• No results found

EPISERVER 79

In document Redaktörshandbok Online (Page 79-85)

Verktygsfältet i EPiServer

I verktygsfältet finner du ett antal inbyggda ver ktyg som används för att arbeta med redigering av din struktur och dina sidor. Vissa ikoner är ibland mörklagda, det innebär att du antingen inte har rättigheter att använda detta ver ktyg eller att det inte är aktiverat ännu.

Många av de ver ktyg du finner i ver ktygsfältet finns också på högerklicksmenyn som visas när du högerklickar på en sida i trädstr ukturen.

Verktygsfältet på höger musknapp

Genom att använda höger musknapp i trädstr ukturen kan du enkelt komma åt några av de funktioner som finns i verktygsfältet.

Du kan också direkt härifrån välja att redigera en sida direkt utan att välja fliken Redigera efter att du har visat sidan

Du kan också placera sidan bland dina favoriter. Så att du snabbt kan komma åt dina sidor och slippa leta fram dem i trädstr ukturen.

Ny sida

Alla menyer och str ukturer i EPiSer ver byggs upp genom att man skapar nya sidor. För att få ett nytt alternativ i en meny skapar man helt enkelt en ny sida. Menyerna byggs sedan upp dynamiskt av de sidor som finns på webbplatsen.

Ny sida Radera Behörighet

© E l e k t r o P o s t S t o c k h o l m A B 2. Välj verktyget Skapa ny sida.

3. Välj vilken sidmall du vill ha genom att klicka på sidmallens namn.

4. Den nya sidan öppnas i redigeraläge och du kan fylla sidan med innehåll.

Klipp ut/Klistra in

Med hjälp av ver ktyget Klipp ut kan du flytta en sida i din struktur till en annan plats.

Markera den sida du vill flytta och välj ver ktyget Klipp ut. Mar kera den sida dit du vill flytta din sida. Välj därefter ver ktyget Klistra in. Om du avbr yter operationen innan du valt att klistra in förändras ingenting på webbplatsen. Tänk på att sidans under sidor också flyttas.

Kopiera/Klistra in

Med hjälp av knappen Kopiera i verktygfältet kan du kopiera sidor. Mar kera den sida du vill kopiera och välj ver ktyget Kopiera. Markera den sida dit du vill kopiera din sida.

Välj verktyget Klistra in. Nu kommer en ny identisk kopia av sidan att placeras på den valda platsen och du kan efter detta redigera sidan. Tänk på att även under liggande sidor kopieras.

Ta bort

Med hjälp av knappen Ta bort i verktygsfältet kan du radera sidor från din webbplats.

Mar kera den sida du vill ta bor t och välj verktyget Ta bort i ver ktygsfältet. Tänk på att alla underliggande sidor också tas bor t. När du tagit bor t en sida placeras den i pap-perskorgen.

Dynamiska egenskaper på sida

Med hjälp av verktyget dynamiska egenskaper finns möjlighet att skräddarsy funktio-ner på webbplatsen så att de gäller en viss sida och dess undersidor. Vissa egenskaper är samma på väldigt många sidor och då är det krångligt om man måste fylla i det på alla sidor. Med hjälp av dynamiska egenskaper kan du lagra en egenskap på en eller flera sidor samtidigt. Vilka olika dynamiska egenskaper som finns är väldigt olika beroende på vilken webb-plats man byggt upp och vilka funktioner man vill ha.

Som exempel kan man sätta vilka standardsökord som skall gälla för en sida. Det används för att sökmotorer på internet lättare skall kunna hitta sidan och indexera den på lämpligast sätt. Dessa sökord kan ju behöva vara olika beroende på vilken sida det gäller. Sidan som handlar om våra produkter kanske inte skall ha samma sökord som sidan med kontaktuppgifter. Genom att skriva in några sökord och välja Spara lagras sökorden för den aktuella sidan. Om kr yssr utan framför fältet markeras lagras sökorden som angivits även på alla undersidor till den som mar kerats.

Verktygsfältet i EPiSer ver |81

För att få reda på vilka värden som gäller på en aktuell sida kan du peka på de olika symbolerna vid inmatningsrutan under dynamiska egenskaper och genom hjälptexter få vetskap om värdet.

* Egenskapen i detta fält är definierad på den sida som du har markerat och visas i fältet.

? Egenskapen i detta fält har inget värde.

^ Egenskapen i detta fält är definierad på en överliggande sida och genom att peka på symbolen visas värdet i en hjälpruta. Inom hakparantesen visas numret på den sida där egenskapen är lag-rad. Efter det visas de lagrade värdet.

Om du väljer att spara ett nytt värde för en dynamisk egenskap, sparas värdet för den sidan du mar kerat innan du valt Dynamiska egenskaper. Om du vill att värdet även skall gälla alla under si-dor till den markerade sidan markerar du kr yssrutan till vänster om inmatningsfältet. Då sparar du det nya värdet från den sida du har markerat och på alla dess undersidor.

Rättigheter på sida

I EPiSer ver finns det möjlighet att ge olika besökare olika behörigheter på webbplat-sen. Det innebär att man kan visa vissa sidor för en viss besökare och dölja samma sida för andra. Om en besökare inte har rättighet att läsa en sida ser denne besökare inte den sidan i menyn. Det innebär att besökaren själv egentligen inte vet att det finns informa-tion på webbplatsen som den inte får se.

För att sätta rättigheter på en sidan börjar du med att markera sidan och väljer sedan knappen Rätttigheter i verktygsfältet. Då öppnas sidan där du kan välja att sätta rättigheter på en gr upp eller på enskilda individer.

När du öppnar sidan ser du vilka grupper och individer som har olika rättigheter på den aktuella sidan just nu. Genom att välja Lägg till grupp eller Lägg till användare kan du visa fler grupper och individer i listan.

© E l e k t r o P o s t S t o c k h o l m A B

Genom att klicka i kr yssr utorna kan du ta bor t eller sätta rättigheter på olika grupper och indi-vider. Om kr yssr utan har en bock innebär det att den gr uppen eller personen har rättigheter att göra det som visas. Om rutan är tom saknas de rättigheterna. Om du exempelvis vill att grup-pen Ever yone inte skall kunna läsa sidan Welcome to EPiSer ver 4 skall de inte ha någon bock i rutan under Läs. När du valt de rättigheter som skall gälla för den aktuella sidan väljer du knap-pen Spara högst upp i fönstret.

Åtgärdsfönster

Åtgärdsfönstret i EPiSer ver är ett fönster som kan innehålla olika funktioner beroende på hur din webbplats är byggd. Syftet med åtgärdsfönstret är att du som redaktör skall kunna få tillgång till andra delar att arbeta med samtidigt som du arbetar med innehåll i EPiSer ver. Vilka de delarna är beror på hur din webbplats är uppbyggd och vilka funk-tioner och moduler som ni har implementerat. När du klickar på åtgärdsfönstret i ver ktygsfältet visas fönstret till höger i webbläsaren. Du kan dölja åtgärdsfönstret genom att klicka på texten Dölj i högra hörnet eller på knappen i ver ktygsfältet.

Du star tar en funktion genom att klicka på den grå län-ken med funktionens namn. För att komma tillbaka till star ten för åtgärdsfönstret klickar du på texten Åtgärds-fönster på den övre delen av fliken.

I en standardinstallation av EPiSer ver finns fyra funktioner i åtgärdsfönstret, det är att Aktivera ett arbetsflöde , Visa de arbetsflöden jag äger, Filhantering och Skapa en ny uppgift, . Läs mer om hur du använder de olika funktionerna i Redaktör shandboken.

Verktygsfältet i EPiSer ver |83

Filhantering

Genom att välja verktyget Filhantering öppnas EPiSer ver s egna filhanterare i åtgärds-fönstret till höger i åtgärds-fönstret. Där kan arbeta med filerna som i en vanlig filhanterare på din dator.

Mina inställningar

Genom att välja ver ktyget Mina inställningar kan du anpassa Redigeraläge som du själv vill ha det, du kan redigera din användarprofil, installera Office-tillägg och andra kom-ponenter som är bra att ha i ditt dagliga arbete som redaktör i EPiSer ver.

Adminläge

Genom att välja verktyget Adminläge kommer du åt systemets administrationssidor.

För att komma åt administrationen måste du ha behörighet som administratör. I admi-nistrationen har du möjlighet att sätta övergripande rättigheter, skapa nya användare och ändra sidtyper/mallar och mycket mer.

Visaläge

Genom att välja ver ktyget Visaläge kan du gå direkt till den vy som besökaren av webbplatsen ser.

Hjälp i EPiServer

I EPiSer ver finns en hjälpfunktion, med texter liknande denna handbok. Genom att klicka på ver ktyget Hjälp kan du få tips om du fastnat vid något moment. Frågetecknet finns inte bara i ver ktygsmenyn utan dyker upp på olika sidor i EPiSer ver. Genom att klicka på knappen på en specifik sida får du hjälp om just det område som du använder när du klickar på knappen.

Logga ut

Om du vill logga ut som redaktör, väljer du verktyget Logga ut.

Personalisera verktygsfältet

Det går att göra vissa personaliseringar av ver ktygsfältet. Läs mer om det under Mina inställ-ningar.

© E l e k t r o P o s t S t o c k h o l m A B

In document Redaktörshandbok Online (Page 79-85)

Related documents