• No results found

D Övriga ersättningar

§ 12 Måltidsersättning

Om dagtraktamente inte betalas för en arbetsresa som har varat över 6 timmar, men arbetstagaren har intagit en måltid på egen bekostnad någon annanstans än på sitt sedvanliga måltidsställe och på ett avstånd av minst 10 km från sin arbetsplats eller sin bostad, betalas 10,25 euro i måltidsersättning.

Tillämpningsanvisning

Sedvanligt måltidsställe är det fråga om när arbetstagaren kan välja måltidsställe och inta en måltid till sedvanliga kostnader. För måltid någon annanstans än på

D Övriga ersättningar | 147

ga 2 Er sättningar för r esek ostnader 1.1.2017

sedvanligt måltidsställe ska arbetstagaren vid behov visa upp ett kvitto eller någon annan utredning över kostnaderna. Utredningen inverkar dock inte på ersättning-ens storlek. Vägkost ersätts inte.

§ 13 Förutsättningar för logiersättning

mom. 1 Logiersättning betalas utöver dagtraktamente i enlighet med ett veri-fikat som en inkvarteringsrörelse utfärdat eller något annat tillförlitligt verifikat, dock högst till det maximibelopp som anges i § 14. Om mål-tidsförmåner ingår i logiavgiften, betalas ersättning endast för priset på rummet.

mom. 2 Om medlemsorganisationen anordnar logi som uppfyller skäliga krav, ska denna logi utnyttjas. Om arbetstagaren inte utnyttjar den logi som medlemsorganisationen erbjuder, betalas i logiersättning endast det belopp som motsvarar kostnaderna för den logi som medlemsorganisationen har ordnat.

Tillämpningsanvisning

Bestämmelsen gäller i allmänhet endast ersättningar till en inkvarte-ringsrörelse. Vidare kan det bli fråga om s.k. viloutrymmen hos andra organisationer, för vilka organisationen debiterar en ersättning även om det inte är fråga om en inkvarteringsrörelse. Om det i inkvarte-ringsavgiften ingår måltider utöver frukost, betalas logiersättning en-bart för priset på rummet. I inkvarteringsrörelsens räkning bör det fin-nas en specifikation över de måltider som ingår i räkningen och för vilka arbetstagaren har debiterats.

När medlemsorganisationen betalar ett helpensionspaket i vilket in-går både kost och logi, betalas till arbetstagaren ett nedsatt dagtrak-tamente. Om medlemsorganisationen betalar enbart för logi, betalas till arbetstagaren ett icke nedsatt dagtraktamente.

Ersättningen uppgår högst till det fastställda maximibeloppet, om inte medlemsorganisationen av särskilda skäl beslutar något annat.

mom. 3 En förutsättning för logiersättning är att arbetstagaren på grund av arbetsresa eller arbetsuppgifter har befunnit sig på inkvarterings-orten eller på någon annan ort än heminkvarterings-orten minst 4 timmar mellan kl. 21.00 och kl. 7.00 och att arbetstagaren på grund av detta varit tvungen att logera någonstans.

§ 14 Slopad

148 | D Övriga ersättningar

§ 15 Nattresepenning

mom. 1 Nattresepenning på 12,00 euro betalas för ett sådant till dagtrakta-mente berättigande resedygn av vilket mer än 12 timmar har åtgått till en arbetsresa, förutsatt att minst 4 timmar infallit mellan kl. 21.00 och kl. 7.00.

Tillämpningsanvisning

Nattresepenning betalas till exempel när arbetstagaren övernattar hos släktingar.

mom. 2 Nattresepenning betalas inte, om 1) arbetstagaren får logiersättning

2) arbetstagaren får särskild ersättning för sovplats på tåg eller för hyttplats på båt, eller om resan företas med båt eller tåg där passagerarna har möjlighet att bo

3) arbetstagaren på grund av fri logi som medlemsorganisationen anordnar inte i övrigt har några övernattningskostnader.

§ 16 Ersättningar till kursdeltagare

mom. 1 Beträffande resekostnader som betalas till kursdeltagare ska utöver de allmänna bestämmelserna iakttas vad som anges i denna para-graf.

mom. 2 Till en kursdeltagare, vilket avser en arbetstagare som enligt arbets-givarens beslut deltar i en sådan kurs utanför medlemsorganisatio-nens område som arbetsgivaren ordnar eller anvisar, betalas färd-kostnadsersättning, dagtraktamente och logiersättning för resan till och från kursen i enlighet med § 4–11 och § 13–14.

mom. 3 För en oavbruten kurs som varar högst 21 dygn (kort kurs) betalas för kurstiden dagtraktamente eller måltidsersättning enligt § 7 och

§ 9–12 och logiersättning eller nattresepenning enligt § 13–14 och

§ 15.

mom. 4 Kursdagpenning

För en oavbruten kurs som varar över 21 dygn (lång kurs) betalas fr.o.m. kursens början kursdagpenning under samma förutsättningar som anges i § 7 och 9 i fråga om dagtraktamente och i § 12 i fråga om måltidsersättning. Kursdagpenningen betalas enligt följande:

1) För 1–21 dagen är kursdagpenningen lika stor som fullt dagtrak-tamente eller partiellt dagtrakdagtrak-tamente eller måltidsersättning.

D Övriga ersättningar | 149

ga 2 Er sättningar för r esek ostnader 1.1.2017

2) För 22–28 dagen betalas en kursdagpenning som utgör 70 % av fullt dagtraktamente eller av partiellt dagtraktamente eller av mål-tidsersättning.

3) För de därpå följande dagarna, men för en kurstid som varar högst ett år, betalas en kursdagpenning som utgör 55 % av fullt dagtraktamente eller av partiellt dagtraktamente eller av måltids-ersättning.

mom. 5 Om medlemsorganisationen har ordnat kostnadsfria måltider för kursdeltagaren, minskas den kursdagpenning som anges i mom. 4 med 50 %. Om medlemsorganisationen även har ordnat fri logi som uppfyller skäliga krav, minskas kursdagpenningen med ytterligare 25 %. Detta avdrag på 25 % görs dock inte för fri logi som ordnas i lägerförhållanden eller liknande.

mom. 6 När en kurs är uppdelad i flera avsnitt och den mellanliggande tiden överskrider 12 dygn betraktas avsnitten som separata kurser.

Tillämpningsanvisning

För deltagande i utbildning kan en arbetstagare på ansökan beviljas tjänstledighet eller ges ett reseförordnande.

Om arbetsgivaren ger ett reseförordnande för deltagande i utbild-ning, fastställs ersättningarna för resekostnader enligt denna bilaga.

Om arbetstagaren på ansökan har beviljats tjänstledighet, ska ar-betsgivaren i beslutet samtidigt avgöra huruvida ledigheten är oav-lönad eller avoav-lönad eller huruvida partiell lön ska betalas och i vilken omfattning arbetsgivaren eventuellt deltar i övriga kostnader. Som kostnader betraktas de egentliga utbildningskostnaderna och/eller resekostnaderna. Arbetsgivaren kan delta i kostnaderna t.ex. genom att bevilja ett stipendium eller betala en viss andel av kostnaderna.

När det gäller en kurs som varar längre än en vecka blir det ofta fråga om huruvida kursdeltagaren ska få ersättning för resor till hemorten under veckoslut eller huruvida dagtraktamente ska betalas också för veckosluten. När frågan avgörs bör man utgå ifrån att kostnaderna er-sätts enligt förmånlighetsprincipen. När arbetsgivaren i undantagsfall av tvingande skäl förutsätter att arbetstagaren återvänder till arbets-platsen till veckoslutet, ska veckoslutsresorna mellan tjänstgörings-orten och kursplatsen alltid ersättas. För denna tid betalas inte dag-traktamente. Veckoslutsbesök på hemorten medan kursen pågår in-verkar inte när kursens längd räknas ut (räknas in i kurstiden).

150 | E Kostnadsersättning för arbetsresor till utlandet