• No results found

Dívky, které uvedly, zda si nosí svačinu z domova nebo si ji kupují

In document ZDRAVÝ ŽIVOTNÍ STYL VE ŠKOLÁCH (Page 41-46)

40

7.A 8.A 8.B 9.A 9.B

Nosíš si svačinu z domova nebo si ji kupuješ ve školním bufetu?

Dívky na 1. ZŠ (n = 56)

Nosím si ji z domova Kupuji si ji ve šk. bufetu Kupuji si ji v automatu ve škole Kupuji si cestou něco do školy Nemám svačinu

ňuje, odkud si nosí chlapci jídlo ke svačině. Nejč činu berou chlapci (75,4 %) z domova. Dle odpovědí si sva

% chlapců. Žádný žák nekupuje svačinu ani ve školním bufetu, ani , protože žádný školní bufet ve škole k dispozici nemají.

do školy nepřinese 12,3 % chlapců.

Dívky, které uvedly, zda si nosí svačinu z domova nebo si ji kup

Nosíš si svačinu z domova nebo si ji kupuješ

Nosím si ji z domova Kupuji si ji ve šk. bufetu Kupuji si ji v automatu ve škole Kupuji si cestou něco do školy

41

Tabulka 2: Počet nejčastějších svačin žáků druhého stupně z 1. ZŠ

1. ZŠ

Co máš nejčastěji ke svačině ve škole?

n = 116 žáků (100 %)

Dívky (76,8 %) nejčastěji uváděly, že si berou svačinu již z domova. Cestou do školy si svačinu dle odpovědí zakoupí 33,9 % děvčat z osmých a devátých tříd a 42,9 % žákyň šestých a sedmé třídy. 5,4 % dívek uvedlo, že svačinu si nenosí nebo vůbec nesvačí. Stejně jako chlapci nenakupují svačiny ani ve školním bufetu ani v automatu, který v případě této školy disponuje pouze nápoji.

Co mají děti ke svačině, závisí na tom, zda si ji berou z domova nebo si jídlo koupí cestou do školy. Tabulka 2 nám ukazuje, že 68,1 % dětí ze 116 dotázaných (100 %) má ke svačině chléb s máslem. Nějakou sladkost si údajně dopřeje 11,2 % dotázaných žáků. Zeleninu a ovoce ke svačině uvedlo 18 % chlapců a 16,4 % dívek.

Tabulka 2 nám také znázorňuje, že zeleninu a ovoce svačí více chlapci než děvčata. Za nejoblíbenější svačinu ji uvedli žáci ze 6.B. Ve vyšších třídách se zelenina a ovoce příliš nekonzumuje. Naopak dívky (0 %) nevyhledávají slané pochutiny oproti chlapcům (6,6 %).

42

Následující tabulka nám udává informace o tom, jak často jedí žáci druhého stupně 1. ZŠ zeleninu a ovoce, a zda jsou od rodičů zpraveni o tom, jaké potraviny jsou zdravé.

Tabulka 3: Žáci, kteří uvedli, jak často jí ovoce a zeleninu

1. ZŠ

Jak často jíš zeleninu a ovoce?

n = 119 žáků (100 %) konzumují. Na druhém stupni 1. ZŠ jí denně zeleninu a ovoce 47,1 % všech dotázaných žáků. Odpověď několikrát týdně uvedlo 38,7 % dětí. Na tyto zdravé potraviny si údajně vzpomene a sní alespoň jednou týdně 10,9 % všech žáků. Zeleninu a ovoce nejí pouze 3,4 % žáků, což je malé procento oproti žákům, kteří ho konzumují pravidelně. Dle tabulky chlapci jedí častěji tyto potraviny než děvčata.

Jedna z otázek v dotazníku se zabývala tím, zda rodiče informují své děti o zdravých potravinách. Vliv rodičů je podle výsledků velký, neboť 29,8 % žáků ze 119 dotázaných (100 %) uvedlo, že je informováno o skutečnosti, jaké potraviny patří mezi zdravé. Občasné informace o těchto potravinách podá až 55,4 % rodičů svým dětem.

13,2 % žáků vypovědělo, že není od rodičů poučeno, jaké potraviny spadají do kategorie zdravé.

43

Přibližně polovina žáků je pravidelným konzumentem zeleniny a ovoce, což může souviset s vlivem rodičů na jejich stravování, neboť jak bylo řečeno výše, více než polovina rodičů informuje své děti alespoň někdy o těchto potravinách.

Se zdravým stravováním souvisí i otázka č. 10 – Co během školního dne nejčastěji piješ? V posledních letech se na pultech obchodů objevuje nespočet různých druhů pití. Dříve se hojně pitný režim doplňoval vodou nebo mlékem, popř. šťávou.

Dnes je na trhu mnoho ochucených vod, sladkých limonád a energetických nápojů.

Dnešní školní mládež má přístup k jakémukoliv nealkoholickému pití i ve školách, kde jsou umístěny automaty na pití. Bohužel tyto automaty obsahuji leckdy i nápoje nevhodné pro žáky, neboť mohou obsahovat vysoký podíl cukru, který má vliv na koncentrovanost žáků při výuce. Z odpovědí respondentů (n = 121) plyne, že skoro polovina pije sladké limonády. Genderové rozdíly nebyly v případě sladkých nápojů znatelné. Pití vody uvedlo 37,5 % dívek a 29,2 % chlapců. Dalším častým uvedeným nápojem byl ovocný džus. Někteří respondenti uvedli, že pijí nejčastěji energetické nápoje, a to 7,7 % chlapců a 3,6 % dívek. Mléko, jako obvyklý denní nápoj, zaznamenal jen jeden dotazovaný. Potvrdilo se, že pití sladkých limonád je chutnější a lákavější, než pití vody nebo mléka.

Nemůžeme opomenout ani otázku č. 6 – Chodíš na obědy ve školní jídelně? S ní souvisí i otázka č. 7, zda žákům chutná jídlo ve školní jídelně? Následující tabulka 4 ukazuje, jak často navštěvují žáci školní jídelnu.

Tabulka 4: Děti, které uvedly, zda chodí do školní jídelny na obědy (%)

Chodíš na obědy do školní jídelny? Chlapci % n = 65 (100 %)

Dívky % n = 56 (100 %)

Ano, každý den 60 % 57,1 %

Nechodím, obědvám doma 16,9 % 19,6 %

Ano, několikrát týdně 9,2 % 8,9 %

Ano, výjimečně 9,2 % 5,4 %

Nechodím, i když mi je rodiče platí 3,1 % 7,1 %

Nechodím, rodiče mi je nekupují 0 % 1,8 %

Neobědvám 1,5 % 0 %

Nechodím, kupuji si obědy sám (KFC) 0 % 0 %

44 Komentář k tabulce 4:

Na základě dotazníkových odpovědí usuzuji, že 60 % žáků a 57,1 % žákyň chodí do školní jídelny každý den. 16,9 % chlapců a 19,6 % dívek vypovědělo, že tam nechodí, ale obědy nevynechávají, protože se naobědvají doma. Několikrát týdně navštíví jídelnu 9,2 % chlapců a 8,9 % dívek. Na obědy nechodí, přestože jim je rodiče platí, 3,1 % chlapců a 7,1 % dívek, což může souviset s další otázkou z dotazníku, kde děti odpovídaly na otázku, zda jim v jídelně chutná. Kolem 1,5 % chlapců podle výpovědí neobědvá, což není dobré pro zdraví jedince a 1,8 % dívek uvedlo, že jim rodiče obědy neplatí. Z odpovědí nevíme, zda si dívky vaří sami nebo chodí na obědy třeba k příbuzným. Žádný žák neuvedl, že by si kupoval obědy sám nebo navštěvoval fast-foody. U této otázky se předpokládalo, že ji žádný žák nezaškrtne, protože ve městě, kde byly dotazníky zadávány, nejsou žádná rychlá občerstvení. Mají sice možnost kupovat si obědy sami, ale město má málo restaurací a ceny za obědy jsou oproti jídelně vysoké.

S výše uvedenou tabulkou 4 souvisí i tabulka 5, která znázorňuje, jestli dětem chutná jídlo ve školní jídelně.

Tabulka 5: Žáci, kteří odpověděli, zda jim chutnají obědy ve školní jídelně (%)

Chutná ti jídlo ve školní jídelně? Chlapci % n = 64 (100 %)

Dívky % n = 54 (100 %)

Ano 7,8 % 3,7 %

Spíše ano 9,4 % 9,3%

Jak kdy 62,5 % 68,5 %

Spíše ne 3,1 % 3,7 %

Ne 17,2% 14,8 %

Komentář k tabulce 5:

V otázce č. 7 žáci (n = 118, 100 %) odpovídali na otázku, zda jim chutná jídlo ve školní jídelně. Dle tabulky 5 vypovědělo 7,8 % chlapců a jenom 3,7 % dívek, že jim jídlo ve školní jídelně chutná. Negativní postoj ke školním jídelnám vyjádřilo celkem 17,2 % chlapců a 14,8 % dívek. Neutrální stanovisko má 62,5 % žáků a 68,5 % žákyň,

0,0 jestli žáci už někdy drželi dietu.

Graf 8: Žáci, kteří uvedli, zda drželi n

In document ZDRAVÝ ŽIVOTNÍ STYL VE ŠKOLÁCH (Page 41-46)