för brett leende. Istället för en förskönande bild ger hon oss en grotesk bild. Det tror jag är något som Sherman gör medvetet för att få betraktaren att tänka på den roll kvinnor måste spela i en värld som är präglad av manliga blickar. Sherman som även jobbat som modefotograf har i många av sina andra verk format sig själv till groteska roller för att störa både den manliga blicken men också för att uppluckra idén om att kvinnor bara har en roll.

Related documents