• No results found

bekämpningsmedel inom vattenskyddsområde

Beslut

Miljö- och byggnadsnämnden beslutar att medge Flaka Mjölk AB tillstånd till användning av bekämpningsmedel inom yttre skyddsområde för vattentäkt på fastigheten Skillingarum 1:5, Vimmerby kommun under år 2016-2018 avseende nedanstående preparat och doser:

Medel Aktiv substans Reg.nr Dos per ha

Express 50 SX Tribenurolmetyl 3845 11,25 g Proline EC 250 Protiokonazol 4688 0,4 l

Tillståndet gäller enligt ovan angivna tidsintervall så tillsvida nya

vattenskyddsföreskrifter inte träder ikraft. Vid beslut om nya vattenskydds-föreskrifter upphävs tillståndet. Tillståndet är även förenat med ett

föreläggande gällande följande villkor:

1. Bekämpningen ska utföras med de förutsättningar som anges i ansökan, där inte annat framgår av detta beslut.

2. Användning av bekämpningsmedel i det yttre vattenskyddsområdet ska vara restriktiv och anpassad efter behovet.

3. Spridning får inte ske när det finns förhöjd risk för att kemiska bekämpningsmedel tränger ner i marken, eller via ytavrinning, till exempel via torrsprickor eller sent på hösten när

nedbrytningshastigheten är låg och det finns risk för kraftiga regn.

4. Vid avvikelse som motiveras nödvändiga eller då bättre medel ur

MBN § 64/2016 Dnr 2014-562

miljösynpunkt planeras att användas ska anmälan ske till miljö- och byggnämnden om detta innan spridning sker.

5. Bekämpningsinsatserna ska antecknas i en sprutjournal innehållande de uppgifter som krävs enligt SJVFS 2015:49. samt lufttemperatur, vindriktning och vindhastighet.

6. Kopia av säsongens sprutjournal ska lämnas till miljö- och byggnads-förvaltningen senast den 31 mars efterföljande år. Har ingen

bekämpning skett meddelas istället detta.

7. Den spruta som används vid spridning av bekämpningsmedel ska funktionstestas minst vartannat år.

8. Sökanden ska installera minst två grundvattenrör för provtagning.

Exakt placering av detta grundvattenrörska verksamhetsutövaren ta fram i samråd med Vimmerby Energi & Miljö AB samt Åbro AB.

9. Ett referensprov ska tas i respektive grundvattenrör med en generell bekämpningsmedelsanalys. Resultatet ska lämnas in till miljö- och byggnadsförvaltningen innan spridning får påbörjas.

10. Vattenprovtagning ska ske årligen efter spridning. Resultatet ska lämnas in till miljö- och byggnadsförvaltningen senast den 31 mars påföljande år, eller snarast om bekämpningsmedel påvisas.

11. Provtagning av grundvattnet ska utföras enligt metod i SGF Rapport 2:2013, Fälthandbok Undersökningar av förorenade områden.

12. Vattenprovtagningarna ska utföras av utbildad vattenprovtagare.

13. Påvisas bekämpningsmedel som kan ha orsakats av den yrkesmässiga spridningen som förekommit inom vattenskyddsområdet vid

provtagning i grundvattenröret, eller i vattentäkten förbjuds vidare spridning tills orsaken utretts.

14. Handlingsplan ska finnas för åtgärder vid olycka med risk för läckage avbekämpningsmedel. Handlingsplanen ska finnas tillhanda då bekämpningen utförs. Ett förslag till handlingsplan ska skickas in till miljö- och byggnadskontoret minst två veckor innan bekämpningen påbörjas.

15. Utrustning för att snabbt kunna samla upp spill ska alltid finnas lättillgängligt om olycka skulle ske och bekämpningsmedel läcker ut.

Lagstöd

Miljöbalken (1998:808) 1 kap 1 § punkt 4 – hushållning av mark och vatten

Miljöbalken 2 kap 1 § - bevisbörderegeln Miljöbalken 2 kap 3 § - försiktighetsprincipen Miljöbalken 2 kap 7 § - rimlighetsavvägning

Naturvårdsverkets föreskrifter 2015:2 om spridning och viss övrig hantering av växtskyddsmedel, 6 kap 1 § - krav på tillstånd

Skyddsföreskrifter för grundvattentillgången vid Skillingarum, Vimmerby kommun, 8 och 11 §§

Motivering till beslut

Miljö- och byggnadsförvaltningen bedömer att tillstånd för besprutning av bekämpningsmedel inom sökt område för de preparat och doser som ansökan gäller bör bifallas. Mark- och miljödomstolens bedömning anger att syftet med vattenskyddsområdet inte motverkas av den sökta

verksamheten och tillstånd till yrkesmässig spridning av

bekämpningsmedel kan beviljas. Ärendet har återförvisats till miljö- och byggnadsnämnden för meddelande av tillstånd och villkor. Enligt föreskrift så bör tillstånd kunna ges, då man visat att risker för skada av

vattenförekomsten ej kan ske. Risken att preparaten kan nå grundvattnet har genom simuleringsundersökningar visat sig vara försumbara. Som en extra försiktighetsåtgärd skrivs även ovanstående villkor för att minimera risken för kontaminering. Angående Åbros synpunkter kring

konsekvensbedömningen anses det inte nödvändigt vid en sannolikhet som likställs med noll (se även mark- och miljödomstolen nr 889-159), finns det ingen sannolikhet torde risken vara försumbar. Vad gäller användning av Glyfosat har miljö-och byggnadsnämnden tagit i beaktande att ämnet är under utredning. Skulle ändringar i användningsvillkoren uppstå eller restriktioner för användning införas ska detta självklart följas.

Sammanfattning

Ansökan avser spridning av bekämpningsmedel i den sekundära zonen i vattenskyddsområdet vid Skillingarum, Vimmerby kommun. Spridningens syfte är att bekämpa svampangrepp, insektsangrepp och ogräs i företagets fodermajs och spannmålsodlingar samt vid vallbrott.

Ärendebeskrivning

Ansökan för yrkesmässig spridning av bekämpningsmedel i vattenskydds-område inkom från Flaka Mjölk AB 2014-06-04. Ärendet har tidigare överklagats och miljö- och byggnadsförvaltning har tagit mark- och miljödomstolens bedömning i beaktande. De jordbruksarealer (block) som man ansökt om att få sprida bekämpningsmedel på ligger beläget i den sekundära zonen av de två zoner vattenskyddsområdet är uppdelat i. Man ansöker om tillstånd att sprida bekämpningsmedel över en period på fem år, då det sedan första ansökan inkom gått två år förskjuts det ursprungliga startåret framåt med två år, från 2014 till 2016. Vattenskyddsområdet innefattar en grundvattentäkt, som förser 40 % av förbrukningen i Vimmerby och Frödinge. Det förser också Åbro Bryggeri med vatten.

Grundvattnets flödesriktning går från de tilltänkta blocken som

besprutningen avser in mot det uttagsområde som ligger beläget vid Åbro.

Som närmast ligger det tilltänka besprutningsområdet runt 100 meter från en dricksvattenbrunn.

Naturvårdsverkets författningssamling 2000:7, innehåller riktlinjer för hur tillståndsansökningar för spridning av bekämpningsmedel i vattenskydds-områden ska bedömmas. I författningssamlingen framgår att man bör se restriktivt på att sprida bekämpningsmedel i lättrörliga jordar. Då

författningssamlingen upphävdes 2015-11-01 har även remissförslaget på den nya, kommande, vägledningen ”Tillstånd till användning av kemiska bekämpningsmedel inom vattenskyddsområden - Vägledning för

prövningen”, tagits i beaktande, där man bland annat tar upp användandet av Macro-DB och vilka parametrar som bör ingå vid analyser. I ansökan i fråga rör det sig om jordar som kan bedömas som genomsläppliga. De skiften som ligger inom det sekundära vattenskyddsområdet och berörs av ansökan är:

• Skifte 74 A, sandig jord, med mullhalt under 2 % och lerhalt på under 8

%. pH ligger på 5,3-7,3

• Skifte 127A (delvist), sand- och mulljord, mullhalt 3-6 % och lerhalt på 8 %. pH är 4,6-5,4 och 5 % lutning

• Skifte 128 A, sandig jord, låg mullhalt på 2 %, samt en lerhalt på 8 %.

pH är 4,8-5,5

• Skifte 129, sandig jordtyp med mullhalt på under 2 %, lerhalt på ca 8 %.

pH på 5,4-6,4. Skiftet lutar 10-15%

Syftet med bekämpningsåtgärderna är följande:

• Callisto för ogräsbekämpning i majs

• MaisTer för ogräsbekämpning i majs

• Sumi Alpha mot fritfluga i majs- och spannmålsodling

• Comet mot svampangrepp i majs- och spannmålsodling

• Express och Primus mot ogräs i spannmål

• Round up vid vallbrott

• Proline svampangrepp i spannmål

Kemikalieinspektionens vägledning till hur man tar reda på vilka ämnen som riskerar att läcka till vattentäkt har uppmärksammats och de aktuella rapporterna med riskbedömningar från EU Pesticides Database har tagits i beaktande. Följande ämnen bedöms ha potential att vara läckagebenägna under vissa omständigheter i områden med känsliga jordar och klimat:

Tribenurolmetyl, Florasulam, jodsulfuronmetyl-natrium och glyfosat. För Tribenurolmetyl finns noteringen att det främst gäller vid höga pH och för glyfosat främst vid användning på icke odlad mark.

En MACRO-DB-utredning av de ämnen som avses användas har också gjorts av Hushållssällskapet, som sökande anlitade för att ta fram ansökan.

Här får man resultatet att den dos besprutat medel på den jord som finns i

området har en försumbar risk att nå grundvattnet. Samtliga ämnen som ansökan gäller har således genomgått en MACRO-DB-simulering utan att någon risk för att de når grundvattnet beräknas finnas.

Möjlighet till yttrande har getts till Åbro Bryggeri AB och VEMAB. Från bägge har yttrande inkommit där man ifrågasätter lämpligheten att sprida bekämpningsmedel inom det tilltänkta vattenskyddsområdet. Ett samråd hölls vid Åbro Bryggeri 2014-06-11, där parter från Flaka Mjölk, Åbro, VEMAB, Hushållningssällskapet, LRF-konsult och två anställda vid miljö- och byggnadsförvaltningen närvarade.

Beslutsunderlag

Vägledning om tillämpning av Naturvårdsverkets föreskrifter (NFS 2015:2) om spridning och viss övrig hantering av växtskyddsmedel.

Naturvårdsverkets allmänna råd NFS 2000:7 för tillståndsprövning av kemiska bekämpningsmedel inom vattenskyddsområde. (giltig t o m 2015-11-01)

Tillstånd till användning av kemiska bekämpningsmedel inom

vattenskyddsområden - Vägledning för prövningen. Remissversion Dnr 2604-15.

SGF Rapport 2:2013, Fälthandbok Undersökningar av förorenade områden.

Kemikalieinspektionens vägledning, Skyddsområde för vattentäkt.

Samrådsmöte på Åbro 2014-06-11

Yttranden från Vimmerby Energi & Miljö AB samt Åbro AB

Resultatet av Macro-DB körningar på de verksamma substanser ansökan avser.

Förslag

Bo Svensson, C föreslår att tillståndet ska gälla under år 2016-2018.

Beslutsgång

Ordföranden ställer förslagen om tiden för tillstånd mot varandra och finner att miljö- och byggnadsnämnden beslutar att tillståndet ska gälla under år 2016-2018.

Skickas till Flaka Mjölk AB

xxxxxx, Vimmerby kommun. Vitesföreläggande

Related documents