• No results found

(Bilaga 10.1.1) Löpande verksamhet FSAstuds centrala styrelse

Skapa goda förutsättningar för det lokala arbetet

En av styrelsens främsta uppgifter är att skapa goda förutsättningar för det lokala arbetet. Detta innebär bland annat att lämna och ta emot information från FSA, olika lärosäten och Saco Studentråd. Styrelsen ska säkerställa att de lokala styrelserna känner sig välinformerade om FSA, FSAstud och frågor som rör

arbetsterapeutstudenters situation och omvärld.

Styrelsen ska även uppmuntra till en kontinuerlig dialog och samarbete mellan samtliga utbildningsorter. Styrelsen ska i sitt arbete bidra med uppmuntran, råd, tips och stöd till de lokala styrelserna, till exempel påvisa möjligheten att ansöka om aktivitetsstöd.

Den centrala styrelsen, i samarbete med FSAs kansli, ska anordna en inspirationshelg för studentmedlemmar i FSA. Genom ett intresseväckande och inspirerande program ska helgen syfta till att väcka fler studenters intresse för FSA och FSAstud. Den centrala styrelsen ska verka för att samtliga orter finns representerade under inspirationshelgen.

Påverkansarbete

Den centrala styrelsen ska lyfta upp, diskutera och ta ställning till frågor som är angelägna för arbetsterapeutstudenter. Styrelsen ska i första hand fokusera på frågor som berör alla utbildningsorter, men kan vid behov arbeta med frågor som är knutna till en särskild utbildningsort.

Styrelsen ska föra fram FSAstuds åsikter i de organ och forum där FSAstud finns representerade, till exempel FSAs förbundsstyrelse, FSAs utbildnings- och forskningsråd och Saco Studentråd.

För att effektivisera påverkansarbetet kan den centrala styrelsen starta arbetsgrupper som handhar olika fokusfrågor. Den centrala styrelsen ansvarar även för att vid behov uppdatera FSAstuds visionsprogram.

FSAstuds remissarbete är en del av FSAstuds påverkansarbete. FSAstud ska svara på för verksamheten relevanta remisser. Vid behov och när möjlighet finns ska de lokala styrelserna konsulteras.

Internationell verksamhet

FSAstuds centrala styrelse ska verka för ett gott samarbete med de befintliga internationella kontakterna. Vid behov kan styrelsen inom sig utse en person som ansvarar för internationella kontakter.

Saco Studentråd

Den centrala styrelsen ska verka för ett gott samarbete med Saco Studentråd för att kunna påverka och engagera sig i samhälls- och utbildningsfrågor relevanta för FSAs studentmedlemmar. För att säkerställa ett aktivt deltagande kan styrelsen inom sig utse en kontaktperson till Saco Studentråd.

Tidskriften Arbetsterapeuten

Den centrala styrelsen ska säkerställa att FSAstuds sida i tidskriften Arbetsterapeuten används för att sprida information relevant för FSAs studentmedlemmar. För att säkerställa detta har styrelsen möjlighet att inom sig utse en kontaktperson mot tidskriften. FSAstud centralt ska också uppmuntra lokala styrelser att skriva artiklar till tidskriften.

Webb och sociala medier

Det är viktigt att informationen på FSAstuds sidor på förbundets webbplats är uppdaterad och korrekt. Den centrala styrelsen ansvarar för att informationen är aktuell. Sociala medier, exempelvis facebook, ska användas som ett komplement till webbplatsen.

Ett inkluderande förhållningssätt

FSAstud ska, i all sin verksamhet, värna om ett inkluderande förhållningssätt. Det betyder att studentorganisationen ska vara öppen och respektera alla

studentmedlemmar oavsett erfarenheter och bakgrund. FSAstuds centrala styrelse ska kontinuerligt verka för en ökad öppenhet.

FSAstud lokalt

På varje utbildningsort ska det finnas en lokal styrelse som tillvaratar studenternas intressen, arbetar för att öka gemenskapen inom och mellan terminerna, och anordnar aktiviteter på orten. För att skapa en god dialog mellan alla studenter bör samtliga terminer finnas representerade i den lokala styrelsen. Det lokala arbetet drivs av den lokala styrelsen tillsammans med medlemmarna på lärosätet.

Kommunikation

De lokala styrelserna ska fungera som en kommunikationslänk mellan medlemmarna och FSAstud centralt. De lokala styrelserna ansvarar även för att föra vidare

information om FSA och FSAstud till medlemmarna på lärosätet, samt genom att hålla anslagstavlan uppdaterad med aktuell information.

Webb och sociala medier

De lokala styrelserna ansvarar själva för att informationen på den lokala sidan på FSAs webbplats är uppdaterad och aktuell. Styrelserna ansvarar också för att marknadsföra FSAstuds facebooksida lokalt och bidra med aktuell information till sidan.

Rekrytering

De lokala styrelserna ska arbeta för ett ökat medlemsantal genom ett inspirerande och aktivt rekryteringsarbete på utbildningsorten, samt rekrytera nya aktiva till den lokala styrelsen. Alla lokala styrelser ska delta under T1infon som hålls i början av varje antagningstermin.

De lokala styrelserna bör uppmärksamma behov från medlemmar på orten och agera i de frågor som anses befogade. Det är därför viktigt att samtliga styrelser bibehåller och utvecklar goda relationer till sitt lärosäte. Den lokala styrelsen bör ha

regelbundna möten med programansvarig för att diskutera utbildningen och föra fram studenternas synpunkter. Den lokala styrelsen bör kontinuerligt verka för att inga obligatoriska utbildningsmoment läggs på dagar då FSA eller FSAstud har

större evenemang, exempelvis FSAstuds årsmöte, FSAs utbildningskonferens eller arbetsterapins dag.

För att öka möjligheten att kunna opinionsbilda, påverka utbildningen och anordna aktiviteter som kräver en större organisation och/eller budget, bör FSAstud lokalt initiera samarbeten med FSAs kretsar, lokala studentkårer och andra

studentföreningar. Varje styrelse bör utse en kretsrepresentant som kan delta på den lokala kretsens möten.

Bakgrund:

FSAstuds verksamhet styrs, förutom genom stadgan och verksamhetsplanen, av den av årsmötet beslutade ekonomiska planen. FSAstud lämnar varje år in en ekonomisk plan för kommande budgetår till FSAs förbundsstyrelse. Förbundsstyrelsen fattar beslut om storleken på anslaget till FSAstud. Inom detta anslag disponerar sedan FSAstud fritt sina medel.

FSAstuds styrelse 2014 har till uppgift att presentera ett förslag på ekonomisk plan för budgetåret 2015. Det åligger årsmötet att besluta om den ekonomiska planen för 2015.

Den fördelning av anslaget som presenteras nedan förväntas motsvara faktiska omkostnader under budgetåret 2015.

FSAstuds styrelse föreslår årsmötet att besluta

att anta den ekonomiska planen för budgetåret 2015 enligt presenterat förslag.

Intäkter

Anslag från FSA 320.000 kr

Summa intäkter 320.000 kr

Kostnader

FSAstuds styrelse 50 000

Årsmöte 80 000

Lokalt anslag 32 000

Facklig utbildning 115 000

Externa konferenser och kurser 18 000

Till styrelsens förfogande 25 000

Summa kostnader 320.000 kr

Intäkter

Anslag från FSA.

Kostnader

Nedan presenteras de förväntade kostnader som ryms inom respektive budgetpost.

FSAstuds styrelse

Kostnaderna för FSAstuds styrelse utgörs av rese- kost- och logikostnader.

Styrelsen sammanträder på kansliet i Nacka. I posten ingår även kostnader för styrelsens utbildning i januari.

Årsmöte

Årsmötet har enligt denna plan förutsatts äga rum i Nacka. I denna post ingår även kostnader för överlämningen och det konstituerande styrelsemötet som sker i samband med årsmötet.

Lokalt anslag

Varje ort har 2000 kr/termin till förfogande för den lokala verksamheten.

Facklig utbildning

Posten innefattar kostnader för FSAstuds inspirationshelg, som enligt denna plan förutsatts äga rum i Nacka, samt för det styrelsemöte som ligger i samband med inspirationshelgen.

Externa konferenser och kurser

Posten innefattar till exempel arrangemang anordnade av Saco Studentråd, men även annat som kan vara av betydelse för organisationen.

Till styrelsens förfogande

Innefattar kostnader som styrelsen beslutar vara motiverade för att uppfylla de övergripande mål som anges i FSAstuds stadga. Ur denna post finns även möjlighet för FSAstuds lokala styrelser att äska om aktivitetsstöd för den lokala verksamheten,

utöver den fasta andel som ges till varje ort per termin.

Om äskningen överstiger 1000 kr ska den centrala styrelsen tillfrågas om de lokala styrelserna planerar att äska under verksamhetsåret. Detta för att säkerställa att flera orter har chansen att få aktivitetsstöd.

Om äskade medel inte används till det ändamål som beslutats, ska resterande summa räknas till det lokala anslaget för kommande termin.

Bilagor:

(Bilaga 10.2.1) Principer för användandet av lokala anslag och aktivitetsstöd

Varje termin får FSAstud lokalt ett så kallat lokalt anslag (2000 kr per utbildningsort och termin). Utöver detta anslag finns möjlighet för utbildningsorterna att söka aktivitetsstöd för särskilda aktiviteter som hamnar utanför budgeterat lokalt anslag.

Aktivitetsstöd kan beviljas för aktiviteter som bedöms bidra till att uppfylla de mål som anges i FSAstuds stadga.

Inför användandet av lokalt anslag bör den lokala styrelsen:

- Utarbeta en aktivitetsplan inför årets verksamhet samt göra en preliminär kostnadskalkyl. Planen redovisas med fördel till FSAstud centralt. En bra aktivitetsplan underlättar skrivandet av den lokala utbildningsortens verksamhetsberättelse i slutet av verksamhetsåret.

- Efter varje avslutad termin sända FSA en ekonomisk redogörelse (så kallad handkassaredovisning). Sammanställningen ska inkludera terminens samtliga kvitton och ska göras på en särskild blankett tillhandahållen av FSA.

Inför användande av eventuellt aktivitetsstöd bör den lokala styrelsen:

- Äskande om aktivitetsstöd kan ske under hela året men förutsätts dock ske med god framförhållning innan den planerade aktiviteten.

- Äskandet sker via en speciell blankett som tillhandahålls av FSA. Efter genomförd aktivitet ska en kort rapport skickas till styrelsen.

Inför användandet av eventuellt aktivitetsstöd bör den centrala styrelsen:

- Vid äskningsförfrågan från en utbildningsort ska styrelsen avgöra huruvida FSAstud kan avsätta pengar från posten Till styrelsens förfogande för den aktuella aktiviteten, samt fastställa storleken på det beviljade aktivitetsstödet. Hänsyn ska tas både till den lokala verksamhetens ekonomi samt huruvida den föreslagna

aktiviteten kan anses bidra till att uppfylla de mål som anges i FSAstuds stadga.

Darlington Brumskine Sandra Andersson

Övriga ledamöter

Sanna Jerresand Malin Boström Omar Jamal Christian Andersson Betaneh Tousi Joanna Nilsson Waligora Nathalie Olausson Christina Sohlberg Therese Westerholm inget förslag

Sarah Berger Sara Abrahamsson

Emma Carlsson Emma Hagman

Maria Källman Josefine Blanc

Sofie Ivarsson inget förslag

inget förslag inget förslag

Nacka, Akademikerhuset

Related documents