• No results found

Föräldrars förväntningar

Syftet med övningen är att:

…skapa förståelse för olika ståndpunkter.

…öva sig på att förklara och motivera sina önskemål (få idéer från andra).

Så här går övningen till

Du läser upp ett dilemma mellan två parter för gruppen. Efteråt delar du den stora gruppen i två mindre grupper, som får debattera kring dilemmat. En i den ena gruppen börjar att tala och då lyssnar alla andra. Sen talar en i den andra gruppen osv. Deltagarna är sig själva och spelar inte några roller under debatten.

Låt flickorna/pojkarna reflektera efter varje dilemma över hur det kändes att debattera för de olika önskemålen, vilka argument fungerade bra? Avsluta övningen med en diskussion kring dilemmana.

Dilemma 1

Shan är 18 år och går på gymnasiet. Hans föräldrar tycker att han ska gifta sig efter studenten men Shan vill inte. Han vill vänta med ett så viktig beslut eftersom han vill studera, jobba och bli mognare innan han gifter sig. Men Shans föräldrar tycker inte att det är nödvändigt eftersom han alltid kan arbeta som chef i livsmedelsbutiken som de äger och att han dessutom kommer att mogna när han gifter sig.

Den ena gruppen debatterar utifrån Shans önskemål och den andra utifrån föräldrarnas.

Reflektera kring:

• Hur det kändes att vara Shan.

• Hur det kändes att vara förälder.

• Vilka argument som fungerade bra.

Dilemma 2

Ranja är kär. Kärleken är besvarad. Hon har ett förhållande sedan två månader trots att hennes föräldrar enligt deras traditioner förbjuder henne detta. Föräldrarna har dessutom lovat bort henne till en annan man, men Ranja vill inte bli bortgift.

Den ena gruppen debatterar utifrån Ranjas önskemål och den andra utifrån familjens.

Reflektera kring:

• Hur det kändes att vara Ranja.

• Hur det kändes att vara förälder.

• Vilka argument som fungerade bra.

Förslag på diskussionsfrågor kring dilemmana:

• Tror ni att det är vanligt att ungdomar hamnar i liknande situationer?

• Varför tror ni att föräldrarna i dessa situationer agerar som de gör?

• Vad kan ungdomar göra om de hamnar i situationer som dessa?

• Tycker ni att man är respektlös mot sina föräldrar om man säger nej till dem?

• Tror ni att det är vanligt att det kan bli konflikter mellan ungdomar och deras föräldrar, p g a åldersskillnaden?

• Lever era föräldrar som deras föräldrar gjorde? Förändras kultur och traditioner över tid?

Din uppgift som ledare är att bestämma vilka elever som skall tillhöra vilken grupp. Att uppmuntra flickorna/pojkarna att verkligen försöka förstå båda sidors argument, även om de själva inte håller med.

Kommentarer:

• Om ni är flera ledare kan ni delta i varsin grupp i debatten.

• En variant på övningen är att utse några observatörer, 2-3st som har till uppgift att observera dem som argumenterar utifrån föräldrarnas önskemål och 2-3st som observerar dem som argumenterar utifrån Ranjas och Shans önskemål, som efter debatten får komma med sina observationer om vad som har sagts och hänt.

Övning 8

Relationer

Syftet med övningen är att:

…reflektera kring vad en bra relation och partner är.

…medvetandegöra flickorna/pojkarna om sina egna önskningar och krav på en relation och partner.

…synliggöra eventuella skillnader i flickornas respektive pojkarnas syn på relationer och partners.

Så här går övningen till

Tejpa upp ett stort papper med rubriken drömpartner. Låt sen gruppen ge förslag på vilka egenskaper som beskriver hur en drömpartner ska vara.

Tejpa sen upp ett papper med rubriken mardrömspartner och låt gruppen ge förslag på egenskaper som beskriver hur en mardrömspartner kan vara.

Diskutera utifrån de egenskaper som flickorna eller pojkarna har listat:

• Kan ni hitta en drömpartner som har alla de här egenskaperna?

• Tror ni att en mardrömspartner har alla de här egenskaperna?

• Hur skulle det vara att leva med mardrömspartnern?

• Vad kan ni göra för att undvika att vara tillsammans med mardrömmen?

• Hur kan du stötta och råda en kompis som har en mardrömspartner?

Fortsätt gärna övningen med att visa upp och diskutera flickornas dröm- och mardrömsbilder för/med pojkarna och tvärtom. Hur passar de själva in i bilderna? Är de realistiska? Skiljer sig egenskaperna hos en dröm-/mardrömspartner i flick- och pojkgrupperna?

Din uppgift som ledare är att fördjupa diskussionen kring egenskaperna, så att flickorna och pojkarna får en bättre förståelse för vad innebörden och konsekvenserna av dem är. Vad ligger exempelvis bakom ett svartsjukt beteende? Vilka konsekvenser kan det få att ha en svartsjuk partner? Vilka konsekvenser kan det få för din partner om du själv är svartsjuk?

Kommentarer:

• Den här övningen har fungerat speciellt bra i flickgrupper och i högstadieklasser.

• Vår erfarenhet är att det i den här övningen kan vara nödvändigt att betona lite olika saker i flick- och pojkgrupperna. Det kan med flickorna innebära att diskutera strategier som kan underlätta för att inte bli ihop med en ”mardröm”, till exempel sätta gränser, medan man i diskussionen med pojkarna kan behöva

uppmärksamma/ifrågasätta egenskaperna de listar. Exempelvis har vi

stött på pojkgrupper vars bild av en mardrömspartner är en som sätter gränser eller drömpartner är en som sköter hushållet.

• För att alla i gruppen ska kunna känna sig inkluderade är det viktigt att utgå ifrån att dröm- och mardrömspartnern kan vara av samma eller motsatt kön. Undvik därför att prata om drömflickan eller drömpojken, utan betona istället

egenskaperna hos en person man vill ha ett förhållande med.

• Man vill sällan prata illa om sin partner och det kan göra att man hamnar i en jobbig situation. Att uppmärksamma hur det kan se ut kan då vara väldigt viktigt för att få ungdomarna (speciellt flickorna) att se sin situation “utifrån”.

• En variant på övningen är att låta var och en skriva upp egenskaperna för dröm- och mardrömspartnern först för sig själva. Sen kan man ha en diskussion tillsammans. En annan variant är att alla skriver sina förslag på små post-it lappar

(gula för mardröm och rosa för dröm) och själva fäster dem under rubrikerna.

• Den här övningen fokuserar på inre egenskaper, men en variant av den kan vara att göra en tydlig uppdelning mellan inre och yttre egenskaper för att skapa en diskussion kring skönhetsnormer.(Vad väger tyngst? Är utseendet viktigare hos en dröm- eller mardrömspartner? O s v.)

Tid: Den här övningen kräver minst 45 min i den enkönade gruppen och 45 min till om man vill fortsätta övningen med att diskutera flickornas bilder med pojkarna och tvärtom.

Fortsättningen kan även göras vid ett separat tillfälle.

Material som behövs: Whiteboard, blädderblock, pennor, ev post-it lappar.

Kapitel 5

Övning 9

Handlingsutrymme

Syftet med övningen är att:

…belysa och diskutera olika situationer där flickors/pojkars handlingsutrymme begränsas.

…lyfta fram olika möjligheter för flickor/pojkar att agera och förändra dessa situationer.

Så här går övningen till

Dela in deltagarna i små grupper, ca 4 personer i varje. Låt dem få diskutera dilemmana och hitta olika lösningar, som de sen får presentera för de andra. Ställ följdfrågor och diskutera för- och nackdelar med de olika förslagen.

Dilemma 1

Det är fest på skolan om två veckor. Några lärare och annan skolpersonal ska också vara med på festen. Leyla vill gärna gå på festen, men får inte för sina föräldrar. De vill inte att hon ska gå eftersom festen är för sent på kvällen och eftersom det kommer att vara pojkar där också.

Och vad ska alla andra säga om de hör eller ser att hon är ute så sent? Vad kan Leyla göra?

Dilemma 2

Esra och hennes kompisar är på disco. Plötslig dyker Esras brorsa upp och börjar skrika åt henne att hon inte har något där att göra och att hon ska gå hem. Esra berättar att hon har frågat föräldrarna och att de har sagt ja, men brorsan insisterar på att hon skämmer ut honom. Hans syster får inte gå på disco. Vad kan Esra göra?

Dilemma 3

Maria och Hamid går i samma skola. Hamid som går sista året på gymnasiet är ett år äldre än Maria. De är kära i varandra men håller sin relation hemlig, för det finns ett stort problem.

Maria är bortlovad till sin kusin och familjen planerar bröllop till sommaren efter att Maria har tagit studenten. Hamid vill inte lämna Maria men han känner sig rädd. Han är rädd för vad Marias släktingar kan göra om de får reda på deras relation. Det är inte lätt att hålla relationen hemlig, de ses dagligen i skolan och det finns ögon överallt. Vad kan Hamid göra?

Dilemma 4

Safin och Miriam är syskon. Safin är 15 år och Miriam 14 år. Sedan ungefär ett år tillbaka har Safin fått ha en speciell uppgift i familjen. Mamma och pappa har bett honom om att ta hand om sin syster extra noga. De har sagt att det är viktigt att han skyddar sin lillasyster så att hon inte råkar illa ut. Först var Safin ganska stolt över sin uppgift, han vill ju inte att det ska hända Miriam något, men nu känner han att det handlar mer om att bevaka och kontrollera sin syster än att se efter henne. Föräldrarna frågar nästan varje dag om vilka Miriam har träffat i skolan och om hon har kommit direkt hem. Safin börjar tycka att det är ganska jobbigt att vara någon slags vakt. Han har också fått en sämre relation till sin syster. Förr pratade de om allt men nu är Miriam ganska förtegen, hon vet väl att föräldrarna kommer att fråga Safin om allt. Vad kan Safin göra om han inte vill bevaka sin syster längre?

Din uppgift som ledare är att gå runt och vara behjälplig om diskussionen inte kommer igång. Att med hjälp av följdfrågor (T ex: Hur tror ni att Safins föräldrar reagerar om han gör så?) få flickorna/pojkarna att fundera över lösningarnas för- och nackdelar.

Kommentarer:

• Du kan välja att även lista lösningarna och dess för- och nackdelar på tavlan eller på ett blädderblock.

• Dela gärna upp övningen på två tillfällen med två dilemman varje gång.

• Tanken är att dilemma 1 och 4 är bäst anpassade till en högstadiegrupp, medan dilemma 2 och 3 framförallt riktar sig till gymnasiegrupper.

• Var öppen för och välkomna även oväntade lösningar!

Tid: Den här övningen kräver ca 20 min per dilemma.

Material som behövs: Whiteboard eller blädderblock.

Related documents