• No results found

En prototyp skapades för att testa om de vitala funktionerna får plats i vagnen och för att visualisera och skapa en verklighetsbild på hur det skulle se ut i verklig skala. För att bygga prototypen användes den befintliga skelettvagnen och kartong för satt skapa lådor, hyllplan och vattenbehållare.

Figur 31 visar de tre lådorna och deras placering i vagnen. Till höger om lådorna finns ett tomt utrymme med plats för höga föremål som exempelvis en termos. Vid prototyp byggandet framgick det att termos och övriga höga föremål får plats vid utrymmet för stående förvaring. Bredden på öppningen kan minskas ett par centimeter om mer utrymme behöver frigöras i övriga vagnen.

Figur 30. Fixerade och låsningsbara hjul.

Figur 31. Storlekstest prototyplådor.

De inringade lådorna på figur 32 illustrerar storleken på vattenbehållarna och är placerade ovanpå ett hyllplan. Det visade sig att vattenbehållarna kan placeras bredvid varandra och plockas ut oberoende av varandra. Utrymmet ovanför behållarna kommer upptas av en diskho med tillhörande röranslutningar. Platsen under hyllplanet rymmer ett mindre batteri och det finns även utrymme för vattenpumpen som behöver placeras under vattenbehållaren.

Figur 32. Storlekstest prototypvattenbehållare.

Låda

Låda

Låda

6 Diskussion

Tom Tits valde att använda en bänkskiva i rostfritt stål på grund av dess egenskaper.

Rostfritt stål är hållbart, har högt motstånd mot korrosion och är lätt att rengöra vilket är ett krav som Tom Tits satt att bänkskivan ska klara. Andra egenskaper som rostfritt stål har är att det är återvinningsbart vilket är bra för miljön och det är inte ett brandfarligt material. Till den rostfria bänkskivan kan upphöjda kanter läggas till runt om för att förhindra att saker rullar av eller att vätska rinner över kanten vilket har varit ett önskemål. Kranen ovanpå bänkskivan är placerad på motsatt sida om den inbyggda diskhon närmast personen som sätter på kranen. Detta för att kranen inte ska vara i vägen och skymma för åskådarna.

Placeringen i höjdled av hyllplanet som finns beläget under diskhon är beroende på hur mycket plats som diskho, vattenbehållare och inkoppling tar upp. Inkopplingen av rör mellan diskho, kran och vattenbehållarna kräver en del utrymme och är något vi inte undersökt. Detta då det innebär att vi måste bygga vagnen för att testa hur mycket plats som krävs för att säkerställa att allt får plats vilket ligger utanför våra avgränsningar.

Utrymmet under hyllplanet är beroende av hyllplanets placering där batteriet och pumpen tänkt placeras.

Batterier finns med olika kapaciteter. Kapaciteten avgör hur länge funktionerna som kräver ström kan drivas. Där får Tom Tits själva avgöra hur länge lampa och pump ska kunna drivas innan batteriet behöver laddas igen. Då batteriet är tänkt att placeras under vattenbehållarna behöver batteriet skyddas ifrån eventuellt läckage som kan uppstå för att säkerställa att inte kortslutning sker. En alternativ lösning skulle vara att placera batteriet längst in i utrymmet för höga behållare för att minska risken för kortslutning.

Om en termos ska användas under aktiviteten kan den placeras i det höga utrymmet inuti vagnen. Termosen behöver fixeras för att förhindra att den välter då vagnen är i rörelse. Fixeringen kan göras på flera sätt men förslagsvis används ett justerbart

kardborreband då det kan anpassas efter olika föremål som ska hållas fast. Det går då att spänna fast olika föremål inuti vagnen vilket gör det mer flexibelt om andra höga föremål ska användas som inte får plats i lådorna.

En uppfällbar skiva används för att utöka arbetsutrymmet och skivans storlek behöver inte vara lika stor som vagnens kortsida. Skivan kan göras mindre om inte en lika stor yta som vagnens kortsida motsvarar behövs, vilket möjligen underlättar upp och nedfällning av skivan. Användandet av fällbara konsoler medför att skivan i nedfällt läge skapar en glipa mellan vagnens sida och skivan vilket kan påverka vagnens utseende negativt.

Glipans storlek kommer motsvara tjockleken på konsolen i hopfällt läge.

Hjulen på skelettvagnen är större än hjulen som idag sitter på den nuvarande

experimentvagnen vilket bidrar till att det blir enklare att köra över trösklar och andra hinder. Hjulen på skelettvagnen är ålderstigna vilket har lett till att gummit hårdnat en del vilket gör förflyttningen av vagnen något ojämnare. Hjulen kan därför behöva bytas

ut och förslagsvis används då hjul med motsvarande diameter men med mjukare gummi som tar upp stötar och ojämnheter bättre.

Skylt på framsidan där dagens tema kan skrivas på var ett önskemål där Tom Tits kan avgöra hur de vill ha det. En Whiteboardtavla eller folie kan monteras på

experimentvagnen alternativt att framsida av vagnen målas med en täckfärg som går att skriva på. En annan lösning som togs upp under mötet om val av koncept med Tom Tits är att en tunn tv-skärm kan monteras på framsidan. Det medför att nya möjligheter kan göras exempelvis att skärmen integreras och anpassas efter experimenten. Med en tv-skärm monterad bör det tas i åtanke att strömförbrukningen kommer att öka. Vi hade dock inte resurser för att undersöka detta men det är något som Tom Tits kan analysera vidare med.

Ljudförstärkning var ett krav där Tom Tits valde att gå vidare med ljudsystemet från lösningsförslaget Simpla Grodan. Detta ljudsystem innebär att det sätts upp högtalare i deras lokaler där aktiviteten är tänkt att framföras. Detta medför att högtalare och annan ljudutrustning inte längre är direkt kopplad till vagnen och kommer därför inte

behandlas vidare i rapporten då det ligger utanför våra avgränsningar.

Ett önskemål från Tom Tits var att det ska finnas en dedikerad plats för att placera ett anteckningspapper som experimentvärdarna brukar ha med sig under aktiviteten. Vi valde att inte implementera detta i vårt lösningsförslag då det finns gott om utrymme ovanpå bänken där lappen kan förvaras utan att ligga i vägen. Ett förslag kan vara att fästa en liten transparent plastficka ovanpå bänken där fusklappen kan placeras i och ligga någorlunda skyddat mot vätskespill.

7 Slutsats

Detta examensarbete har lett till ett koncept för en experimentvagn som uppfyller de önskade kraven från Tom Tits med nämna lösningar och funktioner, se figur 33.

Konceptet är framställt utifrån tre lösningsförslag som utvecklats vidare till ett slutgiltigt koncept. Konceptet är framställt i CAD för att illustrera och visualisera de tänka

lösningarna. En prototyp har framställts med skelettvagnen som grund och kartong för att försäkra att de tänka lösningarna fysiskt får plats i det utrymmet som finns givet. En slutgiltig kostnadsberäkning har genomförts för materialet i konceptet, se bilaga C.

Figur 33. Slutgiltigt koncept.

8 Rekommendationer

För fortsatt utveckling av experimentvagnen föreslår vi vidare undersökning av optimering av förvaring, möjlighet till bildförstoring, tömning och påfyllning av vattenbehållare, färgval, skärmskydd samt undersökning av lättviktsmaterial till stomme.

Om Tom Tits i framtiden tänkt utföra andra experiment som kräver annan utrustning, kan utformningen av förvarningssystem behöva ses över.

Bildförstoring med kamera monterad på vagnen är något som rekommenderas att undersökas. Detta då ett behov finns att göra det tydligare för publiken att se då vissa experiment kan vara svårt att se från ett längre avstånd.

Tömning och påfyllning av vattenbehållarna är något som också kan utvecklas vidare.

Om tankarna ska plockas i och ur för påfyllning/tömning behöver det undersökas hur inkopplingen kan göras till pump och disko för att underlätta detta moment. Om

tankarna istället skall vara fastmonterade behöver andra alternativ undersökas för hur tankarna ska fyllas på respektive tömmas.

Då stommen i skelettvagnen idag är gjord i tungt stål rekommenderar vi att undersöka andra alternativ för material med lägre vikt för att främja vagnens mobilitet.

Tom Tits hade som önskemål att vagnens färger ska passa in i deras anda och utställningsmiljön. Vi rekommenderar att undersöka och testa vilka färger och kombinationer som lämpar sig bäst.

Om behovet finns i framtiden att skydda åskådarna från föremål med ett skärmskydd, rekommenderar vi att vidare undersöka plexiglas för ändamålet.

En rekommendation är att ha olika färger på vattenbehållarna för att avloppsvatten inte ska blandas ihop med färskvatten.

9 Litteraturförteckning

Öhrn, C. (den 7 Jan 2014). skonahem.com. Hämtat från http://skonahem.com/kok/betong-eller-rostfri-bankskiva-sa-valjer-du-bankskiva-till-koket/

Åsa Wikberg Nilsson, Åsa Ericson, Peter Törling. (2015). Design Process och Metod.

24 Meter. (den 28 05 2018). Hämtat från https://www.24meter.se/shop/saftblandare/

3M. (2018). Hämtat från https://www.kao.nu/folie-digitalt/whiteboard-och-griffelfolie/3m-whiteboardfolie

Aga. (den 20 April 2018). Hämtat från

http://www.aga.se/sv/products_ren/dry_ice/storing_ice/index.html ALCRO. (2018). Hämtat från

https://www.alcro.se/inomhus/arbetsomraden/vaggar/skoltavelvagg/skoltavla/?gclid=C j0KCQjwl7nYBRCwARIsAL7O7dFwCKAMGLNT6B5Ds4DNewZA0H47IzNx-u-lu1UDt_XeFQOZMf0_Z9YaAuQkEALw_wcB

Bänkskiva IKEA. (2018).

Beijer Bygg. (den 20 04 2018). Hämtat från

https://www.beijerbygg.se/store/privat/byggbeskrivningar-bradgard/olika-typer-av-plywood

Biltema. (den 20 April 2018). Hämtat från

http://www.biltema.se/sv/Bat/VVS/Sotvatten/Vattenkran-med-handpump-2000017768/

BILTEMA Plexiglas. (2018). Hämtat från http://www.biltema.se/sv/Bygg/Ovrigt/Plexiglas--2000034953/

Blücher Sweden AB. (den 20 April 2018). Hämtat från http://www.blucher.se/sv/teknisk/rostfritt-staal/

Diskho IKEA. (den 20 04 2018). Hämtat från

https://www.ikea.com/se/sv/catalog/products/S59158003/

ESSKA. (den 20 04 2018). Hämtat från https://www.esska.se/esska_se_s/Handpump-polyetylen-sifonpump-modell-SP-50-805103462208-7800.html

Gerdmans Inredningar AB. (den 20 April 2018). Hämtat från https://www.gerdmans.se/väggskena-15

Haag, B. (2011). Industriell systemteknik.

Heureka. (den 20 April 2018). Hämtat från https://www.heureka.fi/popupheureka/?lang=sv IKEA. (den 20 April 2018). Hämtat från

https://www.ikea.com/se/sv/catalog/categories/departments/kitchen/24258/

IKH. (den 20 April 2018). Hämtat från https://www.ikh.se/sv/dack--hjulen--iskedjor--isdubbar/vagns-och-mobelhjull--ej-luftgummi-/vagnshjul

Jernkontoret. (den 11 Maj 2015). Hämtat från

http://www.jernkontoret.se/sv/stalindustrin/tillverkning-anvandning-atervinning/atervinning-av-jarn-och-stal/

JULA. (den 20 April 2018). Hämtat från https://www.jula.se/catalog/fritid/bat-och-marin/batpumpar/handpumpar/pump-12-v-vattenkran-659015/#tab02 Junback, J. (den 25 April 2018).

Karl T, U. S. (2014). Produktutveckling Konstruktion och design.

Kjell & Company. (den 20 April 2018). Kjell. Hämtat från

https://www.kjell.com/se/sortiment/hem-kontor-fritid/fritid/party-

karaoke/rokmaskiner/bubbelmaskin-batteridriven-p22051?gclid=EAIaIQobChMIucCerou32gIVlEMYCh19vwSXEAQYASABEgKQTP D_BwE

Leijon, W. (2014). Materiallära. Liber AB.

Neonela Kitchen. (2018). Hämtat från http://www.neonela-kitchen.se/ritasjalv_stala_design.html

Rökmaskin Kjell & Company. (den 20 04 2018). Kjell. Hämtat från https://www.kjell.com/se/sortiment/hem-kontor-fritid/fritid/party-

karaoke/rokmaskiner/rokmaskin-400-w-p22223?gclid=Cj0KCQjwqsHWBRDsARIsALPWMENjwqrvR088Botj7S8BnKNXm CHEEzT7N2lWTRJ7dgxBkg_2sWeNdiEaAjcsEALw_wcB

Sapa AS. (den 20 April 2018). hydroextrusions.com. Hämtat från

https://www.hydroextrusions.com/sv/varfor-aluminium/materialet/aluminiumets-egenskaper/

Sea Sea. (den 20 04 2018). Hämtat från https://www.seasea.se/pentrypump-fotpump

Special Beslag. (den 20 04 2018). Hämtat från https://www.specialbeslag.se/konsoler/konsol-vit

Stena Stål AB. (den 20 April 2018). Hämtat från https://www.stenastal.se/prislistor Sture Lönnelid, R. N. (2010). Formelsamling för teknologi och konstruktion M. Stiftelsen

Kompendieutgivningen.

Trä Gruiden. (den 20 04 2018). Hämtat från https://www.traguiden.se/om-tra/materialet-tra/trabaserade-produkter/skivmaterial1/plywood/

10 Figurförteckning

Figur 1. Nuvarande experimentvagn, baksida.

Figur 2. Befintlig skelettvagn.

Figur 3. Fast hjul.

Figur 4. Vrid och låsbart hjul.

Figur 5. Laminat bänkskiva. Köksvänner.

(http://koksvanner.se/bankskivor/bankskiva-i-laminat) Figur 6. Bänkskiva i granit. Stenskivor.

(https://stenskivor.se/blogg/montering-och-skotsel/vilken-tjocklek-galler-for-bankskivor-i-granit-20mm-30mm/)

Figur 7. Rostfri bänkskiva. Köksvänner.

(http://koksvanner.se/bankskivor/bankskiva-i-rostfritt?gclid=EAIaIQobChMI2KnzsJ7B2gIVU0kZCh3H5wXjEAAYAyAAEgLq9_D_BwE) Figur 8. Bänkskiva i Ek. IKEA

(https://www.ikea.com/se/sv/catalog/products/70273799/) Figur 9. Diskho FYNDIG i rostfritt stål. IKEA

https://www.ikea.com/se/sv/catalog/categories/departments/kitchen/24258/

Figur 10. Handpump från ESSKA. ESSKA.

https://www.esska.se/esska_se_s/Handpump-polyetylen-sifonpump-modell-SP-50-805103462208-7800.html

Figur 11. Pentrypump fotpump. SEA SEA.

https://www.seasea.se/pentrypump-fotpump

Figur 12. Vattenkran med elektrisk pump och tillhörande fäste. JULA

https://www.jula.se/catalog/fritid/bat-och-marin/batpumpar/handpumpar/pump-12-v-vattenkran-659015/#tab02

Figur 13. Vattenkran med manuell pump. Biltema

http://www.biltema.se/sv/Bat/VVS/Sotvatten/Vattenkran-med-handpump-2000017768/

Figur 14. Fällbar konsol. Special Beslag

https://www.specialbeslag.se/konsoler/konsol-vit

Figur 15. Såpbubbelmaskin. Kjell & Company

https://www.kjell.com/se/sortiment/hem-kontor-fritid/fritid/party-

karaoke/rokmaskiner/bubbelmaskin-batteridriven-p22051?gclid=EAIaIQobChMIucCerou32gIVlEMYCh19vwSXEAQYASABEgKQTPD_BwE Figur 16. Rökmaskin. Kjell & Company

https://www.kjell.com/se/sortiment/hem-kontor-fritid/fritid/party-

karaoke/rokmaskiner/bubbelmaskin-batteridriven-p22051?gclid=EAIaIQobChMIucCerou32gIVlEMYCh19vwSXEAQYASABEgKQTPD_BwE

Figur 17. Morfologisk matris.

Figur 18. Lösningsförslag Avancerande Ankan.

Figur 19. Lösningsförslag Simpla Grodan.

Figur 20. Lösningsförslag Utdragbara Giraffen.

Figur 21. Illustrering av slutgiltigt koncept.

Figur 22. Positionering av saftblandare.

Figur 23. Illustrering av hyllsystem.

Figur 24. Illustrering av lådsystem.

Figur 25. Utrymme för höga behållare.

Figur 26. Placering av diskho och vattenkran.

Figur 27. Position av vattenbehållare och pump.

Figur 28. Uppfällbar skiva för utökad arbetsyta.

Figur 29. Krokar för hängande förvaring.

Figur 30. Fixerade och låsningsbara hjul.

Figur 31. Storlekstest prototyplådor.

Figur 32. Storlekstest prototypvattenbehållare.

Figur 33. Slutgiltigt koncept.

Tabell 1. Kravspecifikation.

Tabell 2. Funktionsanalys.

Tabell 3. Pughs konceptvalsmatris

Bilaga A

Bilaga B

12 liter vattentank i polyeten med måtten: L420mm x B150mm x H200mm

Pris: 650 kr

Hämtat från (den 17 maj 2018):

https://fönsterputsredskap.com/collections/vattentankar-1-100-liter/products/12-liter-vertikal-vattentank

Bilaga C

Produkt Antal Kostnad [kr] Hemsida/leverantör

Rostfri bänk med inbyggd diskho 1 8000 Neonela Kitchen Vattenbehållare 12 Liter 2 1300 Fönsterputsredskap.com

Kran med pump 1 250 JULA

Låda låg, Maximera 1 279 IKEA

Låda hög, Maximera 2 818 IKEA

Saftblandare 1 495 24meter.se

Batteri 44 ah 1 649 Biltema

Fällbar konsol 2 248 Special Beslag

Summa 12 039

Related documents