• No results found

Chlapec K

In document ŠKOLNÍ ZRALOST (Page 51-55)

V loňském školním roce byl K. udělen odklad školní docházky. K. je v mateřské škole velmi neklidný a neposedný. Pobíhá po třídě, často mívá záchvaty vzteku. Sta-čí, aby si jiné dítě vzalo hračku, s kterou si K. už nehraje a najednou začne křičet, že to je jeho, není s ním řeč, hned se vzteká. Při hře chce přijít hned na řadu, když není po jeho, vzteká se. Na vycházce nečeká, tam kde má, utíká napřed. Pokud po něko-lika napomenutích musí s učitelkou za ruku, dostane záchvat vzteku, slibuje, že už bude poslouchat, lehá si na zem, často musel být do školky učitelkou donesen. Vydr-ží se vztekat velmi dlouho. Při kolektivní práci nevydrVydr-ží ani vteřinu sedět a poslou-chat, nepomůže ani, když učitelka sedí vedle něj. Kroutí se, lehá si, utíká k hračkám, zlobí jiné děti, dělá zvuky, vykřikuje. Řeč je velmi špatná, nesrozumitelná. Má rád za-žehlovací korálky, skládání obrázku z korálků je jediná činnost, u které dobrovolně vydrží v klidu.

14.2.1 Jiráskův test školní zralosti

V porovnání s loňským rokem zůstává K. v pásmu průměru, ale zatímco vloni dosáhl součtu známek 7, v letošním roce je součet 8. Zatímco hodnocení postavy zů-stává stejné, zlepšení o 1 stupeň se projevilo v překreslení skupiny teček. V loňském

roce se sice napodobení podobalo tvarem i velikostí předloze, ale jedna tečka byla navíc, zatímco v letošním roce byl teček přesný počet. Zhoršení o dva stupně se projevilo v napodobení psacího písma, pravděpodobně vlivem ADHD. Jisté je, že když K. chce, dokáže ledacos, ale jeho výkon závisí na aktuálním rozpoložení.

14.2.2 Zpráva z předškolního vyšetření v PPP

Zadané úkoly plní, ale pracuje s malou pracovní vytrvalostí, chce mít vše rychle hotové, pracuje méně pečlivě, s krátkodobou koncentrací pozornosti. Někdy je nutné provést zácvik v úkolu pro malé porozumění pokynu. Na dotazy reaguje zpravidla jednoslovně. Kresba postavy je dvojdimenzionální, méně propracovaná. Části těla jsou v nerovnoměrném rozložení, s 5 prsty na rukách, ale bez některých potřebných částí – krk, uši. Barvy určí základní i doplňkové. Číselná řada mechanicky minimálně do 10. Pojmy pro orientaci v řadě osvojeny, pojmy pro orientaci v prostoru neupevně-ny. Fonematický sluch je prozatím nerozvinutý. Slabiky v tříslabičném slově vytles-ká, slyšený rytmus opakuje nepřesně, zvládá jen rytmus pravidelný. Aktuální posou-zení mentálních předpokladů je dle PPP v pásmu průměru. K. je nucen často měnit polohy sezení, koncentrace pozornosti je nedostatečná. Chlapec má přiměřený roz-hled, nevybavuje řazení dnů v týdnu, ročních období. Adekvátně se rozvíjí schopnost zobecnění a tvorby analogií. Krátkodobá pamětní vštípivost aktuálně méně pružná. Početní dovednosti mírné. Celkově byl výkon v počtech slabý pro ne-spolupráci, neudržení pokynu a nekoncentraci. I přes opakování zadání se K. nedo-stal k řešení. Po častých přestávkách a s názorem pracuje lépe. Pozvolnější vývoj patrný v oblasti sociální vyspělosti. Motivace pro školní ráci prozatím malá.

Závěr: Susp. ADHD, susp. vývojová dysfázie. Dle dikce školského zákona č. 561/2004 Sb. není chlapec přiměřeně duševně vyspělý k zahájení školní docház-ky. Doporučen odklad školní docházdocház-ky.

14.2.3 IVP

Jméno a příjmení: K. (6 let, 5 měsíců)

Datum narození:

Škola: Mateřská škola XY

Vyšetření dne:

Základní údaje o dítěti: Hravý, neklidný, neposedný chlapec, malá pracovní vytrvalost, krátkodobá koncentrace pozornosti, výslovnost neupravená, vý-vojová dysfázie, řeč místy nesrozumitelná, dysgramatická.

Závěry z vyšetření: Susp. ADHD, susp. vývojová dysfázie. Dle dikce školské-ho zákona 561/2004 Sb. není chlapec přiměřeně duševně vyspělý k zahájení školní docházky. Doporučen odklad školní docházky o 1 rok.

Kontrolní vyšetření:

Pedagogická diagnóza: K. je velmi hravý, neklidný, chvilku neposedí, řeč je velmi špatně srozumitelná. Pokud K. něco zaujme, dokáže se soustředit a vy-drží v klidu – rád skládá korálkovou mozaiku, když chce, hezky maluje. Úko-ly školního typu řeší rychle, chybuje většinou kvůli unáhlenosti.

Organizace a péče:

◦ intenzivní logopedická péče

◦ ve třídě bude vykonávat individuální úkoly s paní učitelkou XY a YX

◦ možnost konzultací se školním psychologem

Konkrétní náplň v jednotlivých oblastech:

• MOTORICKÁ KOORDINACE - pohybování částí těla podle pokynů a ná-podoby v různých podmínkách, poskakování a skákání různými způsoby

a v kombinacích pravá a levá končetina, uvolnit i protáhnout své tělo podle návodu

• SLUCHOVÉ VNÍMÁNÍ

• Naslouchání – poznávání předmětů podle zvuku, zvířat podle hlasu, hudební hádanky, rozlišování tónů (dlouhý – krátký, vysoký – hluboký...)

• Fonematický sluch – pohybová reakce na změnu rytmu a tempa, opakování rytmu, rytmizace říkadel (vyťukávání...), rytmizace slov (vytleskávání), rozli-šit počet i délku slabik ve slově (i zaznamenat), určit první a poslední slabiku ve slově, později i hlásku, hledání slov začínající na první slabiku ve slově (po-slední, hlásku), přiřazování obrázků se stejnou slabikou, hláskou, určit, které slovo nepatří mezi ostatní slova

• Sluchová paměť – zapamatování hlásek, slov, číslic, rozvíjení slovní zásoby vy-právěním jednoduchých příběhů, reprodukovat příběh, pohádku, učit se zpaměti říkadla, básničky, písničky

• ZRAKOVÉ VNÍMÁNÍ – nadále rozvíjet všechny oblasti, práce s obrázky (roz-lišování stejné – jiné, nakresli stejně...)

• GRAFOMOTORIKA – provádět grafomotorická cvičení na pohyblivost ruky a prstů, pracovat s větším formátem papíru a cvičit v rytmu říkanek, seoustře-dit se na správný úchop tužky, rozvíjet kresbu, pracovat v krátkých časových úsecích

• PROSTOROVÁ ORIENTACE – pravolevá orientace, pojmy: nad, pod, za, mezi, před, vpravo, vlevo

• MATEMATICKÉ PŘEDSTAVY – procvičovat, upevňovat

• SOCIÁLNÍ KOMPETENCE – spolupracovat ve hře i činnosti, respektovat ostatní, umět se ovládat, vyjádřit svůj názor v klidu, mluvit před ostatními, vyřídit vzkaz

• Procvičovat časové pojmy (dny, měsíce, roční období)

Pomůcky: Běžné vybavení mateřské školy (pracovní listy, trojhranné pastelky, grafomotorická tabule, didaktické pomůcky...)

Informace učitelům: Ve třídě se střídají dvě učitelky, obě jsou seznámeny s IVP a řídí se jeho pokyny.

Způsob ověřování dovedností: Pozorování, individuální práce s učitelkou, hodnocení pracovních listů, kresby, průběžné hodnocení dítěte.

Spolupráce s rodiči: Rodiče zajistí logopedickou péči, budou oceňovat chlap-covu snahu, motivovat k činnosti, rozvíjet jeho sociální i pracovní kompetence.

Finanční zabezpečení:

Na IVP se podíleli: Paní učitelka XY, PPP

Datum:

Podpisy: Ředitel školy, učitelka, zákonný zástupce, odpovědný pracovník PPP

In document ŠKOLNÍ ZRALOST (Page 51-55)

Related documents