• No results found

Barnets möjligheter till subjektskapande

5. RESULTAT

5.3 Barnets möjligheter till subjektskapande

Utifrån första dilemmat med Petra och Henric (Bilaga B) som dels inte vill vara med på kort eller få sina alster dokumenterade lyfter en förskollärare att motståndet handlar om barnets integritet. Bilder tagna mot barnets vilja är inte tillåtet utan i stället ges förslag på hur barnet kan vara delaktig på något annat sätt eller i en annan situation. Motståndet mot att delta behöver också undersökas så anledningen bakom barnets ovilja kommer fram. I fallet Henric reflekterar en förskollärare kring om det är något hemma som gör att Henric känner sig otrygg. Förskolläraren lyfter att det kan vara prestationskrav hemifrån som gör att Henric inte vill visa sin kossa för sina vårdnadshavare.

Samtalen som uppstod hos deltagarna var kring att involvera barnen i skapandet av

dokumentation. En förskollärare ger exempel utifrån dilemmat kring Henrik att ett alternativ kunde varit att han själv skulle kunna få ta kort på sin kossa. En annan deltagare poängterar att barnen måste få vara de som styr och som till exempel tar kort eller filmar själva för att dokumentationen ska spegla barnet. Förskollärarna diskuterar olika sätt att involvera barnen i skapandet av dokumentation och att det är processen som är det viktiga.

Förskollärare 7: De ska få vara en del av dokumentationen, vara ett subjekt där och vad säger det om mig om jag gör en dokumentation om ett barn som barnet inte har en aning om finns.

Förskollärare 4: Många gånger tänker jag att arbetet är vägen fram. Det är det som är själva utbildningen. Det är inte slutprodukten.

Deltagarna fick frågan om och hur barnets motstånd blev synliggjort i

dokumentationspraktiken. Några deltagare var frågande om motståndet skulle synas i

dokumentationen vid varje tillfälle och andra deltagare i fokusgruppen lyfte att det var viktigt för att barnet skulle bli lyssnat på men kunde vara svårt att varje gång genomföra det. En förskollärare betonade starkt att det skulle synas i dokumentationen hur barnen visat motstånd då hela processen skulle bli dokumenterad.

Förskollärare 4: Det står i läroplanen alla barns möjligheter och att vi ska lyssna på deras rättigheter. Det är ett ganska utmärkt tillfälle att lyfta det... till exempel

”Petra valde att inte vara med på bild”.

23 Förskollärare 3: Och delaktighet för då är det verkligen att bli lyssnad på, att man inte vill är lika viktigt som att kunna påverka andra situationer.

Förskollärare 7: Jag tänker där tar man upp den dokumentationsdelen där de inte vill, för gör man inte det då dokumenterar man inte hela processen.

Involvering av barnen i de aktiviteter som sker i förskolan lyfts av förskollärarna men på olika sätt. En förskollärare har ett projekt i sitt arbetslag där ett barn får vara med och planera, genomföra och utvärdera en aktivitet som de andra barnen får genomföra i en idrottshall.

Andra sätt att involvera barnen i dokumentationen som framgår i diskussionerna var att låta barnen vara med och skriva i det systematiska kvalitetsarbetet. Förskollärarna berättar att de tillsammans med barnen reflektera kring olika bilder som har tagits vid tidigare tillfällen i syfte att tillsammans med barnen skapa dokumentation och ge dem möjlighet att påverka vad som dokumenteras med deras uppfattningar och reflektioner.

Förskollärare 4: Då är det ett barn som får leda. De får planera. De får genomföra och utvärdera det de gör.

I förskollärarnas samtal diskuterar deltagarna att de tolkar vad barnet vill och att det lätt kan bli misstolkningar. En deltagare förklarar hur de brukar tolka vad det är barnen visar intresse för genom att ta bilder på det barnen verkar tycka om, sedan ger de kameran till barnen och ser att barnen varit intresserade av helt andra saker.

Förskollärare 5: Vi går en sträcka och tar kort på det vi tycker oss se barnen gilla, sen går vi samma sträcka, ger kameran till barnen och jag kan säga att hundra procent tar de inte kort på det som vi tar kort på. Det är jätteviktigt att barnen är de styrande om vi ska få fram dem.

Samtalen utvecklas att handla om de yngsta barnen på förskolan som ännu inte har det verbala språket. Förskollärarna lyfter att de får observera och tolka deras kroppsspråk och mimik, men det framgår också att de yngre barnen kan visa vad de vill genom att peka. Det betonas även i diskussionen att det krävs ett lyssnande från förskollärarna när de arbetar med de yngsta barnen och att det är förskollärarna som tolkar barnens uttryck.

Förskollärare 3: Jag tänker att reellt inflytandet ibland kan det vara ganska direkt, vad de uttrycker, känna att de blev lyssnade på.

24 Deltagarna för diskussioner kring att erbjuda barnen valmöjligheter och skapa förutsättningar för barnen att få genomföra en aktivitet på sitt eget sätt. De menar också att om något barn inte velat delta tidigare så ska förskolläraren ändå fortsätta fråga barnet om hen har ändrat sig vid nästa tillfälle. Om barnet fortfarande inte vill delta kan förskolläraren erbjuda en variant på aktiviteten med stöttning från förskolläraren för att barnet ska vilja delta.

Förskollärare 6: Det är a och o för att barnet ska få delaktighet och inflytande och protesterar de på ett sätt då får vi tänka om och göra på ett annat sätt...

Förskollärare 4: De har gjort egna sagor som de själva får läsa upp för varandra men det vill inte hen. Men hen tyckte att jag kunde läsa upp den.

Vidare diskuterar förskollärarna kring relationer och trygghet. De är överens om vikten av bra relationer med barnen för att barnen ska känna sig trygga. Tryggheten är också en

förutsättning för att förskollärarna ska kunna utmana dem i deras utveckling. En deltagare lyfter fördelar med att följa barnen och lära känna dem för att veta hur de ska utmana varje barn individuellt för att gynna barnets utveckling. En annan deltagare lyfter en aspekt att barnen kan utmana varandra och på så sätt gynna varandras utveckling genom utmaningar.

Sammanfattning

Förskollärarna lyfte gemensamt reflektioner om vikten över att lyssna på barnet och ge barnet möjlighet att uttrycka sig. Deltagarna höll övergripande med varandra och uttryckte också att det var ett komplext område att göra barnen delaktiga i dokumentationspraktiken. Barnens olika viljor kan vara svåra att möta i alla olika delar av dokumentationsmomenten i förskolan.

25

Related documents