• No results found

Frågorna ser ut som följer;

1. Vad är viktigt i livet just nu?

2. Vad är det viktigaste i livet, vad vill du uppnå / göra? 3. Vad tror du är viktigt i livet när man är förälder?

4. Hur ser du på dig själv i förhållande till andra människor? 5. På vilket sätt kan en tro på något hjälpa en i livet?

6. Vad innebär respekt? 7. Vad är värdefullt för dig? 8. Vad tror du händer när du dör?

Teckenförklaring:

KM: Kamilla och Mia E: Elev A: Alla i gruppen svarar samma svar.

F: Flicka P: Pojke

7: Årskurs 7 8: Årskurs 8 9: Årskurs 9

Varje grupp består av två flickor och två pojkar. Vi har särskiljt flickorna och pojkarna i transkriberingen av intervjun enlig följande. FI = Flicka nr 1 FII = Flicka nr 2 och PI = Pojke nr 1 och PII = Pojke nr 2 för att bibehålla deras anonymitet och för att kunna särskilja vem som har svarat på vilken fråga. Dessutom har vi särskiljt dem åt för att om möjligt kunna se ett samband i en persons svar under hela intervjun.

Årskurs 7

Fråga 1

MK: Vad är viktigt i livet just nu?

EF7I: Det är familjen och miljön, kompisar, skolan.

EF7II: Det är att familjen mår bra och mina kompisar. Och så skolan. EP7I: Kompisarna, familjen och fritiden.

EP7II: Det är fritiden och att det går bra i skolan.

MK: På vilket sätt är skolan viktig för er, är det att få bra betyg eller är det kompisarna? EF7II: Det är ju både och. Om det inte funkar med kompisarna och så att det är mycket tjafs då blir det inte kul att vara i skolan och då blir det inga bra resultat.

EF71: Man tänker mer och mer på betyg, det är svårt att få ett bra betyg första gången och man inte har gjort bra ifrån sig nu i 7: an, lärarna tittar ju tillbaka på vad man har gjort.

EP7II: Kompisarna är det viktigaste för funkar det inte med kompisarna så går det inte så bra i skolan för då vill man inte gå hit, kanske. Vi har inte betyg än så jag har inte tänkt så mycket på det.

EP7I: Det viktigaste är att man har kul med sina kompisar i skolan annars blir ju allt så trist.

MK: Är fritidsintressen viktigt för alla?

EF7I: Både och. Det är ju inte det viktigaste i livet liksom.

EP7II: Fotbollen är det viktigaste för mig, vad skulle man annars göra? Där har man ju allt, kompisarna och det man är intresserad av.

EP7I: Är man intresserad av fotboll så är det inte bara att spela själv man tittar ju på andra matcher och tittar fotboll på tv:n med kompisarna.

EF7II: Man träffar ju sina kompisar när man spelar fotbollen så därför blir fritidsintresset viktigt annars kanske fotbollen inte blivit så viktig, det är ju inte så att man blir helt knäckt om man inte får spela fotboll.

EP7I: Jo jag blir (skratt.)

Fråga 2.

EF7I: Ens mål är att klara av skolan för att få det jobb man vill ha. Annars kan man inte göra det man vill göra. Pengar är också viktigt men jag tror nog att jag tycker att det är viktigare med ett bra jobb som man trivs med.

EP7I: Tjäna pengar, mycket pengar. Så man kan göra precis vad man vill, (skratt). EP7II: Spela fotboll och tjäna pengar, (skratt).

EF7I: Visst är det viktigt med pengar annars kan man inte göra det man vill och göra roliga saker tillsammans med sin familj. Det viktigaste är att man kan försörja sin familj och sina barn.

MK: Vill ni alla ha barn i framtiden? EP7I: Det kan man inte veta nu.

EF7I: Jag vill ha barn men jag vet inte när, men jag vill inte vara gammal när jag får barn.

EF7II: Klart man vill ha barn, det är självklart. EP7II: Ja, men inte nu.

EF7II: Men det finns en tanke, man vill ju ha det som alla andra har det med familj och så.

Fråga 3.

MK: Vi ska fortsätta att prata om barn med fråga tre. Vad tror du är viktigt i livet när man är förälder?

EF7I: Att kunna ge sina barn ett bra liv, att arbeta och kunna ta hand om allt där hemma och göra något roligt. Att man inte alltid ska behöva vända på pengarna utan att man ska kunna göra något roligt tillsammans hela familjen.

EF7II: Att allting fungerar med familjen, att barnen mår bra och att ekonomin går ihop. Att det inte är bråk i familjen.

EP7I: Att man kan försörja sina barn och att man har pengar så att man kan köpa vad men vill och det man behöver.

EP7II: Att alla i familjen mår bra, att alla är friska. Att man har ett jobb och att man tjänar pengar så att man kan handla vad man vill till sina barn och sig själv. Att man har råd att resa.

MK: Anser ni att det är det ett problem att era föräldrar jobbar mycket?

EP7I: Jag tror nog att mina föräldrar skulle vilja jobba mindre, jag tror att mamma skulle vilja jobba mindre.

EF7I: Alla har ju inte råd att jobba mindre. Vissa måste jobba heltid för att få tillräckligt med pengar.

EP7II: Jag tror att föräldrarna vill stressa mindre, att bara ta det lugnt. Att hinna med mer än de gör och att bara få vara lediga.

EF7II: Jag tror att mina föräldrar skulle vilja vara hemma mer att inte hela tiden behöva fixa med olika saker.

MK: Vad tror ni att man som vuxen tycker är viktigt?

EF7I: Jag tror att det är samma som för oss. Jobbet, kompisar o fritid.

EP7II: Att få träffa andra familjer eller kompisar fast oftast har de också barn så att man träffas ju hela familjerna istället. Att få ha ett kul, viktigt jobb.

EP7I: Spela golf, göra saker som man själv tycker är roliga, åka på semester.

EF7II: Få träffa sin familj, sina syskon, mormor och morfar. Kanske gör något själv, åka på någon semester.

Fråga 4.

MK: Då fortsätter vi med fråga fyra.

MK: Hur ser ni på er själva i förhållande till andra? Beter ni er på samma sätt beroende på vem ni träffar

EF7I: Man är lite hårdare mot sin familj än mot kompisar för att ens kompisar kan ju släppa taget. Sin familj har man ju för alltid så därför vågar man ju vara hårdare mot familjen. Sen beror det på vissa kompisar har man känt sen förskolan och då är det ju skillnaden mot de kompisarna man har träffat nyligen.

EF7II: Ja så är det. Ens familj känner ju en på ett annat sätt också. Man är mer tramsig med sin familj. Man kan ju bli lessen hemma, det blir man ju inte skolan.

MK: Är ni en själva hela tiden eller försöker ni anpassa er hela tiden eller ibland efter vilka ni träffar?

EF7I: Oftast är man sig själv men ibland träffar man kompisar som man inte har träffat på länge och då känner man att man blir lite utanför. Då gör man sig till och blir en annan person i sammanhanget som man inte är annars.

EP7II: Det beror ju också på om man träffar kompisar som är äldre eller yngre. Man är ju lite olika då. Man snackar ju mindre när man träffar äldre.

EP7I: Fast det beror ju på hur väl man känner personerna, har man aldrig träffat någon tidigare då är man ju tyst och känner av hur de andra gör.

EF7II: Man är ju samma person längst inne men sen så gör och säger man ju olika saker, fast man egentligen kanske inte menar det.

MK: Att man gör sig till för att passa in? EF7I: Ja, precis.

EF7II: Det blir nog oftast så utan att man tänker på det.

EP7II: Man gör inte sig till men man kanske inte säger allt som man hade tänk eller undviker att snacka om vissa saker.

EP7I: Det funkar ju inte att prata om allt med alla.

EP7II: Jag ändrar personlighet beroende på vem jag är med. Ibland är man på ett helt annat sätt när man är med en person och på ett annat sätt med någon annan.

MK: Är det så att ni ändrar personlighet eller att ni beter er annorlunda beroende på vem ni träffar? Om ni träffar en äldre person beter ni er annorlunda mot den personen än mot er kompis?

EP7I: Jag är på ett sätt med mina kompisar och träffar man mormor så är man kanske inte lika dan mot henne. Man anpassar sig, men man är samma person hela tiden. Men man kanske inte säger saker lika dant.

EF7II: Till exempel om jag träffar någon som är några år äldre än jag själv eller någon som är två år yngre då är man ju inte lika dan.

Fråga 5.

MK: På vilket sätt kan en tro på något hjälpa en i livet?

A: Det är tyst.

MK: Kan det hjälpa att tro på en Gud eller något annat?

EF7I: Man känner en trygghet att tro på något och så det kan den lura en att göra bättre saker.

EF7II: Ibland händer det ju saker som gör att man tror för stunden. Kanske att något bra händer då tänker man kanske att det var någon som hjälpte till så att det blev så bra. Eller när någon dör, då brukar jag tänka varför dog den personen just nu vem bestämmer det? Jag kanske inte tror på just Gud men man tänker att det måste finnas någon som bestämmer allting. När man ska ha tur och inte tur.

EP7I: Om man tror att det hjälper att tro på Gud och samtidigt händer det massa bra saker då kanske man fortsätter att tro bra för att man tror att det var Gud som gjorde så att gick bra och då vågar man liksom inte sluta tro för att då vänder kanske turen.

EP7II: Man kanske blir sjuk som är livshotande då kanske man ber till gud om att man ska klara sig och gör man det då, då kanske man känner att man vill fortsätta med det. Och blir troende.

MK: Ok.

EF7I: Då kanske man vill göra precis så som den personen som man tror på för att det känns bättre och då vet man ju hur man ska göra. Den styr.

MK: Upplever ni att det känns positivt att ha en tro?

EP7II: Ja men ibland kan det bli för mycket det kan gå till överstyr ibland. MK: På vilket sätt då?

EP7I: Man kan göra konstiga saker då man kan skada någon bara för man inte tror på samma religion och andra saker så det är ju inte alltid så bra.

EF7II: Att det ibland kan gå överstyr. Jag vet en kvinna som blev slagen med en yxa av en man bara för att hon hjälpte män o kvinnor som var bögar och lesbiska för att hon tyckte att alla är lika mycket värda.

MK: Men då måste man se skillnad på de som är fanatiska eller extrimister.

MK: Vi tänker främst kanske på hur ni uppfattar det utifrån er själva, kan det vara en hjälp för er?

EP7I: Både och. Ibland kan det vara svårare man får ju inte göra allt som man vill göra inom vissa religioner.

EP7II: Jag tror inte att det kan vara till någon hjälp, inte som jag känner nu.

EF7I: Om det kanske händer något tragiskt eller det blir krig här i Sverige då kanske det kan vara till en hjälp att tro.

MK: Om ni tänker på t ex Estonia, det är den stora båten som sjönk i Östersjön. Eller den 11:e september, Tsunamin i Thailand och andra ”kriser” som drabbar samhället. I dessa situationer visar det på att många människor söker sig till Gud eller kyrkan, varför tror att det är så?

EF7I: Man vill skydda sig. Man vill söka tröst.

EP7I: Är man långt hemifrån kan det vara tryggt att gå till kyrkan för där träffar man kanske andra svenskar och kyrkan kan hjälpa till att kontakta Sverige för hjälp. Så var det i Thailand, vet jag.

EF7II: Det är trygg att gå till kyrkan, det är en vacker plats och man kan tända ljus för de som har dött.

EP7II: Det är oftast så att man går till kyrkan när någon har dött och då känns det kanske rätt att gå till kyrkan när många har dött, även om man kanske inte känner någon

som har dött. Man kanske känner någon som känner någon kompis som har dött och tänker man på det.

Fråga 6.

MK: Vad innebär respekt?

MK: Inom religionen pratar man ofta om respekt, vad eller hur tänker ni då?

EF7I: Att man har respekt för vad andra tycker och tänker. Att denhär Guden finns inte för mig men för någon annan. Kanske hon tror att Gud finns och då måste man respektera det.

EF7II: Att man får tro på vad man vill.

EP7I: Att man kan leva tillsammans oavsett vad man tror på. EP7II: Att man kan tro på vad man vill.

MK: Tycker ni det är vanligt? Att man visar mycket respekt för varandra? EP7I: Ja, ibland.

EF7II: Fast det är ju inte ok att säga vad som helst. Ibland är det bättre att låta bli att säga vissa saker för det blir bara snack då.

EP7II: Man får väl säga vad man vill. Det är ingen som bryr sig vad man tycker. MK: Får ni den respekten av andra som ni själva vill ha?

A: Ja jo det får man.

MK: Får lov att ni att vara er själva och ni tillåter ni att andra får vara som de vill? A: Ja.

MK: Men om ni ser på samhället i stort hur är det då men respekten? A: Tyst.

MK: T ex kan man läsa i tidningar om olika invandrar grupper som tror på olika religioner att de inte tycker att de blir respekterade i samhället o s v känner ni igen det? A: Tyst.

Fråga 7.

MK: Vad är värdefullt för dig?

EP7I: Man kanske har en mobil som någon annan vill titta på och då kanske man inte vill det då måste man respektera det för den är ju värdefull för mig.

EP7II: Familjen, att spela fotboll.

EF7I: Min familj är nog mest värdefullt, sen kompisarna.

EP7I: Det kan ju vara olika också Familjen är viktig på ett sätt medans datorn och mobilen är viktig på ett annat sätt.

MK: Kan religion vara värdefullt, tro har vi ju nämnt tidigare i dag? A: Jo det kan det.

EP7I: Om man tror på något från början så kan det kanske det.

EF7I: Om man känner att få igen något på att tro, att man känner gemenskap med tron.

Fråga 8.

MK: Vad händer när man dör?

EP7I: Jag vet inte men man hoppas ju att man kommer till himmeln eller nåt´.

EP7 II: Man föds om, eller jag vet inte om man gör det men jag hoppas på att man gör det.

EP7I: Men himlen är ju inte den himlen som är ovanför oss det måste ju liksom var något speciellt ställe så att man kan titta ner, kanske. Det är svårt.

EF7I: Jag tror mer att man liksom inte vet. Jag tror inte att man föds om eller jag hoppas på det.

EF7II: Jag hoppas på att man blir en fågel.

MK: Tror ni att man föds om för att man ska få en ny chans eller varför vill ni att man ska födas om? Ni kommer ju inte ihåg det livet ni har levt tidigare eller finns det en möjlighet att få fram något från de liv man har levt tidigare?

EF7I: Nej det är svårt jag vet faktiskt inte.

EP7I: Nej men man kan ju inte veta vad ska hända efter döden. MK: Men det kanske är tryggt att ha ngt att tänka på

EF7I: När jag var liten trodde jag att när man dör så kommer man till det svarta tumma intet det var kalt och fuktigt att man skulle stanna kvar där för alltid. Jag tänkte alltid på det och då fick man en så konstig känsla och då kunde jag inte somna på kvällarna. EP7II: Man tycker att det är läskigt att det är något som man själv kan påverka. Och om det nu tar slut så måste det ju finnas något bakom det också, eller hur?

EF7II: Jo men man tänker ju att det hela tiden finns något bakom allt et är ju som universum att det aldrig skulle ta slut det gör det ju för att finns ju alltid något bakom allt, liksom.

MK: Men det vet vi inte för det slutet har vi ju inte hittat än. Vissa saker kanske man bara får lära sig att acceptera även om det är läskigt?

Årskurs 8

Fråga 1.

MK: Vad är viktigt i livet just nu?

EP8I: Kompisar. EF8I: Mmm… EF8II: Fotbollen. EP8II: Fritiden.

MK: Tycker alla att fritiden är viktig. A: Ja.

EF8I: Skolan, att få bra betyg. EP8II: Att ha det bra hemma.

MK: Ni sa skolan är det då utbildningen som är viktig?

EF8I: Ja det är viktigt med bra betyg så att man kan läsa vidare och utbilda sig senare. MK: Tycker alla det är viktigt att läsa vidare och skaffa sig en utbildning?

A: Ja.

EP8I: Annars klarar man sig inte. Man måste ha en utbildning. MK: Något annat som är viktigt för er? Hur se ni på hemmiljön? EF8II: Ja det är viktigt att det inte bråkas för mycket.

MK: Men bråkas det mellan era föräldrar eller är det mellan dig och dina syskon eller är det mellan dig och dina föräldrar.

EF8II: Det är olika ibland är det mellan syskon och ibland är det mellan alla. A: Skrattar.

MK: Är det så att det bråkas oftare mellan syskon än föräldrar? A: Jo det är oftast med syskonen det brukas.

EF8I: Jag och min syster har sluta bråka nu eftersom vi spelar i samma fotbollslag så kommer vi ganska bra överens.

MK: Ni kanske har tvingats att kompromissa på fotbollsplanen och tar det med er hem? EF8I: Ja så är det faktiskt.

Fråga 2

MK: Om man tänker på framtiden, vad kan vara viktigt, vad finns det för milstolpar för mig, vad vill jag uppnå med livet? Hur ser ni på dessa påståenden?

EP8I: Ja det är viktigast.

EF8II: Att få familj och att få en egen familj. MK: Är det att få barn?

EF8II: Ja.

MK: Vill alla ha barn? EF8I: Ja

EF8II: Ja EP8I: Nej

EP8II: Ja, jo det vill man ju men inte nu.

MK: Du som inte vill ha barn du har redan tänkt klart på den saken? EP8II: Jag kanske ångrar mig senare men det tror jag inte.

MK: Men vill du leva tillsammans med en livspartner? EP8II: Ja det tror jag.

MK: finns det något annat mål i livet. EP8I: Resa

MK: Är det en lång resa då? EP8I: Ja.

EF8I: Jag har olika platser i världen som jag skulle vilja åka till.

MK: Finns det någon större erfarenhet ni söker eller en kunskap ni vill anamma? Kanske att bli president eller bli bäst i världen på någon sport.

A: Nej.

MK: Är det för att ni känner att sannolikheten är för liten att det skulle inträffa på riktigt?

A: Ja.

MK: Men finns det inte något speciellt yrke ni skulle vilja jobba med för att kunna göra en insats för andra?

EF8I: Jag vill bli lärare eller förskolelärare, tror jag.

EF8II: Forskare skulle vara kul. Kanske inom biologi eller jag vet inte.

EP8I: Jag vill jobba med Musik jag spelar gitarr idag, så det skulle vara kul men det är svårt att få jobb inom just det.

Fråga 3

MK: Vad är viktigast i livet när man blir förälder?

Related documents