• No results found

I denna del av uppsatsen kommer studiens huvudteman presenteras. Sedan följer en kortfattad presentation av handling och väsentliga karaktärer i syfte att bidra till läsares förståelse av scenerna i analys- och resultatdelen. Vi kommer även förklara vad Netflix som

streamingtjänst har för betydelse för seriens popularitet.

2.1 Studiens huvudteman

De teman som uppfattas mest utmärkande i Young Royals är homosexualitet och makt. Dessa teman återkommer genom hela seriens gång och kommer därför vara studiens utgångspunkter.

Det första temat som undersöks är homosexualitet. Att vara homosexuell innebär att en person attraheras av någon med samma kön. År 1944 blev det lagligt att vara homosexuell i Sverige, något som tidigare varit brottsligt, men det dröjde fram till 1979 innan

homosexualitet togs bort från Socialstyrelsens lista över sjukdomar. I många länder är det idag fortfarande förbjudet att gifta sig med någon av samma kön, men i Sverige blev det 2009 lagligt för homosexuella par ingå äktenskap. (NE, u.å., Homosexualitet).

Undersökningens andra tema är makt och det utmärker sig speciellt i vissa av seriens karaktärer. När det gäller maktutövning finns det olika grader mellan en svag maktutövning och en absolut och dominant maktutövning. Exempel på svag maktutövning är att ha

inflytande och påverkan, medan dominant maktutövning inte ifrågasätts av omgivningen. De flesta definitioner av makt har en gemensam nämnare och det är att makt alltid handlar om

”möjligheten att påverka” (Strömbäck, 2014, s. 45–46). En persons maktposition kan påverkas av både ekonomiska och sociala resurser och samtidigt bidra till klasskillnad och social stratifiering, det vill säga hierarkisk indelning. Både klass och stratifiering är två faktorer som bland annat påverkar hur en individ uppfattar sin omgivning och hur de agerar (Gripsrud, 2011, s. 98).

2.2 Seriens handling

Serien handlar om den svenska prinsen Wilhelm. Efter ett slagsmål på en nattklubb tvingas Wilhelm börja på den prestigefulla internatskolan Hillerska för att ta ansvar för sina

handlingar och uppföra sig som vuxen och kunglig. På skolan går Wilhelms syssling August som har en hög status bland eleverna eftersom han är förmögen och släkt med kungafamiljen.

Han lovar att ta hand om Wilhelm och hjälpa honom känna sig välkommen. Under seriens gång får man veta att August inte är så rik som alla tror och att han inte kan betala sin terminsavgift. När de andra eleverna får reda på detta förlorar August sin status och

popularitet och i hans ställe blir Wilhelm den nya ledaren, vilket gör August avundsjuk och arg.

På skolan går också Simon, en ”extern” elev som deltar på undervisningen men inte bor på internatet. Han kommer från en medelklassfamilj och åker tillsammans med sin syster Sara buss till och från skolan. Simon är öppet homosexuell och självsäker men tilldelas, i skolan, en lägre social status på grund av sin klasstillhörighet. Redan första dagen fångar Simon Wilhelms uppmärksamhet, men Wilhelm vet inte hur han ska agera. Wilhelm vill ha en framtid med fri och villkorslös kärlek långt bort från sin kungliga plikt. Trots att Wilhelm är intresserad av Simon vet han att han inte får vara med honom.

Efter en tid börjar Wilhelm få känslor för Simon och de spenderar en natt med varandra.

August, som är ute och letar efter Wilhelm, går av en slump förbi Wilhelms fönster och ser dem tillsammans. Han väljer att ta upp sin mobilkamera och filma det som sker i rummet.

Eftersom August är arg på Wilhelm, till följd av ledarskiftet, väljer han att sprida videon på internet och det blir en skandal. Eftersom Wilhelm avslöjade August största hemlighet, det vill säga att han egentligen är bankrutt, väljer August att hämnas genom att sprida videon och på så sätt skämma ut Wilhelm.

Kungafamiljen vill att Wilhelm ska göra ett uttalande och säga att det inte är han på videon.

På klippet syns Wilhelm endast bakifrån, vilket ger honom en möjlighet att neka till att det är han. Han vägrar först göra uttalandet, men går till slut med på det. Simon påverkas också av löpsedlarna eftersom hans ansikte syns klart och tydligt. Simon blir ledsen när Wilhelm offentligt nekar till anklagelserna eftersom de kommit överens om att de tillsammans kan klara av vad som helst. Wilhelm försöker be om ursäkt till Simon och skyller sitt uttalande på hans plikt som kunglig. Wilhelm vill att han och Simon fortfarande ska vara tillsammans, men att ingen får veta. Simon svarar med att han inte vill vara någons hemlighet, och att Wilhelm på egen hand måste hitta sig själv och vem han vill vara.

2.3 Presentation av karaktärer

Wilhelm

Wilhelm är prins av Sverige. Han går första året på gymnasiet och efter en incident tvingas han byta skola till Hillerska riksinternat. Wilhelm lägger ingen större värdering i att han är prins, utan vill leva ett så normalt liv som möjligt. När Wilhelms storebror, och Sveriges kronprins, Erik dör i en bilolycka förs titels vidare till Wilhelm. Hans relation med Simon sätts på prov eftersom hans status begränsar hans möjligheter till ett normalt liv. Wilhelm är därför splittrad mellan sin plikt som kronprins och de regler och förväntningar som rollen innebär, och sin vilja att leva ett normalt liv och älska vem han vill.

Simon

Simon går första året på Hillerska riksinternat och är öppet homosexuell. Han är en så kallad

”extern elev” som genom ett stipendium får delta på undervisningen men inte bo på internatet.

Han bor i stället i ett radhus i Bjärstad med sin mamma och syster. Han är med i Hillerskas kör och är en duktig sångare. Trots att han är en självsäker person söker han inte

uppmärksamhet utan är nöjd med sin tillvaro.

August

August är skolans populära kille som går tredje året på Hillerska och är Wilhelms syssling.

Han kommer från en förmögen familj och framstår som en självsäker och karismatisk kille.

Senare i serien förstår man att August besitter en osäkerhet i sig själv, framför allt när det kommer till sin kroppsbild. Vid varje ledig stund tränar han och studerar sig själv i spegeln.

August är kapten i skolans roddarlag och är omtyckt av lärare och andra elever. Han ser ner på de som inte tillhör samma klass och status som honom, och detta framgår tydligt i hur han är mot Simon och Sara. August har också en svår och ansträngd situation hemma. Hans pappa lever inte längre, och hans mamma har träffat en ny man. Det som ingen vet är att August egentligen är bankrutt, och pressas av sin mamma att sälja det land han ärvt efter pappans bortgång. August vill inte sälja landet eftersom han är stolt och envis, men vet heller inte vad han ska göra då han inte kan betala den kommande terminsavgiften.

Felice

Felice är skolans populära tjej. Hon är omtänksam, ödmjuk och omtyckt av många. Hon kommer från en förmögen familj men det är inget hon skryter om. Trots sin sociala status är Felice osäker som person, och gör allt för att framställa sitt liv som perfekt. Detta grundar sig

i att hennes föräldrar har höga förväntningar på henne och vill att hon ska leva upp till familjens namn.

Sara

Sara är Simons syster. Hon har diagnosen Asperger och har på grund av det svårt att få

kompisar. Anledningen till att Sara och Simon går på Hillerska är för att Sara blev utfryst i sin förra klass. Sara gillar hästar och att rida, och spenderar all ledig tid i Hillerskas stall.

Drottning Kristina

Drottning Kristina är Sveriges statschef och Wilhelms mamma. Deras relation verkar spänd och ansträngd. Det framgår att Kristina under hela Wilhelms uppväxt gett mer

uppmärksamhet till Erik men när han tragiskt går bort skiftas Kristina uppmärksamhet helt till Wilhelm.

Micke

Micke är Simon och Saras pappa. De har en begränsad, nästintill ingen, kontakt med honom eftersom han sedan många år tillbaka är missbrukare. När Sara får frågan om sin och pappans relation säger hon att han är en dålig människa som inte kan ta hand om sig själv och att det går ut över andra i hans omgivning.

Madison, Stella och Fredrika

Madison, Stella och Fredrika är Felice vänner. Madison är Felice rumskompis och hennes närmsta vän. Madison är amerikan och pratar alltid engelska men förstår och blir tilltalad på svenska. Hon är en självsäker tjej som inte är rädd för att säga vad hon tycker. Stella och Fredrika är också Felice kompisar, och de rider tillsammans i skolans stall.

Nils och Alexander

Nils och Alexander kommer från förmögna familjer. Nils är en av Augusts närmsta vänner som också går tredje året. Alexander går första året och är lite av en springpojke till August.

De två tillsammans med August och ett antal andra killar utgör Sällskapet, vilket är en hemlig grupp på Hillerska som består av förstfödda söner av adligt blod. När Erik går bort erbjuds i stället Wilhelm hans plats. Sällskapet anordnar hemliga fester där de både dricker alkohol och brukar droger trots att majoriteten av medlemmarna är minderåriga.

2.4 Young Royals på Netflix och ur ett globalt perspektiv

Netflix är en av världens största streamingtjänster och erbjuder ett brett utbud av filmer, tv-serier och dokumentärer. Tjänsten är tillgänglig i över 190 länder och på 30 olika språk.

Netflix blev tillgängligt i Sverige och övriga Norden 2012 och översteg 200 miljoner medlemmar 2021 (About Netflix, u.å.). På tjänstens startsida finns det en topp tio-lista över de mest populära titlarna just nu och dessa listor varierar beroende på land. När Young Royals hade premiär, i juli 2021, hamnade den på Netflix topp tio i tolv länder, bland annat i

Ryssland, Ukraina och Spanien (Netflix Top 10, u.å., Global Top 10). Serien befann sig på Sveriges topp tio i fem veckor efter dess premiär (Netflix Top 10, u.å., Top 10 By Country).

I exempelvis Ryssland, ett av länderna som Young Royals är tillgänglig i, finns det fortfarande flera hinder för homosexuella individer. Ryssland kriminaliserar inte

homosexualitet. Däremot är det en nation som varken skyddar eller erkänner homosexuella personer. Landets lagar skyddar exempelvis inte från hatbrott, diskriminering på arbetsplats eller trakasserier. Erkännandet kring homosexualitet innebär att homosexuella, ur landets generella perspektiv, inte stöttas när det gäller äktenskap, samboförhållande eller gemensam adoption. Även om det inte kriminaliseras med straff som fängelse eller böter är det heller inget som skyddas eller accepteras (ILGA World, 2020, s. 329).

På grund av seriens popularitet i flera länder utgör den ett intressant studieobjekt. Inte bara för dess hyllade innehåll och skildring av homosexualitet, utan också för att den vågar skildra situationer som inte är lika accepterande i vissa delar av världen som i andra. När en serie produceras av Netflix går det att anta att den kan nå ut till en bred publik. Även om denna studie inte kommer mäta vilken effekt som serien kan ha, i mindre accepterande länder, går det att anta att Netflix innehåll och nästintill globala tillgänglighet kan ha betydelse för samhällsdiskussioner.

Related documents