• No results found

Bilaga B: Enkät till områdeschefer/rektorer i Klippans kommun om matematikprojektet ”Den Röda Tråden”, 2000-

2003.

Bästa Områdeschef/Rektor!

Denna enkät skickas ut till samtliga rektorsområden i Klippans kommun. Den är ett led i en forskningsstudie, som tilldelats medel från Gudrun Malmers stiftelse, och som avser att undersöka vilken inverkan ett matematikutvecklingsprojekt som ”Den Röda Tråden” har för matematikundervisningen i de olika skolor, som haft deltagare i projektet. Jag hoppas Du har tid och möjlighet att svara på frågorna och gärna ge kommentarer på viktiga punkter.

I enkäten förekommer ett antal frågor kring kompetensutveckling i ämnet matematik. Det är även av stort värde för Lärarutbildningen i Malmö att få svar på dessa frågor från ett av sina Partnerområden. Diskussioner förs, och kommer i ännu högre grad att föras efter

Matematikdelegationens betänkande till regeringen den 28 maj, om hur kompetensutveckling /fortbildning i ämnet ska organiseras i framtiden. Ett tydligare samarbete mellan kommunerna och Lärarutbildningen bör komma till stånd. Det ligger nära till hands att jag skulle kunna bli den förmedlande länken i ett sådant samarbete kring matematikämnet med Klippans kommun. Kontakta gärna mig om intresse finns! Redan nu finns det vissa, begränsade möjligheter för Lärarutbildningens medverkan i kompetensutveckling.

Rapporten till Gudrun Malmers stiftelse ska lämnas senast 1 november, och jag skickar då ut en kopia till samtliga, som besvarat enkäten. Jag avser också att skriva en artikel för matematiktidskriften Nämnaren om ”Den Röda Tråden” och vad rektorer och deltagare anser om projektet.

Enkäten innehåller flervalsfrågor, som besvaras med att valt alternativ ringas in, samt öppna frågor. Behövs mer plats för svaren på de senare, kan baksidan av enkäten användas. På vissa flervalsfrågor finns det dessutom plats att skriva ett förtydligande av svaret. Ditt svar skulle jag önska få tillbakasänt i det medföljande portofria svarskuvertet senast måndag

7 juni.

Tack på förhand för Din värdefulla hjälp!

Per-Eskil Persson Malmö Högskola Lärarutbildningen 205 06 Malmö

Röda Tråden hade fem stycken mål för verksamheten. Följande frågor är ställda kring vart och ett av målen:

MÅL 1: Skapa ett forum för spridande av kunskap, för idéutbyte och för diskussioner om och kring matematik och matematikinlärning.

1. Hur viktigt anser Du det är för lärare, som undervisar i matematik, att ett sådant forum finns på nära håll, exempelvis inom kommunen?

Mycket viktigt Viktigt Mindre viktigt Inte alls viktigt

2. Hur ofta i genomsnitt träffas lärare i Ditt rektorsområde för att diskutera matematik och matematikundervisning?

Minst en gång/vecka Någon gång i månaden Någon gång per termin Aldrig Annat: _____________

3. Hur ofta vore det önskvärt att lärare, som undervisar i matematik, fick träffas för sådana diskussioner?

Minst en gång/vecka Någon gång i månaden Någon gång per termin Aldrig Annat: _____________

4. Kommentarer till mål 1:

MÅL 2: Utveckla lärares kompetens inom matematikdidaktik och pedagogik. 5. Hur viktigt anser Du det är för lärare, som undervisar i matematik, att sådan

kompetensutveckling anordnas regelbundet?

Mycket viktigt Viktigt Mindre viktigt Inte alls viktigt

6. Lärare har enligt centralt avtal minst 104 timmar per läsår för kompetensutveckling, förskollärare timmar enligt lokalt avtal. Hur många av dessa timmar kan Du uppskatta har ägnats åt kompetensutveckling i matematik under innevarande läsår för berörda lärare?

Ingen alls 1 – 8 9 – 16 17 – 24 > 24, nämligen _________

7. Ange hur många timmar för kompetensutveckling i matematik Du anser att en lärare, som undervisar i ämnet, ett genomsnittligt läsår bör ha: ___________

MÅL 3: Underlätta stadieövergångar genom att skapa förståelse för matematikundervisningens villkor och mål på olika stadier.

9. Hur viktigt anser Du det är att större förståelse för andra stadiers matematikundervisning skapas för alla matematiklärare?

Mycket viktigt Viktigt Mindre viktigt Inte alls viktigt

10. Har någon sammankomst mellan matematiklärare från olika stadier ägt rum inom Ditt rektorsområde under innevarande läsår?

Nej Ja, nämligen __________________________________________________

11. Kommentar till Mål 3:

MÅL 4: Stödja försök med att utveckla nya arbetssätt och undervisningsmodeller för matematik på de olika skolorna och stadierna.

12. Hur viktigt anser Du det är att nya arbetssätt får ett sådant ämnesdidaktiskt stöd?

Mycket viktigt Viktigt Mindre viktigt Inte alls viktigt

13. Har det under det gångna året genomförts något försök med nya arbetssätt inom matematiken i Ditt rektorsområde?

Nej Ja, nämligen ___________________________________________________

14. Hur mycket och vilken typ av stöd skulle Du önska att du fick för ditt rektorsområde (kurser, projekt i stil med Röda Tråden, samarbete med Lärarutbildningen, etc.)?

15. Kommentarer till Mål 4:

Mål 5: Upprätta och vidmakthålla den röda tråden i matematikundervisningen. 16. Hur viktigt anser Du det är att det finns en röd tråd i matematikundervisningen från

förskola till högskola?

Mycket viktigt Viktigt Mindre viktigt Inte alls viktigt

17. Hur viktigt anser Du det är att en sådan röd tråd skapas och dokumenteras för alla skolor i en kommun som Klippan?

18. Har lärare i Ditt rektorsområde på något sätt bearbetat den nationella kursplanen i matematik för att närmare precisera den under innevarande läsår?

Nej Ja, nämligen ______________________________________________

19. I många av Sveriges kommuner arbetar man med att upprätta mer eller mindre

detaljerade matematikutvecklingsscheman, avsedda att användas både som stöd och kontroll av den enskilde elevens kunskaper och färdigheter, för exempelvis

individuella utvecklingsplaner. Anser du det vara nödvändigt att sådana scheman även upprättas i Klippans kommun?

Ja, eftersom _______________________________________________________ Nej, eftersom ______________________________________________________

20. Kommentar till Mål 5:

Här kommer några frågor om Röda Tråden-projektet 2000 – 2003: 21. Vilket omdöme vill du nu i efterhand ge till Röda Tråden-projektet?

Mycket bra Bra Mindre bra Inte alls bra Vet ej

22. Vad var det bästa med Röda Tråden enligt din åsikt?

23. Vad borde gjorts bättre och hur?

24. Anser du att Röda Tråden-projektet haft någon positiv inverkan sett ur elevernas i Ditt rektorsområde synvinkel?

Stor positiv verkan Viss positiv verkan Ingen positiv verkan

25. Anser du att Röda Tråden-projektet haft någon positiv inverkan på matematikunder- visningen generellt i Ditt rektorsområde?

Stor positiv verkan Viss positiv verkan Ingen positiv verkan

26. Om en arbetsgrupp liknande den vi hade i Röda Tråden uppstår i Klippans kommun igen, skulle Du då vara intresserad av att lärare från Ditt rektorsområde deltar i den?

Ja, eftersom _________________________________________________________

27. Kommentarer om Röda Tråden-projektet:

28. ÖVRIGA KOMMENTARER:

Related documents