• No results found

4 Výsledek práce

4.1 Automobil pro handicapované seniory

4.1.1 Exteriér

V současné době není na trhu tolik technických vymožeností kontruovaných přímo pro seniory. Automobily nevyjímaje. Mnoho automobilek na pohodlí starších lidí sice myslí, ale ještě žádná nevyrobila speciální vůz pro tuto věkovou kategorii.

Fabia je automobil nesmírně oblíbený jak u mladých generací, tak především u těch starších. Ale i, přes značný zájem a oblíbenost u seniorů, můžeme na voze nalézt řadu nepraktických věcí, které mohou starším lidem způsobovat problémy.

4.1.1 Exteriér

4.1.1.1 Nastupování/vystupování

Největším problémem, pro staršího jedince, je bezesporu nastupování a vystupování z automobilu. Například na frekventované ulici se může jednat i o velmi nebezpečnou situaci, kdy senior zastaví u chodníku, otevře dokořán dveře a neuvěřitelně dlouhou dobu se ,,souká'' z vozidla. Dalším problémem je nastupování a vystupování z vozidla např. u nákupních center, kde je velmi omezen prostor na parkování a auta jsou mnohdy takřka nalepena na sobě. Nehledě na to, že dveře bývají relativně těžké, což způsobuje problémy a mnohdy nemalá poranění, při otevírání dveří do svahu.

Řešením musí být dveře, které budou dostatečně široké, pro snadný nástup a výstup z vozu, nejlépe elektrické, aby jedinec vyvinul na jejich otevírání jen minimální fyzickou námahu. Pro tuto situaci by bylo vhodné použít elektricky poháněné posuvné dveře. Toto řešení je ideálním i v otázce přístupnosti do vozidla zaparkovaného na

60

malém prostoru, kde posuvné dveře využijí jen minimum místa kolem vozu, na rozdíl od dveří pantových.

Pro jedince s omezenou pohyblivostí je velmi důležitý prostor, který mu bude naskytnut, aby se mohl, co možná nejpohodlněji, dostat do vozidla, či z vozidla. Platí, že čím větší prostor, tím lepší, proto je nasnadě třídvéřový automobil. Ten disponuje delšími dveřmi a tím umožňuje komfortní nástup a výstup z automobilu. Současně nechává prostor i nastupujícím na zadní sedadla a to díky sklopení přední sedačky.

Tyto dveře by byly otevírány buď pomocí dálkového ovládání, či pohybem ruky v místě určeném. V interiéru by se pak tyto dveře otevíraly stiskem tlačítka.

Co se týká bezpečnosti otevírání a zavírání, musí být dveře bezpečné za každé situace. Například ochrana před přivřením, v případě, že by dveře při zavírání narazili na nečekaný odpor (noha, ruka), opět se automaticky otevřou. V případě dopravní nehody bude elektrické otevírání odpojeno a dveře se budou moci otevřít mechanicky, pomocí skryté kliky, která nijak nenaruší linie a čistotu tvarů automobilu.

Díky změně, z pětidvéřového automobilu na třídvéřový model, vnikne na místě původních dveří, s délkou 820 mm, nový prostor. Ten se může zvětšit až o 15cm.

61

4.1.1.2 Výhled

S přibývajícím věkem se zhoršují reakční schopnosti, slábne zrak a přesnost, proto je třeba uzpůsobit automobil tak, aby poskytoval maximální viditelnost. K tomu je zapotřebí co nejvíce prosklený automobil, vysoký posed, lehce nastavitelné polohy sedačky a volantu, široká zrcátka, automatická převodovka a různé asistenty.

Velkým problémem bývá zastavení na světelné křižovatce. Pokud stojí senior ihned u světelného značení, nastává zapeklitá situace. Hrana střechy, u předního skla, mu totiž brání ve výhledu. Pokud je jedinec mladý, není pro něho problém vyklonit se dopředu.

Se stářím však přicházejí problémy s pohyblivostí a právě ono vyklonění může být dosti bolestivé, ba v některých případech ,,nevratné,, - senior se vykloní, křupne mu v zádech a už se nenarovná. I pokud by nedošlo na nejhorší variantu, je tato situace pro starého člověka velmi nepříjemná a nekomfortní. Problém pozorujeme především ve městech, kde jsou světelná značení velmi častá. A starý člověk většinou uskutečňuje pouze popojížďky v rámci města či jeho blízkého okolí.

Řešením je zvýšení hrany čelního skla. To nejen že krásně prosvětlí interiér vozu, ale především umožní větší rozhled, který ještě umocní lehce zúžené sloupky.

Posunutím čelního skla by následně došlo k vyztužení obloukovou vzpěrou, aby nedocházelo k narušení pevnosti a tuhosti karoserie automobilu. Tato úprava zároveň zvyšuje viditelnost a bezpečnost. Není třeba užívat bezpečnostního skla, neboť každé přední sklo je dvojité s folií uprostřed, což zbraňuje roztříštění skla. V případě autonehody sklo pouze popraská. Oproti tomu boční a zadní skla jsou tvořena tak, aby se při nárazu roztříštila na neostré malé kusy a umožnila tak rychlý přístup k posádce automobilu.

62 vizuálně pokřiví a objekty se tak zdají menší a vzdálenější.

Matematik Andrew Hicks z Drexel University ve Filadelfii však vyrobil speciální širokoúhlé zrcátko, které pokrývá, na místo 15 – 17 stupňů, dokonce oblast téměř 45 stupňů. Navíc zrcátko nezkřivuje a nezkresluje výsledný obraz.

"Představte si, že jeho povrch je tvořen spoustou malých zrcátek natočených do různých úhlů. Podobně, jako je tomu třeba na disko kouli."

"Algoritmus je vlastně řadou výpočtů, kterými se nastavuje směr každého kousku této disko koule, takže paprsky světla se odrazí od zrcátka tak, že nabízejí široký a téměř nezkreslený

obraz." 61

K dobrému rozhledu patří i kvalitní osvětlení vozovky. Tento problém lze snadno vyřešit xenony, které jsou při porovnání s běžnou žárovkou 5,5 x účinnější.

Díky větší účinnosti činní cestu automobilem komfortnější a bezpečnější.

61 AUTO.IDNES.cz[online]., , 25. června 2012 [cit. 2016- 05-10], Dostupné z: http://auto.idnes.cz/zpetne-zrcatko-bez-mrtveho-uhlu-da6-/automoto.aspx?c=A120621_130432_automoto_hig

Obrázek 34 Obrázek 35

Obrázek 36 - Rozdíl v osvětlení vozovky

63

Na trhu se začínají objevovat inteligentní adaptivní světlomety, které nejenže sami korigují osvícení vozovky, ale zároveň i zobrazí objekty vysílající teplo a to až na vzdálenost 300m. Řidiči tak odpadají starosti s regulací světel, přepínáním dálkových, potkávacích a mlhových světel. Automobil navíc natočí světlomety a dokonale tak osvítí každou zatáčku. Zároveň bude řidič informován o hrozícím nebezpečí střetu se zvířetem či člověkem a bude tak schopen tuto situaci zvrátit.

4.1.1.3 Zavazadlový prostor

Zavazadlový prostor je u automobilů takřka neodmyslitelnou součástí.

Především pro handicapované jedince, kteří ke svému životu potřebují invalidní vozík, který je sice složitelný, ale i přes to se jeho délka pohybuje kolem 1200mm a výška cca 700mm.

Škoda Fabia hatchback nabízí šířku zavazadlového prostoru 960mm a délku cca 700mm. Při sklopení sedaček se délka vyšplhá na zhruba 1300mm, což je zcela dostačující rozměr na umístění invalidního vozíku.

Jedním z problémů Škody Fabie je sklápění zadních sedadel, a to díky tomu, že při sklopení nedojde k vytvoření roviny, nýbrž vnikne docela vysoký schod. Tento problém se dá vyřešit zúžením výplní sedaček a sedáků. Výplně slouží ke zvětšení komfortu v automobilu. V tomto případě však není pohodlnost zadních sedaček zcela důležitá, na rozdíl od potřeby zavazadlového prostoru. Díky zúžení sedáku a opěradel dostaneme, při sklopení zadních sedadel, rovinu, jako je tomu například u Škody Superb.

Obrázek 37 - Rozměry invalidního vozíku

Obrázek 38 - Sklopení sedadel Škoda Fabia Obrázek 39 - Sklopení sedadel Škoda Superb

64

Dalším problémem bývá přístupnost do zavazadlového prostoru. Odstraněním spodní hrany kufru sice zajistíme lepší a snadnější přístup, ale i přes to se nijak zvlášť přístupnost nezlepší, a to především pro handicapované seniory. Tito jedinci mají značné problémy s ukládáním věcí do kufru, proto je vhodné použít, elektricky ovládanou, výsuvnou podlahu s velkou nosností, aby udržela i naložený invalidní vozík.

4.1.1.4 Viditelnost pro okolí

Starší člověk mívá zpomalenější reakce a může znenadání udělat manévr, který ostatní řidiči nečekají. Mnohdy už se bohužel střetu nelze vyhnout, ale při předepsaných rozestupech mezi automobily a dobré viditelnosti změny jízdy (blinkry, stop lampa) je přeci jen šance, že okolní řidiči stačí situaci zvrátit. Prodloužením stop lampy a blinkrů by tedy mělo pomoci okolí nepřehlédnout tyto změny v jízdě.

4.1.1.5 Ochrana nárazníků a kol

Při brždění, parkování či couvání mohou vzniknout drobné oděrky laku na automobilu, proto jsou na riziková místa přidány ochrany nárazníků, jejichž úkolem je tyto malé kolize co nejvíce zvrátit a udržet tak automobil v reprezentativním stavu.

65

Říká se, že kola dělají auto. Stylové a neodřené disky výrazně přidají na atraktivitě automobilu, naopak ty otřískané a obyčejné uberou na kráse byť novému luxusnímu vozu.

Někdy se však odřeninám nevyhneme, neboť i zkušený řidič občas špatně odhadne velikost obrubníku, na což většinou kola nepěkně doplatí.

Pomoci by měli gumové, měnitelné proužky nalepené po obvodu celého kola, které by, v případě blízkého najetí k obrubníku, vzali největší část poškození na sebe.

66

Skica 1 - Škoda Fabia po úpravách, pohled zepředu

Skica 2 - Škoda Fabia po úpravách, pohled z boku

67

Skica 3 - Škoda Fabia po úpravách, otevírání elektrických dveří pohybem ruky

68

4.1.1.6 Barevnost

Barva automobilu není jen módní záležitostí, nýbrž má i velký vliv na bezpečnost vozu v silničním provozu. Je proto třeba vybrat barvu takovou, aby byla, na silnici, co nejviditelnější.

Nejviditelnější barvou je bezesporu bílá. Je to dáno tím, že nejlépe odráží světlo, přičemž okolí silnic je většinou tmavé, proto tak lehce padne ostatním řidičům do oka.

Bílé lakování se navíc stává, v posledních letech, stále módnější. V nabídce jsou varianty – obyčejná bílá, metalická, či perleťová. Bílý lak volí jak majitelé luxusních vozů, tak i zájemci o levné vozy, neboť bílá barva bývá bez příplatku.

Vedle bílé obstála, co se týká bezpečnosti, i žlutá, smetanová či mátově zelená.

Oblíbené stříbrné vozy, dle výzkumů, splývají s okolím a jsou tak snadněji přehlédnutelné. Riziko nehody se, oproti bílé, zvyšuje až o 10%.

Mnoha řidiči je za nejviditelnější barvu pokládána červená, ale to je omyl.

Obzvláště za soumraku červená tmavne a lze jí jen těžko odlišit od okolní hnědé.

Nehodovost červených a modrých automobilů je 7% větší než u automobilů s bílým lakováním.

Tmavé automobily sice působí luxusně a majestátně, ovšem za tmy se stávají prakticky neviditelnými a riziko přehlédnutelnosti je poměrně vysoké.

Pokud si jedinec kupuje nový automobil, vybere si barvu, která obvykle charakterizuje jeho povahu. U automobilu pro handicapované seniory však velmi záleží na barvě z hlediska bezpečnosti. I když je bílá barva nejvíce vidět, nelze ji na automobil pro tuto skupinu využít. A to z důvodu četnosti bílých automobilů na silnicích. Toto auto nesmí splynout s davem ostatních aut. Je třeba poukázat na to, že za volantem sedí

Obrázek 10 - Oblíbenost barev automobilu

69

člověk, který má určité problémy a může tak snadněji, než jiní, udělat chybu. Ostatní řidiči by tedy měli zvýšit svoji pozornost a vyvarovat se tak případné nehodě.

Barevné odlišení by nemělo vést k výsměchu ale k pochopení. Okolí by ho mělo přijmout a snažit se handicapovanému řidiči jeho cestu usnadnit, např. vyvarovat se troubení, blikání, umožnit průjezd křižovatkou, atd.

Barevnost by měla být nezaměnitelná. Velmi výraznou barvou je např.

žlutá barva, která však již symbolizuje taxi. Neměli by být použity ani pruhy z neonových barev pro větší viditelnost, v tomto případě by totiž mohlo lehko dojít k záměně s vozidlem záchranné služby. Automobil by neměl být ani jednobarevný. Na trhu totiž existuje široká škála barev a najít barvu, kterou ještě nikdo nemá, by mohl být nemožný úkol. Vůz je potřeba odlišit od všech ostatních a vytvořit ho natolik originálním, aby byl snadno identifikovatelný pro okolní řidiče.

Inspirací by mohla být duha, která je symbolem naděje, jednoty v pestrosti a rozličnosti, symbol integrace odlišných lidí. V současnosti se tato symbolika používá pro hnutí LGBT, ale právě i pro handicapované osoby.

Vytvořením takto pestrého automobilu, by bylo zamezeno zaměnitelnosti s okolními vozy a automobil by byl na první pohled identifikovatelný. Navíc by symbolizoval naději pro lidi s handicapem. Naději na jejich integraci do společnosti, kterou tak moc potřebují.

70

Skica 4 - Barevné provedení škody Fabie, pohled zepředu

Skica 5 - Barevné provedení Škody Fabie, pohled ze strany

71

In document 1 Veronika Maříková Květen 2016 (Page 59-71)

Related documents