• No results found

I detta kapitel kommer resultatet av examensarbetet att diskuteras. Här diskuteras på vilket sätt slutförslaget som tagits fram under examensarbetet uppfyller de två frågeställningar som formulerades vid examensarbetets början. Efter detta följer en diskussion kring hur väl slutförslaget uppfyller de förväntningar som framkom under de intervjuer som genomfördes internt på företaget.

7.1 Frågeställningar

De två frågeställningarna är följande:

 Hur visualiseras produktionsstatusen för att skapa en medvetenhet om det aktuella läget för att produktionsmålen ska uppnås?

 På vilket sätt är denna visualisering till stöd för produktionen?

Genom att visualisera veckans Plan-, Är-, och Börvärde samt det ackumulerade läget på elektroniska produktionstavlor skapas en medvetenhet om det aktuella läget för produktionslinan. Planen visar tydligt hur många enheter som ska produceras under veckan.

Ärvärdet indikerar på ett tydligt och visuellt sätt hur många enheter som är utlevererade från produktionslinan just nu. Börvärdet talar om hur många enheter som borde ha levererats hittills för att ligga i fas med planen. Detta är till stöd för produktionen genom att direkt kunna jämföra skillnaden mellan hur många enheter som levererats under veckan i relation till hur många enheter som borde ha levererats.

För att göra visualiseringen mellan Är-, och Börvärdet extra tydlig används färgkodning. Detta stödjer produktionen genom att alla inblandade snabbt kan kasta ett öga på produktionstavlorna för att ta reda på hur produktionen ligger till. Om Ärvärdet är grönt ligger produktionen i fas med planen och om det är rött behöver arbetstempot justeras för att uppnå veckans plan i utsatt tid.

Det ackumulerade läget indikerar hur produktionslinan ligger till i förhållande mot leveransplanen. Är alla medvetna om detta är det lättare att komma till konsensus om eventuell övertid eller andra åtgärder som krävs för att arbeta in släp och uppnå produktionsmålen.

Då produktionstavlorna visar planerade aktiviteter som pågår på produktionslinan och hur länge dessa kommer att pågå hjälper detta alla inblandade i produktionen att planera sitt arbete.

Detta för att på bästa sätt kunna disponera den tillgängliga arbetstiden och på så vis uppnå produktionsmålen. När ett oplanerat stopp inträffar visualiseras detta tillsammans med den totala tiden för stoppet. Denna information loggas med syfte att kunna följa upp de oplanerade stoppen. Genom att visualisera produktionsstopp lyfts problem fram och det skapas större fokus på att lösa dessa.

Varje takt på produktionslinan kan signalera störningar vilka visualiseras på produktionstavlorna. Denna visualisering hjälper ansvariga på produktionslinan att fördela resurser för att lösa störningarna innan de påverkar produktionsresultaten. Även denna information loggas med syfte att kunna följa upp störningar.

Att ha standardiserade produktionstavlor genomgående i hela fabriken gör det enklare att förstå hela fabrikens produktionsstatus. Detta är både till stöd för montörer och för provare, vilka kan byta produktionslina och ändå direkt vara medvetna om den aktuella produktionsstatusen för just den linan. Samtidigt kan ansvariga för produktionen enkelt jämföra olika produktionslinors resultat och vid behov omfördela resurser utifrån detta. Sammanställningstavlor för hela fabriken kommer att underlätta detta ytterligare då dessa skapar en helhetsbild över fabrikens aktuella produktionsstatus.

7.2 Förväntningar

Nedan följer en diskussion gällande hur väl slutförslaget uppfyller de förväntningar som kom fram vid intervjuerna som genomfördes internt på företaget. Nedan diskuteras vilka förväntningar slutförslaget uppfyller och hur de uppfylls samt vilka förväntningar som inte uppfylls och varför.

Att tavlorna är enkla och tydliga

Denna förväntning uppfylls. Produktionstavlorna följer en enkel struktur och har standardiserade färger och teckensnitt. Den information som visas är direkt till stöd för produktionen och ingen överflödig information visas på produktionstavlorna.

Att tavlorna inte uppfattas som ett stressmoment

Stress undviks genom att produktionstavlorna inte visar någon nedräknande takttid. Alla personer upplever stress på olika sätt och det är därför omöjligt att säga huruvida denna förväntning uppfylls eller inte förrän produktionstavlorna implementerats.

Ger en övergripande koll på produktionsläget i produktionslinan

Genom att visualisera produktionslinans Plan-, Är-, och Börvärde samt det ackumulerade läget ger detta en övergripande koll på produktionsläget. Detta tillsammans med aktuell aktivitet som pågår samt status för varje takt på produktionslinan gör att förväntningen uppfylls.

Skapa en förståelse för varför tavlorna ska användas samt formulera ett klart syfte med tavlorna för montörerna ska bli positivt inställda och involverade i arbetet

I och med att montörerna involverats redan i utvecklingen av produktionstavlorna, genom intervjuer och workshop i detta examensarbete, är förväntningen delvis uppfylld. Det är viktigt att företaget informerar syftet med produktionstavlorna för att en förståelse ska infinna sig hos montörerna innan produktionstavlorna implementeras.

Utifrån statusen på tavlan direkt kunna fatta snabbare beslut och kalla på hjälp vid behov

Andonrutan hjälper till att uppfylla denna förväntning. Då störningar direkt visualiseras på produktionstavlorna är det enklare att fatta snabba beslut och kalla på rätt hjälp direkt. Även

Skapa större fokus på att hålla arbetstider och takttider

Denna förväntning ska uppfyllas genom att produktionstavlorna visar aktuell aktivitet samt hur länge den pågår. Dessutom visar de ett Börvärde som ökar med takttiden. Följer montörerna Börvärdet håller de också takttiden för produktionslinan. Ännu större fokus skapas i implementeringssteg 4 då varje takt ska arbeta efter en cykeltid som anpassas beroende på produktvariant.

Ökad effektivitet på produktionslinan

Produktionstavlorna kan bidra till ökad effektivitet genom att tydliggöra aktuella aktiviteter för produktionslinan. Dessutom kan det aktuella produktionsläget i form av skillnaden mellan Är-, och Börvärdet medverka till att effektiviteten ökar. Det går i dagsläget inte att säga om implementering av produktionstavlor ger en ökad effektivitet på produktionslinorna.

Problem tas upp till ytan istället för att arbetas runt

Förväntningen uppfylls genom andonrutan där varje enskild takt signalerar störningar. Den uppfylls också genom att hela produktionslinan på ett enkelt och tydligt sätt kan stoppas vid problem. Problemen kan också följas upp utifrån att alla aktiviteter på produktionstavlorna loggas.

Tavlorna uppdateras kontinuerligt för att det inte ska skapas orimliga mål

Denna förväntning uppfylls delvis. Produktionstavlorna uppdateras automatiskt vid eventuella omplaneringar. Det är dock alltid planerarens ansvar att se till så att planen som skrivs in inte är orimlig för produktionslinan. Produktionstavlorna har inga spärrar som varnar när orimliga mål sätts.

Tavlorna blir ett hjälpmedel för att kunna arbeta ikapp eventuella släp i produktionslinan

Det ackumulerade läget visar i realtid hur många enheter produktionslinan ligger före eller efter mot leveransplanen. Utifrån detta kan planerare och produktionsledare enklare planera in när eventuella släp ska arbetas ikapp. Ikappkörningen kommer dessutom inte som någon överraskning för montörerna då de vet precis hur många enheter de ligger efter med. Alltså uppfylls förväntningen.

Tavlorna syns ordentligt för alla som använder dem

Layoutens enkelhet bidrar till att informationen på produktionstavlorna ska vara lätt att se under förutsättningen att produktionstavlorna är tillräckligt stora. Om förväntningen uppfylls eller inte baseras på vad för teknisk utrustning som köps in av företaget vid implementeringen av produktionstavlorna. Därför går det i nuläget inte att svara på om den kommer att uppfyllas eller inte.

Programvaran bakom tavlorna är flexibel och lätt att anpassa

Programmeringen av produktionstavlorna ska göras internt på företaget. Därför kan företaget anpassa programvaran efter sina framtida behov och därmed uppfylls förväntningen.

Att det blir mindre administrativt arbete genom att tavlorna uppdateras automatiskt Denna förväntning uppfylls inte, då produktionstavlorna skapar lika mycket administrativt arbete som de eliminerar. Istället för att skriva upp veckans plan på en whiteboardtavla och uppdatera resultaten dagligen, görs detta via datorer när produktionstavlorna implementeras.

Kunna se en sammanställning av samtliga produktionslinor i fabriken

Förväntningen uppfylls eftersom slutförslaget i implementeringssteg 5 innefattar en sammanställningstavla för hela fabriken.

Att kanbanrutorna börjar användas som det är tänkt och att montörerna inte arbetar igen tappad tid där

Det går i dagsläget inte att svara på om förväntningen uppfylls eller inte. I implementeringssteg 1 till 3 finns det inget som tyder på att montörernas arbetssätt kommer att förändras. Däremot finns en möjlighet att förväntningen uppfylls i implementeringssteg 4 när individuella takttavlor införs, vilka visar produktanpassade cykeltider. Då vet montörerna hur lång cykeltid de har för varje produktvariant och har även möjlighet att stoppa tiden vid problem. Detta bör leda till att de inte arbetar igen tappad tid i kanbanrutorna.

Att produktionskorten inte tas bort om de inte digitaliseras

Produktionskorten som används i dagsläget ska behållas, vilket innebär att förväntningen uppfylls.

Att systemet inte är känsligt för exempelvis strömavbrott

Genom att det till produktionstavlorna ska finnas en loggfil vilken sparar samtliga aktiviteter som sker på tavlorna kommer de inte vara känsliga för strömavbrott. Detta då all information kan återskapas ur loggfilen. Därmed uppfylls förväntningen.

Att informationen från produktionstavlorna kan ses från datorer på kontoret

Förväntningen uppfylls då slutförslaget i implementeringssteg 5 innefattar denna funktion.