• No results found

I DOORS definieras risk brett, som fysisk eller psykolo- gisk skada mot sig själv eller andra familjemedlemmar, och i fallet med barn även utvecklingsmässig skada. DOORS bygger på antagandet att risk är multideter- minerat och påverkas av bland annat personliga egen- skaper, historiska och situationsbundna variabler samt omgivnings- och miljöfaktorer. Risk behöver ses ur en mängd olika perspektiv; bland annat när i tiden risken inträffar, dess omfattning och art, vilka roller som antas av offer och förövare samt med vilken säkerhet man kan uttala sig om konsekvenserna. Riskbedöm- ning behöver därför göras i olika sammanhang och kontinuerligt över tid.

För en del försvåras situationen av att förmågan att hantera stress minskar i kris. Kanske förstärkt av att andra stressfaktorer förekommit parallellt, såsom ar- betslöshet, tappad kontakt med vänner eller flytt. Det kan resultera i svårhanterlig smärta som kan leda till att individen utgör en risk för andra eller sig själv. I utarbetandet av DOORS gjorde forskarteamet en kunskapsöversikt över hur forskningsstödet såg ut för de risker som de situationer som barn och föräldrar i separation ofta utsätts för, såg ut. Kunskapsgenom- lysningen ligger till grund för de områden och frågor som DOORS består av. Frågeverktyget är testat i verksamheter i Australien som möter familjer och formuleringarna är noga avvägda. Inför att DOORS användes inom Samverkansteam synades formulärens översättning noga för att säkerställa att översättning- en höll kraven som forskarteamet i Australien hade satt upp.

Varför använda DOORS?

DOORS utgår från antagandet att det finns tillfällen i en familjs separation där påfrestningar kan övergå i våld och hot, men att detta kan förhindras. Tidig upp- täckt och prioriteringsbedömningar för att identifiera de som snabbt behöver samtalsstöd kan leda till att rätt insatser vid rätt tidpunkt sätts in. Inom DOORS arbetar man utifrån antagandet att allvarlig skada kan undvikas genom att uppmärksamma mindre risker som relaterade till varandra och i kombination med stress och påfrestningar, riskerar att eskalera.

Screening och bedömning är termer som används parallellt inom DOORS. De är sammanhängande och delvis överlappande faser i en riskbedömningspro- cess. Screening inom DOORS avser den första nivån i processen och är ett strukturerat självskattnings- formulär (DOOR1) och ett samtal med behandlare (DOOR2). Bedömning är en fas som innebär en fortsatt, fördjupad undersökning av faktorer som kan innebära en risk för individens säkerhet och välbefin- nande (DOOR3). Till alla klienter behöver det ställas frågor om risker som kan minska trygghet och välbe- finnande, men alla klienter behöver inte en fördjupad bedömning.

DOORS byggstenar

DOORS utgångspunkt är att den professionelles engagemang är grunden - inte bara i kontakt med de som utsatts för risksituationer, utan även för de personer som utsatt eller kan komma att utsätta an- dra för hot och våld. Hållbar förändring byggs utifrån trovärdighet och respekt, är en annan utgångspunkt. Det kan erhållas genom skicklighet och en nyanserad förståelse för klienten och de unika förhållanden som föräldern levt under.

Separationer och skilsmässor är händelser som kan öka risken för psykisk ohälsa, drog- och alkoholmiss- bruk, föräldrastress, trakasserier och hot från ex-part- nern och hens släkt eller nya partner. Dessa situationer kan leda till fysiskt våld, bortförande av barn, mord, självmord eller utvidgat självmord.

Fördjupad introduktion av DOORS1

1. Tillstånd har beviljats för användandet av DOORS i Samverkansteam. Annan användning kräver tillstånd från de som innehar rättigheterna. Notice of Terms of Use (must be included on all versions of the DOORS Screening Tool)

The DOORS tools (“DOORS”) are intended for professional use, for the express purpose of assisting with preliminary screening. The DOORS, in whole or in part, do not provide any formal diagnosis, finding, conclusion or recommendation, and are not intended to be used as a substitute for assessment. The authors and publishers of the DOORS disclaim any legal liability or responsibility for the accuracy or completeness of information gathered in screening processes that employ DOORS, or for decisions that are made or services that are received in conjunction with this tool. The full Terms of Use can be found on the Family Law DOORS website. Use of DOORS in any form is subject to and conditional upon these Terms of Use. All users of DOORS in any form are deemed, by virtue of such use, to have read, understood, accepted and agreed to these Terms of Use.

Det som undersökts är:

A) Kan DOORS fungera som ett bedömningsunderlag

vid en biståndsansökan (4 kap. 1 § SoL) i socialtjäns- tens utredningar avseende barn enligt 11 kap. 1 § SoL respektive utredningar med anledning av barns behov av skydd och stöd 11 kap. 1 och 2 §§ SoL?2. Är de upp- gifter som framkommer genom DOORS kunskaps- mässigt motiverade i förhållande till den insats/det beslut som utreds?

a) Kan uppgifterna som framkommer genom DOORS

ifrågasättas? Finns det med andra ord metodologiska utmaningar?

b) Är DOORS förenlig med proportionalitet och inte- gritet vid en biståndsansökan där såväl uppgifter om oro finns som där uppgifter om oro saknas.

B) Insatser i form av service vs biståndsbedömda insatser. Vad krävs för att ett biståndsbeslut enligt 4 kap. 1 § SoL ska vara tillräckligt utrett för att en indivi- duellt anpassad insats ska kunna erbjudas?

C) Hur är det att använda DOORS i ett råd- och stödsammanhang, d.v.s. inte myndighetsutövning inom socialtjänsten? Finns det hinder utifrån inte- gritets- och proportionalitetssynpunkt? Vilket värde kan uppgifterna tillmätas i ett senare skede? Hur kan uppgifterna ifrågasättas? Vilken status har ett ifyllt DOORS formulär (Dokumentationsskyldigheten varie- rar – sekretess – vem är part/partsinsyn?)?

D) Vad skulle det innebära att använda DOORS i en vårdnads-, boendes- och umgängesutredning? Eller samarbetssamtal (frivilliga och remitterade från tings- rätten)? Kan det göras, finns det svårigheter utifrån integritetssynpunkt? Andra hinder? Skulle det vara material som den andra föräldern kan begära ut, och som skulle kunna utgöra material i en vårdnadstvist eller annan tvist? (ligger i barnets akt och har därmed bägge vårdnadshavare tillgång till det)?

Det rättsliga läget i frågor som rör socialtjänstens arbete med