• No results found

C Hur semesterdagar åtgår

pitel 4 Semester

▪ För kvalifikationsåret tjänar arbetstagaren för 9 fulla kvalifikations-månader in 15 semesterdagar enligt tabell 3 rad B.

▪ Tabell 3 används eftersom anställningen vid kvalifikationsårets slut varat kortare tid än ett år.

▪ Rad B används eftersom semesterersättning betalas i stället för semesterdagar.

▪ Rad B skulle användas även om arbetstagaren tog ut sina semes-terdagar under pågående anställning, eftersom arbetstagaren till följd av att anställningen upphör inte arbetar minst sex dagar under semesterperioden (2.5–30.9.2013).

C Hur semesterdagar åtgår

§ 74 Hur semesterdagar åtgår

mom. 1 Huvudregel (i genomsnitt 5 arbetsdagar per vecka)

När semestern bestäms räknas som semesterdagar alla de i semes-tertiden ingående dagar vilka utan semestern skulle vara arbets-dagar som hör till den ordinarie arbetstiden, om inte något annat föl-jer av mom. 3. I semestertiden kan, beroende på semesterns längd, utöver arbetsdagar ingå också lediga dagar. Om alla arbetsdagar i en kalendervecka är semesterdagar bestäms hela kalenderveckan från måndag till söndag som semestertid.

Tillämpningsanvisning

Semester tjänas in och åtgår enligt femdagars arbetsvecka. För en arbetstagare som inom allmän arbetstid eller byråarbetstid arbetar normal femdagarsvecka åtgår som regel semesterdagar från mån-dag till fremån-dag. Vid semester som pågår en kalendervecka åtgår allt-så 5 semesterdagar, med undantag av söckenhelgsveckor. Vid peri-odarbete åtgår semester alla veckodagar (även lördag och söndag), men ändå högst 5 semesterdagar under veckor då ingen söckenhelg infaller.

Vid allmän arbetstid och byråarbetstid åtgår under ofullständiga veckor semesterdagar för alla dagar som antecknats som semester-dagar från måndag till fredag och vid periodarbete alla kalender-dagar som antecknats som semesterkalender-dagar, dock högst 5 kalender-dagar per kalendervecka. Vid söckenhelg åtgår ingen semesterdag.

Om arbetstagarens ordinarie arbetstid har ordnats så att den genom-snittliga arbetstiden är mer eller mindre än 5 dagar i veckan (t.ex. del-tidsarrangemang), iakttas bestämmelsen i mom. 2 i denna paragraf om avvikande arbetstidsarrangemang. Förutsättningarna för tillämp-ning av mom. 1 och 2 i denna paragraf avgörs vid den tidpunkt då semestern eller en del av den ges.

82 | C Hur semesterdagar åtgår Exempel 43

▪ Vid periodarbetstid ska åtgången av semesterdagar under ofull-ständiga veckor och tabellen för avbrutna arbetsperioder alltid följas upp parallellt.

▪ För en anställd med periodarbetstid fastställs semester under tiden 29.3–1.4.2010 (måndag–torsdag i påskveckan). Antalet semester-dagar som åtgår är 4. Eftersom 4 avbrottssemester-dagar ingår i veckan blir den återstående arbetstiden under veckan 8 h 6 min enligt tabellen för avbruten period. Under veckan infaller dock en arbetstidsför-kortande söckenhelg (långfredag) som minskar arbetstiden med 7 h 45 min. Återstående arbetstid för denna vecka i perioden är där-med 21 minuter. Eftersom fredag till söndag inte är semesterdagar kan de antecknas som arbetsdagar.

mom. 2 Arbetstidsarrangemang som avviker från det vanliga

Om det i genomsnitt ingår fler eller färre än 5 arbetsdagar per ka-lendervecka i den ordinarie arbetstiden, inkluderas i semestertiden arbetsdagar och lediga dagar i samma proportion som annars, och semesterdagar åtgår under semestertiden enligt följande:

1) Under fulla kalenderveckor utan söckenhelg åtgår 5 semester-dagar.

2) Under ofullständiga kalenderveckor åtgår semesterdagar för varje vardag som ingår i semestertiden, med undantag av lördag och söckenhelger. Om en lördag, söndag eller söckenhelg som ingår i semestertiden hade varit arbetsdag, åtgår semester också för den dagen. Under en ofullständig kalendervecka kan dock högst 4 semesterdagar åtgå.

Tillämpningsanvisning

En full kalendervecka är en vecka som räcker från måndag till sön-dag och som helt antecknats som semester. En ofullständig kalen-dervecka är en vecka där endast en del av dagarna antecknats som semesterdagar.

Avvikande arbetstidsarrangemang förekommer oftast i deltidsarbete.

Om arbetstagaren t.ex. arbetar varannan vecka 2 dagar och varan-nan vecka 3 dagar, är antalet arbetsdagar i genomsnitt 2,5 per vecka. Om arbetstagaren arbetar 5 dagar varannan vecka, och varannan vecka är ledig, är antalet arbetsdagar likaså 2,5 under en tvåveckorsperiod.

Bestämmelserna i detta moment tillämpas också när ingen ordinarie arbetstid har bestämts eller när den ordinarie arbetstiden varierar från vecka till vecka.

C Hur semesterdagar åtgår | 83

pitel 4 Semester

När det genomsnittliga antalet arbetsdagar i en vecka räknas ut an-ses söckenhelger som förkortar arbetstiden och dagar som utgör er-sättning i form av ledighet vara arbetsdagar. Ett nattskift anses ut-göra en arbetsdag.

Förutsättningarna för tillämpning av mom. 1 och 2 avgörs vid den tidpunkt då semestern ges. Om det alltså under den kalendervecka eller den utjämningsperiod i vilken semestern ingår eller under vilken semestern börjar eller slutar, utan semestern skulle ingå i genomsnitt fler eller färre än 5 i den ordinarie arbetstiden ingående arbetsdagar per kalendervecka, tillämpas bestämmelserna i mom. 2.

Semestern fördelas på arbetsdagar och lediga dagar i samma pro-portion som under arbetsveckor. Hur många semesterdagar som ska förläggas till arbetsdagar räknas ut med hjälp av följande formel:

Arbetsdagar i genomsnitt under

en kalendervecka x antalet semesterdagar 5

Exempel 44

▪ En deltidspensionerad arbetstagare har rätt till 38 dagars semester.

▪ Arbetstagaren har en arbetstid på 19 timmar i veckan, och arbetar varje vecka tre (3) arbetsdagar av fem (5).

▪ Uträkning 3 : 5 x 38 = 22,8 dvs. 23 dagar

▪ Eftersom semestern ska innehålla arbetsdagar och lediga dagar i samma proportion som när man arbetar (38 - 23 = 15), ska 23 se-mesterdagar förläggas till arbetsdagar och 15 sese-mesterdagar till dagar som även utan semester skulle vara lediga.

mom. 3 Söckenhelger

Semesterdagar åtgår inte för söckenhelger som anges i § 47 i ar-betstidskapitlet, även om de infaller under semestern.

mom. 4 Avrundning av semesterdagar

Ofullständiga dagar avrundas till närmaste heltal, varvid 0,5 avrun-das uppåt. Om man i fråga om semestrar som hör till samma kvalifi-kationsår blir tvungen att avrunda semesterdelar två gånger eller fler, ska resultatet bli detsamma som om semesterdelarna hade adderats ihop och avrundningen gjorts på ovan nämnda sätt.

84 | D Tidpunkten för och uppdelning av semester