• No results found

Event marketing představuje zinscenování zážitků pro konkrétní cílovou skupinu spolu s jejich plánováním a organizováním v rámci marketingové komunikace firmy. Cílem je podpořit image firmy a její výrobky či služby prostřednictvím uspořádání nejrůznějších akcí, které vyvolají psychický a emocionální prožitek. [8 s. 22]

Tento netradiční komunikační nástroj je velmi rozsáhlou marketingovou disciplínou a proto pomocí něj mohou firmy dosahovat nejrůznějších cílů:

změna nebo umocnění image firmy, zvýšení povědomosti o značce, budování dobrých vztahů se zákazníky a dalšími cílovými skupinami;

podpora prodeje, představení nového výrobku, využití popularity celebrit pro prodej, působení na nový segment zákazníků;

získání prostoru pro propagaci či předvádění produktu, získání kontaktů;

protikonkurenční aktivity, průzkum, motivace zaměstnanců, nábor pracovníků.

[7 s. 86]

Jak je vidět z různorodosti možných cílů, lze event marketingem působit také na rozličné cílové skupiny. Mezi interní skupiny patří zaměstnanci firmy včetně vrcholového managementu, majitelé či akcionáři. Nejdůležitější externí cílovou skupinou jsou zákazníci

48 společnosti, ať už stávající, potenciální či minulí. Dále potom dodavatelé, odběratelé, obchodní partneři, potenciální zaměstnanci, ale také média, novináři nebo názoroví vůdci.

[8 s. 51]

Prostřednictvím event marketingu přechází účastník z roviny „slyšel jsem, viděl jsem“ do roviny „zažil jsem, poznal jsem“. Tím, že má člověk možnost například vyzkoušet produkt a poznat na vlastní kůži jeho kvalitu se stává event třídimenzionálním zážitkem. Účastník tak vnímá značku jako realitu a nikoliv pouze jako iluzi, kterou vytváří tradiční reklama.

[8 s. 62]

Za úspěšnými event marketingovými strategiemi stojí mimo jiné několik osvědčených základních pravidel. Event musí propojit značku se zážitkem jedinečným a neopakovatelným způsobem. Měl by efektně zkombinovat nejen vizuální, ale také zvukové, čichové, chuťové a hmatové vjemy. U každého eventu je velmi důležitou součástí dramaturgie, pomocí které je nutné dodat události děj a prvky napětí. V neposlední řadě je nezbytné efektivně propojit event marketing s dalšími komunikačními nástroji firmy.

[8 s. 63]

49

4 Firma PBL Liberec s. r. o.

Pro účely této diplomové práce byla vybrána firma PBL Liberec s. r. o., IČ 63146738, jež vznikla začátkem roku 2010 odkupem již fungující společnosti a jejím následným přejmenováním. Podle výpisu z obchodního rejstříku [43] je předmětem podnikání firmy nákup, prodej, půjčování zbraní a střeliva. Firma PBL Liberec se zabývá organizací volnočasové aktivity pro firmy i jednotlivé skupiny, konkrétně se jedná o pořádání paintballových akcí.

Jak uvádí firma PBL Liberec na svých webových stránkách [44]: „Paintball je bezkontaktní adrenalinový sport, při němž je k vyřazení protihráčů používáno zbraní, které střílejí želatinové kuličky ráže 0,68 palce (1,73 cm).“ Firma provozuje svou činnost na několika paintballových hřištích v Libereckém kraji a nedávno přidala do svého portfolia služeb i možnost vystavění mobilního nafukovacího paintballového hřiště v paintballovém areálu nebo přímo u zákazníků doma.

Díky povaze své činnosti disponuje firma PBL Liberec pouze malým počtem zaměstnanců, ke kterým je možno řadit i majitele, který řídí celkový chod společnosti. Dále je to technický pracovník, jehož zodpovědností je servis a oprava zbraní a dalšího vybavení, a v neposlední řadě pak pracovníci v terénu, kteří zajišťují průběh samotných paintballových akcí. Počet těchto terénních pracovníků kolísá v závislosti na ročním období, počtu a velikosti objednávek.

Společnost nabízí zákazníkům kompletní služby, do kterých spadá:

 příprava a kontrola hřiště;

 zapůjčení kvalitního vybavení – paintballová zbraň se zásobníkem a vzduchovou lahví, střelivo, ochranné pomůcky (obličejová maska, chránič na krk a rukavice) a ochranný oděv (maskáčový komplet);

 zaškolení o správném použití zbraní, způsobech a průběhu hry, poučení o bezpečnosti;

 organizace samotné hry, servis zbraní, doplňování střeliva, řešení individuálních problémů (čištění zamlžených masek);

 zhotovení videozáznamu či fotografií z průběhu hry zdarma;

 zajištění cateringu – gril, dovoz pizzy či jiné občerstvení dle přání zákazníka.

50 V roce 2013 společnost PBL Liberec uspořádala první zkušební Paintball Cup, který by chtěla zařadit do svých pravidelných činností. Tento nultý ročník obsahoval celkem tři turnaje:

Military turnaj – dne 27. 4. 2013 na hřišti Mimoň Bunkr;

Speedball turnaj – 20. 7. 2013 na nafukovacím hřišti u Liberce;

Military turnaj – 30. 11. 2013 na hřišti Mimoň Bunkr. [45]

Rozdíl mezi těmito dvěma typy turnajů je v průběhu, cíli a délce hry. Mezi podmínky, společné pro všechny tři turnaje, patřila nutnost použití zbraní a střeliva pouze od firmy PBL Liberec z důvodu vyrovnané hry. Maximální počet hráčů v jednom týmu nesměl přesáhnout 8 osob, ale mohl být i menší. Cena vstupného byla stanovena na 200 Kč na osobu, přičemž zahrnovala i půjčovné zbraně a ochranných pomůcek. Cena za jednu paintballovou kuličku potom činila 0,70 Kč. [45]

Informace o konání Paintball Cupu, o jednotlivých turnajích, pravidlech hry, způsobu přihlašování týmů a průběžném pořadí byly poskytovány především prostřednictvím sociálních médií a webových stránek. Na sociální síti Facebook, jež byla během turnajů hlavním prostředkem komunikace, byla vytvořena událost na každý ze tří turnajů, kde hráči mohli komentovat a sdílet obsah.

Paintball Cupu 2013 se zúčastnilo celkem 6 týmů [46] a pro výherce, kteří se umístili na prvních třech místech, byly připraveny originální poháry s logem firmy PBL Liberec.

Společnost celkově hodnotí Paintball Cup 2013 veskrze kladně a pravděpodobně bude pokračovat v jeho pořádání i v dalších letech.