• No results found

Exemplet Vallåkra

Strukturrationalisering och effektivisering pågår fortfarande i det svenska jordbruket, i alla fall i de mest intensiva jordbruksområdena. Där har jordbru-ket fortfarande en möjlighet att vara lönsamt under rådande omständigheter.

För Sveriges del rör det sig främst om sydvästra Skåne, delar av Västergötland och Östergötland, samt delar av Mälardalen. I marginella jordbruksområden, dvs. resten av Sverige, lever man istället under hot om nedläggning av jord-bruket på grund av bristande lönsamhet. Vid eventuella nedskärningar av jordbruksbidragen riskerar polariseringen att bli ännu tydligare, eftersom jord-brukarna i de marginella jordbruksområdena redan idag får en större andel av sin inkomst genom olika former av bidrag än vad jordbrukarna i slättbygderna får.

I sökandet efter en lämplig plats att undersöka möjliga effekter och konse-kvenser av miljöstödspolitiken, föll valet på ett av de mest högintensiva svens-ka jordbruksområdena, dvs. sydvästra Skåne, eftersom jag vill anknyta till en för CAP så central jordbrukspolitisk diskurs som möjligt. Även ur det valda planeringsperspektivet utgör Skånes slättbygder ett mer relevant studieobjekt än de marginella svenska jordbruksbygderna, eftersom problematiken för slättbygderna del berör fler aspekter av dialogen mellan allmänna och enskilda intressenter. Slättjordbrukarna har till att börja med varor att erbjuda som är intressanta på den ekonomiska marknaden. Det enskilda företagarintresset inkräktar emellertid också på det allmänna intresset, genom t.ex. den ned-smutsning av landskapet som det moderna och högintensiva jordbruket bidrar med. Det mest intensiva jordbruket återfinns dessutom ofta i de trakter av Sverige där det bor flest människor, vilka är i stort behov av t.ex. fler frilufts-områden. I marginella jordbruksbygder är det sällan ett problem att jorden brukas, i alla fall inte för allmänheten. Det förhåller sig snarare precis tvärtom.

Den jordbrukspolitiska dialogen i de marginella jordbruksbygderna handlar mer om att försöka finna goda projektidéer för att säkerställa jordbruksföreta-gens överlevnad än om att dessa brukare utövar något egentligt inflytande på den jordbrukspolitiska processen. I övrigt har jag bara ett ’objektivt’ skäl att välja slättbygden framför marginella jordbruksbygder. De miljöstöd som riktas mot vad jag kallat ”kollektiva onyttigheter” gäller bara för slättbygderna. I slättbygderna får jag därmed en mer fullständig programpalett att arbeta med i förhållande till mina frågeställningar.

Undersökningen centreras kring Vallåkra, ett mindre stationssamhälle ca 10km sydost om Helsingborg, vars omkringliggande jordbrukslandskap gott och väl uppfyller kriterierna för ett högintensivt slättjordbruk (se bilaga 3). På denna plats är dessutom förekomsten av värdefulla natur- och kulturmiljö-lämningar relativt väl tillgodosedd.

Vallåkra

Det huvudsakliga urvalskriteriet för områdets avgränsning var postadressen

”Vallåkra”. Undersökningsområdet omfattar därmed mark som tidigare till-hört socknarna Bårslöv, Fjärestad, Kvistofta och Ottarp, vilket utgör den syd-ligaste delen av Helsingborgs kommun (totalt ca 64km2). Bårslövs gamla kyrk-by och det nyare villaområdet i Bårslöv ligger emellertid utanför den valda avgränsningen. En del av jordbrukarna i mitt undersökningsområde äger dessutom mark i de angränsande kommunerna (Landskrona, Svalöv och Bjuv), vilket i sådana fall inkluderats som en del av undersökningsområdet.

Vallåkra är den nuvarande centralorten i dessa trakter, men ganska snart slås man av att det t.ex. inte finns någon kyrka i Vallåkra. I småbyarna runt omkring, som Fjärestad, Kvistofta och Ottarp, finns det däremot både vackra och gamla sådana av medeltida ursprung (omkring 1200) (Bunte 1984, s. 75).

En sådan iakttagelse brukar betyda att orten i fråga har expanderat i relativt sen tid. Vallåkra finns visserligen dokumenterat sedan åtminstone 1300-talet, då det skrevs Walaker (1349) eller Valagra (1376). Namnet bör betyda ungefär

‘åkrarna på slätten’ eller ’slätmarken’ (Larsson 1994, s. 13, samt Dialekt- och ortnamnsarkivet i Lund). Men så sent som i slutet av 1700-talet fanns det fort-farande bara sex gårdar i Vallåkra. Samtliga dessa var ’frälsehemman’ (befriade från grundskatt). För Vallåkras del är det framförallt järnvägen från 1865 som bidragit till ortens utveckling. Under den tidiga järnvägsepoken blev våra sta-tionssamhällen ofta centrum för tätortsexpansion (Larsson 1994, s. 9), vilket ger ett intressant perspektiv på de senaste 150 åren. Idag måste nämligen tät-orterna redan ha nått en viss storlek för att det ska vara ekonomisk lönsamt att stanna tåget. Lite märkligt är det att stationen hamnade just i Vallåkra, ef-tersom t.ex. Kvistofta var ett betydligt större samhälle vid tiden för järnvägens anläggning. Troligen har inflytelserika godsägare från Vallåkragården och Bäl-teberga haft ett visst inflytande över beslutsprocessen (Larsson 1994, s. 9).

Bild 1. De centrala delarna av Vallåkra (2003).

Vallåkra blev sedan huvudort i Vallåkra kommun under 1900-talet, fram till 1971 års kommunreform då Vallåkra blev en del av Helsingborgs kommun (Helsingborgs Museum 1991, s. 159). År 2000 bodde ca 592 invånare i själva tätorten, och sedan tiden för det ursprungliga stationssamhället har stationen i Vallåkra både lagts ner och återuppstått, nu senast i form av en ny pågatågsta-tion.

Omgivningarna kring Vallåkra upplevs genast som bestående av framför-allt två karaktäristiska delar. Den ena är det intensivt brukade slättlandskapet, medan den andra är den gröna oasen längs med Rååns dalgång. I slättlandska-pet ligger vägarna mycket tätt inpå åkrarna, eftersom man vill utnyttja så mycket som möjligt av den bördiga jorden. Vägarna är dessutom ofta raka och korsar varandra i räta vinklar, vilket brukar betyda att vägarna har anlagts i linje med skiftesgränserna. Det finns inte heller så många naturliga ’impedi-ment’ som betingar onödiga kurvdragningar.

Som besökare i Vallåkratrakten väljer man hellre att promenera längs med Råån och dess biflöden än längs de smala och blåsiga vägarna mitt i det öppna slättlandskapet. Det går att promenera på breda stigar längs med ån ända från Raus till Vallåkra stenkärlsfabrik, men man kan också fortsätta vandringen söder om Vallåkra via gårdarna Bälteberga och Strömsnäs betesmarker. Träd- och buskvegetationen i dalgången utgör undersökningsområdets enda sam-manhängande vegetationspartier av detta slag. Omväxlande skogs- och betes-markspartier samt våtmarker och vattendrag gör Råådalen till ett viktigt kärn-område för flora och fauna, samtidigt som det till stor del saknas spridnings-korridorer ut till omgivande vegetationsöar på slätten.

Natur- och kulturhistorisk beskrivning av kommunen och undersökningsområdet Helsingborgs kommun domineras i topografiskt hänseende av ett vidsträckt och jämnt slättland. Mot söder blir terrängen dock något mer omväxlande.

Råån omges av en väl markerad dalgång med bidalar i ett annars öppet slätt-landskap. Dalgången är en isälvsdal av postglacial bildning. De lösa jordlagren i kommunen består av olika så kallade baltiska moräntyper. Merparten av åkermarken i mitt undersökningsområde utgörs av klass 9-10-jord, vilket an-ger att det är ett avsnitt av landets högst skattade odlingsjordar. Det har också visat sig att de tydligaste spåren av det allra äldsta jordbruket återfinns inom de områden som ännu idag värderas högst ur växtodlingssynpunkt (Bunte 1984, s. 73; Larsson 1995, s. 73).

Det förhistoriska markutnyttjandet kan generellt sägas ha utvecklat sig på så sätt att man i första hand tog den bördiga kustregionen i anspråk för odling och bosättning. Inlandet utnyttjades för extensivt bete eller som bosättnings-område under tillfälliga expansionsskeden. Koncentrationen av fornlämningar till området kring Rååns dalgång visar att dalgången har fungerat som ett slags brohuvud för den förhistoriska kolonisationen av inlandet. (Helsingborgs Mu-seum 1991, s. 156; Bunte 1984, s. 73-74).

Bild 2. Det gröna stråket längs med Rååns dalgång. Utsikt från Kvistofta kyrkogård (2003).

Bild 3. Naturen kring Borgen, vid sluttningen ner mot Råådalen (2003).

Bild 4. Det vidsträckta åkerlandskapet 1. Utsikt från Olstorp/Blåseberga mot de mer centrala delarna av Vallåkra (2003).

Bild 5. Det vidsträckta åkerlandskapet 2. Mellan Strömsnäs gård och Tågarp (2003).

Det äldsta heltäckande källmaterialet, från 1600-talets mitt, visar att Helsing-borgs kommun bestod av relativt många byar som låg tätt och hade en ge-nomsnittlig storlek av ca 10 gårdar (Ottarp (32 gårdar), Fjärestad (20) och Bårslöv (19)). Från samma period har vi också information om jordegendo-marnas fördelning på skilda ägarkategorier. I det som nu är Helsingborgs kommun fanns då ca 540 gårdar. Adeln var den största jordägaren, som förfo-gade över hälften av alla gårdar (ca 52%). Drygt 30% av gårdarna arrenderades av kronan, medan endast ungefär 10% tillhörde självägande bönder. Kyrkan ägde ca 7% av gårdarna. Kulturlandskapet häromkring har alltså sedan länge präglats av adelsägda storgods. Bälteberga gods, strax nordväst om Ottarp, var adlig huvudgård, dvs. säten för riddare eller väpnare, redan under senmedelti-den (Bunte 1984, s. 74-76). Carl von Linné berättar i samband med sin resa från Bälteberga till Hälsingborg den 9 juli 1749 om hur bovetet, som nu stod i sin bästa blomma, gjorde åkerfälten snövita! (Larsson 1994, s. 16).

Bild 6. Den delvis dubbelradiga allén sydost om Bälteberga gods (2003).

Från 1700-talets mitt fick många kronobönder tillfälle att friköpa sina arren-degårdar, vilket naturligtvis gjorde att det självägande bondeskiktet utökades betydligt (Bunte 1984, s. 76). Idag finns det ingen adelskategori i statistiken, och kyrkans mark ingår i kategorin ”övriga”. Det är istället ‘enskilda’ som ut-gör 75-80% av jordbruksföretagen i denna del av Skåne, varav en stor del av marken dock fortfarande tillhör det vi kallar för godsen. Stat och kommun står som ägare för bara ca 0.2% av företagen. Enskilt bolag och aktiebolag är idag andra respektive tredje största företagskategori. Något mer än hälften av företagen är helt eller delvis arrenderade (SCB 2000, s. 15-20).

På 1830-talet byggdes en större hamn i Helsingborg och 1865 etablerades en järnvägsförbindelse med södra stambanan genom linjen Helsingborg-Billeberga. Strävan att undvika höjdskillnader mellan Helsingborgs låglänta terräng nedanför landborgen och höjdplatåer i t.ex. Kvistofta och Ottarp medförde att järnvägen drogs längs med Rååns dalgång. Utefter denna järn-vägslinje uppstod mindre stationssamhällen i eller i anslutning till mitt

under-sökningsområde, som t.ex. Gantofta, Vallåkra och Ottarp. Från och med 1950-talet började man också anlägga större villaområden i anslutning till des-sa (Helsingborgs Museum 1991, s. 156; Bunte 1984, s. 76-77).

Även för jordbrukslandskapets del kom 1800-talet att medföra genomgri-pande förändringar, till följd av främst skiftesreformer, allmän folkökning och olika agrartekniska nyheter. Under perioden från 1800-talets första decennium till ungefär 1860 genomfördes enskiftet i de flesta av Helsingborgs byar. Där-med flyttade en mängd gårdar ut ur de gamla byarna till sina nyutstakade, sammanhängande odlingsmarker, vilket resulterade i den spridda gårdsbebyg-gelse som ännu idag präglar landskapsbilden. Det gamla odlingssystemet, som baserades på betesallmänningar, slogs därmed också sönder. Befolkningsök-ningen bidrog först till hemmansklyvningar och till en viss förtätning av den spridda bebyggelsen, men kunde under den senare delen av 1800-talet sugas upp av en expanderande industriell verksamhet i Helsingborg. Nya växtföljder och förbättrade jordbruksredskap gjorde att jordbrukets avkastning per yten-het ökade betydligt under samma period. Avskogningen och utdikningen (som mest intensiv under perioden 1880-1920) bidrog dessutom till att fullständigt förändra landskapsbilden (Bunte 1984, s. 76-77). Våtmarksarealen utgör idag ca 1% av kommunens areal (ca 300ha), medan den före 1850 utgjorde bortåt en tredjedel av landytan (över 10.000ha) (Helsingborg 1992, s. 43). Just kring dalgången har emellertid det gamla kulturlandskapet kunnat bevaras i betydligt högre utsträckning än i det omgivande slättlandskapet. De flesta av de natur- och kulturmiljöelement som jordbrukarna erhåller stöd för att sköta ligger därför i relativt nära anslutning till dalgången.

Något decennium in på 1900-talet stagnerade den tidigare befolkningstill-växten och bebyggelseutvecklingen för landsbygden. Det agrara kulturland-skapet levde i sina huvuddrag kvar till tiden strax efter det andra världskriget.

Därefter har jordbrukets tekniska rationalisering fullbordat utvecklingen mot ett fullåkerslandskap som kommit att präglas av stora sammanhängande od-lingsytor. Jordbruksfastigheterna har blivit färre, men genomsnittligt större.

Mekaniseringen har dessutom lett till att färre personer nu sysselsätts inom jordbruket och en totalt sett minskande folkmängd på landsbygden (Bunte 1984, s. 77). Vi är på sätt och vis fortfarande kvar i denna fas av utvecklingen, även om förändringstakten avmattats något, och det är de negativa konse-kvenserna av denna period man nu vill försöka åtgärda med hjälp av t.ex. mil-jöstödsprogrammen. Som negativa konsekvenser räknas bland annat läckage av bekämpningsmedel och gödningsämnen och det minskande antalet små-biotoper i det maskinellt präglade landskapet, med negativa följdeffekter för såväl djur- och växtliv som för människans ‘landskapsupplevelse’.

Bild 7. Betade sluttningar ner mot Råån i Vallåkra (2003).

Bild 8. Ottarps kyrka (2003).

Bild 9. Prästgården i Ottarp (2003).

Bild 10. Vallåkra stenkärlsfabrik (2003).

Den kommunala och regionala värderingen av natur- och kulturmiljön

I Länsstyrelsens kulturhistoriska beskrivning och värdering av landskapet i och kring Rååns dalgång kan vi läsa att ån med dess möjligheter till jakt, fiske och transport, samt de översilade markernas saftiga bete, utgjort viktiga förut-sättningar för den långa bebyggelsehistoriska kontinuiteten från yngre stenål-der till nutid (Bunte 1984, s. 77). Det är i huvudsak detta kontinuitetsbevis man vill bevara för eftervärlden. Jakten, fisket och betet (om än i mindre livs-uppehållande syfte) pågår fortfarande. Några av de särskilda kulturmiljöer och -objekt som betonas inom mitt undersökningsområde är:

• Sluttningszonerna, bestående av omväxlande odlingsfält, betad mark och löv-skogspartier.

• De betade våtmarkerna kring ån.

• Det öppna landskapet omkring dalgången, särskilt söder om Vallåk-ra/Kvistofta och söder om Ottarp.

• Borgen – en ’fornborg’ som daterats till järnåldern.

• Kyrkorna i Kvistofta, Fjärestad och Ottarp, som till sitt ursprung utgör medel-tidsanläggningar, men idag präglas mest av 1800-talets många om- och till-byggnader.

• Miljöerna kring kyrka och prästgård i Kvistofta och Ottarp. Prästgården i Ot-tarp anses härröra från 1600-talets mitt och är en av de äldsta i omgivningen.

• Bälteberga – den gamla sätesgården som omnämns för första gången i källma-terial från 1300-talet. Den nuvarande huvudbyggnaden uppfördes på 1730-talet, efter ritningar av fortifikationsmästare G Mochelten. Parken anlades un-der 1700-talets förra hälft och omnämns av Linné. Det omgivande slottsland-skapet präglas av vidsträckta åkerfält och allésystem.

• Vallåkra stenkärlsfabrik, som uppfördes på 1860-talet. (Bunte 1984, s. 77-78).

Länsstyrelsens och kommunens beskrivningar och avgränsningar är i princip desamma. I Länsstyrelsens naturvårdsprogram skriver man att Råån från mynningen till Gantofta är av mycket högt naturvärde, medan värdet minskar längre uppströms på grund av miljöföroreningar. Mitt undersökningsområde är just det som ligger uppströms från Gantofta till ungefär Tågarp. Länsstyrel-sen påpekar också att dalgångens samlade värde för rekreation och friluftsliv är mycket högt och att landskapsbilden är tilltalande. Helsingborgs kommun betonar den ‘ekologiska’ vikten av att återskapa våtmarker mot bakgrund av den kraftiga minskningen av våtmarker sedan tidigt 1800-tal. Man påpekar också, precis som Länsstyrelsen, att småvatten, framför allt märgelgravar, är de enda permanenta ytvattenmiljöerna i kommunen då det saknas sjöar. Mär-gelgravarna är ca 1000 till antalet, merparten vattenfyllda, och man anser det angeläget att ge dessa ett ökat generellt skydd på grund av deras värde för växt- och djurliv, landskapsbild och närsaltreduktion. Råån och Vege å112 är de enda större vattendragen i kommunen (Larsson 1995, s. 78-79; Helsingborg 1992, s. 43). Under rubriken ”Rååns dalgång med omgivningar”, anger Hel-singborgs kommun att området är av riksintresse för såväl natur- som kultur-miljövård samtidigt som vattendraget är av riksintresse för fritidsfisket, efter-som det utgör länets viktigaste vattendrag för reproduktion av havsöring, men även att:

112 I norra delen av Helsingborgs kommun. Mynnar i Skälderviken.

”Dalgången behöver ett starkare skydd än dagens naturvårdsområdes- och strandskyddsreglering. Ett starkt skydd är motiverat för själva dalgången. Under 1990-1993 har fiskevårdsprojekt (havsöring) genomförts. Strömkoncentratorer, turbulenssökande block, lekbottenmaterial m.m. har lagts ut, totalt 4- 5000 ton sten. Kommunen har anlagt ett tiotal dammar och våtmarker för kvävereduktion i systemet. Fler åtgärder planeras. Mellan sportfiskeintressenterna och naturvård kan uppstå vissa konflikter. En ekologisk helhetssyn måste härvidlag vara styran-de.” (Helsingborg 1992, s. 149).

För området nordväst om Vallåkra betonas särskilt bok-ekskogen, betesmar-ker, bäckraviner, al-ask-almbestånd närmast ån samt en florarik torräng vid Borgens naturreservat. För området sydost om Vallåkra betonas att betesmar-ker, våtmarbetesmar-ker, ån och lövskog ger området en pastoral landskapsbild av högs-ta klass. Hohögs-tade arter förekommer och vid Othögs-tarp finns en unik ängsflora (Helsingborg 1992, s. 150-151).

Karta 1. Område av ”speciellt kulturhistoriskt intresse” enligt Länsstyrelsen i Skåne (Se Bunte (1984), kartbilagan).

Karta 1 (ovan), det skuggade området, visar det ungefärliga området som be-skrivs som intressant ur kulturhistorisk synpunkt i länsstyrelsens program.

Generellt gäller att hela naturvårdsområdet ryms inom det kulturhistoriskt intressanta området och att det är området allra närmast ån som anses vara av högsta naturvärde. Den kulturhistoriskt intressanta delen av mitt område ut-gör alltså nästan halva markområdet, den sydvästra halvan, trots att studieom-rådet är beläget mitt i en av Sveriges allra mest intensivt brukade slättbygder. I Länsstyrelsens naturvårdsprogram för Malmöhus län räknar man inom Hel-singborgs kommun och mitt undersökningsområde upp Fjärestadsravinen, hagmarkerna och ädellövskogen vid Gantofta boställe, Borgen, Hagmarkerna mellan Vallåkra och Bälteberga, Bältebergaravinen, naturbetesmarkerna vid Gluggstorp och Rönnarpsbjär som exempel på särskilt viktiga områden.

Bäl-Råån Råån

Ottarp Kvistofta

Vallåkra Fjärestad

0 1 km 5 km

N

Kulturhistoriskt intr. omr.

Vattendrag Undersökn. omr.

tebergaravinen, som är en genomskärning i ”Kågerödslagren”, anses vara en av länets mest värdefulla lokaler ur ett geologiskt perspektiv. Där finns dess-utom många såväl akut hotade, som sällsynta och hänsynskrävande lavar och mossor och en rik ädellövsvegetation med undervegetation i form av t.ex.

skånsk nunneört, hässleklocka och ramslök. Mellan Vallåkragården och Ottarp bildar Råån gräns mellan Helsingborgs och Landskronas kommun. Det note-ras att Råån i denna del är påverkad av dikningsföretag och saknar en naturlig sträckning, men att vattendragets biologiska värden trots detta är höga (Lars-son 1995, s. 78-80). För Landskrona kommun anges Vallåkraskogen och Ot-tarpsravinen som särskilt värdefulla naturvårdsområden (Larsson 1995, s. 117-118). För Svalövs del är det ett relativt stort område kring Råån som marke-rats som intressant i största allmänhet. Ett särskilt intressant objekt är lindallén vid Spargott (på gränsen till mitt undersökningområde). Den ”framträdande exponeringen ovanför dalgången” betonas (Larsson 1995, s. 175).

Bild 11. Lindallén vid Spargott (2003).

Det som beskrivits här ovan är vad man skulle kunna kalla ett axplock av de

’kollektiva nyttigheterna’ i området. I denna text har jag också snuddat vid de

’kollektiva onyttigheterna’, men skulle ytterligare vilja utveckla några av dessa problemaspekter innan jag går vidare. För detta ändamål har jag främst använt mig av rapporten Våtmarksprojektet inom Rååns avrinningsområde (Boström 1997).

Problem med övergödning och därav följande bottendöd i grunda havs-områden, samt olika problem som läckage av bekämpningsmedel från åkrar kan medföra, torde idag vara allmänt erkända. En viktig anledning till att situa-tionen förvärrats i modern tid är att åkermarken blivit så väldränerad, samt det faktum att jordbrukarna använder sig av betydligt mer gödsel (framförallt konstgödsel) och bekämpningsmedel. Det är förvisso bra ur produktionssyn-punkt, men gör att näringsämnen som finns kvar i jorden efter skörden lätt kan transporteras vidare till vattendrag och ut i haven. Andelen åkermark i olika avrinningsområden spelar därför en stor roll för hur mycket av jordbru-kets föroreningar som kan nå fram till vattendragen och till slut havet. I

Sveri-ge är totalt 8% av all mark åkermark, medan åkermarken i t.ex. Rååns avrin-ningsområde utgör ca 73% av den totala markarealen. För vissa delar av Rååns avrinningsområden utgör åkermarken 95% av markarealen. Jordbruket är allt-så en mycket viktig faktor att ta hänsyn till för att kunna komma till rätta med kväve- och fosforutsläppen i de skånska slättbygderna. I det som tidigare ut-gjorde Malmöhus län kan ca 88% av kväve- och 52% av fosforbelastningen hänföras till läckage från åkermark. Ett konkret resultat av den stora andelen jordbruksmark i Skåne är att Naturvårdsverkets nationella klassifikationstabell för vattendragens näringshalter inte räcker till. Den högsta klassen (5 = myck-et näringsrikt tillstånd) gäller för halter på minst 1,5mg N/liter och 50µg P/liter. För Skåne har länsstyrelsen lagt till två klasser, där klass 7 (extremt näringsrikt tillstånd) gäller halter över 6,0mg N/liter och 200µg P/liter. För Råån har halter på 9,4mg N/liter och 180µg P/liter uppmätts, vilket för kvä-vets del innebär att man ligger långt över den skånska gränsen för ett extremt näringsrikt tillstånd. I jämförelse med den nationella skalan ligger kväveut-släppen mer än 6 gånger så högt som värdet för ett mycket näringsrikt till-stånd. I totala siffror räknat innebär det här att ca 600 ton kväve och 9 ton fosfor transporteras direkt ut i Öresund från Råån varje år (Boström 1997, s.

2-4).

Skåne står dessutom för en stor del av det totala läckaget av bekämp-ningsmedel i Sverige, vilket kan tyckas självklart eftersom nästan hälften av Sveriges totala användning av jordbrukskemikalier sker i Skåne. En kombina-tion av klimat, växtsäsongens längd och valet av grödor kan vara några av för-klaringarna. Förbjudna medel finns också fortfarande i omlopp på gårdarna.

DDT togs från den svenska marknaden 1970 och blev förbjudet att använda 1975. Trots detta samlade man in ca 300kg DDT vid en regional kampanj så sent som 1997. Det rationella jordbrukets utveckling, med efterföljande om-vandlingar av landskapet, har dessutom bidragit till att förvärra situationen eftersom naturliga fördröjningsmagasin blivit mer ovanliga i takt med att våt-marker dikats ut, sjöar sänkts och meandrande åar rätats ut eller kulverterats.

Såväl antalet våtmarker som den sammanlagda längden vattendrag har därför minskat kraftigt. I Helsingborgs kommun har mer än 95% av våtmarksytan försvunnit sedan 1800-talets början. Av Rååns 23 större biflöden har 10 blivit nästan helt kulverterade (Boström 1997, s. 4-6).

Från våtmarksprojektets sida hävdas att det generellt sett är mest effektivt att minska utsläppen vid källorna, dvs. minska användningen av olika insats-medel. Jordbrukarnas vardag är emellertid mycket beroende av den förda jordbrukspolitiken. En fastare policy i dessa frågor måste därför kombineras med anläggning och restaurering av våtmarker, dammar och skyddszoner, vilka även med minimal skötsel och varierande förutsättningar i övrigt kan vara långsiktigt effektiva för att motverka övergödning och läckage av be-kämpningsmedel. Det är det enda realistiska alternativet då näringsämnen och gifter väl förts in i systemet (Boström 1997, s. 8).

Bild 12. Nyanlagd damm i Råådalen mellan Vallåkra och Bälteberga (2003).

En liten utvikning

”Den demonstrativa eller »epidiktiska» retoriken är närvarande i samtliga typer av diskurser, inte minst i de till synes vetenskapliga och objektiva, och ser till att vis-sa värderingar blir uppmärkvis-sammande och etablerade, andra utmönstrade.”

(Ramírez 1995, s. 230).

I natur- och kulturmiljövårdsprogram blir vår önskan att dölja retoriska argu-ment bakom en fasad av myndighet och vetenskaplighet mycket påtaglig. Det blir t.ex. mer respektingivande om man skriver ’enligt länsstyrelsens kultur-minnesvårdsprogram’ än att ’Stina, Sven och Greger har enats om att det här är särskilt värdefullt’. Av samma anledning talar man hellre om landskapets värden än om en värdering av landskapet, fastän det måste ligga en värderande handling bakom varje värde. Det vetenskapliga paradigm som vi lever under leder till att vi mer eller mindre medvetet föredrar att poängtera det förment vetenskapliga framför att utveckla det retoriska. Förutom att det leder till en ganska andefattig retorik, så riskerar man att ge sig in i kampen på fiendens villkor. Man tvingas då kanske att ställa natur- och kulturmiljövärden mot t.ex.

ekonomiska ’realiteter’. Men det finns inga ekonomiska realiteter. Ekonomis-men är inget annat än ett uttryck för ekonomisternas värderingar. Vi är visser-ligen mycket beroende av ekonomin idag, och vi kan därför inte bortse från ekonomiska kriterier i samband med natur- och kulturmiljövård. Vad jag me-nar är bara att vi, istället för att försöka vara så pass objektiva som möjligt då vi beskriver platsers värden, borde lära oss att bättre genomskåda objektivis-ternas värderingsgrunder. I annat fall tvingar vi natur- och kulturmiljövården att spela enligt regler som konstruerats så att den omöjligt kan vinna, liksom utvecklingsländerna tvingas acceptera industriländernas ekonomiska spelreg-ler. I detta har retoriken en viktig uppgift.

Den ovan beskrivna natur- och kulturlandskapsvärderingen av Vallåkra har jag funnit intressant även ur en annan aspekt. Jordbrukarna spelar en mycket undanskymd roll. Kännetecknande för de kulturhistoriskt intressanta

elemen-ten och miljöerna verkar vara att de inte behöver en (modern) jordbrukare för sin skötsel. Så varför ’tvingar’ vi då på livsmedelsproducenterna av idag detta

’låtsasjordbruk’? Är det verkligen ett effektivt sätt att nå de natur- och kultur-historiska målen? Och varför skiljer man inte mellan livsmedelsproduktion och produktion av kollektiva nyttigheter även i utförarledet? Det är nämligen objekten, inte bönderna, som vi egentligen vill åt. Man kan tycka att det vore synd om inte skötseln av det ålderdomliga jordbrukslandskapet bars upp av

’äkta’ jordbrukare, men hur äkta är det överhuvudtaget att betala någon för att förevisa ett ålderdomligt kulturlandskap? Ponera också att framtidens jord-bruk, i såväl intensiva som marginaliserade jordbruksbygder, ligger i det hög-teknologiska jordbruket. Vore det då inte att förvärra jordbrukarnas situation att ha gjort dem bidragsberoende och en försämring av deras framtidsutsikter att ha låst dem vid att producera kollektiva nyttigheter? För att nå målsätt-ningarna i olika natur- och kulturmiljösammanhang kan det rent av vara inef-fektivt att gå via just livsmedelsproduktionen. Man riskerar att bromsa utveck-lingen för dem som vill satsa på själva produktionen, samtidigt som man ska-par mycket osäkra villkor för dem som vill satsa på natur- och kulturmiljö-vård.

Varför inte löpa linan fullt ut i de särskilt värdefulla jordbruksbygder, där merparten av jordbrukarnas inkomster redan går via olika former av bidrag, som t.ex. miljöstöd. Ge jordbrukarna i dessa trakter heltidsanställning som natur- och kulturmiljövårdare och anordna gårdsförsäljning av det man even-tuellt producerar utöver de kollektiva nyttigheterna. Förutom att man då skul-le kunna erbjuda dessa personer tryggare arbetsformer, kanske till och med lagstadgad semester, så skulle jobbet bli attraktivt även för många yngre för-mågor. Det skulle bli lite dyrare, men betydligt mer långsiktigt hållbart. Nuva-rande miljöstödspolitik är visserligen billigare, men bara ett sätt att skjuta det oundvikliga slutet framför sig ännu en tid (förhindrande snarare än uppmunt-rande). Primdahls och Skages modeller är mer intressanta och utvecklingsbara ur det här perspektivet än vad de kanske själva tänkt sig. Med dialogmodellen i bakhuvudet har jag till att börja med insett hur icke-autonoma livsmedelspro-ducenterna av idag blivit, trots allt tal om ’fritt yrke’, etc. Miljöstödspolitiken är inget som gör dem mer autonoma, utan tvärtom bara ytterligare ett steg i samma riktning. Skages dialogmodell beskriver dessutom en dialog mellan

”samhälle” och ”företag” (i de areella näringarnas landskap), inte jordbrukspo-litik och jordbrukare. Att jag valt att exemplifiera med jordbrukspojordbrukspo-litiken och jordbrukare spelar mindre roll i sammanhanget. Modellen visar att dialogen inte nödvändigtvis måste ske mellan just jordbrukspolitiker och jordbrukare.

Andra aktörer och styrmedel skulle kunna fungera minst lika bra i den påtala-de situationen. Att tvinga livsmepåtala-delsproducenterna att spela livsstillsbönpåtala-der i en pjäs som regisseras av natur- och kulturmiljöexperterna är inget bra sätt att föra en dialog på. Det visar bara på en paternalistisk och professionalistisk ådra, som jag kommer att diskutera mer omkring i kapitel 6.

Related documents