• No results found

Tabeller bör inte användas i onödanför att skapa snygg design på en sida. Däremot kan de vara bra att använda om man ska publicera en förteckning, en prislista eller då man ska lägga upp många bilder på en sida – kanske tillsammans med bildtext. Om du behöver använda en tabell för att lägga upp bilder skapar du så många rader och kolumner att de räcker till för både bilder och bildtext – därefter lägger du in bild respektive text i dessa.

Se mer under avsnittet Bilder hur du kan placera bilder i förhållande till text utan att använda tabeller.

När du skapar en tabell väljer du hur många rader och kolumner tabellen ska bestå av och om tabellen ska ha en kantlinje (undvik helst katlinje) och tabellens bredd (oftast bäst att låta värdet vara tomt). Dessa värden kan ändras senare så det är inte så noga att du vet hur din tabell ska se ut när du skapar den.

Du kan infoga en tabell genom att använda kortkommandot CTRL+SKIFT+T.

Markera i tabeller

Det finns några knep för att enkelt markera tabellen, rader, kolumner eller enskilda celler med hjälp av musen.

Markera hela tabellen genom att dubbelklicka på tabellens kant. Genom att välja Delete när tabellen är markerad raderas hela tabellen.

Markera en eller flera celler genom att klicka i vänstra kanten av cellen och hålla ned musknappen och dra över cellen/cellerna du vill markera.

Markera en hel rad genom att klicka på vänster tabellkant vid den rad du vill markera. Genom att hålla ned musknappen och dra, markerar du flera rader.

Markera en hel kolumn genom att klicka på tabellkanten ovanför den kolumn du vill markera. Genom att hålla ned musknappen och dra, markerar du flera kolumner.

Tips! Om du vill markera hela eller delar av den tabell, kan du också högerklicka och välja och Markera och sedan den del du vill markera.

Tabellegenskaper

När du skapat din tabell kan du anpassa den efter dina behov, till exempel kan du ändra placering på sidan, ändra bredd på tabellen, lägga in färg och bakgrundsbilder. Dessa förändringar gör du i dialogrutan Tabellegenskaper som du får fram genom att högerklicka någonstans i tabellen och välja Tabellegenskaper...

Fliken Allmänt Justering

Med hjälp av justering kan du bestämma var på sidan tabellen ska placeras. Här kan du välja att placera tabellen till vänster, höger eller centrerat.

Cellutfyllnad

Cellutfyllnad är avståndet från cellens kant till cellens innehåll. Avståndet anges i pixlar. Standardvärdet för cellutfyllnad är 1 pixel. Vill du inte ha något avstånd måste du ange värdet 0.

Cellavstånd

Cellavstånd är avståndet mellan cellerna i tabellen. Avståndet anges i pixlar. Standardvärdet för cellavstånd är 2 pixlar. Vill du inte ha något avstånd måste du ange värdet 0.

Höjd och bredd i tabellen

När du infogar en tabell kan du sätta vilken bredd tabellen ska ha i procent. Det innebär att du bestämmer hur många procent av sidan som tabellen ska ta upp. Detta värde kan du ändra genom att byta ut talet i rutan Ange bredd till något annat. Det är ovanligt att man sätter höjd på en tabell men det finns även möjligheter att göra det. Höjden brukar man styra med innehållet i tabellen. Det är bäst att alltid arbeta med procent när man ska arbeta med storlek på tabeller i Editorn. Det är för att huvuddesignen ofta innehåller en tabell och det kan bli konflikt mellan dem om man sätter en inre tabell som är större än den yttre.

Kantlinjer

När man använder tabeller för att få en snygg design med text och bild lämpligt placerade till

varandra är det inte så vanligt att man vill ha synliga kantlinjer. Det finns möjlighet att ange ett värde i pixlar om hur tjock kantlinjen ska vara. Vid alternativet Storlek anger du värdet för kantlinjens tjocklek.

Fliken Avancerat är till för att ange information om tabellen. Den informationen visas inte för vanliga besökare utan resulterar i attribut på tabellen som gör att datatabeller blir enklare att läsa för de personer som läser webbplatsen med hjälp av olika hjälpmedel, så som exempelvis talsynteser. Att ange sådan här informationen om celler, rader och kolumner är ett måste för att följa reglerna för tillgänglighet. Vi som ser kan enkelt se vilken cell som är rubrikcell och utläsa information från x- och y-axel. För de som läser med olika hjälpmedel är det inte samma självklarhet. Vi behöver därför definiera information i cellerna för att det ska vara möjligt för läsa. Läs gärna mer om de här på http://www.w3.org/wai.

Med alternativet Tabellrubrik kan du ge tabellen en rubrik. Denna text visas ovanför tabellen.

Med alternativet Sammanfattning kan du ge en kort beskrivning av tabellens innehåll.

Ändra i en tabell

Om du har en tabell i en sida som du i efterhand vill förändra, använder du högermusknapp i editorn.

Högerklicka i tabellen och välj Tabell och sedan någon av de alternativ som finns för att lägga till eller ta bort rader och kolumner.

Om du ska sammanfoga två eller fler celler i en tabell markerar du dessa genom att dra muspekaren från den ena cellen till den andra och sedan högerklicka. Välj Tabell och Slå ihop celler.

Om du tidigare har sammanfogat två eller flera celler kan du dela upp dem igen. Du högerklickar då i den cell som du vill dela. Välj Tabell och Dela cell horisontellt eller Dela cell vertikalt.

När du infogat en tabell i editorn har cellerna inte något förutbestämt mått utan varje kolumnen får en bredd som bestäms av innehållet i cellerna. Om du vill styra bredden på en kolumn markerar du kolumnen och anger sedan i procent vilken bredd den aktuella kolumnen ska ha.

Related documents