• No results found

Bedömingen av kollektivtrafiken

In document Vision Västra Götaland 2016 (Page 36-40)

En majoritet av de svarande uppger sig alltså vara positiva till förslaget att bygga ut kollektivtrafiken i Västsverige. I följande avsnitt redovisas vad invånarna i regionen anser om den kollektivtrafik som finns i Västsverige i nuläget.

Knappa 60 procent uppger att det blir väl bemötta av kollektivtrafikens personal och 54 procent uppger att de kommer i tid när de använder kollektivtrafiken som färdmedel. Hälften av alla som svarat på frågan uppger att det är krångligt att betala för sin resa. Tabell 27 visar också att nästan hälften av de som svarat inte anser att kollektivtrafiken är ett rimligt sätt för dem själva att transportera sig på i vardagen. Rimligheten i att använda kollektivtrafiken som färdmedel är

kopplat till geografiska avstånd, turtäthet och punktlighet vilket kartläggs i tabell 18, där uppfattningen om kollektivtrafiken presenteras i olika grupper.

Utvecklandet av kollektivtrafiken är hänger samman med regionens vision om att utveckla ett hållbart resande där miljöpåverkan av privattransport minskar. Anledningar till varför kollektivtrafiken används eller inte används som transportmedel varierar mellan rimligheter i restider från punkt A till punkt B till mer miljömotiverade skäl. Drygt 40 procent av de som svarade på frågan uppgav att de väljer kollektivtrafiken för att det är ett miljövänligt färdmedel.

Tabell 27 Uppfattning om kollektivtrafiken, Västra Götaland 2015 (procent) Helt Jag kommer alltid i tid när jag

använder kollektivtrafiken 15 37 13 6 29 100 2 670 +33

Det är krångligt att betala för min resa 25 25 10 19 21 100 2 664 +21

Jag blir väl bemött av

kollektivtrafikens personal 26 33 11 4 26 100 2 656 +44

Kollektivtrafik är inte ett rimligt

alternativ för mig i min vardag 32 16 11 12 18 100 2 670 +14

Jag väljer kollektivtrafiken för att det

är ett miljövänligt färdmedel 14 28 11 19 28 100 2 664 +12

Kommentar: Frågan lyder: Vilken är din bedömning av följande när det gäller kollektivtrafiken i Västra Götaland ? Samtliga

svarsalternativ är redovisade. Balansmåttet visar andelen som tycker att påståendet är riktigt minus andelen som tycker påståendet är felaktigt. Balansmåttet kan variera mellan +100 (alla tycker att påståendet är riktigt) och -100 (alla tycker att påståendet är felaktigt).

Procentbasen utgörs av de som besvarat respektive delfråga Källa: Den västsvenska SOM-undersökningen 2015.

Huruvida en anser sig komma i tid vid användning av kollektivtrafik varierar inom regionen. I Skaraborg och Fyrbodal är invånarna minst nöjda med hur kollektivtrafiken fungerar tidsmässigt. Kvinnor från högre tjänstemannahem som bor i Göteborgsregionen tycker i högst utsträckning att tidtabellerna är att lita på. De som själva uppger att de nyttjar kollektivtrafiken minst en gång i veckan tillhör de som är mest nöjda med kollektivtrafikens punktlighet. Tabell 28 redogör för hur uppfattningar om kollektivtrafiken bedöms i olika grupper.

Hur en betalar för sin resa med kollektivtrafiken i Västra Götaland har utvecklats under senare år. Mobilappar, flexbiljetter och avståndsbaserad taxa är några exempel på betalnings- och biljettvarianter som Västtrafik presenterat under moderniseringen av betalningssystemet. De yngsta har enligt tabell 28 inte några svårigheter att ta till sig den tekniska utveckling som skett på senare år medan den äldsta svarsgruppen tillhör dem som i högst grad håller med om påståendet att det är krångligt att betala för sin resa. De äldre som upplever det krångligt att betala bedömer också att de blir bäst behandlade av kollektivtrafikens personal. Även de med hög utbildning är nöjda med personalens bemötande medan de som nyttjar kollektivtrafiken minst en gång i veckan är mindre nöjda med bemötande från personalen jämfört med samtliga som svarat på frågan.

I frågan om det är rimligt alternativ att använda sig av kollektivtrafiken i sin vardag återkommer liknande mönster som i frågan om punktligheten på delregionnivå. Boende i Skaraborg och Fyrbodal håller till högst grad med om att kollektivtrafiken inte är ett rimligt alternativ i vardagen. Svarande mellan 16 och 29 år håller i minst grad med om samma

Huruvida miljövinsterna av nyttjandet av kollektivtrafik är en drivkraft till att använda kollektivtrafik skiljer sig främst mellan könen. Den grupp av alla som i högst grad håller med om påståendet är kvinnor och de som kan identifiera sig minst med påståendet är män. De som själva säger att de nyttjat kollektivtrafik minst en gång i veckan under det senaste 12 månaderna motiverar till hög grad sitt resande med kollektivtrafiken med miljöaspekten.

Tabell 28 Uppfattningar om kollektivtrafiken, Västra Götaland 2015 (balansmått)

Jag kommer alltid i

Kommentar: Frågan lyder: Allmänt sett, vilken är din uppfattning om kollektivtrafiken i Västra Götaland i följande avseenden?

Procentbasen utgörs av de som besvarat respektive delfråga Balansmåttet visar andelen som tycker att förslaget är bra minus andelen som tycker förslaget är dåligt. Balansmåttet kan variera mellan +100 (alla tycker att förslaget är bra) och -100 (alla tycker att förslaget är dåligt).Procentbasen utgörs av andelen svarande på respektive fråga. Frågan om resvanor lyder; Hur ofta har du under de senaste 12 månaderna gjort följande? Åkt kollektivtrafik. Kört bil.. Minst en gång i veckan består av alternativen flera gånger i veckan samt någon gång i veckan. Övriga alternativ är: Någon gång i månaden, någon gång i kvartalet, någon gång i halvåret, någon gång de senaste 12 månaderna, ingen gång.

Källa: Den västsvenska SOM-undersökningen 2015.

Sammanfattning

 Infrastrukturprojekt finansierade av vägavgift och biltullar är mindre populära än generella förslag på infrastrukturprojekt där finansiering inte nämns.

 Egenintresset i infrastrukturopinionen slår igenom då föreslagna projekt intresserar främst dem som bor i delregionen det berör.

 Frekventa kollektivtrafikanter är mer positiva till utökad kollektivtrafik, bilister vill oftare bygga ut motorväg och är mer negativa till trängselskatt.

 Byggandet av Västlänken fortsätter likt förra året att mötas med negativitet

 Äldre tycker att det är krångligt att betala för sin resa med kollektivtrafiken.

 Det finns stora inomregionala skillnader mellan hur kollektivtrafiken bedöms. Boende i Göteborgsregionen är genomgående mer positivt inställda medan Skaraborgsborna är mest skeptiska till kollektivtrafikens punktlighet och till vilken grad kollektivtrafiken är ett rimligt alternativ i vardagen.

In document Vision Västra Götaland 2016 (Page 36-40)