• No results found

Celkový výčet nákladů na organizaci módní přehlídky

Módní přehlídka, která byla realizovaná pro společnost C&A a její pobočku v nákupním centru Géčko se konala 29. září 2013. Termín byl zvolen dle analýzy měření návštěvnosti prodejny, viz kapitola 1.4. Byly předvedeny všechny módní trendy, které byly hitem sezóny podzim/zima 2013. Při realizaci módní přehlídky bylo potřeba, aby byla zajištěna propagace akce, světelná, pódiová a zvuková technika, předvádějící, líčení, účes a moderátora akce. Společnostmi, kterými byly zajištěny jednotlivé položky, byly vybrány ve výběrovém řízení. Při výběru bylo přihlíženo na stanovená kritéria a cenu, která byla nejdůležitějším bodem celé organizované módní přehlídky.

Účelem a zároveň cílem práce bylo zajistit na organizaci módní přehlídky společnosti C&A a její pobočky v nákupním centru Géčko nejnižší náklady. Na základě toho byly ve výběrovém řízení zvoleny společnosti nabízející nejnižší cenu za své služby. Tento požadavek byl stanoven společností C&A. Cílem bylo vytvořit takovou módní přehlídku, aby v den konání akce vytvořila prodejně zisk a následující měsíc pobočce zvýšila tržby a prodejnost módního oblečení. Veškeré náklady byly proplaceny společností C&A v měsíci říjen 2013.

Tabulka č. 10 - Celkové náklady na módní přehlídku

Položka Celkem bez DPH/Kč

Propagace 87 585

Pódiová technika 30 000

Světelná technika 7 392

Zvuková technika 6 896

Modelky, modelové 37 300

Moderátor akce 29 500

CELKEM 198 673

39 V tabulce č. 10 jsou uvedeny veškeré náklady, které byly vytvořeny při organizaci módní přehlídky. Jednotlivé položky jsou uvedeny bez DPH, jelikož společnost C&A je plátcem DPH.

Na propagaci módní přehlídky byly navrhnuty a použity tři formy reklamy.

Reklama v rozhlase, reklamní letáky a polepy na velkoplošných reklamních tabulích.

Jednotlivé reklamy jsou uvedeny v kapitolách 3.4.1, 3.4.2, 3.4.3 a přílohách č. 3, 5, 6.

Celkem za propagaci módní přehlídky společnosti C&A a její pobočky v nákupním centru Géčko byla vyčíslena na částku 87 585 Kč.

Součástí každé módní přehlídky je pódiová technika. Tato položka byla zajištěna u společnosti Joinmusic s.r.o., která uspěla ve výběrovém řízení na základě zvolených kritérií. Společností bylo sestaveno pódium za částku 30 000 Kč.

Světelná technika byla zajištěna společností SOH. Na módní přehlídku byla vytvořena světelná sestava na základě kritérií za částku 7 392 Kč.

Nezbytná část každé módní přehlídky je také zvuková technika. Pobočce Géčko byla vytvořena zvuková sestava na základě zvolených kritérií. Tato položka byla zajištěna u společnosti Joinmusic s.r.o. za částku 6 896 Kč.

Důležitou položkou každé módní přehlídky jsou modelky a modelové. Ti byli na základě výběrového řízení, zajištěny u společnosti Real Models. Celkové suma v podobě nákladů na modelky a modely byla sečtena na částku 37 300 Kč.

Poslední položkou při realizaci módní přehlídky byl moderátor. V roli moderátora byla zvolena herečka a moderátorka Mahulena Bočanová. Vystoupení moderátora bylo zprostředkováno u společnosti Liberty One CZ s.r.o. za částku 29 500 Kč.

Celkové náklady, které vznikly v důsledku realizace módní přehlídky společnosti C&A a její pobočky v nákupním centru Géčko, byly sečteny na částku 198 673 Kč.

Předpokladem módní přehlídky bylo, že uskutečněná akce bude zisková a je možné, že v krátkodobém horizontu v rámci dnů může být i ztrátová. Na základě vynaložených nákladů na organizaci módní přehlídky a ze zjištěných tržeb za měsíc září 2013 před uskutečněním akce, lze předpokládat, že bude akce pro společnost C&A i pobočku Géčko zisková. Avšak ze zjištěných denních zářijových tržeb je autorkou předpokládáno, že v den konání módní přehlídky budou náklady na organizaci vyšší než výnosy. Z toho vyplyne, že pobočka Géčko bude v den akce ve ztrátě. V rámci prodejnosti se předpokládalo, že uskutečněná módní přehlídka zvýší následující měsíc prodejnost v počtu kusů módního oblečení.

40

4 EKONOMICKÉ ZHODNOCENÍ MÓDNÍ PŘEHLÍDKY SPOLEČNOSTI C&A A JEJÍ POBOČKY GÉČKO

Obrat a prodejnost firmy je důležitým bodem každé společnosti, která chce na trhu prosperovat. „Obratem je obecně rozuměno souhrn výnosů firmy v daném období.“

[17] Jedná se o výnosy z prodeje zboží, výrobků a služeb v rámci běžné činnosti firmy, snížené o reklamace a slevy, do obratu se nezahrnuje DPH. „Vychází se z výnosů zjištěných z účetnictví, ty je třeba případně upravit podle toho, pro jaké účely se obrat zjišťuje. Výše obratu je mimo jiné důležitá pro:

registraci plátce DPH (pokud obrat za nejbližších 12 předcházejících po sobě jdoucích kalendářních měsíců přesáhne částku 1 mil. Kč)1

délku zdaňovacího období u DPH (měsíční či čtvrtletní plátci DPH)

vznik povinnosti vést účetnictví (pokud roční obrat přesáhne částku 15 mil. Kč), atd. “ [17]

„Tržby jsou peněžní částkou, kterou podnik získal prodejem výrobků, zboží a služeb v daném účetním období (měsíci, roku).“ [18] Je třeba odlišit rozdíl mezi příjmy a výnosy, neboť tržba je výnos a příjmem je stane v době, kdy bude uhrazena v hotovosti či převodem na běžný účet.

Cílem práce bylo zorganizovat módní přehlídku za nejnižší náklady, aby akce byla pro společnost C&A a její pobočku v nákupním centru Géčko v den konání módní přehlídky, ale i následující měsíc zisková. Menší hodnota nákladů znamenala pro pobočku Géčko větší možnost vytvoření zisku. Byly sledovány tržby za měsíc září 2013 před uskutečněním módní přehlídky a za následující měsíc říjen 2013. Ze zjištěných dat budou vypočteny obraty tržeb, prodejnost módního oblečení, průměrná denní tržba a prodejnost pobočky v den konání módní přehlídky. Výše tržeb a prodejnost prodejny Géčko je ovlivňována např. denním počasím, realizací módní přehlídky a jiných akcí, slevovými výprodeji, prodejem nové kolekce, ročními obdobími, dnem výplat, svátky, atd.

1 od roku 2015 bude obrat 750 000 Kč

41

4.1 Tržby a prodejnost módního oblečení pobočky Géčko

Related documents