• No results found

Beskrivning av kursupplägget

De första veckorna av kursen kommer att ägnas åt kursintroduktionen såsom att lära sig SCIO och att skriva din presentation.

Kursen är därefter uppdelad i fyra moduler som innehåller 3-4 förinspelade föreläsningar (ca 20 minuter långa) samt ett examinerande moment som inlämnas i slutet av varje modul. Du hittar ett schema/tidplan som bilaga till detta dokument.

Modul 1 är en hemtentamen (flervalsfrågor) som utförs via internet på begränsad tid.

Modul 2, 3, 4: Först läser du teori, sedan lämnar du in en första inlämning till din studiegrupp, granskar/blir granskad (peer review), korrigerar och laddar upp din finputsade inlämning.

2.1 Studiegrupp/ Presentation av dig själv / ”Peer review”

Studiegruppen är en löst sammanhållen grupp av människor som finns som hjälp till varandra för att ge varandra feedback (peer review), svara på frågor, stötta varandra mm. Ni kommer att ingå i små studiegrupper om 4 – 5 personer.

För att få tillgång till en studiegrupp krävs att du skriver en presentation om dig själv samt att du genomfört hemtentamen Modul 1. Du hittar en separat instruktion i filsamling för hur du går tillväga

4 att skriva din presentation. I din presentation skriver du en del om dig själv samt svarar på hur du vill arbeta vidare.

Vill du jobba så mycket som möjligt individuellt så laddar du upp din presentation i kurssajten under Forum > Presentation > ”Här laddar du upp din presentation om du vill jobba SJÄLVSTÄNDIGT”.

Vill du ha mer kontakt med andra så laddar du upp presentationen under

Forum > Presentation > ”Här laddar du upp din presentation om du vill jobba i GRUPP”.

Du läser igenom några personer och kontaktar de studenter som du vill jobba med. När ni fått ihop en grupp om 4-5 personer skickar ni ett mail till josefine.siewertz@his.se och meddelar vilka som ingår i gruppen. Gruppen kommer sedan att få ett nummer. De studenter som skrivit presentation men som inte meddelat grupptillhörighet kommer att delas in i grupper utifrån postnummer.

I slutet av varje modul skall studiegruppen granska och avge omdömen om varandras ”första inlämning”. Det är minimumkravet för aktivitet i er studiegrupp. Eftersom alla inlämningar är individuella så kommer din inlämning att vara unik. I teorin så borde det fungera så att ni inom studiegruppen, söker hjälp av varandra för att lösa mindre problem. Det finns en stor fördel i att lära av varandra och fördelarna uppväger därför nackdelarna. Mitt råd är att ni skall kämpa med att få er studiegrupp att fungera. Det tjänar ni på.

Vår erfarenhet är att vissa är mycket nöjda över att arbeta i grupp och andra tycker inte att det är fullt så bra. Vanliga orsaker till att det inte fungerar är att gruppmedlemmarna har svårigheter att få kontakt, att man har olika förväntningar, ambitionsnivå och erfarenhet inom gruppen Vi hoppas att den inledande presentationsövningen kommer att avhjälpa en stor del av detta. De som har möjlighet bör försöka träffa varandra i inledningen av kursen.

2.2 Ordinarie (första) inlämning

Genomför och maila din uppgift till övriga studenter i din studiegrupp. Du laddar även upp uppgiften i SCIO. Använd rätt mall ”Svarsmall M2.doc” som finns under respektive modul i kurssajten.. Det är inte meningen att första inlämningen skall vara ett hafsverk som tillkommit i tidsnöd.

Minimumkraven innebär att samtliga moment skall vara besvarade enligt instruktioner i respektive inlämningsuppgift. Lärare/examinator kommer att göra stickprov bland första inlämningarna. De som ej uppfyller minkraven blir underkända på hela uppgiften, med möjlighet att komplettera innan kursavslut. Tänk på att ju mer komplett din första inlämning är desto bättre feedback får du från dina studiekamrater. I samband med att du lämnar in första inlämningen så startar nästa modul. Se till att din första inlämning är av så bra kvalitet att du i slipper kämpa med andra inlämningen OCH

nästkommande modul samtidigt. Under våren 2013 så fanns en del klagomål om att studenter slarvat med första inlämningen. Dessa klagomål försvann nästan helt hösten 2013. Visa respekt för de som skall granska din uppgift genom att göra ditt allra bästa.

5

2.3 Granskning av varandras första inlämningar(peer review)

”Peer review” är en metod som innebär att studenter granskar och ger omdöme på andras arbete. I filsamlingen finns ett dokument som behandlar dess för och nackdelar. Läs detta dokument.

Jag tycker du skall greppa detta unika tillfället att få feedback från många personer på ditt arbete, men tänk på att det är du själv som ansvarar för att din inlämningsuppgift uppfyller kraven. Den bedömning som studenter gör påverkar INTE ditt betyg.

Så här svarade studenter på en mini-undersökning hösten 13.

Hur givande var det att läsa andras inlämningar av Förstudien Antal svar %

Mycket givande 8 31%

Giivande 16 62%

Neutralt 1 4%

Inte så bra. 0 0%

Det gav absolut inget. Merjobb. 1 4%

Hur givande var den feedback du fick från studiegruppen av Förstudien Antal svar %

Mycket givande 7 27%

Givande 13 50%

Neutral , tillförde inte mycket 6 23%

Ingen hjälp alls 0 0%

Utan värde på gränsen till kass 0 0%

Granska de uppgifter du fått in från övriga medlemmar i studiegruppen. Du följer den rättningsmall som finns i ”Svarsmall M2.doc” Returnera samma dokument till granskad student, men nu med dina kommentarer. Självklart får du ge rejält med kommentarer utöver de minimum-krav som jag skrivit. För att säkerställa att första inlämningen håller en tillräckligt hög kvalitet så skall student kontrollera att minimumkraven är uppfyllda för första inlämningen

6

2.4 Finputsad slut- inlämning

Du reflekterar över granskningarna från dina medstudenter och korrigerar vid behov din inlämningsuppgift.

Du sammanställer de olika granskningar du fått på din egen uppgift, och klistrar in dessa på ditt

”Svarsmall M2.doc” (Titta i Filsamlingen/goda exempel/M3 i filsamlingen så förstår du principen) Ladda upp din finputsade (andra) inlämning under SCIO/uppgifter. Skulle du bli underkänd på din finputsade (andra) inlämning, så har du ytterligare en chans att rätta till detta mot slutet av kursen.

2.5 Extrauppgifter

Detta är en kurs i projektledning och att leverera i tid är något vi tränar på. Missar du

inlämningsdatum för första eller andra inlämningen så gör du en extrauppgift. Extrauppgiften är närmast att betrakta som en bonusuppgift. Hösten 2012 hade vi massor extrauppgifter under första modulen. Detta avtog och i sista, fjärde modulen, hade vi INGA sena inlämningar. Våren 2013 hade vi totalt 4 sena inlämningar. Det är utmärkta resultat som visar att det går att leverera i tid om viljan finns.

Det räcker inte att enbart maila sin studiegrupp. GLÖM INTE ATT OCKSÅ LADDA UPP I SCIO:

Det var det som orsakade till flest extrauppgifter hösten 2013.

Det kommer kanske ändå att bli några sena inlämningar som rubbar flödet. Kom ihåg! Du har alltid minst en vecka på dig att granska den uppgift du fått skickad till dig. Det innebär att den du granskar kanske inte hinner lämna in i tid. Den personen kanske därför drar på sig en ”extrauppgift”. Det finns alltid ömmande fall (datorn trasig, sjukdom osv) men oavsett skäl så behöver du inte ta ansvar för att andra lämnar in för sent. Du har minst en vecka på dig att granska. Om däremot din granskning försenar andra så kommer de att ange detta på sin rapport, men ändå jobba vidare för att klara hålla sin egen tidplan. Detta förfarande fungerar utmärkt och tvingar oss alla att följa det schema som är fastlagt.

Alla extrauppgifterna ser likadana ut. Du granskar ett inspelat videoavsnitt och skriver ett referat. Läs mer om detta under länken SCIO/uppgifter/extrauppgifter

Related documents