• No results found

Central kompetens för att kunna åta sig PBL-ärenden

Tjänstemännens kompetens att handlägga PBL-ärenden när de nyligen börjat arbeta med PBL är alltså i flera fall att bedöma som låg. Men när de börjar jobba med PBL, vilken kompetens är det då viktigt att ha?

Cheferna på kommun och länsstyrelse anser att det är just kunskap i PBL och lagstiftningen som är avgörande för att deras tjänstemän ska kunna åta sig ärenden inom PBL.

Grunden är att man kan lagstiftningen, vad den reglerar och vad den inte reglerar.

Kommun

I enlighet med vad som nämnts ovan så är det för PBL-handläggare på länsstyrelsen extra viktigt att de har en förståelse för hur det fungerar i kommuner, gärna genom egen erfarenhet. Både på kommun och länsstyrelse är det även viktigt att tjänstemännen kan själva hantverket, att de exempelvis vet hur man ritar upp en detaljplan i förhållande till regelverket, vet hur man

använder GIS samt att de har gjort planer. Flera respondenter betonar vikten av praktisk erfarenhet av tillämpning som en central kompetens för handläggandet av PBL-ärenden. Denna kompetens är dock svår att tillskansa sig genom en utbildning.

Då måste man behandla lagstiftningen som ett verktyg, inte läsa lagen bara utan använda den med förnuft.

Kommun

Tjänstemännen behöver även ha en förståelse för PBL-processen och det system inom vilket de verkar. I respondenternas resonemang hänger förståelse för sin egen roll och förståelse för PBL-processen nära samman, och båda är viktiga kompetenser för den tjänsteman som ska börja jobba med PBL.

Det man behöver är en överblick över systemet och hur det fungerar. Hur lagsystemet fungerar i de olika uppgifterna hos de olika myndigheterna.

Länsstyrelsen

Det är grundläggande att tjänstemännen har en bra kunskap om planprocessen. För länsstyrelserna är det viktigt att tjänstemännen har ett statligt perspektiv på PBL-processen och att de förstår innebörden av myndighetsrollen.

Att förstå myndighetsrollen, vägledningsrollen. Att förstå PBL- systemet och hur det är uppbyggt, hur det förhåller sig till kommunernas planering. En förståelse för den statliga rollen.

Länsstyrelsen

Ska man kunna vara någorlunda självständig så behöver man ha ett hum om vad det är för frågor som planprogrammen, ÖP och detaljplan kan hantera. Man måste ha ett hum om syftet…

Kommun

Det är vidare viktigt att tjänstemännen både kan kommunicera bra och är pedagogiska. Dessa kompetenser tycks vara extra viktiga för tjänstemän verksamma på länsstyrelsen, men de kan även vara till fördel hos kommuner. Anledningen till att förmågan att kommunicera upplevs som viktig är dels att handläggarna måste kunna förklara sina beslut på ett tydligt sätt, dels kunna föra givande dialoger med kommuner eller byggherrar.

Sen är det en annan sak man kanske skulle ha lite mer, det är pedagogik. Man måste vara en duktig pedagog och kunna förklara

på ett enkelt sätt vad det innebär. Vi jobbar ju mycket utåtriktat, det blir mer och mer så i samhället.

Kommun

Tjänstemännen behöver inte bara kunna PBL. För att på ett bra sätt kunna handlägga PBL-ärenden behöver de även ha kompetens i annan lagstiftning och förstå hur den samverkar med PBL.

Kompetens om miljöbalken. Infrastrukturlagstiftningen, att man kan se hur lagstiftningarna hänger samman och samverkar.

Länsstyrelsen

När det ibland blir knöligt, det är när vi har en infrastrukturprojektledare som inte har någon koll alls på PBL och en planhandläggare som inte har någon som helst koll på infrastruktur. Vi kommer ställa högre krav framöver på att PBL- handläggare klarar att även ta infrastruktur och infrastrukturhandläggare klarar att ta PBL.

Representant för byggbranschen

Det är viktigt att man inte bara har kunskap om lagstiftningarna och hur de samverkar, tjänstemännen bör även ha respekt för lagarna. Att tjänstemännen är flexibla och har kunskap om olika sätt att tillämpa PBL beskrivs som en eftersträvansvärd kompetens, men de måste samtidigt veta var gränserna går.

Man kan inte se PBL och Miljöbalken i ännu större utsträckning som ett smörgåsbord där man kan blocka bort laxen om man inte tycker att den är så tilltalande.

Representant för byggbranschen

För byggbranschen är det viktigt att tjänstemännen som arbetar med att handlägga PBL-ärenden inte bara kan de relevanta lagarna, utan de ska även vara insatta i Boverkets Byggregler (BBR).

De ska kunna BBR:s regler egentligen. Det ser jag som nummer ett. Och sen att man är konsekvent.

4.2 Kompetensen hos byggbranschen

Representanterna för byggbranschen ombads även att bedöma kompetensen i sin egen organisation2. Överlag bedömer de sin egen kompetens i PBL som god. Detta betyder dock inte att de inte har ett behov av kompetenshöjning.

Mycket god. Genom att kunna PBL kan vi öka vår försäljning...

Representant för byggbranschen

Kompetens i PBL hos byggbranschen varierar dock inom organisationen. Det är kan vara så att några nyckelpersoner sitter på kompetensen eller att det är personal tillhörande en avdelning som har hög kompetens i PBL.

Det är olika. Vi har både plankonsulter som jobbar med detaljplaner och program, de har väldigt god… jag tror att det ibland saknas kunskap om när de viktiga besluten tas.

Representant för byggbranschen

En del företag är så stora att de är verksamma i flera länder och för dem kan det var utmanande att hålla en god kompetens om plan- och byggreglerna i alla länder. Byggbranschen har ett vinstintresse i att bibehålla god kunskap i PBL.

Det vi ser är att vi måste vara otroligt mycket mer pålästa nu. Tidigare har vi kunnat förlita oss på att myndigheterna har en egen kompetens och har säkring internt som hindrar att de värsta övertrampen sker. Det ser inte vi idag. Vi ser att vi själva måste kvalitetssäkra hela plan- och byggprocessen.

Representant för byggbranschen

Undersökningen visar att det hos byggbranschen finns tendenser som tyder på att de har bra kompetens inom områden som pedagogik och processledning, rollens ansvar och befogenheter enligt PBL inom deras område samt syftet med PBL (fig. 6). Inom alla dessa områden bedömer hälften av respondenterna kompetensen som hög eller mycket hög.

Vi är väldigt måna om att lära oss och följa reglerna, det blir för stökigt annars.

Representant för byggbranschen

2 Det är viktigt att notera att endast 18 personer har besvarat denna fråga, viket innebär att procenttalen endast

Figur 6: Byggbranschens egenbedömda kompetens i PBL.

Sämst kompetens har byggbranschen när det kommer till PBL-ärenden i en politiskt styrd organisation; 39% anser att den är låg eller mycket låg. En knapp tredjedel av respondenterna anser att deras verksamhet har låg eller mycket låg kompetens gällande sambanden i kedjan översiktsplan, detaljplan, genomförande, lov och bygg samt sambanden mellan PBL och annan lagstiftning.

Sambanden i plan- och byggprocessen samt sambanden mellan PBL och annan lagstiftning är ett område där några byggbranschen anser att deras kompetens behöver förbättras.

De här nya komplexa processerna, som man vill få ihop. Man vill liksom klumpa ihop, från politikens sida vill slå många flugor i en smäll och bestämma sig för att köra en planeringsprocess med alla, både infrastruktur och hus, bostadsområden.

Representant för byggbranschen

[Vi behöver förbättra vår kompetens gällande] var gränsen går

mellan fastighetsfrågor, det fastighetsrättsliga, och PBL.

Representant för byggbranschen 6% 6% 6% 6% 11% 13% 22% 28% 17% 6% 6% 33% 44% 38% 44% 39% 33% 44% 39% 44% 33% 31% 22% 28% 33% 39% 44% 17% 11% 19% 6% 11% 11% 6% 0% 20% 40% 60% 80% 100% Regelverket. PBL, PBF, föreskrifter och

allmänna råd

Syftet med PBL Sambanden mellan Plan- och bygglagstiftningen och annan lagstiftning ( t.ex.

Miljöbalken, Trafiklagstiftning,… Sambanden i kedjan översiktsplan, detaljplan,

genomförande, lov och bygg Rollerna inom plan- och byggprocessen ( Centrala myndigheter-länsstyrelse-kommun-

exploatör-byggherre-kontrollansvarig m.fl. ) Rollens ansvar och befogenheter enligt PBL

inom det område ni arbetar Pedagogik, processledning PBL-ärenden i politiskt styrd organisation

Kompetensen i PBL

Mycket låg kompetens

En respondent lyfter att de nog kunde behöva en större förståelse för den situation som kommunens och länsstyrelsens PBL-handläggare befinner sig i.

Idag sitter de i en ganska utsatt situation och så kanske vi kommer och har ett jättekompetensöverläge - eller underläge - men om vi har ett kompetensöverläge så kanske vi pratar på olika plan. Har handläggaren inte så mycket erfarenhet/kunskaper, då behöver vi liksom mer ta en hjälpande hand.

Representant för byggbranschen

Related documents