Hur anser du/ni att medias rapportering kopplat till barn borde vara? Bör de publicera ålder, kön, nationalitet eller hemort? Som de har gjort i ert fall?

I dokument Fallet Kevin - Kvällspressens gestaltning från barn till vuxen (sidor 45-49)

9.2 Texturval Expressen 1998

“Leken slutade med Kevins död. Barnen som misshandlade honom” Olle Eriksson, 20 oktober 1998. Artikeln handlar om att polisen har löst fallet på fyra åriga Kevin och nu vet att det var barn som begick dådet. Artikeln handlar även om den svåra förhör processen där föräldrar har satt stopp för sina barn. Det står nu fast att Kevin dog av dödligt våld, sparkar och slag av andra barn.

“DE DÖDADE KEVIN, 4. Polisens utredning klar: 5-åring och 7-år” Olle Eriksson, 2 november 1998. Artikeln ger oss en inblick i när Kevin hittades död. Vi får även en kort detaljerad händelseförlopp som kan ha lett till Kevins död. Sedan får vi en inblick i hur det polisiära arbetet har sett ut från att de trodde att Kevin hade drunknat till att ha blivit utsatt för sexuellt brott till att blivit mördad av två små barn.

"Pojkarna var lättade. Deras rädsla borta. Allt var över" Olle Eriksson, 3 november 1998.

Artikeln handlar om hur händelseförloppet har sett ut för att få de anklagade pojkarna att erkänna mordet på Kevin och berättat hur det gick till. Artikeln talar också om att de anklagade pojkarna nu är lättade efter att ha lättat på sina små pojkhjärtan. Det står nu klart att det är de små pojkarnas berömda lek vid namn “fiskarleken” som har urartat.

2017

“Bröderna kan vara oskyldiga till mordet på Kevin, 4” Jonathan Berntsson, 3 maj 2017.

Artikeln handlar om granskningen SVT Dokument inifrån har gjort. De menar på att

dokumentären “Fallet Kevin” kommer ge en helt ny bild av fallet. Vi får även i artikeln veta att en av bröderna har känt hela sitt liv att han inte är skyldig till dådet.

“Bröderna minns inte mordet på fyraårige Kevin” Erik Göthlin, 4 maj 2017. Artikeln handlar om att bröderna inte minns mordet som de anklagades för som barn. Artikeln tar att granskningen av SVT Dokument inifrån har väckt starka reaktioner och frågetecken i hur pojkarna har behandlats.

“Nya uppgifter kan fria bröderna i Kevin-mordet” Mimmi Nilsson, 5 maj 2017. Artikeln presenterar alla frågetecken kring utredningen av mordet på fyraårige Kevin. Advokaten till bröderna ställer krav om att återuppta utredningen.

2018

“Dan Josefssons krav om svaren i Kevin-fallet” Jonathan Berntsson, 26 mars 2018. Artikeln handlar om att polisen har gått igenom fallet på nytt och att ett nytt besked om bröderna är avskrivs eller inte kommer dagen därpå. Bröderna Christian Karlsson och Robin Dahlén beskriver sin lättnad över beslutet.

“Åklagarens tystnad inför avgörandet i Kevin-fallet” Linda Bergh, 27 mars 2018. Artikeln ger oss en kort tillbakablick som lett till att fallet granskas igen av polisförhör med bröderna.

Artikeln väcker förhoppning och spänning inför presskonferensen som ska genomföras senare under dagen. Då vi kommer få veta om bröderna avskrivs från mordet eller inte.

“Brödernas nya liv efter mardrömmen:”Kan leva normalt” Jonathan Berntsson, 29 mars 2018. Artikeln handlar om att bröderna Christian och Robin frias från anklagelserna för mordet på fyraårige Kevin. De berättar om en känsla av tomhet på ett bra sätt. Anklagelserna för mordet på Kevin har följt dem hela deras liv, men nu är det över, oron är över. De ser fram emot en normal framtid.

2022

“Bröderna i Kevinfallet nekas skadestånd” Elin Kardell, 10 februari 2022. Artikeln handlar om att bröderna har ansökt om skadestånd efter att ha varit oskyldigt dömda för mord i 20 år.

Men de nekas skadestånd, men tar upp det nu på nytt. De anser att det är mer än rätt att samhället ska ge ersättning för händelsen.

“Arvika kommun ber bröderna om ursäkt” Eva Rogsten, 17 februari 2022. Artikeln handlar om att Arvika kommun nu ger en ursäkt till bröderna för vad de har varit med om under sin barndom. Men kommunen fortsätter hålla fast vid att ingen ersättning ska ges. Ursäkten anses inte vara värd mycket av brödernas advokat som står till svars.

“Bröderna i Kevinfallet får miljoner” Johanna V Hansson, 10 mars 2022. Artikeln handlar om att bröderna Christian och Robin får ersättning av den svenska regeringen. Nu är

förhoppningen att ersättningen ska kännas som ett avslut för bröderna. Regeringen menar på att om staten gör fel så måste de stå för konsekvenserna och rätt göra sig.

9.3 Texturval Aftonbladet 1998

“Nu vet polisen hur fyraåringen blev ihjälslagen MORDET PÅ Kevin” Lennart Håård, 2 november 1998. Artikeln ger oss en inblick i händelseförloppet, hur mordet gått till. Vi får även veta att det är barn som kände Kevin som har dödat honom.

“Såren läker inte på många år” Per Iwa Sohlström, 3 november 1998. Boende i Arvika talar ut om tiden efter dådet på fyraårige Kevin. Arvika har blivit som ett svart hål där ingen hälsar på varann längre. De står mellan att förlåta bröderna men också att straffa dem. Samt

fundering hur man möter föräldrarna efter en sådan situation.

“Mordet på Kevin 'Det blev bråk om fiskeleken. Barnen berättar om hur de dödade lekkamraten Kevin” Lennart Håård, 3 november 1998. Artikeln handlar om hur mordet har gått till. Från att pojkarna lekte innan dådet till hur de förflyttade sig och slutligen lekte

“fiskeleken” som ledde till Kevins död. Detaljerad beskrivning om mordet.

2017

“"Har alltid haft känslan att det inte var jag" - Efter två månader av förhör erkände bröderna att de dödade Kevin, 4 - i dag tvivlar de” Britt Peruzzi, 4 maj 2017. Artikeln

handlar om att bröderna dömdes för mord 1998, men kan nu visa sig vara felaktigt. Det ligger till grund för en dokumentär som nyligen släppts på SVT av Dokument inifrån. Vi får även en inblick i vad dokumentären handlar om, bland annat att förhören med bröderna har gått fel till.

“FÖRHÖRDES 30 GÅNGER SVT:s dokumentär visar hur Robin och Christian pressas -och ändrar sina uppgifter om mordet på Kevin” Benjamin Ekroth -och Victor Stenquist, 11 maj 2017. Artikeln handlar om alla tre delar som släppts av SVTs dokumentär om Fallet Kevin. Artikeln tar upp vad som sägs i dokumentären som visar hur förundersökningen av mordet gått till.

“'HAR GÅTT OMKRING I EN LÖGN' Christian bryter tystnaden efter dokumentären: En sådan lättnad” Johanna Bäckström Lerneby, 19 maj 2017. Artikeln handlar om att den äldsta brodern Christian bryter tystnaden. Två dagar innan artikeln sändes sista avsnittet av

dokumentären “Fallet Kevin” på SVT av Dokument inifrån. Nu berättar Christian för aftonbladet hur hans tankar och reaktion kring dokumentären har varit.

2018

“Efter 20 år - nu dna-testas Kevins kläder | Polisen pekade ut bröderna som skyldiga | Avbeställde test svaren” Emma Lindström, 8 februari 2018. Artikeln handlar om att SVT dokumentär har väckt frågetecken. Polisen har nu öppnat upp utredningen på nytt och nu ska vissa delar av utredningen DNA testas. Bland annat kläder ska DNA testas, något som inte testades 1998 i utredningen.

De rentvås efter 20 år | Bröderna frias för mordet på Kevin i Arvika | 'Det känns hur bra som helst' Eric Tagesson, Josefine Holmqvist och Johanna Rapp, 28 mars 2018. Artikeln handlar om att Christian Karlsson och Robin Dalhén frias från anklagelserna för mordet på fyraårige Kevin 1998. Vi får läsa om deras lättnad och känslor.

2022

“Oskyldigt anklagade för mordet på Kevin - bröderna får 1 miljon var” TT-Aftonbladet, 19 mars 2022. Artikeln handlar om att bröderna Christian Karlsson och Robin Dalhén får

skadestånd av staten. Skadeståndet begärdes på 10 miljoner vardera efter att ha varit felaktigt anklagade för mord hela deras liv. Men beslutet kom idag och bröderna får 1 miljon var.

“Anständigheten segrade till slut. Rättsskandalen Kevin-fallet fick sin enda moraliskt acceptabla lösning” Oisín Cantwell, 11 mars. Krönikan ger förklaring på vad som gått fel i utredningen 1998 kring mordet på fyraårige Kevin. Det finns inga tekniska bevis, inga vittnen etc. Vi får också veta varför staten betalar ut sådant skadestånd som bröderna nu får.

I dokument Fallet Kevin - Kvällspressens gestaltning från barn till vuxen (sidor 45-49)