• No results found

Avslutande del & Diskussion

Ser du några nackdelar med automatiserade fordon och automatiserad kör- Ser du några nackdelar med automatiserade fordon och automatiserad kör-ning, både för dig själv och för samhället?

7. Avslutande del & Diskussion

För att summera den studie som genomförts vill vi inleda med att återkalla den forskningsfråga som utformades i början av studien - Vilka faktorer har en inverkan på användningen av auto-matiserade fordon? Resultatet av studien har besvarat denna och därmed uppfyllt syftet med studien på så vis att faktorer som har en inverkan på användningen av automatiserade fordon har identifierats, motiverats och sammanställts i en tabell. Då forskningen bedrivits på ett om-fattande forskningsområde och med en given sluttid kan resultatet sägas utgöra endast en del i vad som har en inverkan på användningen av automatiserade fordon. Troligtvis finns det även andra faktorer som inte identifierats i denna studie som har en inverkan på användningen av automatiserade fordon, men som då skulle kunna kompletteras i efterföljande studier. Utifrån det material som samlats in från intervjuer och framförallt enkätundersökningen kan det kon-stateras att den huvudsakliga faktorn till varför människor väljer att använda sig av automati-serade fordon är att teknologin för fordonet är miljövänlig. Trots detta har vi ändå bedömt att den huvudsakliga faktorn till att en användning av automatiserade fordon ska vara möjlig är att en acceptans för teknologin är uppfylld. Detta då samtliga faktorer som identifierats kan i slutändan kopplas till just acceptans av teknologin. Att ett fordon är miljövänligt ökar sanno-likheten för att teknologin accepteras, vilket i sin tur ökar sannosanno-likheten för att teknologin kom-mer att användas i praktiken.

Några styrkor vi upplevt i samband med studien är framförallt den positiva svarsfrekvensen på enkätundersökningen där totalt 38 respondenter deltog i undersökningen. Detta gav ett starkt bidrag till att mönster lättare kunde identifieras som indikerade på nya faktorer enligt respon-denternas synpunkter, samt mönster som validerat redan identifierade faktorer. En svaghet med enkätundersökningen kan dock riktas till urvalet av respondenter. Då enkätundersökningen endast riktat sig till fordonsägare av bilmärket Tesla kan det argumenteras för att resultatet kan vara missvisande då fordonsägare av andra bilmärken kanske hade svarat annorlunda. En annan svaghet har visat sig vara brist på tidigare forskning och litteratur rörande faktorer som kan ha en inverkan på användningen av automatiserade fordon. Detta är något som medfört att vi tving-ats till att tolka och evaluera litteratur för att därefter bedöma om det kan finnas “dolda” mönster som indikerar på faktorer som kan ha en inverkan på användningen av automatiserade fordon. En annan styrka med studien är att studien genomgående har flödat på utan några väsentliga hinder. Intervjuer samt enkätundersökning har genomförts på ett effektivt sätt utan att gå miste om värdefull information. Detta har medfört att majoriteten av studiens tidsåtgång har kunnat ägnats till att presentera materialet för läsaren på ett tydligt och välstrukturerat sätt.

En del frågor vi dock ställt oss under studien har inte kunnat besvaras annat än med egna tankar. En sådan fråga är vem som faktiskt bör vara juridiskt ansvarig vid en trafikolycka där ett auto-matiserat fordon är inblandat. Respondenterna från enkätundersökningen bidrog med sina syn-punkter rörande detta där en klar majoritet menade på att föraren (66,7%) av fordonet bör stå som ansvarig vid olyckor. Det svar med näst flest röster var att fordonstillverkaren (13,9%) bör stå som ansvarig vid olyckor där ett av deras automatiserade fordon är delaktig vid en olycka. Det som vi författare av denna studie menar på skulle kunna gynna användningen av automati-serade fordon mest är att just fordonstillverkarna bör stå som ansvariga vid en olycka. Den dag fordonstillverkaren tar på sig detta ansvar kan vi som användare få en större tillit till att deras teknik faktiskt fungerar i praktiken. Det är upp till utvecklare av automatiserade fordon att se till att acceptansen till denna teknik växer bland användare, och att stå som ansvarig vid olyckor

är en stark indikator på att de tror på den teknik de själva utvecklar vilket i sin tur kan öka försäljningen och användningen av dem.

Värt att förtydliga är att det genomgående förts en diskussion kring huruvida Körglädje bör tas med som en faktor som kan inverka på användningen av automatiserade fordon. Detta då just körglädje var ett begrepp som återkom upprepade gånger vid både intervjuer och enkätunder-sökning där respondenterna menade på att de upplever en ökad körglädje i samband med drift av automatiserade fordon. Vid exempelvis köp av ett automatiserat fordon är det dock tämligen svårbedömt om huruvida den kommer bidra med en ökad eller minskad körglädje. Detta har därmed bedömts vara en följd som uppstår i efterhand, vilket har resulterat i att Körglädje ute-lämnats som faktor i denna studie.

Studien har resulterat i forskning som med förhoppningar ska kunna användas i praktiken av företag och organisationer som bedriver utveckling av automatiserade fordon, i efterföljande studier och forskningsprojekt, alternativt även för användare av automatiserade fordon som är intresserad av att veta när deras fordon kan användas som bäst. Tanken är att resultatet med forskningen ska bidra med kunskap om vilka faktorer som kan vara värda att ta hänsyn till för att öka användningen av automatiserade fordon. Generellt kan det argumenteras för att studien skulle kunnat breddas ytterligare genom att genomföra intervjuer och enkätundersökningar med användare som inte enbart använder sig av automatiserade fordon av märket Tesla. Detta då det i dagsläget är mångfaldiga företag och organisationer som bedriver utveckling av automatise-rade fordon. Detta skulle då kunnat bidra till ett mer brett empiriskt material som då skulle kunna validera redan identifierat material ytterligare. Något som även hade kunnat bidra med viktig information till denna studie hade varit att göra en enkät som riktar sig till personer som inte använder sig av automatiserade fordon. En sådan enkätundersökning hade kunnat riktat sig till att fråga respondenter om vad som skulle behövas för att de faktiskt skulle välja att köpa och använda sig av ett automatiserat fordon, samt vilka faktorer de bedömer som väsentliga för att öka attraktiviteten på dem.

8. Referenser

[1] Business Insider, 2017, How Tesla emerged from the brink of bankruptcy to become America’s coolest car company, [online] Tillgänglig på:

<http://nordic.busi-nessinsider.com/most-important-moments-tesla-history-2017-2?r=US&IR=T> (Hämtad 2018-04-27)

[2] Choi, Jong Kyo & Ji, Yong Gu, 2015, Investigating the Importance of Trust on Adopting an Autonomous Vehicle, [online]

<https://www-tandfonline-com.ezproxy.its.uu.se/doi/abs/10.1080/10447318.2015.1070549> (Hämtad 2018-04-09) [3] Davis, F. D.; Bagozzi, R. P.; Warshaw, P. R., User acceptance of computer technology: A comparison of two theoretical models, 1989, Management Science, kap 35: 982–1003. [4] Eltis, 2018, European Urban Transport Roadmaps 2030, [online] Tillgänglig på: <http://www.eltis.org/mobility-plans/project-partners/european-urban-transport-roadmaps-2030> (Hämtad 2018-04-10 )

[5] European Commission, 2017, EU invests €1 billion in transport network development, [online] Tillgänglig på: <https://ec.europa.eu/transport/themes/infrastructure/news/2017-11-30-eu-invest-1-billion-euro-in-transport_en> (Hämtad 2018-04-15)

[6] Feldhütter, Anna & Gold, Cristian & Hüger, Adrian & Bengler, Klaus, 2016, Mass Media and Its influence on society, [online] Tillgänglig på:

<https://media-tum.ub.tum.de/doc/1416358/1416358.pdf> (Hämtad 2018-04-24)

[7] Financial Times, 2018, Self-driving cars face a new test: snow, [online] Tillgänglig på: <https://www.ft.com/content/99225360-e071-11e7-8f9f-de1c2175f5ce> (Hämtar 2018-04-12) [8] Frampton, Michael, 2015, Big Data Made Easy, [online] Tillgänglig på: <https://link-springer-com.ezproxy.its.uu.se/content/pdf/10.1007%2F978-1-4842-0094-0.pdf> (Hämtad 2018-04-08)

[9] Fredrik Diits Vikström, 2017, Självkörande bilar klarar inte vintern, [online] Tillgänglig på:

<http://www.vibilagare.se/nyheter/sjalvkorande-bilar-klarar-inte-vintern> (Hämtad 2018-04-24)

[10] Geospatial World, 2017, HD Maps: New age maps powering autonomous vehicles [online] Tillgänglig på: <https://www.geospatialworld.net/blogs/hd-maps-autonomous-vehi-cles/> (Hämtad 2018-04-12)

[11] Giarratana, Chris, 2018, Winter, Rain, And Fog (Oh My!): Is Autonomous Technology Ready For Harsh Weather? [online] Tillgänglig på:

<https://www.trafficsafe- tystore.com/blog/winter-rain-and-fog-oh-my-is-autonomous-technology-ready-for-harsh-weather/> (Hämtad 2018-04-12)

[12] Gregersen, Erik, 2011, Lidar, [online] Tillgänglig på : <https://www.britannica.com/te-chnology/lidar> (Hämtad 2018-05-08)

[13] IEEE, 2018, IEEE code of ethics, [online] Tillgänglig

på: <http://www.ieee.org/about/corporate/governance/p7-8.html> (Hämtad 2018-04-09)

[14] ITS Sweden, 2016, ITS Handlingsplan - Självkörande fordon, [online] Tillgänglig på: <http://its-sweden.se/itshp/wp-content/uploads/2016/11/3Färdplan-Självkörande-Fordon.pdf> (Hämtad 2018-04-15)

[15] Holden, Richard J., Karsch, Ben-Tzion, The Technology Acceptance Model: Its past and its future in health care, [online] Tillgänglig på: <https://www.sciencedirect.com/science/ar-ticle/pii/S1532046409000963> (Hämtad 2018-05-15)

[16] Kichun, Jo & Junsoo, Kim & Dongchul, Kim & Chulhoon, Jang & Myoungho, Sunwoo, 2014

Development of Autonomous Car—Part I: Distributed System Architecture and Development Process [online] Tillgänglig på:

<https://www.researchgate.net/publication/265645639_Development_of_Autonomous_Car-Part_I_Distributed_System_Architecture_and_Development_Process> (Hämtad 2018-04-15) [17] Liu, Shaoshan & Li, Liyun & Tang, Jie & Wu, Shuang & Gaudiot, Jean-Luc, 2018 Crea-ting Autonomous Vehicle Systems [online] Tillgänglig på:

<https://www.morganclay-pool.com/doi/pdf/10.2200/S00787ED1V01Y201707CSL009> (Hämtad 2018-04-08) [18] Mats, Ägare av ett automatiserat fordon (Tesla), 2018, intervju 16 april

[19] Maurer, Markus & Gerdes, J. Christian & Lenz, Barbara & Winner, Hermann, 2016, Why Ethics Matters for Autonomous Cars, [online] <https://link.springer.com/chap-ter/10.1007/978-3-662-48847-8_4> (Hämtad 2018-04-03)

[20] National Highway Traffic Safety Administration, 2008, National Motor Vehicle Crash Causation Survey. Report to Congress, [online] Tillgänglig

på: <https://crashstats.nhtsa.dot.gov/Api/Public/ViewPublication/811059> (Hämtad 2018-04-10)

[21] National Highway Traffic Safety Administration, 2018, The Road to Full Automation, [online] Tillgänglig på: <https://www.nhtsa.gov/technology-innovation/automated-vehicles-safety#issue-road-self-driving

>

(Hämtad 2018-04-13)

[22] Nationalencyklopedin, 2018, Artificiell Intelligens, [online] Tillgänglig på: <http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/artificiell-intelligens> (Hämtad 2018-04-15)

[24] Regeringen, 2018, Nästa generations resor och transporter, [online] Tillgänglig på: <http://www.regeringen.se/regeringens-politik/regeringens-strategiska-samverkanspro-gram/nasta-generations-resor-och-transporter/> (Hämtad 2018-04-19)

[25] Regeringen, 2018, Förordning (2017:309) om försöksverksamhet med självkörande for-don, [online] Tillgänglig på: <https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/svensk-forfattningssamling/forordning-2017309-om-forsoksverksamhet-med_sfs-2017-309>

(Hämtad 2018-04-22)

[26] Tesla Club Sweden, 2016, Tesla Model S prissänkning, [online] Tillgänglig på: <http://teslaclubsweden.se/tesla-model-s-prissankning/> (Hämtad 2018-05-07)

[27] Tesla Club Sweden, 2017, Vad kan Model 3 komma kosta i Sverige, [online] Tillgänglig på: <http://teslaclubsweden.se/vad-kan-model-3-komma-kosta-i-sverige/>

(Hämtad 2018-05-07)

[28] The Guardian, 2016, Tesla Driver Killed While Using Autopilot, [online] Tillgänglig på: <https://www.theguardian.com/technology/2016/jul/01/tesla-driver-killed-autopilot-self-driving-car-harry-potter> (Hämtad 2018-04-03)

[29] The Guardian, 2018, Self-driving Uber kills Arizona woman in first fatal crash involving pedestrian, [online] Tillgänglig på:

<https://www.theguardian.com/techno-logy/2018/mar/19/uber-self-driving-car-kills-woman-arizona-tempe> (Hämtad 2018-04-15)

[30] Tomita, Hideaki, 2017, Awaiting the realization of fully automated vehicles: Potential economic effects and the need for a new economic and social design, [online] Tillgänglig på: <https://voxeu.org/article/potential-economic-and-social-effects-driverless-cars>

(Hämtad 2018-05-07)

[31] Trafikverket, 2018, Det här är Nollvisionen, [online] Tillgänglig på: <https://www.tra-fikverket.se/resa-och-trafik/Trafiksakerhet/det-har-ar-nollvisionen/>

(Hämtad 2018-04-03)

[32] Vagland, Åsa, Kansliråd Näringsdepartementet & Projektledare för Samverkansprogram-met Nästa Generations Resor och Transporter, 2018, intervju 11 april

[33]Vi Bilägare, 2015, Självkörande bilar halverar försäkring, [online] Tillgänglig på: <http://www.vibilagare.se/nyheter/sjalvkorande-bilar-halverar-forsakring>

(Hämtad 2018-05-07)

[34] Volvo Car Group, 2018, Volvo Car Group initierar världsunikt pilotprojekt med självkö-rande bilar, [online] Tillgänglig på: <https://www.lindholmen.se/nyheter/volvo-car-group-initierar-varldsunikt-pilotprojekt-med-sjalvkorande-bilar> (Hämtad 2018-04-17)

[35] Waymo, 2018, [online] Tillgänglig på <https://waymo.com/journey/> (Hämtad 2018-04-08)

[36] Westin, Josefin, 2018, Här rullar självkörande fordon i Sverige, [online] Tillgänglig på: <https://www.aftonbladet.se/bil/a/gPaa91/har-rullar-sjalvkorande-fordon-i-sverige>

(Hämtad 2018-04-26)

9. Bilagor

Bilaga 1

Bilaga 3

Bilaga 5

Bilaga 7

Related documents