• No results found

EPISERVER 83

In document Redaktörshandbok Online (Page 85-111)

I EPiSer ver finns det stöd för olika typer arbetsflöden, det innebär att du kan bli tilldelad upp-gifter eller dela ut uppupp-gifter enligt ett förutbestämt flöde. Det kan exempelvis handla om att en redaktör skapar en sida och efter det skall en eller flera godkänna sidan innan den publice-ras. Vilka som skall godkänna är bestämt i för väg i arbetsflödet och uppgifter tilldelas med automatik till de olika individer na. I en standardinstallation av EPiSer ver finns en typ av arbetsflöde som kallas för fler stegsgodkännande. Din systemadministratör har möjlighet att skapa fler flöden av denna typ kopplat till olika människor. Er lever antör av EPiSer ver kan utveckla nya typer av flöden efter era specifika behov.

Bestämd startpunkten i arbetsflödet

I de flesta fall är det bestämt vad som skall star ta ett arbetsflöde. Det kan exempelvis vara att en redaktör lämnar in en sida för publicering på en viss plats i trädet. Det kallas då för star t-punkten i flödet. När denne skickar in sidan för publicering skickas en uppgift till redaktör nummer två i flödet om att denne skall godkänna sidan. När nummer två i kedjan har godkänt sidan skickas en uppgift till en tredje redaktör som även denne skall godkänna sidan. Så här kan man hålla på tills alla fått säga sitt. Den sista per sonen i kedjan br ukar vara den som publi-cerar sidan och avslutar flödet.

Starta ett flöde

Om du vet att det finns ett arbetsflöde där dina närmaste medarbetare ingår i ett flersteggod-kännande kan du på egen hand star ta flödet. Så här gör du:

1. Förhandsgranska sidan i redigeraläget.

2. Öppna åtgärdsfönstret från verktygsmenyn.

3. Välj Starta ett arbetsflöde från åtgärdsfönstret

4. Välj vilket arbetsflöde du vill koppla till sidan i listan som visas.

5. Skriv en kommentar om vad du vill att dina medarbetare skall göra i flödet.

6. Välj OK.

Arbetsflödet är nu star tat och uppgiften skickad till den för sta per sonen i kedjan. Om du inte får upp några flöden att välja på, beror det på att inga flöden får star tas manuellt.

Arbetsflöden jag har startat

Alla de flöden som du har star tat, antingen manuellt eller automatiskt finns listade under rubriken Arbetsflöden jag har startat i åtgärdsfönstret. Här kan du få mer information om flödena, vilken status de har och se kommenter ar från per-soner som är delaktiga i flödet. Klicka på nedåtpilen i res-pektive box för att se status på flödet och eventuell kommentarer på respektive steg.

Arbeta med olika sidmallar

EPiSer ver innehåller i sitt standardutförande ett antal olika sidmallar med olika funktioner.

När man bygger en webbplats gör man dock en hel del anpassningar för att tillfredsställa före-tagets specifika behov. Detta kan innebära att alla funktioner på er webbplats inte finns beskrivna här.

Vanlig webbsida

Sidmallen Vanlig webbsida används i de flesta fall för att skapa informationssidor i webbplat-sen. Denna sidmall kan användas både som vanlig informationssida men också för listningar av nyheter, anslagstavla eller som länksida till annan sida inter nt eller exter nt. Alla fält i mallen Vanlig webbsida finns beskrivna under rubriken Flikar i redigeringsläge.

Formulärsida/Rösta

Sidmallen For umlärsida används för att skapa olika typer av formulär. Det kan exempelvis handla om att göra en enkel Dagens Fråga, anmälan till något eller en elektronisk enkät. Det finns i EPiSer ver en mall med namnet Rösta. Den fungerar på samma sätt som formulärsidan, därför är den bara beskriven en gång. Du kan skapa formulär efter eget tycke och smak och sedan ta emot informationen via e-post och/eller spara i databas. Du bestämmer själv hur det skall se ut och vilken information du vill få in från besökarna.

1. Markera den sida under vilken formuläret skall placeras.

2. Skapa en ny sida och välj sidmallen Formulärsida.

3. Skriv ett namn på sidan och fyll i information i editorn som beskriver vad besökaren skall fylla i.

4. Markera alternativet Visa statistik på sidan om du vill att besökare skall kunna se en samman-ställning av alla inskickade svar på webbplatsen. Om du inte anger detta kan endast de som har tillgång till redigeraläget se resultatet. Detta används ofta om du skall skapa en fråga där besö-karna skall kunna se resultatet av alla svar.

5. I fältet Formulär anger du vilket formulär som skall användas. Klicka på knappen bredvid fältet för att skapa eller redigera formuläret. Dialogruta Formulärinställningar öppnas och du kan skapa formuläret.

6. Spara och publicera sidan.

Forumlärsinställningar

Dialogr utan formulärinställningar används för att skapa formuläret. Här bygger du upp en

1. I fältet Namn på formulär väljer du ett namn på formuläret. Om du kommer att skicka formulä-ret med e-post kommer namnet stå i Ämnesraden på det e-postmeddelande som skickas.

2. I fältet Resultat av postning anger du vad som skall hända när besökaren skickar in formuläret.

Du kan välja att spara det i databas och/eller skicka det med e-post. Du kan också ange att skicka formuläret till en webbadress där du har en egen applikation som tar hand om informa-tionen.

3. I fältet Tacksidan som visas vid svar kan du peka ut en sida som skall visas när en besökare skickat in sitt svar. Skapa sidan på sidmallen Vanlig webbsida och välj sedan sidan som tacksida.

4. Fältet Formuläret kan postas anonymt skall markeras om du vill att vem som helst på din webb-plats skall kunna skicka in formuläret. Om det inte är det måste man vara inloggad på något sätt för att kunna svara.

5. Fältet Samma person kan posta formuläret fler gånger skall markeras om du vill att en och samma person (dator) skall kunna skicka formuläret fler gånger. Om detta alternativ lämnas tomt kommer man endast kunna skicka in en gång per dator. Detta fungerar med att en cookie placeras på besökarens dator.

Bygg upp formuläret

I den nedre delen av Formulär inställningar skapar du en tabell med knapparna under tabellen.

Lägg till rad placeras alltid längst ner i tabellen. Lägg till kolumn placeras alltid längst till höger i tabellen. Genom att välja Infoga rad kan du infoga en rad ovanför den rad som just nu är mar kerad. Infoga en kolumn ger en kolumn till vänster om den kolumn som är markerad. Mar-kera en rad eller kolumn genom att klicka på ett infogat fält i cellen. Om det inte finns några fält i tabellen får du börja med att dra in ett fält.

Placer a olika fält genom att ta tag i önskat fält från högerkanten och dr a det till önskad plats i tabellen. En cell i tabellen kan endast innehåll ett formulärfält.

När du har dragit in ett formulärfält i cellen öppnas inställningarna för den aktuella fälttypen brevid tabellen. Beroende på vilket fält du har valt har du olika inställningar att göra. Alla fält har egenskapen CSS-klass. Där kan du fylla i en css-klass som finns i den css-fil som används för webbplatsen. Kontakta din systemadministratör för mer information. När alla egenskaper för respektive fält fyllts i finns knappen Spara under egenskaperna. Du måste spara varje enskilt fält och dess inställningar. Om du vill ta bor t ett fält välj knappen Ta bor t under fältets egenskaper.

Ledtext

Ledtext är den fälttyp som används för att besökarna skall veta vad de skall fylla respektive fält med.

I fältet Namn anges den text som skall visas för besö-karna.

Textfält

Textfält är den fälttyp som ger besökarna ett inmatnings-fält i form av en r ad där de kan skriva text. Används för kor tare text information du vill få in av besökaren.

I fältet Namn anger du ett namn på fältet som gör att du vet vilket fält som besökaren fyllt i. Enkelt är att använda samma eller liknande namn som du använt i ledtextfältet som hör till fältet.

I fältet Bredd anger du hur många tecken brett fältet skall vara.

Fältet Värde måste anges skall markeras om du vill att besökarna inte skall kunna skicka in for-muläret utan att fylla i det här fältet.

Textruta

Textr uta är den fälttyp som ger besökar na ett stor t fält för att skriva text. Du kan själva bestämma hur många tecken brett och hur många rader fältet skall ha.

I fältet Namn anger du ett namn på fältet som gör att du vet vilket fält som besökaren fyllt i. Enkelt är att använda samma eller liknande namn som du använt i ledtextfältet som hör till fältet.

I fältet Bredd anger du hur många tecken brett fältet skall vara.

I fältet Höjd anger du hur många rader textrutan skall ha

Fältet Värde måste anges skall markeras om du vill att besökarna inte skall kunna skicka in for-muläret utan att fylla i det här fältet.

Flervalslista

Fler valslista är den fälttyp som ger besökarna en r ullgar-dinsmeny där de kan välja ett av flera alternativ som du angivit.

I fältet Namn anger du ett namn på fältet som gör att du vet vilket fält som besökaren fyllt i. Enkelt är att använda samma eller liknande namn som du använt i ledtextfältet som hör till fältet.

I fältet Alternativ anger du de olika alternativ som

besö-karna skall kunna välja bland. Skriv in alternativen och skilj dem åt genom att tr ycka ENTER mellan.

Alternativknapp

Alternativknapp är den fälttyp som ger besökarna en lista med olika alternativ där de kan välja ett av flera alterna-tiv som du angivit.

I fältet Namn anger du ett namn på fältet som gör att du vet vilket fält som besökaren fyllt i. Enkelt är att använda samma eller liknande namn som du använt i ledtextfältet som hör till fältet.

I fältet Placering väljer du om du att alternativen skall visas horisontellt eller ver tikalt.

I fältet Alternativ anger du de olika alternativ som besökarna skall kunna välja bland. Skriv in alternativen och skilj dem åt genom att tr ycka ENTER mellan.

Kryssruta

Kr yssr uta är den fälttyp som ger besökarna en lista med olika alternativ där de kan välja ett eller flera av fler a alternativ som du angivit.

I fältet Namn anger du ett namn på fältet som gör att du vet vilket fält som besökaren fyllt i. Enkelt är att använda samma eller liknande namn som du använt i ledtextfältet som hör till fältet.

I fältet Placering väljer du om du att alternativen skall visas horisontellt eller ver tikalt.

I fältet Alternativ anger du de olika alternativ som besökarna skall kunna välja bland. Skriv in alternativen och skilj dem åt genom att tr ycka ENTER mellan.

När formuläret är färdig och alla fält och dess egenskaper är sparade. Sparar du hela formulä-ret med Spara-knappen i mitten av dialogr utan Formulär sinställningar. Spara och publicera sidan.

Fliken Formulärdata

Om du i ditt formulär valt att lagra informationen i databasen, kan du hitta alla insända formu-lär på fliken Formuformu-lärdata. Fliken visas brevid Ver sionlista när du sparat och publicerat din for-mulär sida.

Väl fliken Formulärdata och ett sökformulär visas. Du kan här specificera om du vill söka på specifika datum och hur många träffar du vill ha per sida. Om du vill visa alla inlägg kan du välja knappen Sök direkt.

När du har sökt på inskickade formulär listas det nedanför sökformuläret. Du kan då bläddra bland sidor om det finns många och härifrån också välja att ta bor t alla synliga inlägg.

Om du vill bearbeta informationen i Microsoft Excel kan du välj knappen Expor tera till Excel.

Första gången du gör det får du en fråga om du acceptera integration mellan EPiSer ver och Office, svara JA på frågan och data från ditt forumulär visas i Excel och kan bearbetas där.

Nyhetslista

Sidmallen Nyhetslista används för att bygga upp en sida med interna och/eller externa nyhe-ter. Interna nyheter är sidor som skapas i EPiSer ver som listas på sidan. Med exter na nyheter kan man hämta nyheter från en annan webbplats som har stöd för visning av informationen i RSS-format. RSS (RDF Site Summer y, vilket även br ukar utläsas som Really Simple Syndica-tion) är ett standardformat som används för att visa information mellan webbplatser. Det används i för sta hand för visning av nyheter mellan webbplatser.

1. Markera den sida under vilken nyhetslistan skall placeras.

2. Skapa en ny sida och välj sidmallen Nyhetslista.

3. Skriv ett namn på sidan och fyll i information i editorn som beskriver sidans innehåll.

4. I fältet Hämta listning från anger du vilken sida som är huvudsida för de interna nyheterna. Van-ligt att det är den sida som just nu skapas. Varje nyhet skapas sedan under denna huvudsida för att visas i listan.

5. I fältet Visa antal sidor i lista anger du med ett heltal om många sidor som skall visas i listan.

6. I fältet Sökväg till RSS-källa anger du sökvägen till den webbplats som du vill hämta externa nyheter från.

7. I fältet Visa antal nyheter i RSS- lista anger du med ett heltal om många sidor som skall visas i lis-tan med externa nyheter.

8. Markera alternativet Visa endast rubriker i RSS-lista om du vill att endast rubriker skall visas i lis-tan. Om du inte markerar det alternativet visas även en inledande sammanfattande text om nyheten (puff-text).

9. Markera alternativet Aktivera prenumeration om du vill att besökare skall kunna prenumerera på nya och uppdaterade sidor från nyhetslistningen.

10. Spara och publicera sidan.

Nyhetssida

Sidmallen Nyhetssida används för att skapa nyheter som skall visas i den interna nyhetslistan.

Den fungerar på samma sätt som Vanlig webbsida med den skillnaden att sidan som standard inte visas i menyn. När du skapar en sida under mallen Nyhetslista får du som standard en ny sida av mallen Nyhetssida.

1. Markera huvudsidan för nyheter.

2. Välj Ny sida i verktygsfältet och mallen Nyhetssida öppnas.

3. Skriv rubrik på nyheten i fältet Namn.

4. Välj datum och tid för att börja och/eller sluta publicera. Dessa två fält kan lämnas tomma.

5. Skriv en kor tfattad inledande text som beskriver nyhetens innehåll i fältet Puff-text. Den är till för att locka läsaren att vilja läsa hela nyheten, visas endast i nyhetslistan.

6. I fältet Editor skriver du hela nyheten. Här kan du formatera texten, ladda in bilder, skapa län-kar, arbeta med tabeller. I stor t sett skapa vad du vill.

7. Skriv ditt namn i fältet Skribent.

8. Spara och publicera sidan.

RSS-källa

Sidmallen RSS-källa är till för att göra information i EPiSer ver tillgänglig för andra webbplatser att visa. RSS (RDF Site Summer y, vilket även br ukar utläsas som Really Simple Syndication) är ett standardformat som används för att visa information mellan webbplatser. Det används i för sta hand för visning av nyheter mellan webbplatser. Om du skapar en RSS-källa av dina nyheter kan andra webbplatser anropa den sidan för att publicera nyheterna från din webb-plats på sin.

Denna mall används inte för att visa information på din webbplatsen utan för att andra webb-platser skall länka till denna sida. När du spar ar sidan visas sidans innehållet som kod, vilket du inte vill visa för dina besökare. Den här mallen översätter helt enkelt din “riktiga” nyhetslista till RSS-format.

1. Markera den sida under vilken RSS-källan skall placeras.

2. Skapa en ny sida och välj sidtypen RSS-källa.

3. Skriv ett namn på sidan.

4. I fältet Hämta listning från anger du vilken sida som är huvudsida för nyheterna. I de flesta fall är det en sida skapad på mallen Nyhetslistning.

5. Byt flik till Avancerad information och ange en Enkel adress som är lätt för andra att länka till.

6. Om du inte vill att dina besökare skall hitta sidan menyn på din webbplats, se till att Visa sidan i menyer inte är markerat.

7. Spara och publicera sidan.

Dokumentlista

Sidmallen Dokumentlista används för att skapa en lista över dokument som publicer ats från Microsoft Office. Denna funktion gör det möjligt att enkelt underhålla listor med dokument där besökaren dels kan läsa dokumentet i sitt original och dels läsa en html-ver sion av doku-mentet. Det gör det praktiskt för all dem som inte har MS Office installerat på sin dator.

1. Markera den sida under vilken dokumentlistan skall placeras.

2. Skapa en ny sida och välj sidtypen Dokumentlista.

3. Skriv ett namn på sidan och fyll i information i editorn som beskriver sidans innehåll.

4. Markera alternativet Visa länk för nerladdning av källdokument för att visa en ikon där besö-karna kan ladda ner originaldokumentet.

5. Spara och publicera sidan.

Listan skapas sedan av att redaktörer publicerar sidor från MS Office som under sidor till denna sida.

Dokumentsida

Sidmallen Dokumentsida används för att skapa en sida från ett dokument som publicerats från Microsoft Office. En sida på här mallen skapas från MS Office. Läs mer om det här under r ub-riken Publicera från Microsoft Office.

1. Dokumentet skrivs i MS Office. När dokumentet är färdigt för publicering måste det sparas.

2. Välj Publicera till EPiSer ver i verktysfältet.

3. Dialogrutan för att publicera till EPiSer ver öppnas. Alla de webbplatser som du kan publicera till visas med sin trädstruktur. Välj den sida som är skapad på mallen Dokumentlista. Välj Nästa.

4. Ange på sidan, publiceringsdatum och eventuell puff-text. Namnet på sidan hämtas automa-tiskt från dokumentets namn, men du kan ändra det om du vill. När du fyllt i fälten, välj Nästa.

5. Sidan filtreras och konver teras. Välj Spara och visa för att förhandsgranska sidan i EPiSer ver.

6. En förhandsgranskning av sidan visas och du kan välja att Publicera sidan.

Om du redigerar sidan i EPiSer ver kan du bestämma hur du skall hantera dokumenten kopp-lade till sidan.

7. Redigera sidan.

8. I fältet Sökväg till dokumentet visas sökvägen till originaldokumentet som kopieras från sin ursprungsplats till ser vern.

9. I fältet Sökväg till HTML-versionen visas sökvägen till det html-dokument som har skapats från Officedokumentet.

10. I fältet Extern sökväg till källdokumentet visas sökvägen till dokumentets ursprungsplats. Den plats där dokumnetet sparades innan det publicerades.

11. Med alternativet Ladda upp fullständig HMTL-version samt källdokument anger du om båda dessa skall laddas upp till sidans katalog.

12. Med alternativet Tillåt att sidan uppdateras från dokumentet anger du om du vill att dokumen-tet skall kunna uppdateras från MS Office.

Flerspråkssida

Sidmallen Flerspråksida används för att skapa en trädstr uktur med flera språk samtidigt. När din organisation har beslutat om vilka olika språk som skall användas och vilka fält på en sidan som skall översättas krävs en del arbete från utvecklaren att anpassa mallen efter era behov.

Mallen som finns med i en standardinstallation hanterar tre språk, engelska, svenska och nor ska. Det är tre fält som skall över sättas till alla språk, sidan namn, innehållet i editorn och puff-texten.

En vanlig mall har tre flikar som visas när du förhandgranskar sidan, fler språksmallen har en flik för varje språk och några för att under lätta arbetet. Det är flikarna Gemenamma, Jämför språk och Översätt.

1. Markera den sida under vilken Flerspråkssidan skall placeras.

2. Skapa en ny sida och välj sidtypen Flerspråkssida.

3. Mallen öppnas med en flik för varje språk. Börja med att välja den språkfil som du vill börja med att skapa. Fyll i fälten i mallen och väljs Spara och visa eller Spara och Publicera.

4. På fliken Gemensamma finns alla de fält som är gemensamma för alla språk. Som exempelvis börja och sluta publicera, Visa sidan i menyer osv. Med alternativet Standardspråk på fliken Avancerad information kan du ange vilket språk som skall visas i första hand.

5. Om du vill översätta den första texten till ett annat språk kan du välja det nya språkets flik. Om

5. Om du vill översätta den första texten till ett annat språk kan du välja det nya språkets flik. Om

In document Redaktörshandbok Online (Page 85-111)

Related documents