• No results found

2.1. Hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande insatser

Socialstyrelsen har tagit fram nationella riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder.

Landstingets aktuella handlingsplaner och rutiner för tillämpning av de rekommendationer som ges i riktlinjerna ska tillämpas.

Primärvården är första linjens sjukvård och det är av stor vikt att samtliga medarbetare på länets hälsocentraler har kunskap i det förebyggande arbetet.

Hälsocentralen skall erbjuda patienter förebyggande åtgärder och det ska ingå som en del i patientmöten. All personal inom hälso- och sjukvården skall erbjuda förebyggande åtgärder.

Hälsocentralen skall erbjuda patienter information och åtgärder i syfte att stödja individen att ta eget ansvar för sin hälsa.

Landstingets aktuella riktlinjer skall följas vad avser hjärta och kärl, tobaksbruk, riskbruk och Fysisk aktivitet på Recept (FaR). Hälsocentralerna ska utforma planer för hur de nationella riktlinjerna praktiskt ska införlivas i hälsocentralernas dagliga arbete.

2.2. Mottagningsverksamhet

Hälsocentralen ansvarar för att listade patienter får den rådgivning, stöd och vård de behöver i form av utredning, diagnos, vårdplanering och behandling inom det allmänmedicinska

kompetensområdet. De som behöver annan specialistvård skall få remiss eller hänvisning till aktuell verksamhet. Alla som kommer till mottagningen med tillstånd som kräver omedelbart medicinskt omhändertagande ska få det (både listade och icke listade).

I basuppdraget ingår:

1. Mottagning som är tillgänglig på telefon för rådgivning, bedömning och tidbokning.

Utanför ordinarie öppettider vardagar 8.00–17.00 vidarekopplas samtalen till 1177.

2. Möjlighet för patienten att kommunicera med mottagningen via ”Mina vårdkontakter” på Internet. 7. Recto- och proctoscopi 8. Gynekologisk undersökning 9. Ögonundersökning med mikroskop 10. Öronundersökning med mikroskop 11. Hörselundersökning med audiogram 12. Hudundersökning med Dermatoskop 13. Att ta prover på laboratorium.

14. Att skriva intyg för att styrka sjukdom, skada eller funktionshinder/nedsättning och även intyg för att intyga hälsotillstånd när myndighet efterfrågar detta.

15. Att ge vaccinationer i enlighet med landstingets vaccinationsprogram.

16.Att skriva akuta intyg för omhändertagande (t ex LPT, LVU, LVM) samt konstatera dödsfall som sker utanför sjukhuset för personer som vistas i närområdet.

2.3. Hembesök

Hälsocentralens hälso- och sjukvårdspersonal skall inom landstingsuppdraget göra hembesök hos invånare inom närområdet som på grund av allvarlig sjukdom eller funktionshinder inte kan ta sig till mottagningen utan stora personella och tekniska problem.

Hälsocentralen har även skyldighet att genomföra enstaka hembesök på icke listade patienter inom sitt eget närområde men då mot högre ersättning (se prislistan för enstaka besök).

Uppdraget gäller kvällar och helger. Det förutsätts att uppdraget sker i samverkan med hälsocentraler i samverkansområdet.

Hälsocentralerna ska även följa de ” Spelregler för omhändetagande av patienter i eget boende” som Länsledning har utarbetat och beslutat.

2.4. Rehabilitering inom öppenvård

Hälsocentralen skall tillhandahålla legitimerad arbetsterapeut samt legitimerad sjukgymnast för patienternas behov.

Hälsocentralen skall ansvara för att patienter erhåller bedömning, behandling och förebyggande åtgärder för alla förekommande diagnoser/tillstånd.

Arbetet skall bedrivas i nära samverkan med patient, närstående och andra aktörer.

Utgångspunkten för all rehabilitering är att det finns en plan över vad som bör/ska uppnås, den bör i komplicerade fall utarbetas i samråd mellan läkaren, patienten, sjukgymnasten och arbetsterapeut.

I normal fallet kan rehabiliteringen påbörjas men om antalet behandlingar tenderar att bli fler än beräknat skall sjukgymnasten direkt samråda med patientens läkare. Det är viktigt att värdera ifall behandlingen ska göras, kompletteras eller byte av behandlingsinriktning.

Målet är att patienten ska erhålla den bästa möjliga rehabiliteringen och behandlingen för sin sjukdom/besvär och de resurser som finns tillhands ska utnyttjas på ett likvärdigt och

kostnadseffektivt sätt.

I alla lägen skall alla inblandade parter tänka på patientsäkerheten och ge vård av bästa möjliga kvalitet.

För att ge en rimlig vård/behandling skall väntetiden för första kontakten inte uppgå till mer än högst en vecka.

2.5. Psykosocial kompetens

Hälsocentralen skall ansvara för att patienter från 18 års ålder erhåller psykosociala korttidsinriktade behandlingsinsatser, inom det allmänmedicinska kompetensområdet, vid exempelvis krisreaktioner, depressioner, ångest, stressrelaterade sjukdomar och

psykosomatiska tillstånd. Hälsocentralen skall stödja patienten i att kunna ta tillvara den egna förmågan att förbättra sin livssituation och uppnå förbättrad hälsa.

Behandlingen skall ske av legitimerad psykolog, socionom eller legitimerad sjuksköterska med specialistutbildning inom psykiatri samt vid behov av legitimerad arbetsterapeut eller legitimerad sjukgymnast.

För att ge en rimlig vård/behandling skall inte väntetiden för första kontakten uppgå till mer än till en vecka.

2.6. Läkarinsatser inom den kommunala hälso- och sjukvården

Hälsocentralen skall ansvara för läkarinsatser vid kommunens särskilda boenden inom närområdet och i förekommande fall för korttidsplatser samt LSS boende. Hälsocentralen ansvarar även för läkarinsatser för patienter inskrivna i hemsjukvården listade på

hälsocentralen. Samarbetsformerna skall regleras i särskilt avtal mellan hälsocentral och respektive kommun.

2.7. Jour och beredskap

Hälsocentralens läkare skall fullgöra de jour- och beredskapstillfällen den tilldelats av landstinget, vilket regleras i den samverkansplan för det samverkansområde där hälsocentralen ingår. Särskild prislista finns för ersättning till hälsocentraler från den

jourverksamhet där deras läkare deltar i jour och beredskapstjänstgöring. Möjlighet finns även för hälsocentraler i ett samverkansområde att lösa tillgängligheten för befolkningen med förlängda öppettider istället för traditionell jourverksamhet. Överenskommelse om detta ska då träffas med Hälsovalskontoret.

Under året ska Hälsovalskontoret och hälsocentralerna i respektive samverkansområde och med närliggande samverkansgrupper utarbeta alternativa lösningar för öppethållande

kvällstider samt helger. Lösningarna skall fokusera på ett effektivt nyttjande av resurser samt patientsäkerhet.

2.8. Medicinsk fotvård

Hälsocentralen skall ansvara för att patienter i behov av medicinsk fotvårdsbehandling får detta. Landstingets rutiner för medicinsk fotvård skall följas.

2.9. Samverkan och vårdplanering

Hälsocentralen skall utifrån ett helhetsperspektiv samverka med andra aktörer och övriga engagerade personer i patientens vård när inte hälsocentralens kompetens och resurser räcker till för att lösa patientens behov av insatser.

Hälsocentralen skall i förekommande fall medverka vid samordnad vårdplanering och använda landstingets och kommunernas gemensamma IT-stöd för informationsöverföring mellan specialistvård, öppenvård och kommunal hälso- och sjukvård.

Samverkan med specialistvården och kommuner regleras i dokument som beskriver gränssnitt, arbets- och ansvarsfördelning. Hälsocentralen skall följa dessa och delta i processen för framtagande och revidering av dessa dokument.

Hälsocentralerna skall samverka med lokala aktörer i utvecklingen av den nära hälso-och sjukvården. Åtaganden som primärvården har i samverkansområdet regleras i

samverkansplanen.

2.10. Läkemedel

Vid förskrivning av läkemedel skall hälsocentralens förskrivare följa landstingets läkemedelskommittés rekommendationer.

Hälsocentralen skall medverka i diskussioner och träffar som initieras av landstingets läkemedelskommitté.

Hälsocentralens kostnadsansvar för läkemedel gäller lika hos alla hälsocentraler. I landstinget tillämpas för närvarande ett förskrivarbaserat kostnadsansvar, vilket innebär att varje

förskrivare betalar för de läkemedel man själv förskriver.

Hälsocentralens kostnadsansvar inkluderar även de läkemedel som används vid besök, så kallade rekvisitionsläkemedel, samt kostnader för dosdispenseringstjänsten.

Hälsocentralerna har även ansvar och kostnader för läkemedel i de sk akutförråden (särskilt boende) samt utökat akutförråd (korttidsboende). För hemsjukvården har hälsocentralen på samma sätt ansvar inom sitt närområde för läkemedel som används vid akuta behov inom hemsjukvården.

2.11. Hjälpmedel, förbrukningsmateriel och sjukvårdsmateriel

Hälsocentralens hjälpmedelsförskrivare skall förskriva hjälpmedel enligt det regelverk och sortiment som framgår i hjälpmedelshandboken. Kostnadsansvaret gäller för förskrivna hjälpmedel (ortopedtekniska, inkontinens och vanliga tekniska hjälpmedel). Hälsocentralen har inte kostnadsansvar för elrullstolar och andra hjälpmedel som specialistvården har förskrivningsrätt och kostnadsansvar för. Hälsocentralen har inte heller kostnadsansvar för hjälpmedel för patienter i särskilda boenden, korttidsboende eller inom hemsjukvård.

När en invånare byter hälsocentral flyttas kostnadsansvaret för hjälpmedel över till den nya hälsocentralen efter det att vårdpengen övergått till den nya hälsocentralen. Överrapportering görs via Webbsesam. När patienten skrivs in i hemsjukvården övergår även ansvar och kostnad för hjälpmedel till ansvarig kommun. Överrapportering av hjälpmedel sker även i detta fall med hjälp av Webbsesam.

Hälsocentralen har kostnadsansvar för eget förskrivet förbrukningsmaterial och sjukvårdsmateriel för sina listade patienter. Gäller ej patienter i särskilda boenden, korttidsboende eller inom hemsjukvård.

2.12. Medicinsk service

Hälsocentralen skall ansvara för att patienter får medicinskt nödvändiga laboratoriemedicinska, klinisk fysiologiska, röntgendiagnostiska och liknande

undersökningar, utifrån den tolkningskompetens som det allmänmedicinska åtagandet omfattar.

Hälsocentraler i privat regi erbjuds att köpa tjänster för laboratoriemedicin, klinisk

fysiologiska, röntgendiagnostiska och liknande undersökningar av landstingets respektive specialitet/division. Vid de fall där hälsocentraler i privat regi köper diagnostiska tjänster av landstinget skall elektroniska remisser användas där det är möjligt. Särskilt avtal upprättas i då mellan parterna.

För att säkerställa kvalitet och patientsäkerhet skall hälsocentralens leverantörer inom laboratoriemedicin vara ackrediterade av SWEDAC eller annat nationellt

ackrediteringssystem. Analysmetoder som fastslås i landstingets laboratoriemedicinska råd skall gälla alla aktörer som anlitas inom laboratoriemedicin. I praktiken innebär det att referensvärdena som används av landstingets verksamheter skall användas av alla leverantörer.

Hälsocentralen har kostnadsansvar för alla egna begärda typer av medicinsk service.

Hälsocentralen skall ansvara för att externa provtagningar och preoperativa bedömningar ordinerad av annan remittent utförs. Ersättning för extern provtagning enligt prislista.

Remittenten har tolkningsansvar för ordinerade prover.

2.13. Verksamhetsförlagd utbildning 2.13.1.

AT-Läkare

Hälsocentralen skall på landstingets begäran ta emot och handleda AT-läkare enligt föreskrifter från Socialstyrelsen och i enlighet med landstingets rutiner och krav.

2.13.2.

ST-Läkare

Hälsocentralen skall på landstingets begäran ta emot och handleda ST läkare enligt gällande föreskrifter från Socialstyrelsen och i enlighet med landstingets rutiner och krav.

Hälsocentralen anställer och har ett arbetsgivaransvar för ST-läkare och erhåller särskild ersättning från landstinget för detta. Anställning av ST-läkare ska följa landstinget rutiner. Ett ST-kontrakt enligt mall ska skrivas under av ST-läkaren, Handledare,

Verksamhetschef/Medicinskt ansvarig och Studierektor. Ersättning för ST-läkares lön betalas månadsvis från ett centralt konto till den enhet där ST-läkaren är anställd. Ersättningen är ett schablonbelopp, som motsvarar ca 80 % av medellönen för ST-läkare inom primärvård inklusive PO-påslag.

2.13.3.

Studenter och elever

Hälsocentralen skall på landstingets begäran ta emot och handleda studenter, elever och praktikanter, till exempel undersköterska, distriktssköterska, läkare, sjuksköterska, sjukgymnast, arbetsterapeut, psykolog och socionom från de utbildningsanordnare inom vårdområdet som landstinget har avtal med och enligt de förutsättningar som anges i avtalen.

Utbildningsuppdraget för respektive hälsocentral ska vara proportionerligt i förhållande till antalet medarbetare och verksamhetens storlek.

Studierektorsfunktioner och samordningsfunktioner för verksamhetsförlagd utbildning är centralt organiserade inom landstinget.

2.14. Fortbildning

Hälsocentralen skall ansvara för att personalen erhåller regelbunden fortbildning för att upprätthålla hög kvalitet samt för att bibehålla och utveckla rätt kompetens.

2.15. Deltagande i utvecklingsarbete

Hälsocentralen skall bedriva ett eget systematiskt kvalitets- och patientsäkerhetsarbete som kännetecknas av ett förebyggande syn- och arbetssätt. Hälsocentralen skall om landstinget så begär medverka i landstingsövergripande utvecklingsarbete av specifik art. Hälsocentralen ska utan kostnad för landstinget delta i risk och händelseanalysutredning där patient riskerat att utsättas för risk och eller skada.

Samtliga hälsocentraler skall delta i de kvalitetsregister landstinget beslutat om.

Kostnadskrävande och tidskrävande uppgifter som inte kan anses tillhöra det vardagliga ständiga arbetet med förbättringar som ska ske på alla hälsocentraler ersätts särskilt efter samråd med Hälsovalskontoret. Särskild prislista för detta finns.

För att öka engagemang och deltagande i kvalitetsarbete på hälsocentralerna krävs andra sätt att arbeta. Under året kommer därför Hälsovalskontoret tillsammans med hälsocentraler aktivt arbeta för att få fram metoder och aktiviteter för att ytterligare stärka kvalitetsarbetet på hälsocentralerna.

2.16. Forskning och Utveckling

Hälsocentralen skall tillhandahålla relevant patientdata och material till forskning som bedrivs av forskare som landstinget samarbetar med eller är anställd vid landstinget. Anställda vid Hälsocentralen skall få tillgång till landstingets resurser för forskning och ha rätt att ansöka om forskningsmedel på samma villkor oavsett huvudman.

Aktivt deltagande från hälsocentralen i forskningsaktiviteter på uppdrag av lanstinget ersätts särskilt. Hälsocentralen skall informera landstinget om vilka forskningsprojekt som bedrivs inom verksamheten och i dessa fall ska landstinget, där det är tillämpligt vara huvudman.

2.17. Smittskydd

Hälsocentralen skall ha ett samhällsmedicinskt ansvar för sitt närområde enligt

närområdesplanen. Hälsocentralen skall följa smittskyddslagen och de anvisningar som utfärdas av smittskyddsläkaren. Hälsocentralen skall arbeta för en rationell användning av antibiotika, följa nationella STRAMA rekommendationer och rekommendationer som utgår från STRAMA vid landstinget. Hälsocentralen skall följa landstingets rutiner inom området vårdhygien. www.lg.se/smittskydd

2.18. Kris och katastrofberedskap

Hälsocentralen är skyldig att vid katastrof- kris- och epidemiläge samt vid höjd beredskap följa direktiv ställda av landstinget för utförande av tjänsterna. Hälsocentralen är också skyldig att delta i planering och utbildningsaktiviteter som kan vara aktuella.

De insatser som kan vara aktuella beskrivs i dokumentet primärvårdens medverkan i katastrofmedicin-hälsocentral m.m

http://www.lg.se/Global/Jobba_med_oss/vardgivarportalen/halsoval/dokument_och_rutiner/K atastrofmedicin_Halsocentral_lokala_planer.pdf

Related documents