• No results found

Avslutande reflektioner och slutsats

Det tycks, föga förvånande, inte finnas något enkelt svar på frågan om vad som kan anses utgöra gällande rätt beträffande värdering av företag vid bodelning. Vad som står klart är emellertid att det värde som i regel eftersträvas är ett förmodat marknadsvärde och att värderingen bör ske i anslutning till bodelningstillfället snarare än dagen då makarna separerade. Under arbetets gång har jag även funnit en rad omständigheter som både kan och bör påverka såväl värdet av ett företag som valet av värderingsmetod.

Jag har bl.a. funnit att vissa företagstyper, såsom kunskapsföretag, generellt sett vållar större problem än andra. Framförallt beror detta på att det faktiska värdet i sådana företag ofta utgörs av svårvärderade tillgångar i form av nyckelpersoner med särskild kompetens. Jag har även funnit att den problematik som är förknippad med

35

företagsvärderingar främst gäller onoterade företag, eftersom det i regel saknas en öppen marknad för dessa. Det sistnämnda är även en omständighet som utmärker företag från många andra typer av egendom som makar kan tänkas äga. En annan omständighet är att det relevanta värderingsunderlaget till stor del utgörs av det bokföringsunderlag som tillhandahålls av den företagande maken. Det framstår även, enligt min mening, som att eventuella värdeökningar under redovisningsperioden kan vara betydligt mer problematiska att ta ställning till när de avser en makes företag jämfört med andra egendomstyper.

De värderingsmetoder som vanligtvis används vid värdering av en makes företag vid bodelning tycks vara substans- respektive avkastningsvärdering. En substansvärdering utgår från värdet av de enskilda tillgångarna och används vanligtvis vid värdering av företag med materiella tillgångar, såsom tillverkande företag och butiker. En avkastningsvärdering tar å andra sidan sikte på de värden som företaget kan tänkas skapa med hjälp av sina tillgångar. Generellt sett är det lättare att beakta goodwill och värdet av immateriella tillgångar med denna metod och den används vanligtvis vid värdering av kunskapsföretag. Såvitt jag förstår bör det mest rättvisa värdet oftast kunna erhållas genom att kombinera de två värderingsmetoderna. Hänsyn bör dock tas till omständigheterna i det enskilda fallet och de kostnader som en företagsvärdering medför för makarna.

Vid bodelning är det inte nödvändigtvis aktuellt med någon faktisk försäljning av makarnas egendom. Eftersom det värde som generellt sett eftersträvas är ett förmodat marknadsvärde bör dock omständigheter som påverkar vad en make hade kunnat erhålla vid en försäljning av företaget vara av relevans även för dess värde vid bodelning.

Villkor i aktieägaravtal och bolagsordning kan exempelvis medföra att en make endast har rätt att överlåta sina aktier till en specifik krets av individer till ett förutbestämt pris.

Vilken betydelse denna typ av bolagsrättsliga handlingar bör tillmätas vid bodelning mellan makar, som är ett familjerättsligt förfarande, tycks alltjämt vara oklart. Den diskussion som förts i doktrin har huvudsakligen fokuserat på huruvida överlåtelse-begränsningar i sådana avtal medför att aktierna i en makes företag helt bör undantas från bodelning. Det är emellertid inte givet vilken betydelse dessa bolagsrättsliga

36

handlingar bör tillmätas i värderingsfrågan. MSA-fallet talar visserligen för att villkor i såväl aktieägaravtal som bolagsordning kan påverka frågan om värdering av en makes företag vid bodelning. De särskilda omständigheterna i fallet och det faktum att frågan inte prövats av HD får dock anses medföra att rättsläget beträffande dessa bolagsrättsliga handlingars betydelse för värdet av en makes företag vid bodelning alltjämt är oklart.

37

Källförteckning

Rättsfall

Högsta domstolen

NJA 1972 s. 214 NJA 1975 s. 288 NJA 1993 s. 570 NJA 1997 s. 647 NJA 2009 s. 437 NJA 2015 s. 558 Hovrätt

SvJT 1972 reg s. 1

Svea Hovrätt mål nr T 5113-09 (Babysim)

Hovrätten över Skåne och Blekinge mål nr T 1489-14 (MSA) Offentligt tryck

SOU 1981:85 Äktenskapsbalk.

Proposition 1986/87:1 Om äktenskapsbalk m.m.

Lagutskottets betänkande 1986/87:18 Om äktenskapsbalk m.m.

Litteratur

Agell, A, Brattström, M, Äktenskap, samboende, partnerskap, sjätte upplagan, Iustus förlag AB 2018. (Cit: Agell & Brattström)

Andersson, J, Wikman, L, Nilsson, N, Aktiebolagsrätt, kapitel 3 i, Sandgren, C, m.fl., Kunskapsföretaget i ett rättsligt perspektiv, upplaga 1:1, Fritzes förlag AB 1995. (Cit:

Andersson & Wikman)

Brattström, M, Familjerättsliga perspektiv på aktieägaravtal, i Stattin, D, Strandberg, J, Aktieägaravtal. Ett symposium, Iustus förlag 2018. (Cit: Brattström)

38

Carlén-Wendels, T, Bodelning och arvskifte efter äktenskap och samboende: reglernas innebörd och tillämpning med utförligt kommenterade exempel, Juristförlaget JF AB

1994. (Cit: Carlén)

Grauers, F, Ekonomisk familjerätt: Makars & sambors egendom & bostad, gåva, arv, testamente & boutredning, nionde upplagan, Karnov Group Sweden AB 2016. (Cit:

Grauers)

Gullefors, B, Familjejuridik för företagare och privatpersoner, första upplagan, Björn Lundén Information AB 2000. (Cit: Gullefors)

Hult, M, Värdering av företag, upplaga 6:2, Magnus Hult och Liber AB 2003. (Cit: Hult) Korling, F, Zamboni Ö, Juridisk metodlära, upplaga 1:6, Studentlitteratur AB 2013. (Cit:

Korling & Zamboni)

Lundén, B, Ohlsson, G, Värdering av företag – praktisk handbok, första upplagan, Björn Lundén Information AB 2007. (Cit: Lundén & Ohlsson)

Nilsson, H, Isaksson, A, Martikainen, T, Företagsvärdering – med fundamental analys, Studentlitteratur 2002. (Cit: Nilsson m.fl.)

Olsson, G, Rother-Schirren, T, Schüldt, J, Familjejuridik, Sanoma Utbildning AB 2015. (Cit:

Olsson m.fl.)

Sund, LG, Aktier, förvärvsbegränsningar och familjerättsliga fång, kapitel 5 i, Sandgren, C, m.fl., Kunskapsföretaget i ett rättsligt perspektiv, upplaga 1:1, Fritzes förlag AB 1995.

(Cit: Sund - Kunskapsföretaget)

Sund, LG, Generationsskifte av små och medelstora familjeägda aktiebolag, Iustus förlag 2001. (Cit: Sund - Generationsskiften)

Sund, LG, Skydd av ägarpositioner i familjeägda små och medelstora aktiebolag, Iustus förlag 2008. (Cit: Sund - Skydd av ägarpositioner)

Teleman, Ö, Bodelning – under äktenskap och vid skilsmässa, sjätte upplagan, Wolters Kluwer Sverige AB 2016. (Cit: Teleman)

39

Tottie, L, Teleman, Ö, Äktenskapsbalken – en kommentar, tredje upplagan, Nordstedts Juridik AB 2018. (Cit: Tottie & Teleman)

Öhrlings, Företagsvärdering – översikt av området baserat på erfarenhet, Studentlitteratur och PricewaterhouseCoopers i Sverige AB 2008. (Cit: Öhrlings)

Related documents