• No results found

åligger socialtjänsten. Här sägs bl.a. att Socialnämnden skall

…i nära samarbete med hemmen främja en allsidig person- lighetsutveckling och en gynnsam fysisk och social utveck- ling hos barn och ungdom… …med särskild uppmärksam- het följa utvecklingen hos barn och ungdom som har visat tecken till en ogynnsam utveckling… (Norström & Thun- ved, 2010, s. 115)

För att kunna utföra denna uppgift måste socialtjänsten få veta att ett barns personlighetsutveckling och fysiska och sociala utveckling är i fara. Sverige har i likhet med många andra länder en tvingande lagstadgad anmälningsskyldighet. I kap. 14 § 1 Socialtjänstlagen stadgas att

…Myndigheter vars verksamhet berör barn och ungdom samt andra myndigheter inom hälso- och sjukvården, an- nan rättspsykiatrisk undersökningsverksamhet, socialtjäns- ten och kriminalvården är skyldiga att genast anmäla till socialnämnden om de i sin verksamhet får kännedom om något som kan innebära att socialnämnden behöver ingri- pa till ett barns skydd… (Norström & Thunved, 2010, s. 293 ff.)

Den obligatoriska anmälningsskyldigheten omfattar numera ock- så professionella som arbetar i enskild verksamhet som berör barn och ungdomar eller annan yrkesmässigt bedriven enskild verk- samhet inom hälso- och sjukvården eller på socialtjänstens om- råde (SoL kap. 14 § 1).

När det gäller frågan om när en anmälan skall göra så sägs i propositionen till den ursprungliga Socialtjänstlagen att

Anmälan skall göras till socialnämnden om något gör att nämnden behöver ingripa till underårigs skydd. Med detta

avses alla de fall då det kan antas att brister i omsorgen om en underårig eller något annat förhållande i hemmet med- för fara för den underåriges hälsa och utveckling… (Prop. 1979/80:1, s. 537).

Då Socialnämnden fått kunskap om ”att någon kan vara i be- hov av stöd eller hjälp, är alltså socialnämnden skyldig att också utreda hur behovet skall kunna avhjälpas” (Prop. 1979/80:1, s. 562). Socialnämndens skyldighet att utreda framgår av 11 kap. § 1 Socialtjänstlagen som säger att ”Socialnämnden skall utan dröjsmål inleda utredning av vad som genom ansökan eller på annat sätt har kommit till nämndens kännedom och som kan föranleda någon åtgärd av nämnden…” (Norström & Thunved, 2010, s. 237)

Med utredning menas ”all den verksamhet som syftar till att göra det möjligt för nämnden att fatta beslut i ett ärende hos den- na” (Prop. 1979/80:1, s. 562). Lagstiftaren poängterar emellertid att innan utredningen sätts igång bör en bedömning göras huru- vida de ”sakförhållanden som har påkallat utredningen kan leda till någon åtgärd av nämnden” (Prop. 1979/80:1, s. 562 ).

Under åren har signaler kommit om att barn inte får det skydd och det stöd de behöver för att utvecklas på ett tillräckligt bra sätt. I slutet av 2007 beslutade regeringen att tillkalla en särskild utre- dare för att se över nuvarande bestämmelser till skydd och stöd för barn och unga i Socialtjänstlagen (SoL) och Lagen om vård av unga (LVU). Förslag skulle också lämnas på de förändringar som utredningen bedömde vara nödvändiga för att anpassa lag- stiftningen till den utveckling som skett. Utredningen som kall- las Barnskyddsutredningen, skall enligt uppdraget ta ställning till (SOU 2009:68 s. 102);

• hur den sociala barn- och ungdomsvårdens övergripande mål och ansvar för barn och unga ska formuleras

• om reglerna för anmälningsskyldighet behöver förtydligas • om socialnämndens möjlighet att anmäla brott mot barn skall

ändras till skyldighet

• om reglerna om utredning av barns förhållanden behöver kompletteras

• om reglerna om insatser enligt SoL och LVU behöver ändras • hur villkoren för familjehem kan förbättras

• om reglerna om uppföljning av insatser behöver förbättras och • vilken kompetens som behövs för att arbeta inom sociala barn-

och ungdomsvården

Slutligen skulle utredningen också överväga om bestämmelserna om skydd och stöd för barn och unga ska sammanföras i en sär- skild lag, vilket också blev utredningens förslag. Denna nya lag föreslås heta Lag om stöd och skydd för barn och unga (LBU).

På flera håll i Barnskyddsutredningen betonas socialtjänstens ansvar för barns skydd och stöd och att socialtjänsten har an- svar för att personal med lämplig kompetens finns. Behovet av samverkan lyfts fram liksom ansvar för förebyggande arbete. I Barnskyddsutredningen har behovet av att säkra barns hälsa och utveckling, som varit framträdande i tidigare litteratur kring Soci- altjänstlagen tonats ner något till förmån för barns behov av skydd och stöd. Utredningen resonerar också kring behovet av ett ge- mensamt språkbruk om vilka barn som avses. Målgruppen sägs vara barn som far illa eller riskerar att fara illa, där barn som riske- rar att fara illa också får anses tillhöra andra förebyggande enheters ansvarsområde. Begreppen definieras inte utan man hänvisar till Barnmisshandelskommitténs olika förslag på situationer som kan vara exempel på olika former av omsorgssvikt. Även om exempel på situationer som anses vara omsorgssvikt finns råder det fort- farande en viss oklarhet om vilka barn som egentligen avses. En oklarhet som följer med från tidigare lagstiftning.

Hur fungerar anmälningsskyldigheten

i praktiken?

Vi vet egentligen inte hur många anmälningar som rör förskole- barn som kommer in till socialtjänstens individ- och familjeom- sorg. Registreringen av anmälningar har ännu inpå 2000-talet varit ett försummat kapitel i de flesta kommuner. Det är inte förrän en utredning inletts som ärendet registreras som ett bar- navårdsärende i Socialregistret. I två tidigare svenska studier har frågan om hur många förskolebarn som verkligen anmälts be- rörts. I den ena studien visade Lagerberg (se sid 27) att BVC- sjuksköterskor anmälde elva procent av de barn som ansåg var utsatta för omsorgssvikt. Av de barn som oroade sjuksköterskor-

na särskilt mycket anmälde de nästan vart tredje barn. I den an- dra svenska studien, som riktade sig mot barnomsorgspersonal anmäldes drygt vart tredje barn som personalen ansåg var utsatta för omsorgssvikt. Vid en uppföljning som Sundell och kollegor genomförde tre år senare visade det sig att nära hälften av de barn, som personalen misstänkte for illa men inte anmält fort- farande var okända för socialtjänsten. Ungefär hälften av de an- mälda barnen hade blivit föremål för utredning. I sexton procent av fallen ledde inte den första men väl den andra anmälan till att en utredning startades.

Hur ser det ut i andra länder? Vi vet att i den senaste stora amerikanska undersökningen, the Fourth National Incidence ut- reddes fyrtiotre procent av de barn som misstänktes vara utsatta för omsorgsvikt. Barn som var utsatta för övergrepp utreddes lite oftare än barn som var utsatta för vanvård.

Faktorer som kan tänkas påverka personalen

då det gäller att identifiera omsorgssvikt

Betydelsen av att tidigt uppmärksamma omsorgssvikt innan barns utveckling pågått i en icke önskvärd riktning alltför länge nämns ofta. Det verkar dock inte som om det alltid är så att barn och familjer, där omsorgssvikt redan uppstått eller riskerar att uppstå, uppmärksammas och får den hjälp de behöver. Det finns många tänkbara orsaker där en kan vara oklarhet i vilka barn och familjer som avses och vad som menas med omsorgssvikt. Definitionssvå- righeterna har tidigare berörts och vi kommer att återkomma till hur BVC-sjuksköterskor och barnomsorgspersonal, som är några av de yrkesgrupper som omfattas av den ovillkorliga anmälnings- skyldigheten, tolkar begreppet ”barn som far illa”.

En faktor som kan tänkas påverka professionellas förutsätt- ningar att uppmärksamma barn som utsätts för omsorgssvikt är hur man uppfattar, förstår och förhåller sig till den obligatoriska anmälningsskyldigheten. Flera forskare har studerat faktorer som kan tänkas ha betydelse. O’Toole och medarbetare undersökte t.ex. företeelser som kunde påverka lärares förmåga att uppfatta omsorgssvikt och anmäla till motsvarigheten till socialtjänstens individ- och familjeomsorg (Child Protection Services). De fö- reteelser som undersöktes var karaktäristika i ärendet, sådant som

hade med den enskilde läraren att göra och sådant som hade med organisationen att göra. Det visade sig att faktorer som hade med det enskilda ärendet att göra som vilken typ av omsorgssvikt det var och hur allvarligt det ansågs vara, påverkade lärarna mest. Barn som uppvisar tydliga tecken på att ha blivit misshandlade kan vara lättare för lärare att rapportera eftersom det är så uppenbart med- an psykologisk omsorgssvikt kan vara svårare. Andra faktorer av betydelse för professionellas förmåga att identifiera omsorgssvikt är erfarenhet och utbildning, vilket studier av läkare och lärare visat. De som hade högre utbildning och längre erfarenhet var bättre på att identifiera omsorgssvikt än de med lägre utbildning och kortare erfarenhet.

Den process som leder till att en anmälan sker har intresserat både praktiker och forskare. En amerikansk forskare, Gail Zell- man, bad ett antal professionella bl.a. rektorer och daghemsföre- ståndare att ta ställning till ett antal vinjetter, dvs. korta berättelser, där de ombads avgöra om de skulle anmäla eller ej. Det visade sig att vissa företeelser bidrog i högre grad än andra till att ett ärende rapporterades. Om deltagarna uppfattade det som beskrevs i vin- jetten som övergrepp var sannolikheten störst att vederbörande valde att anmäla. En förutsättning var dock att de ansåg att över- greppet var allvarligt och att de trodde att barnet skulle få det bättre om de anmälde. I en australiensisk studie undersöktes vad som påverkade en grupp sjuksköterskors beslut att anmäla miss- tänkt barnmisshandel. Förutom form av omsorgssvikt påverkades besluten av faktorer som anmälans tänkbara resultat för familjen och vilka insatser som kunde erbjudas.

Sammanfattningsvis kan sägas att forskning har visar oss att vissa specifika faktorer har betydelse för professionellas benägenhet att anmäla:

• faktorer som har med ärendets karaktär att göra som typ av omsorgssvikt och allvarlighetsgrad samt

• faktorer som har med de professionella att göra som er- farenhet och utbildning

• och om vederbörande tror att de genom att anmäla bi- drar till att barn och familj får hjälp eller ej

Att besluta sig för att agera

När misstanken om att ett barn utsätts för omsorgssvikt väckts måste BVC-sjuksköterskor och personal inom barnomsorgen be- sluta sig för vad som skall ske härnäst. Beslutsfattandet sker i en process, där kvaliteten på det ena beslutet får konsekvenser för senare beslut. Det ena beslutet följer på det andra och förr eller senare måste personalen besluta sig för om de skall anmäla till socialtjänsten eller ej. Det har visat sig att olika faktorer påverkar den processen som t.ex. sådant som har med barn och familjer att göra eller mer personliga motiv hos personalen.

Hur människor fattar beslut vet vi en hel del om. Det har studerats i det forskningsområde som kallas för beslutsfattandets psykologi. Här undersöks bl.a. olika val som personer gör och de skäl de har för att fatta beslut i ena eller andra riktningen. En del val tycks svårare att göra än andra. Vi talar då om val som är mer emotionellt betydelsefulla för den som skall fatta beslut. Något av alternativen kan vara särskilt viktigt eller särskilt känslomässigt påfrestande för vederbörande.

Studier, som undersökt logiken i beslutsprocesser, har visat att människan inte alltid har så genomtänkta underlag för sina beslut. Det tycks som om vi fattar våra beslut först och använder resten av beslutsprocessen till att finna de skäl som stöder beslutet. Skälen kan vara mer eller mindre rele- vanta för sakligheten i det beslut som fattas.

En annan faktor som beslutsfattandeforskningen har visat har be- tydelse för beslutet är det kunskapsinhämtande som skett vilket dels betyder kunskapen om barn och föräldrar och dels den kun- skap om omsorgssvikt som man har. Hur de alternativ som står till buds är formulerade har också visat sig ha betydelse för hur besluten kommer att se ut. Besluten kan komma att se olika ut på grund av att formuleringen ser ut på ett visst sätt. Ett exempel kan vara den formulering som finns om utredningsskyldigheten i Socialtjänstlagen. Där sägs i kap. 11 § 2 att utredningen … inte skall göras mer omfattande än vad som är motiverat av omständighe- terna i ärendet… (Norström & Thunved, 2010, s. 242). En for- mulering som i det praktiska arbetet kan leda till att utredaren

förbiser viktig information som kanske skulle leda till ett annat beslut än det som fattades. Ett annat exempel på en formulering, som kan påverka riktningen på beslutet, finner vi i bestämmelsen om anmälningsskyldigheten, där det talas om att socialnämnden behöver ingripa till ett barns skydd… (s.294). Ingripa är ett ord som leder tankarna till agerande av något slag. Kanske associe- rar professionella ordet ingripande med omhändertagande vilket med all sannolikhet påverkar deras beslut att agera eller inte agera. Ifråga om omsorgssvikt har beslutsfattandet främst undersökts när det gällt att bedöma risker och om barn skall placeras utanför hemmet eller ej. Ofta föregås sådana beslut av diskussioner i ar- betsgrupper och samarbetsgrupper. I en engelsk studie undersökte Britner och Mosler gruppens påverkan på beslut. Alla beslut som fattades i olika samrådsmöten som förekom i ett antal ärenden, gicks igenom. Det visade sig att de beslut som fattades i gruppen var mer riskfyllda då det gällde barnets hälsa och välbefinnande än vad som var den enskilde socialarbetarens uppfattning. I grupp var man alltså mer benägen att tro att det nog inte var någon fara för barnet.

Referenser

Cocozza, M., Gustafsson, P. A. & Sydsjö, G. (2006). Child pro- tection in Sweden: Are routine assessment reliable? Acta Pa- ediatrica. Vol. 95, 1474–1480.

Lundén, K. (2004). Att identifiera omsorgssvikt hos förskolebarn. Akademisk avhandling, Psykologiska institutionen, Göteborgs Universitet.

Norström, C. & Thunved, A. (2010). Nya Sociallagarna med kommentarer. Lagar och författningar som de lyder den l januari 2008 Tjugotredje upplagan. Stockholm: Norstedts Juridik. Olsson, S. (2006). Sekretess och anmälningsplikt i förskola och skola.

Lund: Studentlitteratur.

SOU 2009:68. Lag om stöd och skydd för barn och unga (LBU). Barnskyddsutredningens slutbetänkande. Socialdepartementet U.S. Department of Health and Human Services (2010). Fourth

National Incidence Study of Child Abuse and Neglect (NIS-4). Report to Congress.

Kapitel 6. Forskningsprojektet “Hur

Related documents