• No results found

Eleven som resurs – lärarsvar

In document Eleven - En resurs? (Page 42-48)

Här följer en sammanställning av undervisande lärares enkätsvar. Svarsgruppen har både bestått av lärare i teoretiska såväl som praktiska ämnen.

- Jag tror på eleven som en resurs i skolan

Antal svar

Instämmer helt Instämmer inte alls

Hela 68,2 % instämmer helt i påståendet vilket tyder på att lärarna kan se eleven som en tillgång och resurs i skolan idag.

”Absolut, då de tillför skolan med sina erfarenheter och värderingar. Det är detta som bör styra vår guidning av deras utveckling.”

”Jag tror att tanken är viktig och sann men att det självklart krävs tydliga strukturer för hur detta skall gå till. Jag tror att lärare hade kunnat i större utsträckning ta rollen som handledare (snarare än enbart kunskapsförmedlare) där eleverna hjälp till självhjälp stärks i och med att de sätts i en undervisande situation.”

Dock är det en lärare som ringat in siffran 4 och en lärare som ringat in siffran 6 vilket betyder på att han/hon inte instämmer samt inte instämmer alls i påståendet. Det är en

minoritet av de svarande men tyder ändå på att det finns väldigt skilda meningar kring elevens förmåga att verka som en resurs i skolan.

- Det är bra när elever håller i undervisningen

Antal svar

Instämmer helt Instämmer inte alls

Lärarna har här gett spridda svar. Flera av lärarna motiverar sitt svar med att det helt beror på ämne och situation. De menar att i vissa ämnen och situationer kan det fungera mycket bra medan det i andra krävs en lärares kunskap och pedagogiska utbildning.

”Vi vuxna bör sträva efter att hjälpa barnen bli självständiga och våga ta plats, det kan de endast luckas med genom praktisk träning. Som lärare bör jag successivt överlåta

ledarskapet.”

”Jag anser att detta med rätt hjälp/stöd kan förbättra elevernas kunskapsinhämtning samt göra lektionerna mer intressanta hos eleverna. Dessutom tror jag att det bättre kommer att hjälpa eleverna att uppfylla målen.”

”Beror helt på ämnet - teoretiska är svåra, kan funka i små portioner.” ”Undervisning får variation o elever får inblick i hur det är att vara lärare.”

”I vissa ämnen/situationer är det kanon! Men ibland är det inte bra. Man skall använda det klokt.”

- Elever håller ofta i undervisningen i skolan idag

Antal svar

Instämmer helt Instämmer inte alls

Majoriteten av lärarna instämmer inte i påståendet. Man anser således inte att elever ofta håller i undervisningen i skolan idag. Det kan dock vara så att man anser att elever håller i undervisningen men att detta inte sker ofta. 14,3 % har dock ringat in siffran 2. Detta kan bero på att just den läraren har flera moment med undervisande elever i sitt upplägg av lektioner.

- Elever tar lättare till sig information som kommer från en elev än en lärare

Antal svar

Instämmer helt Instämmer inte alls

Flertalet av lärarna ligger i mitten på skalan. 5 % instämmer helt i påståendet medan 5 % inte alls instämmer. Lärarna motiverar sitt svar med att det beror på personen som ger

informationen, hur den är och hur informationen förmedlas. En lärare påpekar att man lyssnar på den som är intressant och som man har respekt för oavsett vilken ålder personen har. ”Jag upplever att elever inte riktigt tar andra elever på samma allvar i en lärandesituation.

Å andra sidan är det möjligt att detta går att förändra eftersom det bidrar med att göra lektionerna mer intressanta och förankrade i elevernas egen uppfattning om vad som är intressant/relevant.”

”Både ja & nej. Elever har inte den pedagogiska bakgrunden att formulera sig så att alla förstår. Men det är bra att elever ibland får lyssna på varandra så att de utvecklar sig mer.” ”Jag tror elever tar till sin info från personer de har förtroende/respekt/tillit till/för. Om det sedan är från en elev eller lärare är olika från person till person.”

- Jag tycker att elever ska undervisa elever oftare än vad de gör idag

Antal svar

Instämmer helt Instämmer inte alls

Svaren som lärarna gett är spridda över hela skalan. Det kan tolkas både utifrån att man anser att elever undervisar tillräckligt redan idag. Det kan även tyda på att man anser att elever inte ska undervisa elever. 26,3 % instämmer helt i påståendet medan 10,5 % inte alls instämmer. Majoriteten har dock lagt sig i mitten av skalan eller på den övervägande positivt inställda delen av skalan (nr. 1-3).

- Jag tror att undervisningen blir bättre om elever får undervisa elever

Antal svar

Instämmer helt Instämmer inte alls

Även här är lärarnas svar spridda över skalan. De flesta har ringat in siffran 3 (31,6 %). Majoriteten har lagt sig i mitten av skalan vilket kan tyda på att det inte finns något enkelt svar på frågan. Man kan tolka påståendet på flera sätt vilket gör att det ena inte behöver utesluta det andra. Lärarna kan ha svarat utifrån att undervisningen blir bättre ifall elever ges möjlighet att undervisa varandra men att det inte utesluter lärarens undervisning. De kan även ha svarat utifrån att en lärares undervisning är bättre än elevernas och således kan man inte hålla med i påståendet.

- Jag tycker att en bra skola ska ha både undervisande lärare och undervisande elever

Antal svar

Instämmer helt Instämmer inte alls

Flertalet av lärarna instämmer helt i påståendet men det är en stor andel som har ringat in siffran 4 som lutar åt att man inte instämmer i påståendet. Svaren är spridda men majoriteten

har valt att lägga sig på den mer positiva sidan av skalan vilket tyder på att lärarna är positivt inställda till en skola med både undervisande elever och lärare.

- Jag tror att elever kan lära andra elever

Majoriteten av lärarna (80 %) har svarat att de instämmer helt i påståendet. Man anser således att elever kan lära andra elever. Endast fyra lärare har ringat in siffran 2 och 3 men även dem är dock positiva till påståendet.

Analys

In document Eleven - En resurs? (Page 42-48)

Related documents