• No results found

ATT UPPTÄCKA, UTREDA OCH DOKUMENTERA DISKRIMINERING, TRAKASSERIER OCH

Vklass. Samtal hem.

Nya kingout-rutor, nya målade

”lekarutor” och nya fotbollsmål på

På elevrådet med rektor.

7. ATT UPPTÄCKA, UTREDA OCH DOKUMENTERA DISKRIMINERING, TRAKASSERIER OCH

KRÄNKANDE BEHANDLING

7.1. Policy

Eleverna skall få grundläggande kunskaper om kränkande behandling utifrån kön och könsidentitet, etnisk tillhörighet, religionsuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning och ålder. S:ta Gertruds skolas verksamhet och organisation utformas så att det främjar goda relationer och trygga lärandemiljöer för de som vistas på skolan; barn och vuxna.

7.2. Rutiner för att tidigt upptäcka diskriminering, trakasserier och kränkande behandling

 Det finns alltid rastvärdar ute tillsammans med barnen på rasterna.

 All personal på skolan och fritidshemmet har kunskap om vår Plan mot diskriminering, trakasseri och kränkande behandling samt de riskområden som elever påtalat.

 All personal på skolan och på fritidshemmet agerar och anmäler, utreder och följer upp enligt skolans rutin vid kännedom omupplevd på kränkning, trakasserier eller diskriminering och vidtar åtgärder.

 Trygghetsteamet har veckovisa möten och håller sig uppdaterad om situationen i de olika klasserna för att kunna ingripa i ett tidigt stadium.

 Alla klasslärare ansvarar för att gå igenom, diskutera och ta in synpunkter på Planen mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling och vad den innebär med eleverna.

 

 

 Skolsköterskan har enskilda samtal med elever och föräldrar i förskoleklass, samt med alla elever i år 2, 4 och 6 där hon ställer frågor kring deras

upplevelse av trygghet och trivsel.

 I början av terminen besöker rektorn alla klasser och samtalar om vikten av god kamratskap och skolans mål. Detta för att främja ett gott klimat på skolan.

 Trygghetsteamet besöker alla klasser, F-6, för att presentera sig och vad de har för roll på skolan, i början av läsåret 18/19.

7.3. Personer barn/elever och vårdnadshavare kan vända sig till

All personal på skolan. Det finns även ett trygghetsteam med skolsköterska, kurator och två beteendevetare. Rektor skall alltid kontaktas om det gäller kränkning, trakasserier eller diskriminering av vuxen.

7.4. Rutiner för att anmäla utreda och åtgärda och följa upp när barn/elev kränks av andra barn/elever

När personal eller trygghetsteamet får reda på att en elev upplever sig kränkt så agerar vi på följande sätt.

 När någon i personalen fått kännedom om att en elev upplever sig vara utsatt för kränkning, trakasserier eller diskriminering skall det alltid göras en anmälan till rektor som i sin tur anmäler till huvudmannen. Anmälan görs av personen som sett händelsen, fått kännedom om händelsen eller hjälpt eleverna att reda ut situationen.

 Om det gäller upplevd kränkning, trakasserier eller diskriminering från vuxen är det alltid rektor som utreder.

Kränkning, trakasserier och diskriminering – skyldigheter som medarbetare och rutin

Alla som arbetar i skolan är skyldiga att anmäla, utreda och följa upp när de får kännedom om upplevd kränkning, trakasserier eller diskriminering. Detta görs enligt följande rutin:

1. En misstänkt kränkning/trakasserier/diskriminering ska anmälas samma dag direkt till rektor. Du gör det genom att fylla i den digitala anmälningsblanketten och skriv ut och lämna två ex. till rektor för vidare anmälan till huvudman och diarieföring.

 

  

   

 

             

                 

 

2. Sedan gör du en utredning och dokumenterar den på den digitala blanketten (du behöver få ett diarienummer av rektor). I samråd med rektor görs bedömning om det är kränkning eller inte. Är det inte en kränkning kryssar du i och avslutar ärendet. Skriv ut och lämna två ex till rektor. Vid behov kan du även konsultera och ta stöd av kompetenserna i THT.

3. Är det en kränkning gör du uppföljning, en eller flera, tills kränkningarna upphör. Uppföljningen(-arna) dokumenteras på den digitala blanketten. Skriv ut och lämna två ex till rektor. Vid behov kan du även konsultera och ta stöd av kompetenserna i THT.

https://eformular.funktionstjanster.se/eforms/eforms.html;jsessionid=7B0ED 99EDEE754CC4546456A767B177D.tomcat-eforms­

fe1?eformname=INTblanketterforhanteringavrutinfordiskriminering_vastera s&orgnr=2120002080

 Vid behov tar trygghetsteamet över ärendet tillsammans med rektor. Samtal med de inblandade eleverna sker då med trygghetsteamet. Därefter beslutas hur trygghetsteamet arbetar vidare med eleverna.

 En supportgrupp kan startas vid behov kring utsatt elev, alternativt har

trygghetsteamet enskilda-eller gruppsamtal med uppföljning kring de aktuella situationerna.

7.5. Rutiner för att utreda och åtgärda när barn/elev kränks av medarbetare

OBS! Vid befarad diskriminering, trakasserier eller kränkning utfört av en medarbetare ska alltid utredningen göras av förskolechef/rektor

Om någon personal på skolan eller fritidshemmet får kännedom om att en elev upplever sig ha blivit utsatt för diskriminering, trakasserier eller kränkande

behandling av personal ska detta anmälas till rektorn som anmäler till huvudman.

Det är alltid rektor som utreder, åtgärdar och följer upp befarad diskriminering, trakasserier eller kränkande behandling utförd av en medarbetare.

 

7.6. Ansvarsförhållande

All personal på skolan har ett personligt ansvar att agera, anmäla, utreda, åtgärda och följa upp. Rektor har dessutom ansvar för att anmäla till huvudman samt att utreda om det gäller kränkning utförd av medarbetare.

Bilaga 1- Diskrimineringsgrunderna

Kön

Att någon är pojke, flicka, kvinna eller man. Även transexuella personer alltså personer som har ändrat eller kommer att ändra sin juridiska könstillhörighet omfattas av diskrimineringsgrunden kön.

Könsöverskridande identitet och uttryck

Med könsöverskridande identitet eller uttryck menas att någon inte identifierar sig med sin biologiska könstillhörighet som man eller kvinna eller genom sin klädsel eller på annat sätt ger uttryck för att tillhöra ett annat kön.

Etnisk tillhörighet

Med diskrimineringsgrunden etnisk tillhörighet menas nationellt eller etniskt ursprung, hudfärg eller annat liknande förhållande.

Religion eller annan trosuppfattning

Med trosuppfattning avses olika religiösa uppfattningar som är jämnförbara med religion tex buddism och ateism. Etiska, filosofiska åsikter skyddas inte av lagen.

Funktionsnedsättning

Med funktionsnedsättning menas varaktiga fysiska, psykiska eller

begåvningsmässiga begränsningar av en persons funktionsförmåga som till följd av en skada eller en sjukdom fanns vid födelsen, har uppstått därefter eller kan

förväntas uppstå.

Sexuell läggning

Homosexualitet, bisexualitet, heterosexualitet dvs. om du bli kär i personer av samma kön, båda könen eller motsatt kön som dig själv.

Ålder

Skydd mot åldersdiskriminering omfattar alla, unga som gamla. Åldersnormen kan se olika ut i olika sammanhang.

Referensförteckning

Skollag 2010:800

http://www.riksdagen.se/sv/Dokument­

Lagar/Lagar/Svenskforfattningssamling/Skollag-2010800_sfs-2010-800/

Förordning (2006:1083) om barns och elevers deltagande i arbetet med planer mot diskriminering och kränkande behandling

http://www.riksdagen.se/webbnav/index.aspx?nid=3911&bet=2006:1083 www.do.se Nya bestämmelser för förskolan och skolan – fyra steg och sju diskrimineringsgrunder

Related documents