• No results found

Definitioner och krav

3.1. Medicintekniska produkter

Med medicinteknisk produkt (MTP) avses enligt lagen SFS 1993:584 (Lag om medicintekniska produkter) en produkt som enligt tillverkaren skall användas, separat eller i kombination med annat, för att hos människor enbart eller i huvudsak

1. påvisa, förebygga, övervaka, behandla eller lindra sjukdom,

2. påvisa, övervaka, behandla, lindra eller kompensera ett funktionshinder, 3. undersöka, ändra eller ersätta anatomin eller en fysiologisk process, eller 4. kontrollera befruktning.

I dokumentet delas medicintekniska produkter in i:

• Medicinteknisk utrustning

• Hjälpmedel

• Förbrukningsartiklar

3.1.1.Medicinteknisk utrustning

Med medicinteknisk utrustning avses exempelvis personvåg, blodtrycksmätare och örontermometer.

3.1.2.Hjälpmedel

Enligt 12 kap. 5-6 §§ Hälso- och sjukvårdslagen (SFS 2017:30) har kommunen ansvar för hjälpmedel som är kopplat till det hälso- och sjukvårdsansvar som åvilar respektive kommun. Förutom att kompensera en funktionsnedsättning är hjälpmedlen en del i habilitering och rehabilitering. Med

hjälpmedel avses exempelvis personlyft, rullstol och rollator.

Hjälpmedel omfattar Basutrustning respektive Individuellt förskrivna hjälpmedel.

Basutrustning avser de hjälpmedel som används av en eller flera brukare och som finns i verksamheterna enligt av Malmö stad framtagen basutrustningslista.

Enhetschef/sektionschef ansvarar för basutrustning.

Individuellt förskrivna hjälpmedel avser de hjälpmedel som är individuellt utprovade till en person och bara kan användas av den personen. Dessa ska inte användas av andra personer.

Arbetsterapeut, fysioterapeut/sjukgymnast eller sjuksköterska ansvarar för att förskriva hjälpmedel utifrån förskrivningsprocessen.

3.1.3.Förbrukningsartiklar

Med förbrukningsartiklar menas en vara som fortlöpande förbrukas t ex inkontinenshjälpmedel och omläggningsmaterial för stomi.

3.2. CE-märkning

Bokstäverna CE är en förkortning för Conformité Européenne (ung. ”i överensstämmelse med EG-direktiven”). Att det finns ett CE-märke på en produkt betyder att tillverkaren eller importören intygar att den uppfyller EU:s hälso-, miljö- och säkerhetskrav. Det innebär att en CE-märkt produkt kan säljas fritt inom EU. Bruksanvisningen som medföljer en produkt som säljs i Sverige ska vara på svenska.

3.3. Vårdgivare

Med vårdgivare avses statlig myndighet, landsting och kommun i fråga om sådan hälso- och sjukvårdsverksamhet som myndigheten, landstinget eller kommunen har ansvar för (offentlig vårdgivare) samt annan juridisk person eller enskild näringsidkare som bedriver hälso- och sjukvårdsverksamhet (privat vårdgivare).

I dokumentet avses den nämnd som har ansvar för hälso- och sjukvården.

3.4. Verksamhetschef HSL

Befattningshavare som enligt 4 kap. 1§ Hälso- och sjukvårdsförordningen (SFS 2017:80) ansvarar för hälso- och sjukvården inom verksamheten och är utsedd av vårdgivaren.

3.5. Medicinskt ansvarig sjuksköterska/medicinskt ansvarig för rehabilitering

I den kommunala hälso- och sjukvården ska det enligt 11 kap. 4§ Hälso- och sjukvårdslagen (SFS 2017:30) finnas en sjuksköterska med särskilt medicinskt ansvar. Om ett verksamhetsområde i huvudsak omfattar rehabilitering får en fysioterapeut eller en arbetsterapeut fullgöra uppgifter som sägs i första stycket.

I Malmö stad benämns dessa befattningar Medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS) och Medicinskt ansvarig för rehabilitering (MAR). Gemensam benämning är MA.

3.6. Beslutsgruppen för hjälpmedel i Malmö stad

Gruppens syfte är att utifrån gällande lagstiftning gemensamt verka för en säker och effektiv hantering av medicintekniska produkter avseende hjälpmedel inom Malmö stad. Gruppen består av enhetschef på Hjälpmedelscentrum, sektionschefer för rehab, kvalitetsutvecklare samt MAR.

Beslutsgruppen samverkar med Referensgruppen, som består av förskrivarrepresentanter från olika verksamheter och representanter från Hjälpmedelscentrum samt med olika sortimentgrupper.

3.7. Enhetschef

Den chefsnivå som verksamhetschef kan uppdra uppgifter vidare till enligt kapitel 4

”Ansvarsfördelning enligt SOSFS 2008:1”.

3.8. Sektionschef

Den chefsnivå som enhetschef kan uppdra uppgifter vidare till enligt kapitel 4 ”Ansvarsfördelning enligt SOSFS 2008:1”.

3.9. Legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal

Legitimerad arbetsterapeut, fysioterapeut/sjukgymnast, sjuksköterska och logoped som sektionschef HSL kan uppdra uppgifter vidare till enligt kapitel 4 ”Ansvarsfördelning enligt SOSFS 2008:1”.

3.10.Förskrivare av hjälpmedel

Den person som av verksamhetschef blivit utsedd och förtecknad att utgöra förskrivare enligt kapitel 4 ”Ansvarsfördelning enligt SOSFS 2008:1”.

Grundkrav är:

- legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal.

- ha anställning i Malmö stad.

- ha kunskap om Malmö stads rutiner för förskrivning och medicintekniska produkter.

- ha genomgått Socialstyrelsens webbutbildning ”Förskrivning av hjälpmedel” med godkänt kunskapstest samt Hjälpmedelcentrums utbildning för beställarkod inom 6 månader från anställning.

- att Socialstyrelsens ”Förskrivning av hjälpmedel - diskussionsmaterial”, ledd av utsedd processledare, genomgås inom 6 mån efter att den legitimerade erhållit sin förskrivarkod.

- kontinuerlig kompetensutveckling inom området.

3.11.Förskrivare av vissa förbrukningsartiklar

Den person som har blivit utsedd och förtecknad att utgöra förskrivare enligt kapitel 4

”Ansvarsfördelning enligt SOSFS 2008:1”.

Grundkrav är:

- legitimerad sjuksköterska.

- ha anställning i Malmö stad.

- ha genomgått utbildning och erhållit sådan kunskap att självständigt bedöma behov av förbrukningsartiklar inom diabetes-, inkontinens- och stomivård.

- ha genomgått Socialstyrelsens webbutbildning ”Förskrivning av förbrukningsartiklar” med godkänt kunskapstest

- kontinuerlig kompetensutveckling inom området.

3.12. Utbildare

Den person som har blivit utsedd och förtecknad att vara utbildare enligt kapitel 4

”Ansvarsfördelning enligt SOSFS 2008:1”.

Grundkrav är:

- legitimerad hälso-och sjukvårdspersonal.

- ha genomgått för området adekvat utbildning.

- ha reell och formell kompetens.

- för lyftutbildning ha genomgått adekvat instruktörsutbildning.

3.13. Anmälningsansvarig

Den person som har blivit utsedd och förtecknad att vara anmälningsansvarig enligt kapitel 4

”Ansvarsfördelning enligt SOSFS 2008:1”.

Grundkrav är:

- legitimerad hälso-och sjukvårdspersonal.

(Ej krav avseende enhetschef med ansvar för hjälpmedel som är externt inköpta.) - kunskap om metoder för risk-och händelseanalyser.

- kunskap om patientsäkerhet och patientsäkerhetsarbete.

- ha en sådan position i organisationen att man har möjlighet att se samband mellan avvikelser, negativa händelser, sortiment och rutiner.

Related documents