• No results found

EPiSer ver CMS har en egen filhantering där du kan skapa kataloger, kopiera, flytta och byta namn på både kataloger och filer. Du kan ladda upp filer, och sätta sökkriterier på filerna. Från den inbyggda sökfunktionen kan du söka efter filer. Det finns också möjlighet att sätta rättighe-ter på olika kataloger så att varje redaktör får se de kataloger som denne har rätt till.

All information som du vill visa på din webbplats måste lagras på webbser vern eller datakälla dit besökarna har rättigheter att läsa. Alla bilder och dokument som du vill visa på dina sidor måste därför laddas upp till de datakällor som är kopplade till er webbplats. När du laddar upp filer som du har lagrat på annan plats sker en kopiering av den filen till webbser vern. Du kan ladda upp filer genom att använda filhanteraren men även direkt från dialogrutorna, Infoga bild och Infoga dokument.

Du öppnar filhanterar genom att välja Filhanteraren i verktygsfältet, eller genom att först öppna åtgärdsfönstret för att sedan välja filhanteraren.

Fönster

Filhanteraren öppnas alltid i åtgärdfönstret till höger i webbläsaren. Det innebär att du kan ha filhanteraren öppen samtidigt som du arbetar med en sida till vänster.

Olika startpunkter/datakällor som är kopplade till er webb-plats. Katalogen Sidans katalog är den aktuella sidans katalog.

Mina favoriter är de kataloger som du har angivit som dina favoriter.

Verktygsfält för olika funktioner Den aktuella katalogens namn

Markera för att visa miniatyrer av bilder

Kataloger och filer i den aktuella data-källan. Information om storlek och datum för respektive fil, samt versions-hanteringsinformation.

Höger musknapp i filhanteraren

Menyn som öppnas när du högerklickar i filhanteraren är en central del för att kunna utföra olika operationer i filhanteraren. De funktioner som finns tillgängliga visas med en mörkare färg, de inaktiva med en ljusare. För att aktivera vissa av funktionerna måste du högerklicka på kata-log- eller filnamnet i filhanteraren.

Alternativen Ta bort, Klipp ut, Kopiera och Klistra in kan användas både på kataloger och filer.

Sök efter kataloger och filer

Sök efter kataloger och filer genom att välja Sök i vänsterkanten eller i verktygsfältet. Ange dina sökkriterier och välj Sök.

Ger dig möjlighet att se och lägga till information om filen, samt att öppna den.

Funktioner som ger dig möjlighet att ladda upp enstaka eller flera filer samtidigt, organisera dem i kataloger och även sätta rättigheter på kataloger och filer.

Versionshantering som ger dig möjlighet att låsa filer medan du uppdaterar dem, samt visar information om olika versioner och dess historik.

Administration av filer. Ger dig möjlighet att flytta filer till andra kataloger, ändra namn och kopiera dem.

Hantering av dina favoriter. Gör ditt arbete enklare genom att använda genvägar/favoriter för de kataloger som du ofta an-vänder dig av.

Arbeta med kataloger

Skapa katalog

Skapa en katalog genom att välja Skapa katalog i verktygsfältet eller på högerklicksmenyn. Fyll i namn på katalogen och välj Spara. Katalogen skapas som en underkatalog till den katalog där du valt Skapa katalog. Om du högerklickar på en katalog och väljer Skapa katalog skapas katalogen som en underkatalog till den katalog som du högerklickat på.

Öppna katalog

Öppna en katalog genom att dubbelklicka på katalogens namn.

Ta bort katalog

Ta bor t en katalog genom att högerklicka på katalogens namn och välj Ta bort. Bekräfta att du verkligen vill ta bor t katalogen genom att svara Ja på frågan som följer.

Ändra namn på katalog

Ändra namn på en katalog genom att högerklicka på katalogens namn och välj Ändra namn.

Skriv in det nya namnet och välj Spara. Eventuella länkar till filer som finns i katalogen kommer inte att påverkas, eftersom länkar sparas med en unik identitet som inte är kopplad till vare sig sökväg eller filnamn.

Lägg till katalog i Mina favoriter

Lägg till en katalog till Mina favoriter genom att högerklicka på katalogens namn och välj Lägg till favorit. Katalogen placeras bland dina favoriter till vänster i filhanteraren.

Ta bort en katalog i Mina favoriter

Ta bor t en katalog i Mina favoriter genom att högerklicka på katalogens namn till vänster i kata-logstrukturen och välj Ta bort favorit. Katalogen tas bor t som en av dina favoriter.

Ändra rättigheter på katalog

Ändra rättigheter på katalogen genom att högerklicka på katalogens namn och välj Ändra rättig-heter. I fönstret visas de grupper/användare som har rättigheter till katalogen. Ändra genom att Lägga till grupp/användare och markera vilka rättigheter gruppen ska ha. Avsluta genom att välja Spara. Om en sida har vissa rättigheter har även sidans katalog samma rättigheter.

Flytta katalog

Flytta en katalog genom att högerklicka på katalognamnet och välj Klipp ut. Öppna den katalog dit du vill flytta katalogen, högerklicka och välj Klistra in. Eventuella länkar till filer som finns i katalogen kommer inte att påverkas, eftersom länkar sparas med en unik identitet som inte är kopplad till vare sig sökväg eller filnamn.

Kopiera katalog

Kopiera en katalog genom att högerklicka på katalognamnet och välj Kopiera. Öppna den kata-log dit du vill kopiera katakata-logen, högerklicka och välj Klistra in.

Arbeta med filer

Lägg till en fil

Ladda upp enstaka filer till webbser vern.

1. Välj katalog.

2. Välj Lägg till fil i verktygsfältet, eller högerklicka och välj Lägg till fil.

3. Välj Bläddra och peka ut den fil du vill ladda upp till webbser vern. Ange information om filen i de olika fälten.

4. Välj Lägg till. Filen laddas nu upp till webbser vern och placeras i den valda katalogen.

Lägg till flera filer

Du kan välja att lägga till flera filer samtidigt i filhanteraren.

1. Välj katalog.

2. Högerklicka och välj Lägg till flera filer.

3. Välj Bläddra och peka ut de filer du vill ladda upp till webbser vern. Håll ner skift eller CTRL för att markera flera filer.

4. Välj Öppna. Filerna laddas nu upp till webbser vern och placeras i den valda katalogen.

Lägg till filer genom att använda Utforskaren i Windows

Om du är van att använda Utforskaren i Windows, är det ett effektivt sätt att även ladda upp filer till er webbplats via EPiSer ver CMS filhanterare.

1. Öppna Utforskaren i Windows.

2. Välj de filer som du vill ladda upp till webbser ver. Håll ner skift eller CTRL för att markera flera filer.

3. Dra och släpp filerna i den aktuella katalogen i EPiSer ver CMS filhanterare. Filerna laddas nu upp till webbser vern och placeras i den valda katalogen.

Visa filinformation

Visa information om en fil genom att klicka på namnet på filen, eller högerklicka och välj Visa fil-information. Filen och den information som är angiven visas. Du får här också information om vilka sidor på webbplatsen som filen finns på, antingen som bild eller länk.

Redigera filinformation

Redigera filinformationen genom att högerklicka på filnamnet och välj Redigera filinformation. Ett antal fält för beskrivning av filen kan skrivas in. Välj Spara när du ändrat/lagt till informationen.

Öppna fil

Öppna en fil genom att dubbelklicka på filnamnet eller genom att högerklicka på filnamnet och välj Öppna fil. Filen öppnas då i det program som filen är skapad i. Det innebär att du måste ha den programvaran på din dator för att kunna öppna filen. Hur filen öppnas är en inställnings-fråga på din dator.

Ändra namn på fil

Ändra namn på en fil genom att välja Ändra namn på vald fil eller katalog i verktygsfältet eller genom att högerklicka på filens namn och välj Ändra namn. Skriv in det nya namnet och välj Spara. En varning visas om att eventuella länkar till filen kan komma att br ytas, information om vilka länkar det gäller visas också så att du kan uppdatera dessa när du har ändrat namn på filen.

Ersätt en fil

Ersätt en fil med en annan genom att ladda upp en ny fil med samma namn som filen du vill ersätta.

Ta bort fil

Ta bor t en fil genom att välja Ta bort vald fil eller katalog i verktygsmenyn, eller genom att högerklicka på filens namn och välj Ta bort. Bekräfta att du verkligen vill ta bor t filen genom att

svara Ja på frågan som följer. En varning visas om att eventuella länkar till filen kan komma att br ytas, information om vilka länkar det gäller visas också så att du kan uppdatera dessa när du har ändrat namn på filen.

Flytta fil

Flytta en fil genom att högerklicka på filnamnet och välj Klipp ut. Öppna den katalog dit du vill flytta filen och högerklicka och välj Klistra in. En varning visas om att eventuella länkar till filen kan komma att br ytas, information om vilka länkar det gäller visas också så att du kan uppdatera dessa när du har ändrat namn på filen.

Kopiera fil

Kopiera en fil genom att högerklicka på filnamnet och välj Kopiera. Öppna den katalog dit du vill kopiera filen och högerklicka och välj Klistra in.

Markera flera filer samtidigt

I filhanteraren kan du markera flera filer samtidigt om du vill. Genom att hålla ned CTRL samti-digt som du klickar på filerna kan du markera flera sidor samtisamti-digt.

Infoga bilder i en sida direkt från filhanteraren

Om du vill placera en bild på en sida kan du direkt från filhanteraren göra detta genom att dra och släppa in bilden i sidan.

1. Börja med att redigera sidan samtidigt som du har filhanteraren öppen till höger.

2. Markera den bild som du vill ha och dra in den till önskad plats på sidan. Bilden du drar in kommer att visas direkt på sidan.

3. Ändra bildens egenskaper genom att högerklicka på bilden och välja Bildegenskaper.

Infoga filer i en sida direkt från filhanteraren

Om du vill placera en länk till en fil på en sida kan du göra detta direkt från filhanteraren genom att dra och släppa in filen i sidan.

1. Börja med att redigera sidan samtidigt som du har filhanteraren öppen till höger.

2. Markera filen som du vill ha i sidan och dra in filen till önskad plats i sidan. En länk som har samma namn som filen och sökvägen till filen skapas.

3. Byt namn på länken genom att högerklicka på länken, välj Länkegenskaper.

Filhantering med Windows Explorer

Som ett komplement till att arbeta med EPiSer ver CMS filhanterare, kan du även hantera dina dokument och bilder ifrån Microsoft Windows Explorer (Utforskaren). Du kan skapa, kopiera, flytta och radera filer i EPiSer ver CMS filsystem genom att jobba direkt i Windows Explorer. Du kan också spara nya dokument i EPiSer ver CMS filsystem inifrån en applikation som exempelvis Word.

Innan du kan börja arbeta med filhantering från Windows Explorer, måste din webbplats anslu-tas som en nätverksenhet till Windows Explorer. Anslutningen kan sätanslu-tas upp på olika sätt. Om detta inte sker automatiskt vid påloggning, måste du göra det manuellt i Windows Explorer, din systemadministratör kan hjälpa till med detta. När din webbplats är ansluten, ser du den som en nätverksenhet i filstrukturen i Windows Explorer.

Du kan nu skapa filer i Office-programmen och spara dem i filstrukturen på din webbplats, utan att först behöva gå in i EPiSer ver CMS och ladda upp dem i filhanteraren där. Du kan också flytta, kopiera och ta bor t filer i filstrukturen på din webbplats, direkt i Windows Explorer.

Versionshantering av filer

I filhanteraren kan du med hjälp av versionshanteringen hålla koll på olika versioner av filer. Du kan se historik för filen, när den skapades, av vem och eventuella kommentarer. Som redaktör kan du checka in och ut dokument som du jobbar med så att ingen annan utför ändringar sam-tidigt som du. Versionshanteringen når du enkelt genom filhanterarens meny som öppnas när du högerklickar på en fil.

Om du inte kan se funktionerna, kan det bero på att inställningarna är gjorda så att versionshan-teringen bara är aktiv på vissa ställen i er katalogstruktur. Kontrollera detta med er systemadmi-nistratör.

Checka ut och in filer

När du väljer att checka ut en fil blir den låst så att ingen annan kan göra ändringar i den samti-digt som du. Men trots att den är låst kan andra redaktörer eller besökare av er webbplats ändå öppna den senaste versionen av filen och ta del av innehållet.

När du sedan har utför t dina ändringar och vill göra filen tillgänglig för andra, väljer du att checka in den i filhanteraren igen. Du kan också lägga till en kommentar där du beskriver i kor t-het vilka ändringar du har gjor t. Kommentarerna underlättar för andra redaktörer att förstå vad den senaste versionen innehåller och vilka ändringar som gjor ts.

Integration med Microsoft Office

Versionshanteringen är sammankopplad med Office-programmen Word, Excel och Powerpoint och ger dig möjlighet att direkt från filhanteraren öppna filerna i respektive program. När du har gjor t de ändringar du vill göra kan du checka in och kommentera dina ändringar direkt från Office-programmen.

Arbeta med versionhantering genom Office-programmen

1. Högerklicka på den fil du vill redigera. Välj Checka ut. Ditt användarnamn visas nu i kolum-nen Utcheckad av och indikerar att filen är låst för just dig.

2. Högerklicka på filen igen. Välj Redigera i Office. Om det är en Word-fil du har valt att redi-gera öppnas automatiskt Microsoft Word.

3. Gör dina ändringar i dokumentet. Välj Checka in. Du får upp en dialogruta där du kan skriva en kommentar om din ändring.

4. Skriv din kommentar och välj OK. En ny version har nu skapats och finns tillgänglig för både redaktörer och besökare av webbplatsen.

Ångra Checka ut

Om du inte gör några ändringar i det dokument som du har checkat ut, återställer du genom att högerklicka på den fil du har checkat ut och väljer Ångra utcheckning.

Arbeta med versionhantering av andra filer

Du kan också versionshantera filer som inte går att redigera med Office-programmen.

1. Öppna filen genom att dubbelklicka på filen. Aktuellt program öppnas och du kan arbeta med förändringar i filen. Spara filen lokalt på din dator genom att välja Spara som...

2. Högerklicka på den valda filen och välj Skapa ny version.

3. Välj ny version genom att välja Bläddra. Markera filen som du har redigerat och sparat på din dator. Välj Öppna/Open.

4. Skriv din kommentar och välj OK. En ny version av filen har nu skapats och finns tillgänglig för både redaktörer och besökare av webbplatsen.

Versionshistorik

Information om alla uppdaterade versioner av en fil som har blivit incheckad finns tillgänglig i versionshistoriken. Där kan du se vem som har gjor t ändringen, när och eventuellt en kommen-tar om ändringen. Högerklicka på den fil du vill se historiken för. Välj Versionshistorik.

Ladda ner en tidigare version

Alla versioner av filen finns lagrade, vilket betyder att du kan ladda ner och arbeta med tidigare versioner.

1. Högerklicka på den fil du vill se tidigare versioner av. Välj Versionshistorik.

2. Högerklicka på den version som du vill titta på. Välj Ladda ner, och filen öppnas i aktuellt program.

Återpublicera en tidigare version

Eftersom alla tidigare versioner av filen finns lagrade kan du alltid återställa den, d.v.s. återpubli-cera en äldre version.

1. Högerklicka på den fil du vill se tidigare versioner av. Välj Versionshistorik.

2. Högerklicka på den version du vill återpublicera. Välj Återställ version. Den återställda ver-sionen finns nu tillgänglig för både redaktörer och besökare av webbplatsen.

Ta bort versioner

1. Högerklicka på den fil du vill se tidigare versioner av. Välj Versionshistorik.

2. Högerklicka på den version du vill ta bor t. Välj Ta bort och versionen tas bor t omedelbar t.

Du kan bara ta bor t gamla versioner, det vill säga versioner som inte är publicerade för tillfället.

Related documents