• No results found

3 METOD OCH MATERIAL

3.4 Databearbetning och analys

Genom att alltid ha analysfrågor i åtanken kunde analysen genomförs utifrån den linsen.

Analys av materialet genomfördes genom en transkribering av allt som sades i videon. Efter transkribering gjordes det en sammanfattning av det som betraktades vara viktigast i texten, vilket utgjorde resultats delen sedan. Resultats delen baserades på det som sades på

videomaterialet.

3.5 Forskningsetiska överväganden

De etiska aspekter i studien som krävde en övervägning är bland annat, att Riks gav inget samtycke för att undersökningen skulle genomföras. Materialet betraktades dock som offentlig då den finns på Youtube utan någon benämning hänvisning till något om hur materialet bör hanteras. Den avvägning som gjordes var grundat på att studien bidra till allmänhetens bästa och att det därför är moralisk rätt att genomföra.

Studien ger medborgarna bättre kunskap om den politiska kommunikationen på sociala medier. En annan etisk aspekt som betraktas vid uppsatsen var att det bidrar till spridning av kanalens budskap och material. Det som bör betonas därför här att uppsatsen syftar varken till att sprida Riks budskap eller något politiskt budskap för den delen. Målet var inte heller att sätta en moralisk etikett på det som Riks publicerar. Det som anses väga mer är att studien skulle kunna bidra med kunskap för allmänheten.

4 RESULTAT

Video 1: “Magdalena Priser vid bränslepumpen hotar svenska jobb”

Videon är en intervju med en småföretagare som jobbar med åkeri och transport i

landsbygden. Intervjupersonen berättar om konsekvenserna för företagare och för svenska ekonomin. I videon diskuteras det även om huruvida regeringens krispaket hjälper.

Företagaren säger att krispaketet inte hjälper. Drivmedelspriser beskrivs som “skyhöga”, och läget beskrivs som pressat. Det som uppmärksammas extra mycket i videon är hur mycket småföretagarna drabbas av prishöjningen.

Problemet om drivmedels prishöjningar målas på ett polariserande sätt som visar klyftan mellan elit och folket, där all skuld och ansvar läggs på regering. Orsaken samt lösningen till problemet redogörs även på polariserande sätt mellan folket och eliten. Framställningen av problemet förutsätter att Sverige inte är påverkad av den internationella oljemarknaden och kriget i Ukraina. Programledaren hänvisar till åtgärdspaketen som “prispaket”, det görs förmodligen för att underminera regeringens och elitens arbete.

Företagaren säger i intervjun att “man är inte rädd om småföretagarna”, vilket syftar till att visa att regeringen bryr sig varken om folket eller om näringslivet. Företagaren menar att Sveriges är på “fel väg” och “fel inriktning”, när han alltså menar att regering har satt fel prioriteringar. Återigen syftar detta förmodligen till att visa att regeringen och den politiska eliten inte är medvetna om folkets prioriteringar och därför prioriteras klimatet i stället för

“riktiga” problem.

Det finns inga direkta benämningen av elit eller folk utan det är mer indirekt när man pratar om hur verklighetsfrånvända politikerna och hur väl fel prioriteringar de har haft. Det förekommer användning av en viss interpersonell relation med publiken, till exempel när företagaren menar att åtgärdspaketet känns som ett svek och hån. Syftet med att beskriva det som ett hån eller svek, är förmodligen att påverka publiken med känslor av att de har förlorat sin status och att regeringen/eliten hånar dem. Programledaren presenterar

Sverigedemokraternas förslag på prisminskning, något som företagaren menar att det hade hjälpt mer än regeringens åtgärd. Att intervjun görs med en vanlig medborgare som visar sitt stöd till Sverigedemokraterna, syftar till att medföra att Riks och Sverigedemokraterna står vid folkets sida. Problemets framställning förutsätter att regeringen är korrupt och inte främjar folkets intresse.

Video 2: “Socialdemokraterna %$^& oss varje dag! Regeringens krispaket är ett hån mot svenskarna”

I videon diskuteras det krispaketet som presenterades av regeringen. I videon användes ofta känslomanipulation där programledaren försöker hetsa publiken. Det används flera uttryck av programledaren som klassificerar regeringen som korrupt. Detta görs till exempel när programledaren säger att regeringen tar in skatt och sen delar några “brödsmulor”.

Programledaren menar alltså att regeringen sänker drivmedelspriser endast med en krona samtidigt som den “badar i våra skattepengar”. Detta syftar till att visa att regeringen är korrupt som tar massor av medborgarnas pengar. Programledaren hävdar sig stå nära tittaren när det används uttryck som “mina vänner”, “dina”, “våra” och “oss”.

Programledaren säger även att “Du beskattas så hårt att du inte kan köra till jobbet”. Det sistnämnda citatet används för att meddela till publiken att Riks är medvetna om publikens upplevelser, och står därför nära publiken.

Programledaren i videon, framställer problemet på ett polariserande sätt, där regeringen framställs som syndabocken. Dessutom hänvisar programledaren flera gånger till folket som goda och naiva. Programledaren menade att “människor inte har råd att leva ett värdigt liv”.

Programledaren väljer att avsluta med att säga “regeringen **** oss varje dag”.

Programledaren använder sådana vulgära ord som stöd för att framställa sig själv som vanligt folk. Det som i sin del gör att programledaren kan mobilisera publiken. Det finns även en del överdrift när programledaren säger “15 kr liter, 25 kronor liter snart 100 kr liter” när hon nämner priserna på drivmedlen. Användning av metaforer förekommer till exempel när programledaren menar att “regeringen använder oss som monopolspel”. Detta för att

markera tydligt att regeringen utnyttjar folket och är korrupt. Valet att presentera problemet på det sättet byggs endast på antaganden om att regeringen är korrupt och att folket är goda.

Video 3: "Ett jävla skämt" | 1kr 30 öre lägre bränslepriser när regeringen lanserar ett krispaket”

I videon görs det en intervju med en medborgare. Detta görs antagligen för att meddela till tittarna att Riks är medveten om att folk drabbas av dessa priser, vilket i sin tur gör att publiken kan lita mer på Riks. Intervjupersonen beskriver regeringens hantering av problemet som “ett jävla skämt”. Vidare tyckte intervjupersonen att regeringen

kompensation för bilägarna är orimlig. Dessutom nämnde han att regeringen tjänar på denna prishöjning, då de tar in mer skatt. Han beskrev även att regeringens hantering av problemet görs på medborgarnas bekostnad. Dick Eriksson som är chefredaktören för Youtube-kanalen flikar in i intervjun och lyfter att regeringen hantering av problemet är kortsiktigt. Samt nämner han att dessa åtgärder görs endast för att vinna väljare inför valet.

Problemet framställs här i videon med större fokus på den åtgärdspaket som regeringen la fram. Det betonas av intervjuperson om att det är “ett jävla skämt” och “paket på ingenting”.

Det betonas flera gånger att regeringens mål med åtgärdspaketet är att vinna väljare då prispaketet håller fram till en månad efter valet. Regeringen framställas vidare som korrupt när det nämns att regeringen tjänar på denna höjning för att sedan ger folket endast en 1000 kr tillbaka. Regeringen beskrivs återigen som korrupt när Dick Eriksson säger att “Mikael Damberg utnyttjar kriget i Ukraina för att få poäng”.

Folket framställs i videon som goda och lydiga. Folket bli uppmuntrade att veta sanningen om att regeringen är korrupt och att den inte jobbar för deras bästa utan endast för maktens skull. Dick Eriksson betonar flera gånger under videon att regeringen inte kan planera långsiktigt och tänker alltså endast på valet och nästa mandatperiod. Problemet

representeras återigen polariserande sätt med regeringens politik som den enda bidragande faktor. Uppmärksamhet riktas till att folket är naiva och lurade och att Riks är de enda räddare som avslöjar sanningen för folket.

Denna framställning av problemet byggs endast på antagande om att folk är naiva och att regeringen samt att den politiska eliten lurar folk. Här nämns det inte alls Ukraina kriget som anledningen eller även bidragande faktor till den växande problemet. Däremot nämns

Ukraina kriget bara i termer av att nuvarande finansminister vill gärna skylla på kriget för att släppa ansvaret.

Video 4: “Mikael Damberg och regeringen skyller ifrån sig när bränslepriserna rusar”

I videon lyfts det, att regering inte vill ta ansvar för politiken som har lett till denna

prisutveckling. Programledaren erkänner att kriget i Ukraina har förvärrat situationen, men menar ändå att dessa höga priser fanns redan innan kriget. Vid hänvisning till regeringens uttalande kring bränslepriser säger programledaren “Socialdemokraterna lagar nu sin paradrätt och det kallas för lögn-pasta”. Detta för att förmedla att regeringen är korrupt och medvetet lurar folket. Dessutom menar programledaren att hon inte tänker bli lurad av regeringen uttalande nu inför valet.

Programledaren vidare menar att ansvaret ligger på nuvarande finansminister Mikael Damberg. Programledaren menar att det inte går att skylla bränslepriser på Putin som Mikael Damberg gör. Programledaren menar att Ukraina kriget är lika relevant för

drivmedelspriserna som det är för kriminalitet. I videon används det fler anti elit uttryck som när hon hänvisar till tidigare ministrar som korrupta och säger att “eran hall of shame har blivit ganska lång”.

I videon används det flera drag som är typiska för den populistiska kommunikationen. Till exempel, när programledaren beskrev regeringens politik som “svenskfientligt”. Detta för att uppge att regeringen inte är vid folkets sida. Dessutom används det uttryck för att

manipulera tittaren med känslor som till exempel “man straffbeskatta alla som arbetar”. Och även "människor inte har råd med att åka till jobbet”. I videon menar programledaren att folket bör kunna upptäcka nu att regeringen är korrupt.

Den enda orsaken till problemet anses vara regeringens politik. Däremot tystas ner är alla andra faktorer som bidrar till prishöjningen. Det nämns att Ukraina kriget bidrar till denna höjning, men att det är regeringen som har det mesta ansvaret. Återigen representeras problemet polariserande mellan folket och elit där ansvar/skulden läggs på nuvarande regeringen. Ingen konkret lösningen presenteras. Det finns även användning av några överdrivna respektive vulgära uttryck som “skattar sönder drivmedel” och “skitsnack”. Det som Riks vill förmedla med icke formella ord är att de har en personlig relation med tittaren.

De antagande som ligger bakom framställningen är, att regeringen är korrupt och att folk är naiva och lättlurade.

Video 5: Regeringen svarar på kritiken om drivmedelspriserna

Videon är en sketch där programledaren låtsas vara regeringen i sketchen. Programledaren har en blond peruk samt en röd tröja med Socialdemokraternas partisymbol. Dessutom presenterar programledaren den så kallad “cykel-ambulans” som inte kräver något drivmedel och kommer därför att rädda klimatet. För att markera att medborgarna är underställda regeringen och att medborgarna har förlorat status, börjar programledaren Rebecka Fallenkvist sketchen med att säga “kära undersåtar”.

Rebecka vill markera tydligt att regeringen är korrupt när hon säger att cykel-ambulansen kostade bara miljoner från skattebetalarna. Rebecka testar cykel-ambulansen och försöker att få in en skadad person i den. Detta görs för att demonstrera att regeringen är absurd och genomför orealistisk politik. Sedan visar de i sketchen studion, där några journalister från SVT och Aftonbladet hyllar idén. En journalist från Aftonbladet ville fråga något kritiskt, programledaren som “är “regeringen säger “vill vi ha kritiska frågor”, journalisten uppger att idén är det bästa han hade sett.

Riks i denna video vill markera tydligt att dessa journalister som hyllar regeringen är från SVT och Aftonbladet. Detta görs för att visa att regeringen är korr ut eftersom den har några etablerade mediekanaler bakom sig. Programledaren väljer att visa en del absurditet som aldrig skulle inträffa i verkligheten, men programledaren väljer att överdriva för att övertyga tittaren om att detta skulle kunna hända. Syftet är att förmedla att regeringen är korrupt och att den prioriterar klimatet framför människors liv. Det som belysas här är att regeringen är korrupt och att den inte främjar folkets intresse. Det visas därför samtidigt visas i sketchen att regeringsarbete är irrationell, när ambulanspersonalen inte kunde ta hand om patienten.

I videon sägs det inte mycket om själva problemet utan bara en lång beskrivning av regeringen som verklighetsfrånvänd. Det finns någon viss användning av interpersonell relation där de vill medföra att regeringen inte bryr sig om tittarens intresse. Detta görs för att manipulera tittaren med hjälp av känslor. Det som ligger bakom framställningen är att regeringen är ohederliga och har fel prioriteringar samt att regeringen är

verklighetsfrånvänd.

Video 6: “Jimmie Åkesson: Vi kräver att regeringen sänker drivmedelspriserna

| Sänk priset med 4 - 5 kr litern”

Videon är en intervju med Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Jimmie lyfter konsekvenserna av dessa sanktioner mot Ryssland för den svenska befolkning gällande framför allt priser på drivmedel men även livsmedelspriser. Jimmie Åkesson menar att de konsekvenser som sanktionerna medför med sig är inte hållbara. Åkesson beskriver det politiska etablissemanget som att de driver kortsiktigt politik. Åkesson menar även att regeringen måste agera för att lindra de konsekvenserna som medföljer de höga priserna.

Jimmie Åkesson hävdar att regeringen tjänar på dessa prishöjningar eftersom den tar emot mer skatter. Därför föreslår Åkesson en prissänkning på 4–5 kr per liter och en sänkning av reduktionsplikt och skatterna.

Syndabocken anses vara regeringen som driver en kortsiktig politik. Det nämns även att Sverigedemokraterna har försökt varna för denna kortsiktiga politik i flera år, detta görs för att visa att SD är de enda som kan lösa dessa problem. Jimmie erkänner att kriget har förvärrat situation. I videon används inte emotionella uttryck eller markörer för

interpersonell relation. Vulgära ord förekommer ej. Det som genomsyrar hela intervjun är anti-elitismen och anti-etablissemanget uttryck. I videon finns det mer nyans i analysen än tidigare videos. Dock är framställning av problemet vinklad. Uttalanden i videon, förutsätter en värld där regeringen väljer medvetet “fel” politik och inte bryr sig om de långsiktiga konsekvenserna. Regeringen beskrivs även som naiv eftersom den inte var medveten om att Sverige bli påverkad av omvärlden.

Video 7: “Bränslepriserna nu nära hälften av åkeriernas kostnader | Morell (SD): "Det är förjävligt"

I videon intervjuas det en åkeriägare som menar att de höga drivmedelspriser drabbar transportbranschen, det som i sin tur påverkar livsmedelsproduktion. Thomas Morell som är SD:s Riksdagsledamot menar att regeringen inte förstår hur viktigt transporten egentligen är.

Morell hänvisar till läget som “horribelt”, “förjävligt” och “häpnadsväckande”. Han menar att regeringen endast bryr sig om miljö och- klimatarbete. Det som lyfts av Morell är att

regeringen inte kan ta ansvar för den politiken som skapat dessa problem. Detta för att stärka tron om att eliten är korrupt och inte främjar folkets intresse.

Syndabocken är regeringen enligt Morell och menar att det inte går att skylla på

världsmarknad. I videon används några vulgära ord och vardagsspråk. Dessa uttryck används för att kunna nå till publiken snabbare, alltså de används för att säga att vi är vanliga folk precis som er. Problemet och även lösningen presenteras på ett polariserande sätt. Det finns även ett motstånd till tron om att kriget har någon påverkan på drivmedelspriserna.

Anledningen bakom problemet anses vara regeringens politik som är för fokuserad på

Video 8: Jimmie Åkesson: Sänk bränslepriserna för svenska folket omgående Videon är en intervju med Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. I videon diskuteras det prishöjningar på drivmedel och även regeringens hantering av det. Jimmie Åkesson menar att läget är “skandalöst”, när han hänvisar till att regeringen inte har

presenterat några åtgärder. I videon riktas det stort kritik till delvis regeringen men även till det politiska etablissemanget. Han menar även att det politiska etablissemanget inte är medveten om hur verklighet funkar, och konstaterar därför att det är “total blindhet”.

Regeringen menas alltså vara omedveten om hur saker fungera i verkligheten och hur mycket dessa priser drabbar både medborgare och även näringslivet.

Vidare menar Åkesson att kriget har påverkat priserna, samtidigt menar han att dessa priser är endast “Sosse priser” och att man kan varken skylla på kriget i Ukraina eller på Putin.

Åkesson menar att regeringen är handlingsförlamad när han säger att de inte presenterar någonting konkret. Här lyfts det återigen regeringens politik som en orsak till de höga priserna. De höga priserna framställs vara på grund av bränsleskatt och reduktionsplikt.

Syndabocken anses vara regeringen och etablissemanget i sin helhet. Åkesson menar att regeringen inte vill ändra dess klimatpolitiken delvis för att de ta massor av skatter till följd av det men också för att de vill behålla prestigen runt klimatarbetet.

Enligt Jimmie är lösningen att regeringen borde förstå hur dessa priser drabbar folket och näringslivet. I videon konstateras det att regeringen borde bli mer handlingskraftigt och inte skylla ifrån sig ansvaret. Denna framställning baseras på tanken om att samhälle står endast av två grupper som är den korrupta elit och goda folket. Antaganden som ligger till grund för denna syn är att regeringen vill hellre behålla sin prestige gällande klimatarbete och att de därför bryr de sig ej om folket. I videon säger Åkesson att Sverigedemokraterna är drivkraft i politiken då enligt han att andra partier så småningom följer efter det som

Sverigedemokraterna föreslår. Det som Åkesson vill säga med detta är att

Sverigedemokraterna är trovärdiga. Åkesson vill även bevisa att partiet är de enda som kan representera folket och att partiet har varnat för dessa problem i förväg.

Video 9: Chockhöjning av bensin och dieselpriserna - vad säger svenskarna?

I videon intervjuar Riks folk på en bensinmack. Där Riks frågar folk om deras åsikter om dessa höga priser och att mer än hälften av det de betalar är skatt. Intervjuaren från Riks väljer att fråga dessa ledande frågor som ge specifika svar. Intervjuaren frågar den första frågan för att få med hur folket drabbas av detta. Den andra frågan däremot siktar mer på att få svar som är av anti elitistiska drag. Svaren från intervjupersonerna bli till exempel, “att det inte roligt”, “att det är för dyrt "och “det passar inte min plånbok”. Detta för att uttrycka att medborgarna är missnöjda och drabbas hårt av dessa höga priser. Det görs förmodligen intervjuer med vanligt folk som står och tankar sin bil med syfte att få en bild från själva händelsen och därmed nå med budskapet bättre.

På den andra frågan uttrycker intervjupersoner missnöjen kring den politik som regeringen driver, speciellt vad det gäller skatt. En person säger “det känns som att politikerna tycker att ju mer skatt vi betalar desto bättre” och “de tycker inte om att vi kör bil”. Det valdes vanligt folk för att manipulera tittaren med känslor. Eftersom de intervjuade pratar informell och därför känner tittarna en viss gemenskap med intervjupersoner. Här uppmärksammas att folk drabbas av detta och att regeringen är korrupt eftersom de tar höga skatter. Problemet här framställs med fokus endast på regering kontra folket. Det finns alltså inte mycket nyans i framställningen. Det tystas därför andra bakomliggande orsaker till de höga

drivmedelspriser som Ukrainakriget och oljemarknad.

Video 10: Regeringen presenterar ett krispaket | "Det är ett hån"

Krispaketet som regeringen kom med för att åtgärda problemet, diskuteras i videon.

Krispaketet beskrivs som ett “droppe i havet” och som ett “hån” flera gånger i videon. De höga drivmedelspriserna kallas för Magda-priser och Damberg-priser flera gånger under videon. Detta görs för att tydligt markera att regeringens politik orsakade problemet. I videon hävdas de att regeringen skyller problemet på Ukraina kriget för att släppa ansvaret. Riks redogör för åtgärden som “trams från början till slut “. Riks använder informella samt

känslomässigt laddade ord för nå publiken på en personlig nivå. Det budskapet som de vill nå med är, att eliten slopar folkets status och inte värnar om folkets intressen.

I videon talas det tydligt om att regeringen tar skatter och har därför svårt med att sluta ta det. Det sägs i videon att “de tycker om dina och mina och allas skattepengar”. Det riktas även en stor kritik mot etablissemanget och den politiska eliten, när de lyfter hur partier som Moderaterna har varit med och skapat reduktionsplikten. Det som betonas även här är att krispaketet presenteras endast för att vinna väljare. Allt detta för att stärka tron om att

I videon talas det tydligt om att regeringen tar skatter och har därför svårt med att sluta ta det. Det sägs i videon att “de tycker om dina och mina och allas skattepengar”. Det riktas även en stor kritik mot etablissemanget och den politiska eliten, när de lyfter hur partier som Moderaterna har varit med och skapat reduktionsplikten. Det som betonas även här är att krispaketet presenteras endast för att vinna väljare. Allt detta för att stärka tron om att

Related documents