• No results found

c – Avancerade tekniker

9.2 – Grundläggande bollinjespel

9.3. c – Avancerade tekniker

1. Blås inte i din visselpipa när springarens rygg är mot dig eller du är skymd av andra spelare (eller domare) – han kan ha fumlat bollen utan att du såg det. Se läder! Var säker på att bollen är död.

§9.4/Huvuddomare 77

Ändringstecken:‡ CCA/IFAF; † bättre bevakning; § utfyllnad; ◊ förtydligande; @ bättre kommunikation; × borttaget; ® regeländring 8 redaktionellt

2. Om en spelarhög uppstår, visa tecknet för timeout (T3), gå mot högen och avgör vem som har besittning (Mekanik 5.11).

3. Om du inte är den närmaste domaren till dödbollspunkten, se upp för sena tacklingar och andra illegala ageranden. Det är ditt särskilda ansvar att iaktta ageranden nära flankdomarna eftersom de koncentrerar sig på framåtrörelsens främsta punkt.

Särskilda typer av springspel:

4. Snabba överräckningar som ger korta yards kommer att vara Umpires eller flank-domarnas ansvar och Huvuddomaren kommer att koncentrera sig på ageranden bak-om bollen.

5. Vid spel in i linjen, om springaren drivs bakåt efter att hans framåtrörelse stannas, hämta bollen från springaren och skicka den till Bevakaren.

6. Vid ”pitchout option”-spel, iaktta regelbrottshot mot den back som släpper efter när quarterbacken vänder sig uppåt plan.

9.4 – Passningsspel

9.4.a – Prioriteringar (i nedstigande ordning)

1. Döm om passaren har kastat eller fumlat bollen. Om det är en fummel, markera punkten med en markeringspåse.x

2. Döm (med bistånd från flankdomarna) om en passning är bakåt eller framåt och visa omedelbart tecknet för bakåtpassning (TT5) om passningen tydligt är en bakåtpass-ning. Notera varje bakåtpassningstecken från flankdomaren.

3. Iaktta regelbrott av alla spelare i ditt generella område men i synnerhet:

(a) avsiktlig bortkastning eller någon annan illegal passning av passaren (b) ruff mot passaren

(c) illegalt bruk av händer och fasthållningsregelbrott begångna av de linjemän och backar som skyddar quarterbacken; [PÅ SJUMANNALAG] i synnerhet den tackle som är på Huvudlinjedomarens sida

(d) regelbrott som har att göra med spelarsäkerhet såsom hjälmtag, krokben eller sax-blockeringar

(e) sena tacklingar av någon spelare efter att bollen är död

9.4.b – Svar på det som sker (rörelse och tecken)

1. När en möjlig passare flyttar sig bakåt, kliv tillbaka för att förbli längre ut och djupare än honom. Om han rullar ut till någon av sidorna, gå i samma riktning och se till att du förblir på hans kastarmssida.§ Stanna bakom bollinjen för att iaktta kastets regel-enlighet, passningsskyddets blockeringar och alla ageranden mot passaren, särskilt efter att han har kastat bollen och ända tills det inte längre finns någon fara för ett regelbrott.

2. Underrätta försvararna muntligt när passaren har släppt bollen (t.ex. ”bollen är borta”).

3. Behåll en position från vilken du kan iaktta offensiva och defensiva ageranden bakom bollinjen efter att bollen har fortsatt nedåt plan.

4. Vid en sack eller tackling bakom bollinjen, kom till en position jämns med springaren.

Blås i din visselpipa för att avsluta spelet och [PÅ FYR-/FEMMANNALAG] använd din markeringspåse för att markera framåtrörelsens främsta punkt om du måste följa springaren medan han trängs tillbaka. Håll ett öga på springaren ända tills varje fara för ett regelbrott mot honom under det fortsatta agerandet är förbi.

9.4.c – Avancerade tekniker

1. Om du tror att passaren avsiktligt bortkastade passningen, rådfråga de andra dom-arna om tillåtna mottagares positioner och/eller om passningen passerade den neutrala zonen i flykten. Det är tillåtet att släppa din flagga vid passningspunkten medan du gör det här. En flankdomare eller Umpire kan informera dig om att en tillåten mottagare var i passningsområdet, eller att passningen (från utanför tacklings-rutan) passerade den neutrala zonen. Det är lämpligt att vifta bort en flagga om det här sker, men se till att spelarna och huvudtränarna (och åskådarna, om möjligt) informeras om orsaken.

2. Om du iakttar att bollen berörs, visa tecknet för legal beröring av en framåtpassning (T11). Tecknet bör vanligtvis visas vid passningar som berörs i det offensiva bakfältet men otydlig beröring (i förhållande till åskådarna) nedåt plan kan också anges på det här viset. Det är inte nödvändigt att visa det när passningen tydligt är berörd (t.ex.

när en defensiv linjeman slår bollen ned i marken).

3. [PÅ FYR-/FEMMANNALAG ELLER VID MÅLLINJEBEVAKNING] Om det är möjligt att passningen kastades bortom den neutrala zonen, flytta dig till passningspunkten och släpp en markeringspåse där. Fortsätt att döma tills spelet är färdigt och kom sedan tillbaka och kontrollera markeringspåsens position i förhållande till den neu-trala zonen. Rådfråga kollegor som också kan ha haft utsikt över passningens posi-tion. Om passningen var illegal, kasta en flagga vid markeringspåsens posiposi-tion. Om du är säker på att passningen var illegal, är det tillåtet att släppa flaggan i stället för markeringspåsen. [PÅ SEX-/SJUMANNALAG] Det här ansvaret är huvudsakligen Linjedomarens (om han inte har flyttat sig för att bevaka mållinjen).

4. Glo inte på bollen efter att passningen har kastats. Koncentrera dig på passaren tills det inte längre finns någon fara för vidare ageranden mot honom.

9.5 – Mållinjespel

9.5.a – Prioriteringar (i nedstigande ordning)

Samma prioriteringar som vid andra bollinjespel

9.5.b – Utgångsläget

1. [OM BOLLEN STARTAS IFRÅN EN PUNKT MELLAN LAG A:s FEM- OCH 10-YARDLINJER] Inta ställning längre mot sidan än vanligt och var beredd på att flytta till mållinjen för att döma om ett möjligt självmål. Du ansvarar också för bevakningen av Lag A:s slutlinje.

§9.6/Huvuddomare 79

Ändringstecken:‡ CCA/IFAF; † bättre bevakning; § utfyllnad; ◊ förtydligande; @ bättre kommunikation; × borttaget; ® regeländring 8 redaktionellt

2. [OM BOLLEN STARTAS IFRÅN EN PUNKT INNANFÖR LAG A:s FEMYARDLINJE]

Inta ställning på slutlinjen (flankdomarna ansvarar för mållinjen).

3. [ANNARS] Använd samma ställning och bevakning som vid alla andra bollinjespel.

9.5.c – Svar på det som sker (rörelse och tecken)

1. Svara på spelet som du vanligtvis skulle vid spring- eller passningsspel.

2. När en domare visar tecknet för touchdown (T5), kolla att inga regelbrott har ägt rum, kliv klart ifrån spelarna och visa tecknet mot pressbox.

9.5.d – Avancerade tekniker

När det blir poäng:

1. Bör det inte finnas något som helst tvivel om poängen. Rådfråga alla berörda domare innan du visar tecknet för ditt beslut.

2. Fortsätt att visa tecknet (T5, eller T6 vid självmål) under ca. fem sekunder.

3. Var den första domaren att visa tecknet för en touchdown endast om du är den prim-ära Bevakaren vid bollinjen (d.v.s. vid passningsbrytningar/fumlar/puntreturer). Visa ett preliminärt tecken medan du fortsätter att övervaka spelarna i ditt ansvarsområde och uppge sedan att visa tecknet medan du kollar efter flaggor. När du väl har kon-staterat att touchdownen är giltig, visa ett andra, avslutande tecken mot pressbox och fortsätt att visa det under fem sekunder.

9.6 – Returer

9.6.a – Prioriteringar (i nedstigande ordning)

1. Iaktta springaren och ageranden runt omkring honom medan du är den närmaste domaren.

2. Iaktta varje fummel där du är den närmaste domaren eller har den bästa sikten, och markera punkten med en markeringspåse.

3. Iaktta varje illegal framåtpassning, särskilt om du har en sikt som är jämns med eller nästan jämns med bollbäraren.

4. Iaktta blockeringar av spelarna i ditt ansvarsområde framför och runtom bollbäraren, i synnerhet:

(a) illegal blockering i ryggen och fasthållningsregelbrott vid angreppspunkten (b) illegal blockering nedanför midjan var som helst

(c) regelbrott som har att göra med spelarsäkerheten såsom hjälmtag, krokben eller saxblockeringar

(d) illegal överräckning framåt

(e) kontakt med en motståndare med hjälmens topp eller att göra en försvarslös spelare till måltavla ovanför axlarna®

(f) sena tacklingar efter att bollen är död

5. Iaktta varje överräckning eller bakåtpassning där du är den närmaste domaren eller har den bästa sikten, och markera punkten med en markeringspåse.

9.6.b – Svar på det som sker (rörelse och tecken)

1. Håll dig undan spelarna.

2. Backa mot Lag A:s mållinje framför spelet. Om det inte längre är möjligt att backa, vänd dig om och titta på spelet över din axel.

3. Om spelet fortsätter så långt att Lag A:s mållinje hotas, var där före springaren.

4. Om bollen blir död i ditt ansvarsområde, blås i din visselpipa, visa tecknet för timeout (T3) och sedan tecknet för första försök (T8) för att visa vilket lag som har besittning. 5. Om du inte är den närmaste domaren till dödbollspunkten, flytta dig i alla fall mot

den och iaktta det fortsatta agerandet efter att bollen blir död. Under spel då spring-aren går nära sidlinjen eller utanför spelfältet, flytta dig i sidled för att övervaka om-rådet runtom honom med tanke på fritidsaktiviteter. Om du är den andra domaren till området, gå utanför spelfältet efter springaren och se upp för och förhindra regelbrott mot honom (Mekanik 5.9).

9.6.c – Avancerade tekniker

1. Kom inte för nära spelet – vid behov flytta dig från det för at behålla en säker position på mållinjen.

9.7 – Puntar

9.7.a – Prioriteringar (i nedstigande ordning)

Före och under sparken, tillämpa desamma prioriteringar som vid grundläggande bollinjespel (se ovan) och dessutom:

1. Om sparkaren är i sitt målområde, iaktta om han kliver utanför spelfältet före boll-starten eller mellan bollboll-starten och sparken.

2. Iaktta regelbrott av alla spelare i ditt generella område men i synnerhet:

(a) varje agerande mot sparkaren som kan vara ruff eller att springa på (b) blockeringar nedanför midjan, särskilt av backar

(c) före sparken, illegalt bruk av händer och fasthållningsregelbrott begångna av de linjemän och backar som skyddar sparkaren, i synnerhet ”end” och/eller ”wing”

backar på den sida som är mittemot dig

(d) regelbrott som har att göra med spelarsäkerheten såsom hjälmtag, krokben eller saxblockeringar

(e) sena tacklingar efter att bollen är död

(f) illegal uppställning, särskilt linjemän som illegalt flätar benen före bollstarten (g) Lag A-spelare som kliver utanför spelfältet under försöket, särskilt om sparken

blockeras

3. Svara på dåliga bollstartar eller blockerade sparkar genom att först iaktta bollen eller sparkaren (den som är djupast) och ageranden runtom dem. Tillämpa sedan spring-, passnings- eller returprioriteringar som lämpligt.

§9.7/Huvuddomare 81

Ändringstecken:‡ CCA/IFAF; † bättre bevakning; § utfyllnad; ◊ förtydligande; @ bättre kommunikation; × borttaget; ® regeländring 8 redaktionellt

4. Leda en domare nedåt plan till punkten utanför spelfältet om den sparkade bollen går utanför spelfältet i luften.

Under en puntretur, tillämpa samma prioriteringar som vid returer (se ovan).

9.7.b – Utgångsläget

1. Inta ställning djupare än sparkaren och längre mot sidan än tight endens position.

2. [PÅ FYRMANNALAG] Föredra Linjedomarens sida av spelfältet och var uppmärk-sam på illegal rörelse av inre linjemän på Linjedomarens sida. [ANNARS] Föredra samma sidan av spelfältet som sparkarens sparkande fot.

3. Var där du kan se bollen från bollstarten till sparken, och se till att du samtidigt kan se blockerarna och sparkaren.

9.7.c – Svar på det som sker (rörelse och tecken)

1. Varsla försvararna muntligt när sparkaren har sparkat bollen (t.ex. ”bollen är borta”).

2. Om sparkens bana går mot en sidlinje, flytta dig snabbt bakom sparkaren i linje med banan och var beredd på att leda den domare som övervakar sidlinjen till punkten utanför spelfältet med hjälp av tecken (TT17, TT18 och TT19).

3. Efter sparken:

(a) [PÅ FYRMANNALAG] Flytta dig för att övervaka spel i det sidoområde som Linjedomaren har lämnat.

(b) [ANNARS] Flytta dig till spelfältets mitt (mellan tvärlinjerna) för att på bästa sätt iaktta en retur mot båda sidorna av spelfältet. Stanna kvar efter att spelarna har flyttat sig nedåt plan.

(c) I båda fallen, var den djupaste domare som övervakar retursprånget.

4. Under puntreturen, svara som vid andra returspel.

5. Om spelet förvandlas till ett spring- eller passningsspel, svara som du vanligtvis skulle göra vid den sortens spel.

9.7.d – Avancerade tekniker

1. Kolla särskilt efter det korrekta antalet Lag A-spelare. Puntar gör lagen förvirrade oft-are än något annat spel.

2. Varna sparkaren om han är nära, på eller utanför slutlinjen före bollstarten.

3. Under idealiska förhållanden är du vid en 45-graders vinkel mot sparkaren när bollen sparkas och kan iaktta honom, bollen och de spelare som försöker blockera sparken.

4. Iaktta bollstarten tills den kommer in i sparkarens händer, titta sedan på inrusande Lag B-spelare och fokusera på dem som kan träffa sparkaren.

5. Om det blir en dålig bollstart eller om sparken blockeras, flytta dig bort ifrån bollen och de spelare som försöker återhämta den. Flytta dig till en position från vilken du kan övervaka antingen Lag A:s mållinje eller slutlinjen eller båda två, och [PÅ FYRMANNALAG] Linjedomarens sidlinje.

6. Om bollen blockeras och sparkaren utsätts för ruff eller blir påsprungen, kan Umpire kanske hjälpa dig att avgöra om det var den spelare som blockerade sparken som träffade sparkaren.

7. Om bollen startas över sparkarens huvud, var särskilt observant på spelare som illegalt sparkar en lös boll och för fasthållning av spelare från båda lagen som försöker hindra motståndarna från att återhämta bollen.