• No results found

o Invånare som vill byta vårdkontakt inom samma hälsocentral

Byte av vårdkontakt administreras av den egna hälsocentralen. Registrering av vårdkontakt utförs i listningssystemet av hälsocentralen.

6.3. Hälsocentralens ansvar

o Hälsocentralen skall ansvara för hälso- och sjukvård för invånare som är listade på aktuell hälsocentral. Hälsocentralen får inte neka någon invånare att lista sig på aktuell hälsocentral.

o Hälsocentralen skall i möjligaste mån tillgodose invånares krav på val av vårdkontakt.

o Hälsocentralen skall informera invånaren om utfallet av invånarens val av vårdkontakt.

o Hälsocentralen skall aktivt medverka om invånare önskar att byta vårdkontakt och/eller hälsocentral.

6.4. Landstingets ansvar

o Landstinget ansvarar för administration och drift av listningssystemet.

o Landstinget ansvarar för uppgifter om invånarnas val av vårdkontakt och/eller hälsocentral till aktuell hälsocentral.

o Landstinget meddelar sitt beslut om det geografiska närområdet för respektive hälsocentral i en geografisk närområdesplan.

6.5. Gränssnitt

Gränssnittet för listningssystemet definieras i IT bilaga.

7. Ersättningsmodell och kostnadsansvar

7.1. Ersättningsmodell för hälsocentralernas basuppdrag

Inom Hälsoval Gävleborg tillämpas samma regelverk och ersättningar för samtliga hälsocentraler, oavsett driftsform.

För att likställa de ekonomiska förutsättningarna mellan offentlig och privat drift läggs den momskompensation som landstinget har rätt att lyfta på ersättningen till privata leverantörer.

Momskompensation fastställs till motsvarande 3 % av ersättningen, exkl. läkemedel och ersättning för uteblivna patientavgifter.

Ersättningsmodell består av följande delar:

• Åldersviktad vårdpeng, 80% av 2 305 kr/poäng och år

• ACG (Adjusted Clinical Groups) 20% av den åldersviktade vårdpengen

• Läkemedelsviktad vårdpeng, 753 kr/läkemedelspoäng och år

• Täckningsgrad läkemedelsförskrivning, omfördelning mellan hälsocentralerna

• Socioekonomisk vårdpeng, 450 kr/socioekonomisk poäng och år

• Geografisk ersättning

• Ersättning för täckningsgrad,

• Ersättning för tolkservice

• Målrelaterad ersättning

• Ersättning för uteblivna patientavgifter

• Ersättning/kostnad för besök hos/från andra vårdgivare

• Ersättning för kommunalt finansierade särskilda boenden

• Ersättning för BVC 2 480 kr/inskrivet barn 0-5 år

• Sanktioner vid brister i fullgörande av uppdrag

Specifikationer av ersättningarna på detaljnivå finns dessutom under respektive rubrik .

7.2. Leverantörernas kostnadsansvar

Leverantörerna har fullständigt kostnadsansvar för de hälso- och sjukvårdsinsatser som patienter får inom ramen för basuppdraget.

Medel för att finansiera kostnadsansvaret tillförs leverantörerna genom den ersättningsmodell som beskrivs i kapitel 7.

Kostnadsansvaret inkluderar läkemedel, medicinsk service och hjälpmedel för listade invånare.

7.3. Ersättningens omfattning

Den samlade ersättning som utbetalas till en leverantör är avsedd att täcka samtliga kostnader som är förknippade med basuppdraget för de invånare som hälsocentralen har ansvaret för.

Ersättningen ska täcka kostnader för drift av den egna vårdenheten, exempelvis hälsofrämjande och förebyggande insatser, samverkan med andra vårdgivare och

myndigheter, personal, lokaler, läkemedel, medicinsk service samt respektive leverantörs kostnader för overhead inklusive för uppdraget nödvändiga (befintliga och kommande) IT-system. Den omfattar också kostnader för vård som de listade patienterna får hos:

• aktörer som leverantören samverkar med för att genomföra uppdraget

• andra primärvårdsenheter som ingår i Hälsoval Gävleborg

• privata allmänläkare och sjukgymnaster som ersätts enligt den nationella taxan inklusive medicinsk service, läkemedel och hjälpmedel

För de besök som sker hos vårdgivare enligt de två sistnämnda punkterna tillämpas en gemensam prislista, som beskrivs närmare i avsnittet ”Enstaka besök hos andra vårdgivare”.

När en hälsocentral utför hälso- och sjukvårdstjänster till listade från andra hälsocentraler ger det en intäkt enligt samma prislista.

Besök hos hälsocentralen som görs av personer med skyddad identitet, personer som valt att stå utanför hälsovalssystemet, personer som inte hunnit bli listade, ersätts hälsocentralen med samma belopp som patienter som är listade på annan hälsocentral. Besök av asylsökande,

utlandssvenskar, patienter bosatta i annat landsting eller av utländska medborgare, ersätts hälsocentralen i enlighet med årligen fastställd ersättning. Hälsocentralerna ansvarar själva för fakturering av utomlänsbesök till respektive landsting och fakturering av besök från

asylsökande. Fullmakt för detta erhålls från Hälsovalskontoret. Hälsocentraler har rätt att fakturera landstinget för besök från utländska medborgare. Viktigt att rätt underlag till besöket bifogas. Landstinget fakturerar sedan försäkringskassan i Visby för dessa besök.

Ersättning kan också komma att utgå, enligt särskilda regelverk, för utbildningsplatser och forskningsprojekt på hälsocentralen.

Någon möjlighet att få ytterligare ersättning för det avsedda uppdraget utöver vad som beskrivs i denna handbok finns inte.

7.4. Ersättningens fördelning för basuppdraget

Ungefär 84 % av den ersättningen som landstinget betalar för uppdraget beräknas att utgå genom en vårdpeng och ACG-ersättning.

Ersättning för hälsocentralernas täckningsgrad i syfte att stimulera besök på primärvårdsnivå uppgår till ca 8 %.

Ersättning för uteblivna patientavgifter, uppgår till ca 5 %.

Ersättning för uppnådda mål inom kvalitetsområdet, uppgår till ca 3 %.

För hälsocentraler med en geografisk ersättning och/eller momskompensation, minskar angivna % -satserna något.

7.5. Åldersviktad vårdpeng

Åldersvikten baseras på en sexgradig skala efter ålder. Varje åldersgrupp har en åldersvikt som multipliceras med den gällande ersättningen. Poäng per åldersgrupp framgår av nedanstående sammanställning:

7.6. Läkemedelsviktad poäng, läkemedelskostnad och Apodos

Läkemedelsviktad ersättning baseras på den faktiska förskrivningen av läkemedel hos alla vårdgivare inom primärvård. Förskrivningen har sedan delats in i samma åldersgrupper som den åldersviktade vårdpengen, för att få fram den genomsnittliga förskrivningen per individ i varje åldersgrupp. Poäng per åldersgrupp framgår av nedanstående sammanställning:

Åldersgrupp Poäng

Den läkemedelsviktade ersättningen jämförs sedan med månadens förskrivning, och 50 % av mellanskillnaden betalas ut/dras av från hälsocentralens ersättning. Kostnaden för

Apodoshanteringen till länets samtliga invånare, faktureras till Landstinget genom en

samlingsfaktura till Landstinget. Respektive hälsocentral debiteras kostnaden för sina listade patienter genom ett avdrag i Hälsovalets Ersättningssystem (HES).

7.7. Täckningsgrad läkemedelsförskrivning

Täckningsgraden för läkemedelsförskrivningen beskriver hälsocentralens andel av den totala förskrivningen av läkemedel till de listade på hälsocentralen. Täckningsgraden mäts i DDD (Definierad DygnsDos). En hög täckningsgrad innebär att hälsocentralen förskriver en större andel av läkemedlen till de listade på hälsocentralen än en hälsocentral med låg

täckningsgrad.

Täckningsgraden beskrivs i % per hälsocentral. Med hjälp av täckningsgraden sker en

omfördelning av ersättningen från de hälsocentraler med en täckningsgrad under genomsnittet till de hälsocentraler som har en täckningsgrad över genomsnittet.

Den summa som omfördelas beror på hur stora differenserna är mot den genomsnittliga täckningsgraden, men också på hälsocentralernas storlek. Om två hälsocentraler har samma täckningsgrad omfördelas dubbelt så mycket från/till en hälsocentral med 10 000 listade jämfört med en hälsocentral med 5 000 listade.

7.8. Socioekonomisk vårdpeng

Statistiska Centralbyrån tar varje månad fram ett CNI (Care Need Index) per hälsocentral.

CNI består av 7 olika variabler. Av dessa 7 variabler används 4 för att beräkna den socioekonomiska ersättningen för hälsocentralen. Dessa 4 variabler är:

Utlandsfödda personer, Syd- och Östeuropa (ej EU), Asien, Afrika och Latinamerika Arbetslös eller i åtgärd 16-64 år

Ensamstående förälder med barn 17 år eller yngre

Lågutbildad 25-64 år (högst 9 årig grundskola eller motsvarande).

Alla listade som uppfyller något av dessa variabler erhåller en poäng. Utlandsfödda räknas med dubbel poäng, vilket innebär att en person som uppfyller alla 4 variablerna erhåller 5 poäng.

7.9. ACG (Adjusted Clinical Groups)

ACG mäter sjukdomsbördan i befolkningen per hälsocentral. ACG hämtar information om diagnossättningen 15 månader bakåt i tiden, både från primärvård och sjukhusvård. ACG ersätter 20 % av den åldersviktade vårdpengen. En successiv ytterligare växling av

ersättningen från den ålderviktade vårdpengen till ACG kan komma att ske, men till hur stor del och i vilken takt är oklart.

7.10. Geografisk ersättning

Syftet med den geografiska ersättningen är att stimulera till att öppna och driva

hälsocentraler utanför de större orterna i länet. En fast geografisk ersättning utgår till de hälsocentraler som ligger i kommun utan stad, dvs. i Nordanstig, Ljusdal, Ovanåker, Ockelbo och Hofors kommuner. Dessutom utgår samma geografiska ersättning även till de hälsocentraler som ligger mer än 1,5 mil från närmaste stad.

7.11. Ersättning för täckningsgrad

Täckningsgradsersättningen syftar till att primärvårdsbesök hos läkare och sjuksköterskor inom basuppdraget skall utgöra en stor andel av samtliga landstingsfinansierade läkarbesök och sjuksköterskebesök som länsinvånare gör inom hälso- och sjukvården i länet. I underlaget för beräkning av täckningsgrad ingår inte besök som sker inom ramen för tilläggsuppdrag.

Ersättning utgår med 2 kr/listad och år till hälsocentraler med en täckningsgrad över 50 procent. Ersättningen ökar sedan med 2 kr/listad och procent upp till max en täckningsgrad på 80 %. Täckningsgrad över 80 procent ger ingen ytterligare ersättning. Vid samma antal listade, erhåller hälsocentralen lika stor ersättning om täckningsgraden är densamma. Om inte hälsovalets budgeterade nivå på ersättningen uppnås, kommer ett schablonbelopp upp till den budgeterade nivån för täckningsgrad att betalas ut fyra gånger under året. Schablonbeloppet betalas procentuellt ut efter den utbetalda ersättningen för täckningsgrad.

Täckningsgraden beräknas enligt följande:

Endast Läkar- och sjuksköterskebesök ingår vid beräkning av täckningsgrad. I formeln räknas läkarbesöken som 1,0 och sköterskebesöken som 0,25.

Täljaren = de listade invånarnas alla besök på primärvårdsnivå hos läkare och sjuksköterskor hos offentligt finansierade vårdgivare i länet.

Nämnaren = de listade invånarnas samtliga besök i täljaren samt alla övriga

öppenvårdsbesök hos läkare och sjuksköterskor, hos samtliga offentligt finansierade vårdgivare i länet.

7.12. Ersättning för besök där tolk har använts

Ersättning utgår för besök där tolk enligt landstingets avtal har använts, i syfte att kompensera hälsocentraler som har många patienter som inte talar svenska.

Besök där tolkning har utförts utan att hälsocentralen belastats med någon kostnad för tolkning ersätts inte. Det gäller exempelvis när tolk anlitas åt döva, dövblinda, gravt hörselskadade eller talskadade personer som ersätts av landstinget på annat sätt samt om vårdpersonal har utfört tjänsten.

7.13. Målrelaterad ersättning

Inom basuppdraget kan upp till 3 % av den totala ersättningen för basuppdraget erhållas som målrelaterad ersättning. Ersättningen utgår för de områden som anges nedan. Den

målrelaterade ersättningen kopplas, där så är möjligt, till vårdenhetens storlek genom ett angivet maximalt antal utförda åtgärder baserat på antalet listade på hälsocentralen.

Områden för målrelaterad ersättning revideras årligen.

Följande områden har fastställts för 2014

o Handlingsplaner för sjukdomsförebyggande arbete o Hälsosamtal 40-åringar

o Tobaksbruk

o Fysisk aktivitet på recept (FaR) o Den ojämlika hälsan

o Händelseanalys o KOL – spirometrier o Basal demensutredning o Antibiotikaförskrivning o Sammanhållen vård:

Telefonuppföljning inom tre dygn.

Oplanerad inläggning inom 30 dagar (avdrag)

Detaljerad beskrivning av målområden med tillhörande beskrivning av hur datainsamling sker finns på Hälsovalets hemsida.

Medicinska revisioner kan genomföras genom hälsovalskontorets försorg där kostnaden belastar hälsovalskontoret. Hälsocentralen ska kostnadsfritt ställa upp med nödvändig personal för att vara behjälplig vid revisionen.

7.14. Patientavgifter

Hälsocentralen skall av patienter ta ut avgifter för hälso- och sjukvård enligt de regler och belopp som landstinget beslutat. Endast de patientavgifter som tas ut vid besök som sker till följd av sjukdom, misstanke om sjukdom eller skada ingår i högkostnadsskyddet för öppen hälso- och sjukvård. Följsamheten till landstingets regelverk är grundläggande för att alla patienter ska behandlas lika. Avgiftshandboken gäller även vaccinationer, intyg och hälsoundersökningar när de finns beskrivna i denna.

Patientavgifterna behålls av leverantören och landstinget ersätter uteblivna patientavgifter enligt avgiftshandbokens regler.

Hälsocentralen ersätts inte för uteblivna patientintäkter som beror på att patienten låter bli att betala avgifter enligt landstingets avgiftsregler. Hälsocentralen har heller inte rätt till

ersättning för återbetald patientavgift, t. ex om en patient får vänta mer än 30 minuter efter utsatt tid. Debiterad avgift för uteblivet besök enligt avgiftshandboken tillfaller

hälsocentralen.

För att undvika att pengar blir kvar i hälsovalssystemet, kommer ett schablonbelopp upp till hälsovalets budgeterade nivå för uteblivna patientavgifter att betalas ut 4 gånger under året.

Schablonbeloppet betalas ut efter antalet listningspoäng.

7.15. Enstaka besök hos andra vårdgivare

Varje hälsocentral har kostnadsansvar för den verksamhet som bedrivs vid den egna vårdenheten, men också för besök som hälsocentralens listade personer gör hos

• andra hälsocentraler än den där personen är listad och hos familjeläkarjour

• vårdgivare med vårdavtal gällande insatser som ingår i hälsocentralens åtagande

• specialist i allmänmedicin eller sjukgymnast som bedriver verksamhet enligt nationella taxan. (ers enl. LOL och LOS)

Hälsocentraler får inte registrera besök för vaccinationer, intyg eller hälsoundersökningar så att ersättning för enstaka besök utfaller.

Besök hos annat landsting eller region på primärvårdsnivå så kallade utomlänsbesök betalas av landstinget centralt via Hälsovalskontoret.

Kostnaden för enstaka besök hos annan hälsocentral eller läkare/sjukgymnast på den nationella taxan fastställs för år 2014 till:

Besök hos läkare på nationella taxan 700 kr

Besök hos läkare vid familjeläkarjour/motsvarande 1180 kr

Besök hos läkare på hälsocentral 700 kr

Besök hos distriktssköterska eller annan sjuksköterska 300 kr

Besök hos sjukgymnast 240 kr

Besök hos sjukgymnast på nationella taxan för åtgärd med särskilt arvode 240 kr Besök hos sjukgymnast på nationella taxan för åtgärd med enkelt arvode 0 kr

Besök hos arbetsterapeut 450 kr

Besök hos kurator 450 kr

Besök hos psykolog 550 kr

Gruppbesök 150 kr

Provtagning på patient listad vid annan hälsocentral 75 kr Provtagning på patient som remitterats från sjukhusen i länet (ersätts av sjukhusen) 75 kr

Tillägg hembesöksavgift 500 kr

För besök från patienter med skyddad identitet, och andra patienter från Gävleborg som inte är listade hos någon hälsocentral, får mottagande hälsocentral ersättning från

hälsovalskontoret enligt ovanstående prislista.

7.16. Ersättning för kommunalt finansierade särskilda boenden

Hälsocentraler som ansvarar för läkarinsatser vid kommunala boenden, erhåller ersättning för det åtagande som finns reglerat mellan hälsocentralen och kommunen. Ersättningen avser att täcka merkostnader för läkartiden och för de läkemedelsrekvisitioner som görs till boendet.

Ersättning utgår per plats med 2 400 kr/permanent SÄBO-plats, 15 000 kr/korttidsplats och med 1 200 kr/LSS-plats.

Akuta besök som inte är reglerade i avtalet ersätts som enstaka besök.

7.17. Ersättning för tilläggsuppdrag BVC

Ersättningen med 2 480kr/barn 0-5 år baseras på de barn som vid månadsskiftet är inskrivet vid hälsocentralens BVC. Utöver detta erhåller varje BVC en socioekonomisk ersättning med 100 kr/socioekonomisk poäng utifrån hälsocentralens socioekonomiska index avseende utlandsfödda och ensamstående med barn samt målrelaterad ersättning för det första hembesöket hos en familj med ett nyfött barn med 1 200 kr/besök och för

föräldragruppsutbildningar, där minst en av barnets föräldrar deltagit med 100 kr/barn.

7.18. Ekonomiska sanktioner

Ekonomiska sanktioner tillämpas för att undvika en oacceptabel lägstanivå hos leverantören.

Utöver sanktioner innehåller avtalet mellan landstinget och den godkända hälsocentralen även en generalklausul om såväl hävning som avdrag på ersättningen om inte avtalet följs. De områden som kommer att vara aktuella för sanktioner är utebliven rapportering, bristande följsamhet till rutiner och policys som gäller för Hälsoval Gävleborg, bristande tillgänglighet och bristande läkarkontinuitet. Om hälsovalskontorets påtalade brister kvarstår mer än 5 dagar från skriftligt meddelande utgår vite motsvarande 10 % av föregående månads ersättning för vårdpeng, ACG, geografisk ersättning och täckningsgrad. Avdraget räknas per dag så länge bristen kvarstår.

Related documents